Hlavní navigace

Jaká je nová Skylink Live TV pro mobil a tablet? Nadějná a už teď výborná

16. 6. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: archiv
UVNITŘ FOTOGALERIE – V pondělí byla uvolněna nová a vylepšená verze této internetové televize zatím pouze pro mobilní zařízení. Přinášíme v rychlosti krátké zkušenosti.

Poslední verze má mít, podle informací ze Skylinku, zavedeny nejen všechny novinky ohlašované zhruba před měsícem (květen 2017 – více samostatný článek), ale má i další vylepšení, jako například posun o 60 s.

V současnosti zde najdete 45 programů (na dalších se pracuje), prodlouženou funkci Zpětného zhlédnutí, TimeShift a Skylink také do nabídky přidal rozšířenou videotéku.

Co se týče webové aplikace na adrese livetv.skylink.cz, ta je zatím toliko redesignovaná, na vylepšení funkčnosti a uživatelského rozhraní se pracuje. Službu Skylink Live TV také podporuje hybridní satelitní přijímač Samsung EVO-S, o kterém jsme se už několikrát zmiňovali.

Webové rozhraní služby Skylink Live TV prošlo, po změně visuální podoby značky, redesignem. V současné době se pracuje na zavedení nových funkcí.
Autor: Bohumil Herwig

Webové rozhraní služby Skylink Live TV prošlo, po změně vizuální podoby značky, redesignem. V současné době se pracuje na zavedení nových funkcí.

Skylink Live TV je nyní volně pro všechny zákazníky operátora a nabídka možnosti bezplatného sledování byla prodloužena o jeden měsíc, do 30. června. Službu si uživatelé Skylinku aktivují v Zákaznické zóně.

Od 1. července se Live TV stane bezplatnou součástí balíčků Smart, Flexi 7, Multi, HD Plus, Kombi, Multi HD a Komplet. Z aktuálně zařazených 45 kanálů pak mají zákazníci možnost sledovat ty, které jsou zároveň součástí jejich programového balíčku. Ti, kteří mají balíček Digital, budou mít i nadále zdarma přístup do videotéky. V případě, že přejdou na některý z vyšších balíčků, získají automaticky i odpovídající přístup.

Uvolněná aplikace Skylink Live TV 4.1 zatím není určena pro televizory na platformě Android TV. Takováto verze by podle Skylinku měla být k dispozici někdy v příštím roce.

NAPSALI JSME: Skylink přišel s aplikací pro IPTV/VoD. Je ke stažení na Google Play

Samsung EVO-S, přijímač nejen pro službu Skylink Live TV

Skylink Live TV hlásí novou podobu a nárůst počtu programů

Instalace a na čem jsme zkoušeli

Testována byla verze označená – při instalaci z Google Play/Store – jako 4.1 (verze pro Android), výrobcem je holandská společnost Stream-Group. Aplikace je určena pro mobilní zařízení s operačními systémy Apple iOS a Google Android. V případě Androidu musí telefon používat minimálně verzi 4.3, na což jste upozorněni při instalaci, resp. v případě aktualizace aplikace. To pokud ji v mobilu už máte.

Instalace, resp. aktualizace, z Google Play/Store proběhla zcela bez potíží, software byl vyhledán automaticky v okamžiku spuštění starší verze Live TV. Následně jen stačilo zadat přístupové údaje.

Test proběhl na mobilním telefonu LG Flex 2 s originálním Wi-Fi Miracast pro sdílení obrazovky, který byl vybaven operačním systémem Android 5.1.

Internetové připojení pracovalo s oficiální rychlostí 10 Mb/s a je zajištěno přes Wi-Fi. Rozvod po domácnosti pak obstarává Wi-Fi směrovač (router) TP-Link Archer C9. Oba, router i mobil, pracují s Wi-Fi ac.

V případě směrování vysílání ze Skylink Live TV na televizor byl využit Ultra HD model Hisense H55N6800 v ceně 24 000 Kč, který byl zapůjčen na test stejně jako konzole Nvidia Shield TV 2017.

Základní možnosti a novinky

Zařazeno je nyní až 45 stanic (prapůvodně 19) a na Slovensku je jich k dispozici 41. Jde například o kanály ČT, televize Nova a Prima, slovenské RTVS (Jednotka, Dvojka), AXN či Filmbox. Dne 20. 6. má být ještě do nabídky zařazena stanice Retro. Nám se jich ve čtvrtek objevilo 42.

Jak bylo řečeno, prodloužena byla i funkce Zpětného zhlédnutí z 24 hodin na 7 dní a k dispozici je také TimeShift na aktuálně běžícím pořadu. Skylink dotáhl funkci odesílání videa na velkou obrazovku, tedy televizor (to opravdu každá služba nepodporuje) a také rozšířil videotéku, v níž jsou stovky a stovky filmů a seriálových dílů. Kromě VoD Banaxi (on-line videotéka) mají zákazníci možnost zdarma zhlédnout 100 filmů z nabídky zvané „Skylink filmy“ či z produkce Leo TV (rodičovský PIN). Část obsahu on-line videotéky je zcela zdarma pro úplně všechny zákazníky Skylinku, včetně uživatelů nabídky Digital.

