Hlavní navigace

Jak vybírat nový televizor (2.): konektory, tunery, kodeky

24. 7. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Ve druhém díle našeho pravidelného seriálu se zaměříme především na tunery a jejich schopnost rozkódovat příchozí vysílání. Heslem dne, je totiž HEVC.

HEVC, nebo také H.265/HEVC, je sice heslem dneška, ale na paškál u nás přijde až někdy po roce 2024, jak se alespoň před nedávnem vyjádřilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Pokud jde o tento kodek, nestresoval bych se, ale stejně si o něm popovídáme.

Nikdy nezaškodí být připraven.

I když to nakonec může dopadnout zcela jinak.

ČTĚTE TAKÉ: Vypínání DVB-T před rokem 2024? Nepřipadá v úvahu!

Šéf Českých Radiokomunikací: Nebráníme se předčasnému vypnutí DVB-T

Čím se liší DVB-T2 od DVB-T?

Rozhraní televizoru Panasonic TX-55CR850. V dnešní době se u drahých přístrojů s Ultra HD počítají především konektory USB 3.0 a HDMI 2.0 (více je pochopitelně lépe), u těch levnějších s rozlišením Full HD pak samotný počet HDMI a USB a také starý dobrý SCART. Pokud ale i tady náhodou narazíte na HDMI 2.0 či USB 3.0 určitě se nebraňte…
Autor: Panasonic

Rozhraní televizoru Panasonic TX-55CR850. V dnešní době se u drahých přístrojů s Ultra HD počítají především konektory USB 3.0 a HDMI 2.0 (více je pochopitelně lépe), u těch levnějších s rozlišením Full HD pak samotný počet HDMI a USB a také starý dobrý SCART. Pokud ale i tady náhodou narazíte na HDMI 2.0 či USB 3.0, určitě se nebraňte.

Vstupy a výstupy: čím více, tím lépe

I tady je třeba rozdělit vše podle rozlišení, v jakém televizor kupujete. Pokud jde o Ultra HD, bohužel i špičkové a hodně drahé televizory dnes v drtivé většině případů nabízejí pouze jediný konektor USB 3.0. Naštěstí konektorů HDMI 2.0 schopných přenést ultravysoké rozlišení, které můžete využít i pro napojení externího 4K boxu, je už v televizorech více.

V rámci dané ceny proto vždy u Ultra HD (4K) přístrojů hledejte takové, které nabízejí co nejvíce HDMI 2.0 a USB 3.0.

U Full HD přístrojů, a to i dražších, jsem USB 3.0 viděl snad jednou a HDMI je tu také prakticky vždy ve verzi 1.4.

Obecně vzato, čím více konektorů televizor má, tím je to pochopitelně lepší. Navíc čím více jich má tzv. na přímo, tj. bez adaptérů, tím je to také lepší.

Pokud stále ještě využíváte tradiční SCART, je lepší orientovat se na přístroje, které ho mají zabudovaný v plné podobě bez potřeby často speciálních adaptérových kabelů. Ty, když se navíc ztratí…

Pokud využíváte klasická drátová sluchátka, ohlídejte si, na které straně televizoru je konektor pro jejich napojení a zda ho vůbec má. Ne všechny přístroje jsou totiž takto vybaveny.

Pokud kupujete dražší, resp. drahý televizor, dívejte se po Bluetooth, přes které můžete často napojit nejen klávesnici a myš, ale také třeba sluchátka a externí reproduktorový systém.

U dražšího, resp. drahého televizoru je rovněž dobré zajímat se o verzi Wi-Fi 802.11 „n“ nejen na frekvenci 2,4 GHz, ale i na 5 GHz. To je šikovné v okamžiku, kdy TV využíváte i s tabletem nebo s mobilem typicky jako videovýstup (Wi-Fi Miracast či Screen Mirroring) nebo pro převzetí vysílání z televizního tuneru.

Zajímavou volbou může také být možnost propojit televizory do speciální domácí sítě třeba prostřednictvím Wi-Fi. Můžete tak s výhodou využít toho, že si v ložnici na méně vybavený televizor převezmete signál ze satelitního tuneru hlavního „obývákového“ přístroje a v klidu se tam na pořad dokoukáte nebo u něj v poklidu usnete. Lze ale na něm také například sledovat nahrané pořady z hlavního televizoru, a pokud ten má navíc zdvojené tunery, můžete se na druhém přístroji dívat na jeden pořad a na hlavním na jiný.

