Hlavní navigace

Jaká je O2 TV v mobilu a v počítači? Výtečná…

1. 4. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
UVNITŘ GALERIE – Váš zájem o test set-top boxu této VoD/IPTV služby byl nebývalý i na poměry DigiZone.cz. Přinášíme proto i pohled na druhou, mobilnější část on-line videotéky.

Po vyzkoušení dedikovaného set-top boxu se nyní podíváme na dvě aplikace, které spustíte na vcelku libovolném chytrém telefonu a vcelku libovolném webovém prohlížeči. Slovo „vcelku“ může a nemusí být na místě, ale je rozumnější ho použít i přesto, že O2 ve svých požadavcích není tak striktní jako typicky Voyo.

Udává v tomto ohledu následující, cituji…

  • Aplikace O2 TV je dostupná na mobilních telefonech a tabletech s OS Android 4.0 a vyšším a mobilních telefonech a tabletech s OS iOS 7.0 a vyšším.
  • Webové stránky o2tv.cz jsou dostupné na počítačích a noteboocích s OS Windows XP a vyšším.

ČTĚTE TAKÉ: Jaká je O2 TV Air M se set-top boxem volně v prodeji?

O2 se omlouvá zákazníkům za problémy s přenosem utkání pražských „S“

O2 TV nabízí zpětné zhlédnutí až o padesát hodin

Jak vidíte, webový prohlížeč není v nápovědě k O2 TV specifikován, stejně jako nějaké „naprosto nutné“ doplňky, tedy doplňující balíčky. Také specifikace Apple iOS a pro Google Android je formulována překvapivě volně. V každém případě aplikace O2 TV (tak se na mobilu/tabletu jmenuje) zatím jela snad na všem, na čem jsem ji spustil, pokud si tedy dobře pamatuji. V jedné věci ale zjevné mezery má, a to u chytrých televizorů, a už si ani nevzpomínám, kdy jsem ji naposledy viděl. Tady je to ale nepochybný záměr, i když se možná něco po uvedení volně prodejného boxu, a tedy otevření O2 TV světu, časem změní. Zprávy z O2 zatím jen říkají, že se chystají další tarify a rozšíření.

Kolik zařízení na jeden účet? Pět

Na tomto místě je vhodné říci, z kolika zařízení se můžete přihlásit v rámci jednoho uživatelského účtu. O2 má vše stanoveno tak, že současně můžete používat set-top-box plus až čtyři další zařízení. Je tak možné současně sledovat na jednom z nich například televizní kanál a na druhém film z O2 Videotéky. Panuje tu ovšem jisté omezení. „Živé“ televizní vysílání je sice možné současně sledovat třeba na všech zařízeních, ale to samé vysílání, např. „živý“ přenos zápasu Ligy mistrů, lze sledovat pouze na dvou zařízeních zároveň.

Zatím ale ještě není zcela dotažena správa zařízení, a nedá se tudíž provádět prostřednictvím webového rozhraní.

O2 na to také v nápovědě upozorňuje, cituji: Ve správě zařízení máte uvedeno, kolik různých zařízení již přistoupilo k Vašemu účtu a zároveň zde můžete zrušit zařízení v případě překročení limitu zařízení na účet. V případě, že již máte překročený limit a nemůžete se přihlásit a tím zrušit jiná zařízení, kontaktujte naší technickou podporu…

Přiznám se, že tento přístup je trochu zvláštní, ale i když jsem zkoušel O2 TV na celé řadě přístrojů, nikdy jsem na něco takového nenarazil. Vysvětluji si to speciálním testovacím účtem.

V každém případě je správa zařízení momentálně dostupná pouze přes aplikaci O2 TV pro chytré telefony a tablety. Webová verze je v přípravě a měla by být k dispozici, podle zpráv od operátora, cituji, „v následujících týdnech“.

Na čem jsem O2 TV zkoušel

Především je tu můj prohnutý mobil, resp. mobilo-tablet, LG Flex, aktuálně ve své druhé a trochu menší verzi 5,5", tj. 14 cm. Ten pro mě vždy měl neocenitelnou výhodu jednak ve velikosti (prakticky nepotřebuji tablet) a jednak v prohnutosti, díky níž se mi na něm v horizontální poloze lépe píše. A protože je to špička, a tudíž nikoli levná, přibral jsem ještě výrazně dostupnější, ale podle mého také výborný Energy Phone Max 4G (3590 Kč) a na závěr jsem ještě aplikaci zkusmo projel taktéž výborným telefonem Lenovo Vibe X3 (12 500 Kč).

Co se týče počítače, šlo o ultrabook Acer Aspire S3, s rozlišením obrazovky 1366 × 768 bodů, procesorem Intel Core i5 1,7 GHz a Windows 8.1, na kterém jel prohlížeč Firefox s posledními aktualizacemi.