Aplikace má nyní funkční všechna menu, resp. ve všech něco najdete, což dříve neplatilo, a zmiňovali jsme se o tom v článku Skylink přišel s aplikací pro IPTV/VoD.

Skylink Live TV je nyní rozdělena na tři části plus volbu Domů:

  • Domů – souhrnná obrazovka, v níž vidíte průvodce programovou nabídkou (EPG), máte možnost přehrávat pořady z archivu a sáhnout můžete i po filmech a seriálech.
  • TV – složena je ze tří částí: Živě, v níž je výběr pořadů, ale zvolit můžete i všechny pořady nebo se orientovat podle žánrů. Dále TV průvodce (EPG) a TV Archiv. Ten je uspořádán podle stanic a k dispozici jsou pořady sedm dní zpětně.
  • Videopůjčovna je rozdělena na čtyři části: Skylink filmy, Banaxi, Leo TV (vyžaduje rodičovský PIN) a Všechny filmy a seriály. V ní je vše s výjimkou Leo TV a filtrovat můžete i podle žánrů.
  • Ostatní – v této části najdete Moje aktivity (sledované a rozkoukané snímky), Centrum podpory, Nastavení (včetně verze aplikace) a odhlášení.

Vše také vidíte na odchycených obrazovkách ve fotogalerii výše.

Ovládání a funkčnost

Ovládání je obdobné jako u předchozích verzí (sázka na dotyk, nikoli gesta), veledůležitou novinkou je především zavedení snadno dostupných tlačítek pro přeskok o 60 s vpřed a vzad. U živého vysílání se také nově objevuje upozornění Živě zaměňované za Přehrát od začátku, což vidíte u aktuálně vysílaného pořadu. Na LG Flex 2 šlo opravdu jen o upozornění a druhé hlášení nebylo aktivní, což je škoda. K přehrání živého vysílání od začátku, resp. s nějakým časovým posunem (TimeShift), se tak využívá časová osa. Aktivní tlačítko by ale vše zjednodušilo.

Posun o minutu fungoval výborně při přehrávání záznamů z TV archivu, u živého vysílání ale funkce někdy zlobila. Časová osa při spuštění právě vysílaného pořadu trochu nepochopitelně ukazuje jakoby konec vysílání, i když bylo přehrávání pořadu v polovině. Nejspíše ale jde jen o méně šikovné vyjádření toho, že se přehrává živě a že se tudíž posunutím po časové ose doleva můžete v rámci pořadu vrátit. A třeba i na začátek.

Ovládání aplikace je logické a často intuitivní a opravdu si většinou vystačíte s dotykem prstu. Někdy bylo jen zapotřebí posunutí. Hodilo by se však vyhledávání kanálů v TV průvodci. Když např. napíšete AXN, některé pořady se sice vyhledají, ale nikoli stanice jako taková. Na příslušnou pozici se tak v EPG nedostanete a musíte listovat po obrazovkách. A vzhledem k tomu, že chybí číselné označení kanálů, je přehlednost přece jen nižší.

Jedna z nejdůležitějších voleb – Moje aktivity, nebo-li „rozkoukané“ a další sledované pořady. Pokud se vám pořad z jakéhokoli důvodu přeruší, tady máte šanci spustit ho tak, že dokáže na pozici navázat. Při přímé operaci třeba v EPG se to často nedařilo.
Autor: Bohumil Herwig

Jedna z nejdůležitějších voleb – Moje aktivity, neboli „rozkoukané“ a další sledované pořady. Pokud se vám pořad z jakéhokoli důvodu přeruší, tady máte šanci spustit ho tak, že dokáže na pozici navázat. Při přímé operaci třeba v EPG se to často nedařilo.

TV Archiv funguje vždy v rámci jednotlivého kanálu, pro který volíte příslušný den až týden nazpět. Někdy je to složitější, takže místní vyhledání příslušného pořadu přijde vhod.

Skylink Live TV také umožňuje použít funkce pro sdílení obrazovky, resp. přesměrování vysílání, prostřednictvím Wi-Fi Miracast (Wi-Fi Direct) na „big screen“. Pokud narazíte na kompatibilní televizor, služba vám to v této verzi dovolí a potíže s tím nebyly.

U televizoru Hisense H55N6800, přes který jsme se připojovali, se obdobná funkce jmenuje Anyview Cast a s mobilem LG Flex 2 byla plně kompatibilní. Propojení proběhlo rychle, úroveň kvality obrazu v podstatě odpovídala zdroji, na čemž ale má velký podíl i televizor jako takový.

