Hlavní navigace

Jak vypadá O2 TV v praxi a kolik filmů nabízí?

6. 9. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Snadné ovládání, přehledné menu, zajímavé služby, ale i vysoká cena a mizivý obsah, taková je televize přes telefon v podání Telefóniky O2. Kromě klasického sledování programů divákům nabízí virtuální půjčovnu videa nebo archiv televizních pořadů za poslední týden. Obojí má však svoje ale. Pojďme se společně podívat, jak v praxi vypadá horká novinka z dílny bývalého Českého Telecomu, O2 TV. Tentokrát se zaměříme na technické náležitosti, ukázku aplikace a možnosti doplňkových služeb.

Technické minimum: ADSL 2+

Pravděpodobně už asi víte, že internetová televize O2 TV vychází ze španělského předobrazu služby Imagenio. Dodavatelem technologií je firma Lucent Technologies a obraz je komprimovaný do formátu MPEG-4. Nezbytný datový tok, který musí operátor k zákazníkovi dopravit, má šířku 3 Mb za sekundu. To už je slušná porce dat, a tak dlouho nebylo jasné, co za připojení k Internetu bude divák potřebovat. Postačí běžné ADSL, když člověk oželí pomalejší přístup na globální síť? Nebo si bude moci kromě televize užívat do sytosti také surfování po webu, ovšem za podmínky méně rozšířené přípojky ADSL 2+? Telefónica O2 včera spekulace konečně utnula, bez modernějšího připojení se divák O2 TV neobejde. Zhruba polovina současných uživatelů služby Internet Expres si tak IPTV od svého operátora nemůže pořídit, ani kdyby chtěla. Alespoň zatím.

Základními kameny pro příjem televize přes telefonní linku jsou na straně diváka set-top-box a modem. V případě O2 TV jsou vyvolenými produkty iCAN 3800TW od ADB Global (podrobnější manuál, PDF, 2,6 MB) a D-Link DSL-584T. Modem zákazník dostane za korunu, set-top-box ho bude stát korunu každý měsíc, pokud se ovšem upíše Telefónice O2 na celý rok. V opačném případě stojí pronájem digitálního přijímače 150 korun měsíčně. Set-top-box může být propojený s televizorem buď přes HDMI nebo přes SCART. Ani jedno spojení by divákovi nemělo umožnit nahrávat si filmy z Videotéky (viz níže) na vlastní záznamové zařízení. Obránce práv poskytovatelů obsahu, na kterého operátor sází, se jmenuje Macrovision. Uvidíme, jak bude ochrana pomocí rozhozené synchronizace fungovat v praxi a zda nerozhodí kromě video, DVD a HDD rekordérů také samotné televizory. Výkonný ředitel pro služby obsahu a business developmentu Telefóniky O2 Michal Žilka včera řekl DigiZone.cz, že všechny zkoušené televize si vedly dobře a zakódované filmy přehrávají správně.

O2 TV set-top-box a modem

O2 TV přichází za divákem, na přepnutí čekejte čtyři sekundy

Dost bylo řečí o technice, podívejme se na praktické ukázky nové služby. Obrázky jsou fotografiemi televizoru, a tak buďte prosím shovívaví k jejich možným nedostatkům. Na úvod si představme kompletní sestavu pro IPTV. Nahoře na stolku je televizor, pod ním se krčí modem a set-top-box, všude kolem houf kabelů. Doma se vám nejspíš podaří ukrýt kabeláž dovedněji, v místnosti prezentace to ale lépe nešlo.

O2 TV komplet

Uživatelská nabídka zaslouží bod za přehlednost. Nahoře si divák listuje seznamem voleb, který čítá položky Můj přehled, Moje položky, TV a rádio a Videotéka. Když na některou z nich klikne, lišta se změní na možnosti patřičné sekce. Vpravo dole se pak rozvine seznam televizí, rádií, filmů, služeb nebo nastavení. Levou část a střed obrazovky zaplňuje ilustrační obrázek, případně vysílání zvoleného programu, dole pod ním je stručná nápověda k barevným tlačítkům dálkového ovladače.

Seznam stanic je závislý na množství předplacených programů, tedy na volbě základní nabídky a případně některého ze šesti doplňkových balíčků. Užitečnou pomůckou, kterou důvěrně znají uživatelé jiných digitálních platforem, je elektronický programový průvodce (EPG). Narozdíl od DVB-T jsem během prezentace IPTV neviděl, že by některé časové rozmezí zabíral popis: Nejsou dostupná žádná data. EPG má obsahovat údaje o pořadech na týden dopředu.