Internetové připojení, resp. propojení zařízení mezi sebou (zkoušel jsem i výstup na televizor), měl na starosti router Netgear R7000 a poslední dobou také neméně dobrý TP-Link Archer C9. Tyto směrovače s Wi-Fi výtečně spolupracují a nabízejí i to nejlepší, co je k dispozici, tedy standard ac. V jejich případě se mohu spolehnout na to, že mi vše pojede, jak má, a nebudu mít problémy ani s provozem, ani s připojovanými zařízeními, což se mi také v průběhu mnohaměsíční spolupráce s nimi neustále potvrzuje.

Prvotní propojení s televizorem, který zvládá Wi-Fi Miracast, nebo alespoň základ Wi-Fi Direct, bývá snadné. Šok, v drtivé většině případů, přichází až poté. Abyste se v případě tohoto propojení dostali na kvalitu, kterou znáte z DVB-T potřebujete nejen kvalitní propojení jako takové, včetně Wi-Fi směrovače, ale také televizor, který ho dobře zvládne přijmout. A takových je vysloveně pár.
Autor: Bohumil Herwig

Prvotní propojení s televizorem, který zvládá Wi-Fi Miracast, nebo alespoň základ Wi-Fi Direct, bývá snadné. Šok, v drtivé většině případů, přichází až poté. Abyste se v případě tohoto propojení dostali na kvalitu, kterou znáte z DVB-T, potřebujete nejen kvalitní propojení jako takové, včetně Wi-Fi směrovače, ale také televizor, který ho dobře zvládne přijmout. A takových je vysloveně pár.

Chcete pro streamování využít televizor? Pozor na něj a domácí router

Mobilní aplikace O2 TV nijak nezakazuje druhý displej, jako to typicky dělá HBO GO, takže není problém přijímat stream do mobilu a odtud ho posílat na televizor přes vaši domácí síť a promítat si tak obraz na podstatně větší úhlopříčku.

Obecně vzato má, podle mých zkušeností, nejlépe zpracování obrazu při příjmu signálu přes domácí Wi-Fi síť vyřešeno značka Samsung, resp. jeho řada Samsung SUHD. Solidní byl v tomto ohledu i Panasonic TX-65DX900 z kolekce 2016/17. Jsme ale cenově hodně vysoko, a i když výjimky tu a tam existují i v nižších cenových relacích, rozhodně nepočítejte s tím, že se při takovémto způsobu práce dostanete na obrazovou kvalitu známou z DVB-T.

Navíc odesílání obrazovky z mobilu či z tabletu se systémem Android bohužel jeho LCD nevypne, takže se hodně vyčerpává akumulátor.

Tady není, celkově vzato, moc co poradit. V každém případě, pokud hodláte O2 TV využívat takto, zamezte úzkému místu ve Wi-Fi přenosu a pořiďte si co nejlepší router. A samozřejmě dbejte na co nejlepší Wi-Fi v případě koncového zařízení, tedy mobilu či tabletu. Kvalita ale často bude i tak hodně nízká. Připravte se třeba i na padesát procent obrazové kvality známé z DVB-T. V lepším případě 60, 65 %.

Mobilní a počítačová O2 TV v praxi

Službu zkouším převážně v mobilu tak, jak mi přicházejí a odcházejí na testy, občas v nějakém tabletu a občas i v televizoru, i když tady je aplikace k vidění opravdu málokdy. Spíše tak zkouším výše zmiňované streamování z mobilu na chytrý televizor přes Wi-Fi.

Webový přístup i ovládání mobilní aplikace je v drtivé většině případů dělané výborně a je jasné a průhledné. Místa ke zlepšení se ale najdou a platí to zejména u aplikace pro Android.

Jak už jsem ale psal u recenze set-top-boxové verze, to, co na této IPTV/VoD službě oceňuji nejvíce, je možnost zpětného zhlédnutí. Oceňuji ale i jeho snadné vyhledání na obou platformách, i když slovo „rychlé“ platí jen pro přístup přes web. Na mobilu je to sice také snadné, ale trvá to podstatně déle.

U webu totiž stačí jen kliknout na menu TV program a nahrávání, TV program a hned vidíte tlačítko „Posledních 30 hodin“ (viz galerie výše), které vám vypíše, co ještě můžete sledovat zpětně.

U mobilní aplikace (viz galerie níže) se jde přes Televize, Televizní program a zde bohužel zmiňované šikovné tlačítko chybí, takže si vše musíte vybrat manuálně, tj. postupně se v televizním programu vracet tam, kam potřebujete. A musíte i zkoušet, zda jste se trefili do oněch magických 30 hodin, které ovšem budou (jsou) od dubna 2016 prodlouženy na 50 hodin (viz naše zpráva výše).

Pokud teď myslíte na jistou nejednotnost webového a mobilního přístupu, jsme na tom stejně. Je sice zřejmé, že se lišit musí, protože jde o zcela odlišná prostředí, ale nemyslím si, že by se přístup musel lišit i v této konkrétní věci, a přimlouval bych se za urychlenou nápravu. Přimlouval bych se i za sjednocení prostředí, resp. nabídek v menu, což by podle mého udělat šlo.

