Hlavní navigace

Jaká je Lepší.TV se „set-top boxem“? Stejná, ale přece jen trochu jiná

27. 4. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Lepší.TV
Vedle aplikace a možnosti sledovat službu IPTV na počítači a v mobilu je k dispozici i výborně vybavené stacionární zařízení uváděné jako „počítač v televizi“.

AKTUALIZOVÁNO, 3. 5. 2017: článek je upraven podle současného stavu, včetně možnosti setřídit stanice. Připojeno je i foto lehce přepracovaného ovladače (stále zlobí zaměření) a změnilo se také chování MX Playeru. Nyní je už možné nastavit např. velikost externích titulků. Díky úpravě dálkového ovladače (DO) je více pravděpodobné, že si všimnete možnosti v režimu TimeShiftu (přehrávání živého TV vysílání se zpožděním) skočit na začátek pořadu tlačítkem pro přeskok na předchozí kapitolu. Vyhnete se tak zdlouhavému přetáčení. Nahrávání také není časově neomezené, jak zněla původní informace, i když prostorově ano. Nahrávky se mažou zpětně po jednom měsíci, a to včetně jednotlivých seriálových dílů. 

Lehce upravený dálkový ovladač už dává horní řadou tlačítek jasně najevo příslušnost k Lepší.TV a nikoli k televizoru tak, jak to bylo dříve (viz původní DO ve fotogalerii). Tlačítko pro přeskok kapitol s výhodou využijete u TimeShiftu.
Autor: Lepší.TV

Lehce upravený dálkový ovladač už dává horní řadou tlačítek jasně najevo příslušnost k Lepší.TV a nikoli k televizoru tak, jak to bylo dříve (viz původní DO ve fotogalerii). Tlačítko pro přeskok kapitol s výhodou využijete u TimeShiftu.

O této službě internetové televize jsme už několikrát psali a její možnosti a vlastnosti jsou tak popsány více než dostatečně. V této recenzi se proto zaměříme zejména na chování dodávaného zařízení v dlouhodobé praxi (zkoušíme ho více než dva měsíce) a také na to, zda se vyplatí si ho pořídit.

Lepší.TV Box (1999 Kč) jako takový byl důkladně představen ve srovnání s boxem jiné služby, takže odkazujeme na dotyčný článek a tabulku se základními parametry v tomto materiálu. Z výbavy boxu je třeba vyzdvihnout samostatný digitální optický audiovýstup, který mnohdy chybí, analogový audio-video výstup a také možnost vytáhnout infrarozhraní (box je velmi malý a může se umístit i za televizor). Nechybí ale například ani Wi-Fi. Co naopak chybí, je více popisu na webové stránce, resp. popisu důležitého a správného.

Někdy se tak dozvíte, že „jako jediní používáme moderní kódování H.265, a proto Vám televizní signál nezahltí internetovou linku“, což je částečná pravda pouze u set-top boxu, protože jinak se používá H.264, a to momentálně i přesto, že někde už skutečně můžete volbu HEVC (H.265) vidět. Je však zatím nefunkční. A když jsme u toho: jako výhoda je udáváno mj. i to, že box nabízí i přístup na Facebook, e-mail, aplikace pro editaci dokumentů atd. atd. K tomu je třeba říci „bohužel“ a i k tomu se dostaneme.

Na webové stránce chybí především naprosto zásadní informace o jedinečném nahrávání, které je časově i prostorově neomezené (!), a mj. také zpráva o HD kanálech, která je ukryta pod bodem „Další výhody“. Služba si tak sama odhání zákazníky, protože ti dnes na HD slyší. A hodně.

Sama Lepší.TV ke svému „set-top boxu“ (uvozovky si zaslouží, což bude vidět dále) označovanému jako „počítač v televizi“ říká následující: „jen si připojte klávesnici a myš do Lepší.TV Boxu a z Vaší televize se stane plnohodnotný počítač s Androidem 6“. Právě tento přístup a snaha poskytovatele IPTV po nepochopitelné univerzálnosti však v praxi představuje problém.

K TÉMATU: Jaká je Lepší.TV v televizoru s OS Android TV?

Jaká je Lepší.TV v počítači a v mobilu? Velmi dobrá

Srovnání set-top boxů pro IPTV služby Lepší.TV a SledováníTV v plné firemní specifikaci

Co nabízí Lepší.TV v případě přístupu přes stolní zařízení? Především HD

Lepší.TV má bohužel stále nabídku rozdělenu, a tak HD kanály máte k dispozici pouze v případě příjmu přes firemní „set-top box“. Druhou věcí je, že služba samotný fakt, že vůbec nějaké HD kanály v nabídce má, nedávala v rámci boxu nijak najevo. Teprve těsně před ukončením testu se u HD kanálů objevil maličkatý přídomek HD, takže z ČT1 máme v seznamu konečně ČT1 HD. Takovéto označení kanálů ale zatím nedorazilo do volby Nastavení, v níž si mj. zatrháváte stanice, které chcete zobrazit v seznamu.