Druhou možností pro sdílení obrazovky je využít nějaké externí zařízení (Google Cast, Apple AirPlay) a tuto možnost jsme vyzkoušeli díky Nvidia Shield TV. Věnujeme se tomu v dalším odstavci.

Výborné sdílení obrazu přes Nvidia Shield TV 2017

V době testu Skylink Live TV byla do domácí sítě zapojena i konzola / multimediální přehrávač Nvidia Shield TV 2017.

Ikona umístěná na obrazovce mobilní aplikace v pravém horním rohu nabídla možnost „Odesílat do Shield“, tedy převést obrazový výstup na konzolu a z ní následně i do televizoru Hisense. Napojení mobilu proběhlo svižně a bez potíží, obrazová kvalita byla překvapivě vysoká a odpovídala zdroji (až lepší než DVB-T).

Na mobilu se následně objeví statická obrazovka s aktivní časovou osou přehrávání a trochu nesrozumitelné hlášení „Shield obsahu je přehráno“ (v tomto okamžiku je také blokováno odchycení obrazovky). Takovéto hlášení je ale jen drobnost, protože vše pracovalo k naprosté spokojenosti, ať už šlo o živé televizní vysílání, nebo o přehrávání nějakého obsahu zpětně, tedy z TV archivu. Při přehrávání pořadů opět na mobilu nešlo odchytit obrazovku. Hlášení informovalo, že „snímek obrazovky udělat nelze“.

Po spuštění volby „Odesílat do Shield“ se u mobilu blokovalo přepnutí do pohotovostního režimu. Při zkoušení „dorazil“ hovor, který se dal bez potíží zvednout a přehrávání na Nvidii, po jeho ukončení, pokračovalo automaticky dále.

Nevypadlo a ani se nepřerušilo.

Jaká je nová verze Skylink Live TV? Velice dobrá

Neříkáme, že všechno funguje perfektně, což můžete vidět i v galerii výše, kde na mobilu při přehrávání pořadu zazvonil budík. Stane se také, například při příchozím volání, že aplikace po jeho ukončení nezvládne na přehrávání navázat, někdy se dokonce „kousne“ (jednou, dvakrát ji bylo třeba ukončit v OS).

Pokud jsme ale v tomto okamžiku zvolili cestu přes menu Ostatní a Moje aktivity, kam jsou vlastně ukládány „rozkoukané“ pořady, video po přerušení navázalo vždy, ať už šlo o přerušení typu telefonní hovor, budík, nebo docela obyčejné vyskočení z aplikace, resp. násilné ukončení přehrávání. A aplikace navázala na pozici, i když se mezitím přehrálo něco jiného. Tohle však bude chtít důkladně zkoušet delší dobu, navíc každý mobil, každá verze a subverze Androidu je jiná, takže i chování může být trochu odlišné.

Jestliže také přehráváte živě vysílaný pořad, který právě končí, a z jakéhokoli důvodu se přehrávání přeruší, spadne pořad do „mrtvé“ zóny, v níž není pro přehrávání z TV průvodce (a archivu) nějakou dobu dostupný. Posléze se – během pár minut – objevil v TV archivu a za ještě o něco delší dobu byl dostupný i z EPG.

To jsou ale drobnosti, které půjdou napravit. Daleko důležitější je, že během intenzivního dvoudenního zkoušení (aplikace byla uvolněna v pondělí) byla verze 4.1 stabilní. Výtečná byla spolupráce s Nvidia Shield TV 2017, což je dalším argumentem pro nákup tohoto momentálně výborně se chovajícího zařízení. Za zmínku stojí i to, že v Nastavení aplikace Skylinku můžete zakázat odesílání dat o užívání a také přehrávání přes mobilní data, což je jen dobře. Co tu naopak nenajdete, je možnost nechat si jednotlivé TV kanály označit čísly, což by se jistě hodilo pro lepší orientaci. Nikdy se také – při přehrávání pořadu – na LG Flex 2 automaticky neskrývala časová osa s ovládáním. K jejímu skrytí bylo zapotřebí druhého dotyku. I přes drobné chybky je jasně vidět, že Skylink svým zákazníkům přináší opravdu solidní a hodně nadějný kousek, který se směle může měřit se vším, co je na trhu. A vzhledem k tomu, že bude vlastně jako bonus, je to ještě lepší.

BRAND24

Hodnocení

pro: solidní stabilita, dobře provedené uživatelské prostředí, výtečně udělaný přeskok o minutu, řada možností a funkcí, včetně vyhledávání, a zejména výstupu na velkou obrazovku (TV), možnost sdílení videovýstupu třeba i přes Nvidia Shield TV 2017 (tady i s výbornými výsledky)

proti: hodilo by se označení TV stanic čísly, občasné chybky, např. při příchozím hovoru nebo delší odstávce aplikace (často bylo nutno ji shodit v rámci OS)

Jak jste spokojeni (pokud jste zákazníci Skylinku) s aplikací Skylink Live TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).