Jak jste si jistě všimli, neříkám, že se obě verze špatně ovládají, naopak. Jen si myslím, že by jednotnost prospěla.

A funkce televizního programu „Posledních 30 hodin“ ve webovém přístupu? Ta je dělána excelentně a pro každou stanici se vám vlastně vypíše seznam pořadů začínajících tím nejstarším dostupným pro přehrání v rámci limitu 30 hodin. Je vidět, že tady se někdo opravdu zamyslel, a divákovi to hodně usnadní život.

Jak na displeji v rámci výpisu listujete směrem dolů, objevují se novější a novější pořady až k těm aktuálním, což je dobře vidět v galerii.

Funkce Zpětné zhlédnutí funguje pro všechny kanály a všechny pořady, které jsou k dispozici v rámci mobilní televize. Zdůrazňuji to proto, že se občas psalo, že je k dispozici pro „vybrané pořady“.

Nebylo mi ještě zcela jasné, proč O2 zakazuje možnost uložení přístupového jména a hesla, takže jsem se na to zeptal. Dozvěděl jsem se, že O2 nic takového nedělá a v aplikaci není zapamatování hesla blokováno vůbec. Vždy tudíž záleží například na daném prohlížeči a nastavení u konkrétního uživatele.

Aplikace O2 TV prakticky nemají chybu, ale…

Jak jsem už řekl, na O2 TV se nejvíce líbí funkce zpětného zhlédnutí pořadů. Stačí jen zmáčknout příslušené tlačítko nebo prolistovat EPG a máte to. Nemusíte nic nahrávat, nemusíte nic stahovat a nemusíte chodit na on-line videotéku konkrétní stanice. Navíc ta ji vůbec nemusí mít k dispozici.

Pokud by se někomu zdálo, že za to zaplatí pořádnou porcí reklam, kterých je někdy opravdu nad míru obvyklou (to je to ale…), tak je to věcí konkrétních provozovatelů toho kterého kanálu. Aby bylo v této věci zcela jasno, operátor mi sdělil, cituji: Reklamy nelze regulovat, do vysílání je nasazují konkrétní televizní stanice. Pokud ale náš zákazník sleduje pořad ve Zpětném zhlédnutí nebo z Nahrávání, může reklamy přeskakovat nebo přetáčet.

O2 následně potvrdilo, že bere vysílací stream té které stanice jedna k jedné, takže to, co jde v klasické (lineární) televizi, jde i u něj. V on-line videotéce pak žádné reklamní bloky nejsou.

Jinou věcí je to, a teď se vracím k funkci Zpětné zhlédnutí, že O2 nezobrazuje reklamní bloky na přehrávací časové liště, jak to dělá například archiv stanic JOJ či nově Prima Play. V každém případě provedení a možnosti obou aplikací jsou v O2 TV opravdu výborné a jejich fungování i příjem vysílání, resp. jeho udržení, spolehlivý i na slabé lince (upozorňuji, že nemám žádné zkušenosti s videopůjčovnou). Přimlouval bych se sice za snahu po sjednocení uživatelského rozhraní a hlavně zavedení tlačítka pro zpětné zhlédnutí i u aplikace pro Android, ale to už je věc jiná. Mimochodem většinu doby jsem v rámci tohoto testu provozoval aplikace O2 TV na slabé lince (3 Mb/s) a služba mě příjemně překvapila svou stabilitou. T-Mobile pro svou IPTV, kterou spouští v pondělí, udává jako minimum 5 Mb/s. I tento parametr by měl být pro řadu zákazníků důležitý.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: oba přístupy nabízejí výborné funkce, včetně možnosti 30 hodin zpětně zhlédnout jakýkoli pořad na jakékoli stanici, stabilní chod i na slabší lince, výborně provedené ovládání u mobilní aplikace i při webovém přístupu, ale…

proti: …nesjednocené, u mobilní aplikace chybí tlačítko „Posledních 30 hodin“, pořady jsou někdy až neuvěřitelně zahlcené reklamou (podle O2 věc majitele stanice)

V krátkosti jsem na O2 TV vyzkoušel i videotéku. Překvapilo mě, že je, při nákupu filmu, vyžadováno zadání telefonního čísla a e-mailu na který má přijít potvrzení o nákupu. Na e-mail mi dorazilo, na mobil nikoli.
Autor: Banaxi

V krátkosti jsem na O2 TV vyzkoušel i videotéku. Překvapilo mě, že je při nákupu filmu vyžadováno zadání telefonního čísla a e-mailu, na který má přijít potvrzení o nákupu. Na e-mail mi dorazilo, na mobil nikoli.

Vaše zkušenosti s reklamami z provozu O2 TV na mobilu, tabletu či přes webové rozhraní? (Vybrat si můžete více možností.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).