Hlavní navigace

Jaké jsou nejočekávanější události roku 2015 v českém DVB-T?

5. 1. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po poměrně chudém roku 2014, kdy se do pozemního digitálního vysílání nehrnulo příliš mnoho nových televizí, bude letošek znamenat určitý přelom. Prima se pokusí zaútočit na pozici Novy.

Mňam TV s výkonem Primy love?

Předvídat události na rok dopředu, navíc v tak překotně se vyvíjejícím odvětví, jakým je pozemní digitální televizní vysílání, je téměř nemožné. Přesto se pokusme predikovat ty nejzajímavější očekávané novinky v oboru. Už na sklonku minulého roku deklarovalo několik provozovatelů televizního vysílání start nových celoplošných programů v DVB-T. Některé projekty mají skluz, původně měly zahájit vysílání už v průběhu loňského roku. Mezi ně patří kulinářská televize Mňam TV, kterou pro britského investora CE Media připravuje agentura Axocom bývalé manažerky české a slovenské pobočky IKO Cable Eriky Luzsiczy.

Mňam TV odstartuje 15. února a kromě kabelu a satelitu se má objevit i v DVB-T. Má jít o neplacený, volně šířený kanál, který by podle slov Eriky Luzsiczy chtěl atakovat hranici tříprocentního podílu na trhu v cílové skupině diváků starších 15 let. To je výkon, kterého běžně dosahuje Prima love a dosáhnout ho úzce tematicky zaměřenou televizí bude těžké (viz Prima Zoom nebo Óčko). Otázkou zůstává, v jaké terestrické vysílací síti se Mňam TV objeví. Donedávna bylo možné spekulovat o celoplošném multiplexu 3, ale po oznámení provozovatele TV Barrandov, že v této síti spustí v dubnu své dva nové programy, zbývá už jen Regionální síť 8 s pokrytím všech krajských měst.


Zdroj: Mnam.tv

Mňam TV odstartuje 15. února. Předpokládá se, že v Regionální síti 8 Českých Radiokomunikací

TV Barrandov zaplní multiplex 3

Mňam TV by zřejmě měla posílit mediazastupitelství Atmedia, které od letošního roku přišlo o nejsledovanější televize v segmentu mladšího publika – Óčko, Óčko Gold a Óčko Expres (skupina Óčko přešla do konkurenčního Media Clubu provozovaného Primou). Půjde o další pokus, jak vydělat na provoz televize prodejem klasických reklamních spotů, sponzoringem, teleshoppingem a product placementem. Na druhou stranu, segment pořadů o vaření je dlouhodobě úspěšný a Mňam TV sází na osvědčené tváře – vedle akvizičních pořadů Jamieho Olivera a Hestona Blumenthala slibuje i v Česku známého televizního kuchaře Emanuela Ridiho, proslaveného formátem S Italem v kuchyni, který vysílala Prima.

Asi nejzásadnější expanzi do DVB-T letos chystá vydavatelství Empresa Media, kterému patří TV Barrandov. Po poněkud dlouhém vyjednávání se společností SPI International (výhradním dodavatelem obsahu) mají v dubnu odstartovat filmový kanál Kino Barrandov a dětský a dokumentární Barrandov Plus. Oba v celoplošném multiplexu 3, v němž podle operátora – Českých Radiokomunikací – zbývá ale už jen jedna programová pozice pro celoplošné vysílání. Je ale možné, že jedno místo brzy uvolní esoterická stanice Active TV, která má dlouhodobé problémy a jejíž konec se očekával už loni na podzim. Vstupem Kina Barrandov a Barrandova Plus by se multiplex 3 zcela zaplnil a volné by zůstaly už jen pozice pro regionální televize.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Jaromíru Soukupovi se přeci jenom podařilo domluvit se SPI International strategickou spolupráci na dvou nových celoplošných televizích Kino Barrandov a Barrandov Plus

Kde bude vysílat pátý kanál Primy?

