Hlavní navigace

Jaká je Lepší.TV v televizoru? Byla by výtečná, kdyby…

25. 1. 2017
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Služba je produktem společnosti Gonet a nabízí i to, co drtivá většina ostatních IPTV nemá. Aplikace je rozhodně na velmi dobré cestě stát se hitem u majitelů televizorů s Androidem.

AKTUALIZOVÁNO, 15. února 2017: aplikace Lepší.TV pro operační systém Android TV, tedy pro televizory, stále není na Google Play/Store k nalezení i když tam skutečně je. Máme pro vás ale trik, jak ji objevit a také nainstalovat (vyzkoušeno na jedné TV Philips a jedné TV Sony). Většina námitek v tomto testu tak odpadá (míč je na hřišti Googlu) nemluvě o tom, že funkci Kalendář (další kritika) pro operativní Zpětné zhlédnutí už vyvoláte po stlačení „nuly“ na dálkovém ovladači. 

Vše je ověřeno…

AKTUALIZOVÁNO, 10. února 2017: aplikace Lepší.TV pro operační systém Android TV, tedy pro televizory, by už měla být ke stažení z tržiště aplikací Google Play/Store. Předpokládáme, že většina námitek v článku tudíž odpadá. Jakmile situaci ověříme, budeme vás i na tomto místě informovat. Služba Lepší.TV nám také sdělila, že byla odstraněna jedna z námitek v článku. Volbu Kalendář lze nyní vyvolat tlačítkem „0“ na dálkovém ovladači.

Pro provoz musíte splnit několik předpokladů, z nichž minimálně jeden je poněkud neočekávaný. Musíte totiž aplikaci nejprve najít. Situace připomíná typicky chytré hodinky, u nichž někdy najití aplikace, resp. jména softwaru použitelného pro komunikaci a vyhodnocení naměřených výsledků, odpovídá detektivnímu pátrání plnému indicií a náznaků. Tady indicie nejsou a aplikace prostě na titulní webové stránce služby chybí, což se snad v nejbližší době napraví. Najdete ji až v objednávce Lepší.TV.

Na hlavní stránce ale chybí víc věcí. Je to s podivem i proto, že vlastnictví aplikace pro televizory s operačním systémem Android TV je nepochybná konkurenční výhoda. Na trhu je totiž jen velmi málo služeb internetových televizí (IPTV), které ji pro TV mají, resp. ji aktuálně podporují. Prakticky každý chce prodat svůj set-top box a připsat si marži, což je ovšem na pováženou zvláště v okamžiku, kdy jsou set-top boxy v řadě případů funkčně omezené, jako je tomu například u Digi TV či O2 TV.

Webové stránky Lepší.TV jsou sice přehledné, ale vedle jasně uvedeného jména aplikace, resp. možnosti jejího stažení (na Google Play/Store ještě v době zkoušení nebyla), tu chybí především informace o tom, na čem vlastně můžete službu sledovat. Místo toho se zdůrazňuje fakt, že když k set-top boxu připojíte klávesnici a myš, máte z něj počítač.

Jenže koho právě tohle zajímá?

Zejména technické fandy.

Drtivá většina zákazníků, kteří hledají IPTV, chce prostě a jednoduše jen sledovat televizi a využívat jejích možností. Aplikace jako taková jim pak – na rozdíl od set-top boxu – poskytuje hned několik výhod. Díky ní se totiž nejen obejdete bez dalšího dálkového ovladače a „krabičky“, ale televizory s operačním systémem Android TV mají dnes často velmi kvalitní Wi-Fi připojení prostřednictvím standardu „ac“, nebo alespoň Wi-Fi pracujícím na frekvenci 5 GHz. Mají ale také snad vždy i nějaký ten digitální audiovýstup, který v Česku nabízeným IPTV set-top boxům obecně vzato chybí. Nic na tom nemění fakt, že konkrétně set-top box pro Lepší.TV například digitální audiovýstup má (test se chystá).

Lepší.TV v televizoru jsme vyzkoušeli na nedávno testované Sony KD-49XD8305.