Tuto funkci nabízejí Panasonic a Philips (TP Vision).

Rozhraní – shrnuto a doporučeno:

  • Řiďte se heslem „Každý vstup/výstup se někdy může hodit – čím více, tím lépe.“
  • U HD Ready a Full HD televizorů dbejte na co nejvíce jakýchkoli rozhraní s výjimkou malých úhlopříček pod 60 cm, kde je prakticky vždy jen základ.
  • U Ultra HD televizorů se dívejte po co nejvíce rozhraních USB 3.0 a HDMI 2.0.
  • Pokud požadujete sluchátka, dívejte se po konektoru, resp. Bluetooth, u Wi-Fi je velkou výhodou podpora frekvence 5 GHz.

Jakou tunerovou sadu zvolit?

Tady je to plně na vás a omezeni nijak nejste, snad jen financemi.

Analogový tuner je letos ještě ve všech televizorech, nejdůležitější je však pochopitelně tuner DVB-T s podporou MPEG-4, tedy schopností příjmu programů ve vysokém rozlišení (HD).

V případě DVB-T2 má drtivá většina HD Ready, resp. Full HD televizorů podporu pouze zastaralého kodeku H.264, ve kterém se u nás vysílat nepochybně nebude.

Ty drahé, a hlavně s rozlišením Ultra HD, už kodek HEVC na DVB-T2/S2 povětšinou mají.

Pokud jde o DVB-C, tam platí totéž, co bylo řečeno u DVB-T. Důležitá je podpora rozlišení HD (MPEG-4).

DVB-S/S2 má podporu HD příjmu v této kombinaci vždy.

Jestliže nemáte satelitní systém a není u vás šance na kabelový příjem, nezbývá než sáhnout po DVB-T. Jen se ujistěte o schopnosti televizoru v oblasti příjmu v HD, kterou stále ještě nemají všechny. Pochopitelně pokud kupujete úhlopříčku 55 cm, HD nebude to hlavní a v podstatě ani nemá smysl. Ostatně malé televizory se často dělají jen s jedním tunerem (vedle analogového) a bez možnosti HD příjmu. U 40–50 cm to opravdu není podstatné.

Pokud nevíte, jak na tom v blízké budoucnosti budete, resp. chcete jistotu, zvolte tzv. triple tuner, tj. DVB-T/C/S/S2, ke kterému dnes ještě přistupuje DVB-T2. U drahých televizorů pak má smysl dívat se po úplné podpoře kodeku H.265/HEVC a tunerech zdvojených, které mají své výhody, nemluvě o možnosti sledovat další kanál jako obraz v obraze, tzv. PiP.

Vše se sice kdykoli dá řešit set-top boxem, ale faktem stále zůstává, že většina lidí není z nutnosti dalšího dálkového ovladače nadšená.

Tunery – shrnuto:

  • Aktuální je dnes pouze DVB-T, DVB-C a DVB-S/S2. DVB-T2 u nás bude někdy kolem roku 2025, takže je to pro nákup drtivé většiny televizorů naprosto nezajímavé kritérium.

Tunery – doporučení:

  • Tady je volba jasná a plně závisí na vašich finančních možnostech. Pokud nevíte, jak na tom během příštích pár let budete (hrozí stěhování…) a chcete se vyhnout set-top boxu, sáhněte raději po kompletní tunerové výbavě, tj. včetně satelitu.
Špičkové televizory nabízejí zdvojenou tunerovou sadu, takže můžete současně nahrávat a sledovat jiný pořad třeba i na mobilu či tabletu. Ale jak vidíte, musíte si vybrat buď mezi příjmem 2x DVB-T nebo 2x DVB-C, u satelitního DVB-S/S2 je to už jedno.
Autor: Panasonic

Špičkové televizory nabízejí zdvojenou tunerovou sadu, takže můžete současně nahrávat a sledovat jiný pořad třeba i na mobilu či tabletu. Ale jak vidíte, musíte si vybrat buď mezi příjmem 2× DVB-T, nebo 2× DVB-C, u satelitního DVB-S/S2 je to už jedno.

Co se píše v aktualizovaném národním D-Booku

Ten říká, v jakém standardu, v jakém kodeku, s jakým rozlišením atd. se bude v Česku vysílat.

Přijímač tak podle poslední verze musí zvládnout dekódovat komprimované audio MPEG-1 Audio Layer II, kódování MPEG-4 HE AAC včetně vícekanálového zvuku, což platí i u Dolby Digital Plus.