Kino Barrandov a Barrandov Plus významně pomohou i konkurenční Primě, protože lze předpokládat, že obě nové televize bude stejně jako hlavní kanál Barrandov obchodně při prodeji reklamních časů zastupovat „primácká“ společnost Media Club. Ta by měla po lednové akvizici tří hudebních kanálů Óčko na přelomu prvního a druhého čtvrtletí posílit i o pátý kanál skupiny Prima, pracovně označovaný jako Prima 2. Má jít o celoplošnou stanici, jejíž zaměření se bude pohybovat mezi hlavním kanálem Primy, Primou Cool a Primou love. Skupina Prima očekává, že v budoucnu tento program bude dosahovat zhruba tříprocentního podílu na trhu. V součtu se dvěma novými programy Barrandova a třemi stanicemi Óčka letos Media Club významně posílí.

Posílení by to mohlo být tak velké, že by Media Club mohl v podílu na dospělém publiku dohánět konkurenční skupinu Nova. Z toho Barrandov by mohl se třemi vlastními programy dosahovat průměrného celodenního podílu okolo sedmi až devíti procent oproti dnešním pěti. Nejasné je ovšem zařazení „Primy 2“ do konkrétní vysílací sítě. Jestliže Barrandov zcela zaplní volné pozice pro celoplošné vysílání v multiplexu 3 a další celoplošné multiplexy 2 a 4 jsou plné (totéž se týká Regionální sítě 7 Radima Pařízka), zbývá už jen Regionální síť 8 Českých Radiokomunikací, kterou může přijímat maximálně 54 procent populace České republiky (ale pokrývá všechna krajská města). S takovou by ovšem byl pátý kanál Primy oproti ostatním tematickým stanicím tří velkých televizních skupin v zemi (a s Barrandovem vlastně čtyř) ve značné nevýhodě. Dva nové programy Barrandova, jeden Primy a tři Óčka by ale Media Clubu mohly přinést dalších až šest procentních bodů v podílu na publiku starším 15 let.

BRAND24


Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Z expanze nových televizních programů bude letos nejvíc těžit Prima a její mediazastupitelství Media Club

Dořeší se otázka DVB-T2 a digitální dividendy 2

Letošní rok bude důležitý i pro operátory sítí. Právě letos by se mělo rozhodnout, jak to dopadne s uvažovanou druhou digitální dividendou, tedy vyčleněním pásma 700 MHz mobilním operátorům. Právě kvůli těmto úvahám Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přiděloval provozovatelům regionálních multiplexů kmitočty jen do roku 2017, což se týká i velkých Regionálních sítí 7 a 8, jejichž prostřednictvím vysílají HD programy České televize, křesťanská televize Noe či Óčko Expres. Jasněji by mělo být ke konci roku, po listopadové světové radiokomunikační konferenci WRC 2015 v Ženevě, kde dojde k přeplánování kmitočtů nejen pro televizní vysílání. Tato konference bude důležitá i pro budoucnost samotné terestrické televize, výrazně se totiž dotkne nového standardu DVB-T2.

Právě přechodem na novější typ vysílání DVB-T2 by se měl vyřešit problém s druhou digitální dividendou a odebráním pásma 700 MHz televizím. Z hlediska provozovatelů českých vysílacích sítí i televizních stanic bude klíčové první pololetí, kdy se budou připravovat podklady pro ženevskou konferenci a stát by měl dát jasně najevo, jak to s přechodem na DVB-T2 myslí a zda se bude v tomto procesu nějak angažovat. Z pohledu operátorů vysílacích sítí bude důležitý zejména časový harmonogram, z něhož vyplyne, zda ČTÚ bude moci stávajícím regionálním televizním multiplexům prodlužovat kmitočtové příděly pro vysílání ve standardu DVB-T, nebo zda už veškeré další příděly budou už výhradně jen pro standard DVB-T2.

Nejdůležitější události roku 2014 podle DigiZone.cz

Na přelomu roku tradičně bilancujeme nejzásadnější události v digitálním televizním vysílání. DigiZone.cz přináší přehledové články zaměřené na jednotlivé typy distribuce televizního signálu. Ani letos nechyběl pohled na pozemní digitální televizi (DVB-T), satelit (DVB-S), digitální kabelovou televizi (DVB-C) ani IPTV. Zrekapitulujte si spolu s námi nejzásadnější okamžiky roku 2014:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).