Cena služby je 199 Kč, při platbě na rok 182 Kč. Vlastnosti a možnosti jsou – v závislosti na použité platformě – následující:

  • Možnost sledování přes set-top box, PC (webový prohlížeč), televizor s OS Android TV, tablet či mobil (Android, iOS).
  • Neomezené nahrávání pořadů (délka i doba uchování).
  • Návrat k pozici, na které jste s přehráváním skončili.
  • Zhlédnutí pořadů až týden zpětně.
  • Rychlost internetového připojení je udávána následovně: pro nižší kvalitu (SD) 1,2 Mb/s, pro vyšší kvalitu (HD) pak – 2,5 Mb/s.
  • Díky použití kodeku H.265/HEVC nižší nároky na internetovou linku, což nyní platí jen částečně a pouze u set-top boxu (další platformy HD kanály zatím nemají, k čemuž se také dostaneme).
  • Po instalaci bylo k dispozici necelých 70 kanálů, další vyžadují povolení v menu nastavení, takže informace na webové stránce služby neplatí. Navíc se chystá i zajímavé rozšíření…

NAPSALI JSME: Podívejte se, co chystá IPTV služba Lepší.TV

Jak vypadá internetová televize Lepší.TV

Srovnání set-top boxů pro IPTV služby Lepší.TV a SledováníTV

Minimální systémové požadavky, na čem jsme aplikaci zkoušeli

Jak bylo naznačeno, aplikace byla nainstalována na televizor Sony KD-49XD8305 (28 990 Kč, 124 cm, LCD, rozlišení 4K), který byl připojen přes Wi-Fi ac ke směrovači, routeru, Netgear R7000 a později i přes ethernetový kabel k lince s oficiální rychlostí 10 Mb/s, která se však někdy chová poněkud proměnlivě. Právě kvalitní a stabilní internetové připojení je u IPTV základem stejně, jako co nejlepší router. To je investice v řádu několika tisíců, ale bohatě se vyplatí.

Lepší.TV pak využívá, resp. může využívat, k čemuž se ještě dostaneme, kodeku HEVC, který nároky minimalizuje, jak to jen jde, i když má také své nevýhody.

Služba na televizor klade naprosto minimální požadavky spočívající pouze v nějakém audio-video (A/V) vstupu a je jedno, zda půjde o cinch, SCART nebo HDMI.

Možnost zdarma si ji vyzkoušet sice chybí, ale pokud s ní po zakoupení nebudete spokojeni, lze ji do 30 dnů vrátit a vyžádat si nazpět peníze. Výrobce nás ubezpečil, že je vrací všechny.

Zatím náročná instalace i spouštění

Za současného stavu věcí, kdy aplikace chybí na tržišti Google Play/Store (se zařazením se počítá), představuje instalace provedení několika kroků, které možná řadu potenciálních zájemců odradí, což by byla rozhodně škoda. Byli jsme navíc ubezpečeni, že změny na sebe nenechají dlouho čekat…

U Sony s Android TV (6) bylo třeba udělat následující:

  • Stáhnout aplikaci z webu Lepší.TV a nahrát ji na USB paměť.
  • Jít do menu nastavení a ve volbě „Zabezpečení a omezení“ povolit „Neznámé zdroje“, tedy možnost instalace aplikace i odjinud, než jen z oficiálního obchodu.
  • Vstoupit do Google Play/Store a do televizoru nainstalovat nějaký souborový manager.
  • Poprat se s ním (ovládání nebývá triviální), najít aplikaci na USB a spustit ji.

Následně šlo u televizoru Sony KD-49XD8305 vše jako po másle a stačilo jen zadat přihlašovací údaje. Převzat z účtu pak byl dokonce nejen seznam nahrávek, ale na obrazovce se objevily i pořady k nahrání…

Po nainstalování se také nabídla možnost spuštění aplikace, což jsme hned využili. Jaké však bylo překvapení, když se po ukončení Lepší.TV a snaze o další spuštění zjistilo, že v domovském menu na liště v části zvané Aplikace nebyl vytvořen odkaz-ikona. Spustit ji tedy touto cestou nejde, a i když existuje software, který v Androidu ukáže seznam nainstalovaných programů s možností je odstartovat, jako například Sideload Launcher, zjevně to u televizoru nebyla ta správná cesta. Aplikace v něm šla totiž spustit pouze jednou a podruhé už nikoli.

Operační systém Android TV (6) sice aplikaci nezapsal do menu na tlačítku Home, ale v oficiálním přehledu všech instalovaných už byla. Nejrozumnější cestou, jak Lepší.TV momentálně spustit, je tudíž jít u Sony do menu Nastavení na volbu TV, Aplikace a ikonu Lepší.TV. Jakmile na ni kliknete, můžete dát Otevřít a službu spustit. Je to sice krkolomné, ale zdá se to být zatím jediný způsob, dokud se nedotáhne zavedení do oficiálního tržiště aplikací.