Při projetí seznamu stanic, který je nově už i uživatelsky ovlivnitelný (kanály jsou setřídit) zjistíte,  že je celkově k mání nějakých (pořadí přeskakuje) 65 stanic. Při včerejším počítání z nich bylo 14 v HD a SD/HD kanály se nedublovaly.

Box zvládne přehrát video i v rozlišení Ultra HD (4K), ale protože nemá rozhraní USB 3.0, je to někdy problematické.

Po stlačení tlačítka Home (domeček) se dostanete do základního menu boxu s kupodivu vysvícenou volbou Video. I to přispívá k pocitu, že před sebou vůbec nemáte set-top box nějaké služby pro sledování TV vysílání, ale jen nějaký Android box, jakých je spousta.
Autor: Bohumil Herwig

Po stlačení tlačítka Home (domeček) se dostanete do základního menu boxu s kupodivu vysvícenou volbou Video. I to přispívá k pocitu, že před sebou vůbec nemáte set-top box nějaké služby pro sledování TV vysílání, ale jen nějaký Android box, jakých je spousta.

Ovládání výborné, ale…

Základní menu samotné služby Lepší.TV je stejné jako na jiných platformách, což lze jen pochválit. Bohužel u „set-top boxu“ je ještě další domovské menu – aplikační – a navíc ovládací specifika, která často vadí. Tlačítko Home (domeček) tak nevede na hlavní stránku Lepší.TV, nýbrž do aplikačního (druhého) domovského menu (viz foto nahoře), kde je navíc velmi často, a zcela nepochopitelně, vysvícena volba Video. Vezměme to ale popořadě.

Když box spustíte, objeví se přehledné aplikační menu, plocha, s volbami jako Lepší.TV, Video, Prohlížeč, Obrázky, Nastavení atd. (viz foto nahoře). Vysvícena je volba Lepší.TV a jakmile do ní vstoupíte, ocitnete se už ve stejném prostředí jako u mobilu či webové PC aplikace – jste tudíž v v základním menu samotné služby. Překvapení vás čeká v okamžiku, kdy zmáčknete Home. Pak se objeví ona úvodní aplikační nabídka, ale tentokráte s vysvícenou volbou Video. Pokud máte navíc při zapnutí boxu v rozhraní USB zasunuto paměťové médium, nejprve naběhne hlášení operačního systému, že ho našel. Než se tak dostanete ke kýženému sledování televizního vysílání, kvůli kterému jste si vlastně vše koupili, nějaký čas uplyne.

Aby se to moc nekomplikovalo, vlevo pod kurzorovým křížem je tlačítko kontextového menu, které například v MX Playeru vyvolá titulky, audio apod. Například ale v aplikačním menu nedělalo nic, za jiných okolností ale skákalo přímo na domovskou stránku služby Lepší.TV. Ujednocení ovládání boxu by tedy rozhodně bylo na místě.

Infračervený dálkový ovladač jako takový je drobný, ale šikovný (viz fotogalerie v úvodu). Byl by i dobrý, nebýt dvou zásadních problémů: občas přeskakuje (přeskočí položku či dvě) a je zatraceně směrový. Je směrový dokonce tak, že když ho přesně nezaměříte na čelní stranu boxu, vůbec nefunguje. Ovládání to dost ztěžuje a komplikuje. Někomu také může vadit to, že nefunguje dál než na nějaké čtyři, čtyři a půl metru.

Jinak je pohyb v nabídkách bezproblémový (pokud správně zaměříte „dálku“), přetáčení zajistíte šipkovými tlačítky vlevo a vpravo, spuštění pořadu přes OK. Šipky nahoru a dolů zmenšují náhled pořadu z celé obrazovky do malého okénka vlevo dole. Vstup do kalendáře (přeskok na jiný den) zajišťuje tlačítko Backspace ve spodní části dálkového ovladače a fungovalo to spolehlivě. Stejně jako ovládání přes barevné teletextové klávesy, které vidíte i na jiných platformách.

Rozložení tlačítek dálkového ovladače je výborné, bohužel uvedené problémy dělají práci s boxem zbytečně komplikovanou, což je někdy holý eufemismus.

