Hlavní navigace

ISPER: Nekomunikace spočívala v odmítnutí smlouvy na šíření Novy International

1. 12. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ISPER
Žaloba TV Nova proti neoprávněnému šíření jejích kanálů slovenským operátorem ISPER byla spolu s návrhem na vydání „neodkladného opatrenia“ doručena bratislavskému okresnímu soudu na začátku září.

Po měsíci pak Okresní soud Bratislava V postoupil žalobu svému protějšku z prvního okresu. Ten rozhodl 11. října o uložení předběžného opatření, které ukládá bratislavské společnosti ISPER zdržet se jakéhokoliv dalšího vysílání českých programů skupiny Nova. Konkrétně se ISPER musí zdržať akejkoľvek ďalšej retransmisie programov Nova, Nova Cinema, Telka, Smíchov, Fanda a Nova Sport 1 a neumožniť takúto retransmisiu tretím osobám prostredníctvom jeho platformy.

PODROBNĚJI: Bratislavský operátor ISPER nesmí dále šířit stanice skupiny Nova

Společnost ISPER a také jedna civilní osoba je podle rozhodnutí soudu dále povinna odstrániť a ďalej sa zdržať akýchkoľvek verejných vyhlásení, inzercie, propagácie a reklamy týkajúcej sa poskytovania retransmisie uvedených programů na webových stránkách Isper.sk a Isper-Slovakia.sk a propagujúcich retransmisiu programov Telka, Smíchov, Fanda a Nova Sport 1. Toto předběžné opatření nabylo právní moci 8. listopadu, když se proti němu v zákonné lhůtě patnácti dnů společnost ISPER neodvolala.

Usnesení o předběžném opatření je vykonatelné jeho doručením a případným odvolacím soudem je Krajský súd v Bratislave. Vydání předběžného opatření je ale jen předehrou k samotnému stání ve věci samé, tedy žaloby TV Nova. Podle sdělení Pavola Adamčiaka, mluvčího krajského soudu v Bratislavě, ale termín soudního projednávání zatím nebyl stanoven.

Slovenští diváci jsou na české kanály zvyklí

Podle zástupce společnosti ISPER Maroše Batoviče jsou diváci na Slovensku historicky zvyklí sledovat programy televize Nova, které proto byly součástí nabídky všech velkých operátorů působících na Slovensku. Dnes už je ve své nabídce sice oficiálně nemají, protože se s Novou dohodli, že je nebudou dále propagovat, ale nadále je vysílají, tvrdí obchodní konzultant Batovič. Z hlediska konkurenčního prostředí nemohla prý jeho firma postupovat jinak než programy Novy do vysílání zařadit.


Autor: ISPER

Webová prezentace operátora ISPER.

Předběžné opatření mířící na společnost ISPER potvrzuje podle jejího obchodního konzultanta Batoviče dojem, že Nova to na Slovensku bohužel zkouší jen na malých operátorech. Zatím se jim to jako druhý případ podařilo u nás, v prvním případě šlo o podobného operátora z Dubnice. Z dlouhodobějšího pohledu by nás velmi zajímalo, co Nova opravdu udělá s velkými operátory, kteří její programy vysílají, upozorňuje Batovič.

PSALI JSME: Skupina Nova uspěla na Slovensku s další žalobou

Tím, že by nejdříve přestali vysílat české programy skupiny Nova velcí operátoři, by se podle Batoviče vytáhl malým operátorům „trn z paty“. Přirozeně bychom tento fakt respektovali a následovali jej. Obávám se ale, že na velké operátory nemá Nova páky, myslí si Batovič.

Nova řeší operátory, kteří nekomunikují

Petr Horák, zástupce ředitele sekce nových médií a diverzifikace skupiny Nova, uvedl v srpnovém rozhovoru pro server DigiZone, že Nova se domluvila se slovenskou asociací kabelových operátorů. Mezitím chceme vyřešit situaci týkající se těch operátorů, kteří s námi nechtějí, nebo dokonce odmítají jednat, upozornil dále Horák, což se mohlo stát osudné mimo jiné i bratislavskému ISPERu.

ROZHOVOR: Petr Horák – Zastavíme nelegální šíření našich stanic

Jak k uloženému předběžnému opatření uvedla tisková zpráva TV Nova (nad jejíž rámec se nám její zástupci zatím odmítli vyjádřit), do hledáčku soudu se tentokrát dostal slovenský operátor, který nijak nereagoval na zaslané výzvy k zastavení neoprávněného šíření ani na obchodní nabídku distribuce Nova International a Nova Sport kanálů a v neoprávněném šíření stanic skupiny Nova dále pokračoval.

BRAND24


Autor: Karel Choc

Petr Horák, zástupce ředitele sekce nových médií a diverzifikace skupiny Nova.

Podle Batoviče je obvinění, že jeho společnost s Novou nekomunikovala, pravdivé „jen zčásti“. Začátkem roku 2015 jsme Novu prostřednictvím emailu informovali o tom, že máme zájem vysílat stanice Nova Sport, které mají na Slovensku licenci, a že bychom s nimi rádi podepsali smlouvu o distribuci. To neproběhlo ne proto, že bychom snad my nekomunikovali s Novou, ale proto, že Nova nekomunikovala s námi, argumentuje Batovič.

Nekomunikace jeho společnosti podle něj spočívala v tom, že ISPER nereagoval na nabídku podpisu smlouvy šíření Novy International. Tu Batovič v současnosti považuje za nezajímavý kanál, který nemůže nahradit české programy Novy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Autor se dlouhodobě zajímá o film a televizní vysílání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).