Po instalaci možná zabrousíte do Nastavení (ikona ozubeného kolečka) a uvidíte tam stupeň kvality videa. V našem případě se i při lince o rychlosti 10 Mb/s nastavila volba „Nízká kvalita (H.264)“. Volba H.265/HEVC, což je zde uváděno jako vyšší kvalita, je však podle Gonetu zatím jen přípravou na zavedení HD kanálů, které tu v současné době chybí a na výslednou kvalitu streamovaného videa tudíž neměla vliv.

Výtečné ovládáním až na nedostupný Kalendář

Aplikace vypadá zcela stejně jako na PC, resp. ve webovém prostředí, což lze jen pochválit. Navíc tu jsou využity specifické prvky vlastní právě televizorům, takže s pomocí teletextových tlačítek vyvoláte podrobnější informace, spustíte videoukázku, pořad nahrajete nebo se rovnou přepnete na živé vysílání (tato volba se někdy mění mj. na EPG).

Teletextová tlačítka jsou ovšem jen čtyři a vstup do Kalendáře se mezi ně nedostal. Přitom Lepší.TV nabízí zhlédnutí pořadů až týden zpětně, takže by se to určitě hodilo, protože jinak se nazpět dostanete pouze postupným listováním přes šipkové tlačítko. Výrobce jsme na problém upozornili a pokusí se prý implementovat něco z numerické klávesnice.

Jinak je ovládání opravdu výtečné a nemuseli jsme si nijak zvykat (snad jen na poněkud „výrazné“ grafické provedení), což u IPTV obecně spíše neplatí. Příjemné také je, že konkrétně u Sony KD-49XD8305 se kurzorová tlačítka, resp. tlačítka rychloposuvu, chovají tak, že se po nahrávce posouváte o deset sekund vpřed nebo vzad. Zdá se to málo, ale s výhodou můžete využít přidržení tlačítek a posun pak probíhá dosti svižně. Dá se tak během třeba 10 sekund přejet i 25 minut filmu. Občas se ale stalo, že zmáčknutí tlačítka neudělalo nic a bylo třeba ho opakovat. Pak už vše probíhalo, jak má.

V době zkoušení nabízela Lepší.TV standardně 67 televizních stanic a dalších asi 15 šlo povolit v menu. Mezi první a poslední šlo kolovat, a pokud máte rádi slovenské kanály, které jsou u standardní nabídky právě u konce seznamu, budete tuhle funkci milovat, protože samozřejmě nemá chybu a šetří čas. Přimlouvali bychom se ale ještě za posun po stanicích prostřednictvím postupné volby kanálů. Přece jen by pak bylo vyhledávání svižnější a zhruba sto dostupných stanic, které se mají v dohledné době ještě rozšířit, chce pochopitelně své.

Ani tato stránka s programovou nabídkou služby není bez chybičky. Píše se tu, že „HD vysílání funguje jen v Lepší.TV BOXu a Android zařízeních s podporou H.265.“ To bohužel není přesné. Na výše jmenovaném televizoru Sony s OS Android TV HD kanály taktéž chybí.
Autor: Bohumil Herwig

Ani tato stránka s programovou nabídkou služby není bez chybičky. Píše se tu, že „HD vysílání funguje jen v Lepší.TV BOXu a Android zařízeních s podporou H.265“. To bohužel není přesné. Na výše jmenovaném televizoru Sony s OS Android TV HD kanály taktéž chybí.

A jaká je momentálně programová nabídka?

Všechny běžné programy z DVB-T, plus například několik stanic FilmBox, JOJ Cinema, CS film, Sport 5, Nova Sport 1 a také řada slovenských kanálů plus nějaká ta erotika pod rodičovským zámečkem. Kompletní seznam najdete na stránkách služby.

Co bohužel zatím chybí, je balíček HBO, ale máme pro vás dobrou zprávu – je totiž v přípravě, i když termín a ani to, zda půjde o SD, či HD verze, nechtěl Gonet komentovat.

V každém případě by prý v nejbližší době mělo dojít na překlopení dalších 13 SD stanic do HD a výhledově se počítá i s tím, že vysoké rozlišení bude k dispozici na všech platformách, což momentálně neplatí (je pouze u set-top boxu).