O2 TV vyber programu
O2 TV EPG

Strašákem zájemců o službu televize přes telefon je tzv. channel zapping. Termín má význam prodlevy mezi přepnutím na další kanál. Narozdíl od klasického příjmu na anténu, parabolu nebo po kabelu, kdy cestují všechny stanice pospolu, putuje přes telefonní vedení program jediný. Na jeho změnu tedy nestačí ladicí obvod přijímače, musí ji provést operátor samotný ve svém uzlovém bodu. Taková výměna informací něco stojí. Názorná ukázka na včerejší tiskové konferenci interval potvrdila. Diváci si počkají tři sekundy do zobrazení informační lišty a ještě jednu na samotné vysílání. Celkové zdržení je tak čtyři sekundy. Informační lišta dokáže člověka obeznámit, co na kterém programu dávají, naštěstí bez čekání. Textové sdělení ale každému nestačí. Chcete-li si pořídit IPTV, začněte trénovat svoji trpělivost.

Speciální příloha o IPTV v České republice na DigiZone.cz

DigiZone.cz perex
Server DigiZone.cz společně se sesterským webem Lupa.cz připravil speciální přílohu věnovanou IPTV v České republice. Dozvíte se z ní, kde si lze objednat televizi přes internetový protokol, od koho a s jakou programovou nabídkou, kolik za ni zaplatíte a jaké technologické řešení IPTV nabízejí jednotliví tuzemští operátoři. Příloha na DigiZone.cz se věnuje spíše obsahové stránce IPTV, Lupa.cz zase techničtějším záležitostem. Nechybí ani přehled IPTV ve světě, otázka regulace, doplňkové služby a informace o všech aktuálních provozovatelích IPTV v České republice.

Základní údaje o vysílání poskytne divákům úvodní panel. Obsahuje název stanice a běžícího pořadu, čas jeho začátku, konce a poměrný díl průběhu. Duální zvuk služba na stanicích zachovává. Můžete si proto vybrat, jestli chcete telenovelu na Nově spíš v češtině, nebo raději v původním španělském znění. Na teletext se uživatelů mohou těšit také, ale jen ti, kteří ho už na televizoru mají. Ovládání teletextu probíhá totiž jen přes televizní ovladač.

O2 TV info

Součástí programové nabídky, kterou Telefónika O2 dosud nikde nepropaguje, jsou i rozhlasové stanice. Aktuální celoplošnou nabídku tvoří tři okruhy Českého rozhlasu a komerční stanice Frekvence 1 a Rádio Impuls.

O2 TV rozhlas

Uživatelská sekce dovoluje nastavit si rodičovský zámek, tedy přístupový kód k jednotlivým programům. Bez jeho znalosti budou mít na vybraných stanicích nepovolané dětské oči smůlu. Upravit se dá také hudební podkres. Speciální kapitolou je konfigurace DVB-T. Set-top-box iCAN 3800TW je totiž duální, podporuje MPEG-4 i MPEG-2. V místech s pokrytím zemské digitální televize mohou proto diváci sledovat také její – bezplatnou – programovou nabídku. Nabízí se proto řešení pro lidi, kteří se chtějí dívat na HBO a ČT 4 Sport, ale platit přitom jen za nabídku O2 TV Kino bez dalších balíčků.

O2 TV nastaveni

Lákadlem služby IPTV je možnost přehrávat si video na objednávku. Videotéka O2 TV nabízí podle údajů operátora přes 250 titulů. Jak ale brzy zjistíte, jde o hru s čísly a do cifry se počítají také desítky dílů nejrůznějších televizních pořadů. Skutečných filmů je proto spíš kolem 130, jejich seznam najdete na konci článku. Po jejich objednání si je můžete přehrávat jeden den. Kdo chce, může si titul zastavit, posunout vpřed či dozadu, zkrátka jako na videu. Telefónica O2 má zatím licence bez titulků, některé filmy ale dovolují změnu jazyka zvukového doprovodu. Před koupí filmu si můžete zdarma přehrát jeho ukázku a přečíst si o něm krátký text.

