Hlavní navigace

Jablko jako hruška, Arab jako islámista, uprchlík jako migrant

27. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nějak se s těmi muslimy neumíme vyrovnat. V zemi jich máme tři a půl tisíce (některé tu navíc držíme násilím, když je nechceme pustit do Německa), což jsou tři desetiny promile a mimochodem je to o polovinu míň, než kolik je v Česku buddhistů.

Ještě předloni nikomu nevadili, dnes s myšlenkami na muslimy řada českých spoluobčanů vstává i uléhá, někteří dokonce vycházejí do ulic. Média jim jdou pěkně naproti, ta okrajová úmyslně, mainstream sice většinou s kritickým odstupem, ale s o to větším dopadem.Kromě toho si v posledních týdnech i některá mainstreamová média začínají v boji o obecenstvo osvojovat manipulativní praktiky propagandistických serverů.

Motají uprchlíky s ekonomickými migranty, hrušky s jablky, muslimy s křesťany, islamisty s Araby. Jedna z televizí třeba odvysílala prima reportáž s kreativním překladem citátu křesťana, který se v Česku se svou rodinou rozhodl žít, o tom, že by tu rád žil v lepších podmínkách. Skandál z toho byl jen proto, že se nepřistěhoval třeba z Ruska, ale z Iráku.

Týdeník Respekt zase v nečekané alianci s prezidentem Zemanem zveřejnil tabulkové odměny islámských únosců, aby učinil zadost „veřejnému zájmu“. Teď už si každý únosce, který si teprve otevírá živnost, snadno dohledá, že Česko za rukojmí platí a na kolik si přijde.

BRAND24

A vyloženě xenofobně se začal chovat deník Expres z vydavatelství Mafra – schválně si ten server otevřete. Kdykoli. Spolehlivě tam nějaký článek proti uprchlíkům, Merkelové nebo Romům najdete.

Radikalizace tuzemských médií je daleko horší zpráva než v Česku zcela virtuální problém uprchlické krize. S podporou sdělovacích prostředků a hlavy státu se totiž i s takovým tématem dají vyhrát volby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je novinář a mediální konzultant.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).