Má zvládnout jak základní nízké rozlišení (SD) až 720 × 576 (řádků), tak rozlišení vysoké, tedy HD, a tudíž až 1920 × 1080 bodů, 50 Hz.

Ultra HD je zatím v českém D-Booku dáno jen jako volitelné s rozlišením 3840 × 2160 bodů a frekvencí 50 Hz.

Největší změnou však byl v podzimní (2014) verzi D-Booku přechod od kódování H.264 k modernějšímu a výrazně úspornějšímu H.265 označovanému také jako HEVC nebo H.265/HEVC.

Je třeba si ale uvědomit, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dosud neoznámil datum zahájení přechodu od současného DVB-T k DVB-T2/HEVC, i když poslední vývoj říká, že to dříve než v roce 2024 nebude (viz článek na DigiZone.cz zde).

V praxi pak D-Book přináší minimální požadavky na přijímací zařízení v sítích DVB-T/T2, a i když některé parametry budoucího vysílání DVB-T2/HEVC určuje, zároveň se v něm také na druhou stranu jasně říká, že o dalších vlastnostech signálu dosud rozhodnuto nebylo.

Protože je ale nyní jasně daný kodek, je zřetelně daný i požadovaný hardware. Zbytek se už zvládne aktualizací firmwaru, což dnes typicky o svých televizorech říká Panasonic a LG. A i když to výrobce netvrdí, je více než pravděpodobné, že aktualizace firmwaru tunerové části bude muset s přechodem na DVB-T2 přijít v každém případě.

Rozdíl mezi kodeky H.264 a H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding, H.265) vystihuje tento snímek od LG výborně. Jinak řečeno: při stejné kvalitě video výstupu vám v případě zakódování přes HEVC postačí výrazně menší soubor, resp. nižší datový tok.
Autor: LG

Rozdíl mezi kodeky H.264 a H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding, H.265) vystihuje tento snímek od LG výborně. Jinak řečeno: při stejné kvalitě video výstupu vám v případě zakódování přes HEVC postačí výrazně menší soubor, resp. nižší datový tok.

Podpora kodeků klíčová i neklíčová

Může se zdát, že podpora kodeku H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding, H.265) je momentálně při nákupu nového televizoru naprosto klíčová. Podle mého tomu tak není. Počítejte se mnou: máme rok 2015, ale podle všeho nebude vysílání v DVB-T2/HEVC zahájeno dříve než 2024, takže se v klidu můžete připravovat na 2025, spíše 2026.

Kolik je to let, si každý dokáže spočítat, takže pokud kupujete televizor do nějakých 15 000 Kč, nemá smysl si připlácet. Ostatně v roce 2025 už stejně nejspíše nebude funkční.

Navíc podporu H.265/HEVC nyní najdete v drtivé většině případů pouze v televizorech s rozlišením Ultra HD. Televizory s obrazovkou Full HD, které ji mají zabudovanou, byste spočítali na prstech jedné ruky a ještě by vám zbylo (zejména LG řady F63 a LF65).

UX DAy - tip 2

Pokud kupujete televizor s rozlišením Ultra HD (4K), nebude to – s výjimkou nejmenších úhlopříček – žádná láce. Tady už ve většině přístrojů podporu H.265/HEVC implementovánu mít budete (Loewe, Samsung), nebo ji budete mít k dispozici po firmwarové aktualizaci (LG, Panasonic). V podstatě jen Philips (TP Vision) podporu ještě neupřesnil s tím, že informace bude mít k dispozici později.

Aktuální přehled televizorů pro sezónu 2015/16, ve kterých je zabudován kodek H.265/HEVC i pro tuner DVB-T2, potažmo DVB-S2, najdete zde.

Kodeky – shrnuto:

  • Je zřejmé, že budoucí národní vysílání v DVB-T2 bude s velkou pravděpodobností provedeno v kodeku H.265/HEVC. Na stranu druhou, bude to až někdy kolem roku 2025 a do té doby se ještě může stát ledacos.

Kodeky – doporučení:

  • U levných a levnějších televizorů do cca 15 000 Kč není podle mého kodek HEVC nijak důležitý. U těch dražších a drahých ho často obdržíte automaticky v ceně. V každém případě radím nestresovat se tím. Ještě před rokem, rokem a půl byl totiž na forhontě kodek H.264.

Pokud byste nyní kupovali nový televizor, vyžadovali byste u něj podporu kodeku HEVC na tunerech DVB-T2/S2?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).