Další zajímavostí je TV Archiv. Ve skladu odvysílaných pořadů byste teoreticky měli najít programovou skladbu za celý uplynulý týden. V praxi se jedná zatím pouze o pořady z ČT 1 a ČT 2, navíc vybrané operátorem. Podle firemního sdělení půjde především o seriály a sportovní přenosy. S dalšími stanicemi vede Telefónica O2 jednání. Služba stojí 99 korun měsíčně. Poslední obrázek ukazuje novinky z nabídky Videotéky, které představuje elektronický Magazín.

O2 TV prehravac filmu
O2 TV magazin

Filmoví fanoušci budou zklamaní

Závěr dnešního článku tvoří kompletní nabídka Videotéky. Do budoucna se má počet titulů výrazně rozšířit, zatím je aspoň po mém soudu kardinálně neatraktivní. Zachraňují ho snad jen Večerníčky za 11 korun. Názor si ale můžete vytvořit na základě uvedeného seznamu sami. Získat filmy do IPTV je pro operátory obecně problém, majitelé práv se totiž obávají jejich zcizení a rozšíření, spojení internetová televize jim nahání husí kůži.

BRAND24

Videotéka O2 TV
Kategorie Tituly Půjčovné na 24 hodin (včetně DPH)
Filmové hity Hannibal, Po čem ženy touží, Snowborďáci, Štěstí 83,30 Kč
Filmy Adamovo tajemství, Air Bud – Fotbalista, Ararat, BlackBall, Blanche – královna zbojníků, Bomba kšeft, Bratranci z Ameriky, Brownovo requiem, Chlapi, Cokoliv, CQ, Crash, Černá klec, Dálnice 60, Démoni, Děsný výlet, Detektiv, Děti z ostrovu pokladů 3: Tajemství ostrova pokladů, Divoká krev, Divoká země, Dobermann, Dokonalá, Dotek motýla, Dr. T a jeho ženy, Droga, Drsný holky, Drtič, Farma zvířat, Gentlemanské manýry, Gomez a Tavaréz, Good bye, Lenin, Gosford Park, Grupáci, Hluboko v lesích, Honba za diamanty, House of the dead, Hra na špióny, Ideální manžel, Kdo je Cletis Tout?, Když obloha padá, Klub sráčů, Kmotříček, Kundun, Lautrec, Ledová bouře, Libertine, Lidi, co znám, Lovec dinosaurů, Man-Thing, Maurice to zařídí, Mezi dvěma ohni, Miluji Tě k sežrání, Muž z Elysejských polí, Muž, který nebyl, Muž, který plakal, Muž, který soudil Boha, Na konci všech válek, Neprůstřelný mnich, Obchodník se smrtí, Odhalení, Odvážné kordy, Ohnisko, Opiová válka, Oprátka, Osudový dotek, Otevřené oči, Papírové střely, Paříž, Pavouk, Piráti 21. století, Ponorka, Poslední samuraj, Poslední výsadek, Prach a popel, Prokletí ostrova St. Pierre, Prokletí žlutozeleného škorpiona, Propustka, Řecký blb, Rembrandt, Roger dodger, Romance, Ruce pryč, Samé trable, Samurajové, Semana Santa, Slavíci v kleci, Smrtící žár, Snílci, Svět diamantů, Synův pokoj, Tak už konečně chcípni!, Téměř dokonalý zločin, Těžká váha, Tichá pláž, Trest smrti, Tři sestry a jeden pohřeb, Trik, Tvoje ruce na mé půlce, Udavač, Úderný Jack, Underworld, Uprchlíci, Útok z podzemí, Váha vody, Velká kniha grázlů, Vem mě s sebou, Visitors – strach na palubě, Vometáci, Vor, Vraždí z lásky, Wasabi, Zavražděná, ale… její srdce žije dál, Země v ohrožení, Zjevení, Zvrácený 58,31 Kč
České filmy Krev zmizelého, Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko, Nesmrtelná teta, Tankový prapor, Velká pardubická koňská opera, Zatracení, Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský, Žralok v hlavě 58,31 Kč
Dětské pořady Bob a Bobek (35×), Hurvínkův rok (13×), Pat a Mat (18×), Vydrýsek (13×) 10,71 Kč
Zábavné pořady Uvolněte se, prosím (20×) 22,51 Kč
Seriály Náměstíčko (10×) 22,51 Kč
Adult Seznam nezveřejněný 82,11 Kč

Zdroj: Telefónica O2 Czech Republic (stav k 5. 9. 2006)

Připomeňte si i další články o službě O2 TV:

Jak se vám líbí současná nabídka Videotéky O2 TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).