Lepší.TV na televizoru s OS Android TV (6)

Aplikace fungovala spolehlivě až na jeden detail, který jsme při jejím zkoušení ve webovém prostředí na počítačích s Windows 10 nezaregistrovali ani po třech nedělích zkušebního provozu.

Na stanici Plus HD se totiž jednou při zastavení pořadu stalo, že po jeho opětovném spuštění sice pokračoval od správného místa, ale slyšet byl pouze zvuk. Obraz se neobnovil, což je buď věcí aplikace, nebo televizoru, resp. OS, jako takového. Při zkušebním přehrání jiných stanic bylo vše v pořádku, ve webovém prohlížeči pokračování pořadu také běželo správně. Pořad se nepodařilo s obrazem spustit ani po vypnutí televizoru, ani po resetování aplikace.

I přes výše zmiňované potíže nelze Lepší.TV na televizoru s OS Android TV hodnotit jinak než jako jednu z nejnadějnějších služeb IPTV na domácím trhu. Platforma je velmi stabilní a funkce, jako například pokračování od místa přerušení, jsou dosti spolehlivé, a navíc je dnes nabízí málokdo.

Zvuk nebyl problém vytáhnout na externí zesilovač a ovládání v podstatě ani neřešíte, resp. po vyřešení práce s kalendářem řešit nebudete.

Kvalita pořadů byla něco málo pod úrovní DVB-T s nízkým rozlišením (SD), subjektivně vzato na nějakých 75, 80 procentech (datový tok služby je při SD 1,2 Mb/s), nastavení vyšší kvality (H.265) ji nijak neovlivňovalo, což jsme už vysvětlili výše. S tím bohužel souvisí další problém – nejsou tu žádné kanály ve vysokém rozlišení (HD), a to je dnes opravdu handicap. Gonet je nabízí pouze při přístupu přes set-top box, ale zařazení volby „H.265/HEVC“ potvrzuje slova firmy o tom, že se na HD kanály chystá i zde.

Gonet se také chlubí tím, že Lepší.TV, kromě klasických výhod IPTV, vyžaduje i podstatně nižší datový tok, než je zvykem, což má být podle jeho slov právě díky použitému kodeku H.265/HEVC. Má to ale jeden zádrhel – HEVC je použit jen u HD (SD pracuje s H.264) a kanály s vysokým rozlišením tu nejsou…

Můžeme ale směle předpokládat, že v okamžiku, kdy se tu HD objeví, což je nejspíše jen administrativní záležitost, a kdy se také aplikace pro Android TV objeví v tržišti Google Play/Store, na což se výrobce chystá, i když termín nechtěl prozradit, odpadnou hlavní námitky a zůstanou v podstatě jen klady a pozitiva, i když dostat službu na min. kvalitu DVB-T by cíl být rozhodně měl.

Lepší.TV se poté navíc objeví na liště aplikací, a tudíž bude bez komplikací použitelná pro opravdu všechny uživatele. Za současného stavu, pokud máte televizor s Androidem, stojí za to si ji alespoň vyzkoušet. Pokud pochopitelně budete mít chuť protlouci se zapeklitou instalací a také jejím spuštěním.

Škoda, že aplikace není jednorázově zpoplatněná pár stokorunami, ale touto cestou domácí služby IPTV nejdou. Pak by Gonet nejspíše neřešil, zda ji na Google Play/Store dát, či nikoli. Ostatně ani její vytvoření není levná záležitost. V každém případě budeme tuto službu pozorně sledovat. Chystáme ještě recenze při provozu v PC a v mobilu a začínáme zkoušet i set-top box.

Nechme se tedy překvapit.

BRAND24

Hodnocení

pro: prakticky stejné prostředí jako na PC (!), aplikace vám z vašeho účtu zpřístupní vše, včetně nahrávek, v budoucnu dvojí nastavení kvality, velmi nízké nároky na internetové připojení, výtečné ovládání i možnosti, ale…

proti: …nedá se vyvolat funkce Kalendář, zatím chybí HD kanály (jsou k dispozici pouze při přístupu přes set-top box), zatím náročná instalace aplikace i její spouštění (má se změnit „v nejbližší“ době)

Pokud byste měli na výběr, sáhli byste u IPTV po set-top boxu nebo po aplikaci do chytrého televizoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).