Chování za provozu

Lepší.TV box se prakticky vždy choval spolehlivě, což bylo velmi příjemné překvapení. První ale musel být pro nestandardní chování vyměněn. Nový box pak zazlobil vysloveně jednou za čas. Ať už to byla (dvakrát, třikrát) nemožnost uvést ho do pohotovostního režimu (to spravilo vytažení napájení), bylo tu i dvoje samovolné vypnutí, resp. restartování, a také – opět jen velmi občasné – potíže s přehráním některých pořadů, za což ale nejspíše nemohl box, nýbrž výpadek služby. Například na kanálu Nova Cinema HD se obraz najednou zastavil a zvuk pokračoval dál. Internetová linka přitom v té době pracovala na více než 15 Mb/s, stejný pořad na jiné platformě pracoval bez chybičky.

Box mohl být – díky dlouhé zápůjčce, za níž děkujeme – zkoušen s celou řadou televizorů od jednoduchého Sencor SLE 43F58TCS za deset tisíc přes Philips 43PUS6501 za 16 990 Kč až po špičkový OLED Philips 55POS901F.

Kvalita HD kanálů (H.265/HEVC) byla vždy solidní, ale při přepnutí například z ČT sport HD (DVB-T) bylo patrné, že je na nějakých 85, 90 %. Rozdíly byly vidět nejen při švenku kamery či rychlejším pohybu, ale často i při výpisu závěrečných titulků. Nebylo to nijak výrazné, ale znatelné to bylo nejen kvůli ostrosti obrazu. Oproti současnému vysílání DVB-T2 ovšem pracuje Lepší.TV na jedničku.

Vyplatí se ho pořídit?

Set-top box Lepší.TV předně není set-top box. To je třeba si uvědomit a tak k tomuto zařízení přistupovat. Výrobce se snažil přijít s univerzálním, resp. s univerzálnějším zařízením a jako obvykle to nedopadlo.

Chybná je ale nejen tato základní koncepce, chybné je i vše, co z ní vychází. Tlačítko Domov (domeček) vás tak nevrátí do hlavní nabídky služby IPTV, nýbrž do celkové aplikační nabídky s často vysvícenou volbou Video (k přehrávání je použit MX Player), a to je další šlendrián. Pokud v zařízení necháte flash paměť nebo disk, naběhne vám úvodem vždy nabídka Androidu na přehrání souborů. Že byste k boxu přišli a snadno a svižně začali používat to, kvůli čemu jste si ho pořídili, se vám stane v podstatě jen po jeho zapnutí. Tehdy sice také naběhne celé aplikační menu, alespoň je však vysvícena volba Lepší.TV.

Celkově vzato se opět ukazuje, že mobilní operační systém Android je pro takováto zařízení nevhodný a práci boxu komplikuje.

Abychom ale odpověděli na otázku v úvodu: „Vyplatí se ho pořídit?“ Nevyplatí, ale co vám zbývá, pokud chcete HD kanály? To by se sice mělo zanedlouho změnit, ale i poté budou mít šanci vybruslit z tohoto bohužel až příliš univerzálně se tvářícího zařízení pouze majitelé televizorů s operačním systémem Android TV. Ti budou mít výhodu i v tom, že zbaví jeho problematického dálkového ovladače.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: výborná výbava boxu, všechny možnosti služby IPTV známé z mobilu a PC, plus něco navíc – HD kanály, nyní už i možnost třídit dostupné stanice, schopnost často na sledování pořadu navázat na jiné platformě, transparentní domovská nabídka služby IPTV, ale…

proti: …zde tlačítko Home nevede na domovskou stránku Lepší.TV, set-top box vlastně není set-top box, ale dostáváte univerzální zařízení, které vše jen komplikuje, velmi směrově zaměřený dálkový ovladač s někdy přeskakujícími položkami (pořady)

Lepší.TV Box
cena: 1999 Kč
některé funkce: IPTV, audio- a videopřehrávač, hraní her atd. v závislosti na instalované aplikaci; Android 6
procesor; grafika: Amlogic S905X, čtyřjádrový, 2 GHz; Mali 450MP
paměť RAM; vnitřní disk: 1 GB; 8 GB
přehrává (udáváno): mj. JPG, BMP, PNG, GIF, TIF; MP3, WMA, WAV, AAC, FLAC; MKV, AVI, DAT, DivX, MP4, H.264 MVC max. 1080p / 60 sn./s, H.264 max. 4K / 30 sn./s, H.265/HEVC max. 4K / 60 sn./s, MPEG-1/2; včetně HDR10 a HLG; titulky neudány
připojitelná média: MicroSD, USB paměti a disky
spotřeba (udávaná): neudáno
chlazení: pasivní
vstupy/výstupy: HDMI 2.0, A/V výstup (jack), digitální optický audio výstup, 2× USB 2.0, infra rozhraní (jack), Ethernet (LAN); mechanika karty MicroSD; Wi-Fi (802.11 b/g/n)
rozměry (Š x V x H), hmotnost: 90 × 90 × 20 mm, neudáno

Co byste pro rodinné sledování televize přes IPTV zvolili nejraději?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).