Hlavní navigace

Názory k článku Interaktivní služby v DVB-T experimentu Českého Telecomu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2005 10:07

    Martin Pištora
    To ukáže až čas.
    Je možné, že to je technologie, která, než se pořádně rozšíří, bude neaktuální (jako třeba filmy APS).
    Ale v jednoduchosti je síla. Teletext je i dnes pro leckoho přijatelnější než web, právě pro koncentraci toho nejdůležitějšího a navíc se snadnou dostupností.
    Hodně bude záležet na kvalitě obsahu.
  • 1. 11. 2005 10:14

    Marek (neregistrovaný)
    Tedy pokud to chapu spravne nejsou interaktivni sluzby v dvb-t vlastne o nic lepsi (spise naopak) nez x let stara "technologie" WebTV - tedy internetovy prohlizec v TV.
  • 1. 11. 2005 14:17

    rollfree (neregistrovaný)
    Kolem interaktivity provozu DVB-T opravdu koluje velke mnozstvi polopravd i vylozenych nesmyslu, ktere jsou casto prizivovany ruznymi popularne-naucnyni clanky v novinach a casopisech, sem tam i vyjadrenim nektereho politika.

    Je fajn, ze to pan Peterka takhle pekne shrnul v tomto clanku.

    Jeste kratke doplneni k jednomu mytu : "STB jsou lacine, kolem 2000 Kc" a "DVB-T zajisti interaktivitu". Ano, oboje muze byt pravda, ale nikdy ne soucasne. STB s podporou MHP a s moznosti zpetneho kanalu je nemnoho a hlavne je to uplne jina cenova relace, nez ony zminovane 2 kKc (spise tak 4-nasobek teto castky).
    Navic zpetny kanal je zde resen v drtive vetsine modemem, takze potencialnimu uzivateli je k nicemu to, ze ma doma uz ADSL nebo jiny typ permanentniho pristupu k Internetu.
  • 1. 11. 2005 15:49

    smilewind (neregistrovaný)
    ceny STB s MHP a zpětným kanálem na čtyřnásobku je zbytečný strašák. Již dnes takový STB koupíte třeba v Itálii za 100 EUR což při dnešním kurzu koruny k euro rozhodně čtyřnásobek není. Není žádný důvod, aby podobná cena byla do roku také na našem zatím spícím trhu. Ano dnešní STB jsou především přizpůsobeny pro dial up kde stačí pouze telefonní linka. Nepotřebuji tedy stále připojení k internetu jak bylo v tomto článku naopak kritizováno. STB s ethernetem pro uživatele, které této vymoženosti naopak chtějí využít budou na trhu již na začátku příštího roku a navíc mnohem výkonější za podobnou cenu. NESTRAŠME CENOU je to už dávno nesmysl
  • 1. 11. 2005 17:09

    rollfree (neregistrovaný)
    Straseni cenou je opravdu to posledni, co chci. Jsem obrovskym priznivcem technologie DVB-T a jejiho rychleho a pokud mozno plosneho nasazeni, i kdyz urcite spis pro jeji skutecne klady, t.j. vyrazne efektivnejsi vyuziti vysilacich frekvenci a z toho pramenici vetsi (potencialni) zanrovou pestrost a zvyseni technicke kvality prijmu i v mistech, kde analogovy prijem je problematicky.

    Jen by se mi velmi libilo, kdyby zverejnovane informace byly kompletni a ne jen jejich cast, vytrzena z kontextu. Takze nedavat do jedne vety informaci, ze STB bude pod 2 tis. Kc a soucasne, ze je to skvele interaktivni zarizeni.

    Prosel jsem par velkoobchodu s touto technikou a nejlevnejsi, realne koupitelny, DVB-T STB s MHP a zpetnym kanalem (modemem) jsem nasel za cca 8300 Kc (cena end-user s DPH, protoze to zajima potencialni odberatele). Netvrdim, ze nekde nemuze existovat nejaky model trochu cenove niz, ale rozhodne ne o moc a mnoho jich nebude (prosel jsem nabidku cca 60 typu STB).

    Pisete, ze cena je dana spicim trhem u nas. Mozna trochu ano, ale nejak zasadne asi ne. Jedna se o vyrobky svetovych vyrobcu (tedy vyrobcu, vyrabejicich nejen pro CR), takze jejich B2B ceny nejsou nijak zasadne ovlivneny aktivnim ci neaktivnim trhem zrovna v CR (zminene velkoobchody s temito vyrobci mivaji sjednane slusne distributorske ceny, protoze od nich berou i jinou techniku, napr. DVB-S, a tak se zvysenim dodavek zadny zasadni prulom v cenach asi konat nebude).
    Ze cena casem pujde dolu, to je jiste pravda. Stejne jako u jakekoli jine elektroniky.

    Dovolim si na zaver soukromy pesimisticky odhad, ze vyuziti interaktivity u DVB-T bude okrajova zalezitost, jejiz vyznam bude zanedbatelny proti bubline, ktera kolem ni byla nafouknuta (podobne jako napr. technologie WAP, abych pouzil srovnani z jineho oboru).
  • 1. 11. 2005 20:23

    Petr07 (neregistrovaný)
    K te interaktivite DVB-T se take pripojuji pesimisticky.
    Ceny urcite pujdou dolu, v roce 2006 lehce a pak by mohly jit i razantneji.
    Bohuzel i z hledisla provozovatele muxu bude vyhodnejsi kdyz divak bude mit doma STB s modemem kde lze zajistit lepsi zpoplatneni interaktivity (hlasovani atd). V pripade STB s LAN portem to bude jiz slozitejsi.

    Moc se tesim na DVB-T. Jsem z Plzne takze se dockam az tak na konci roku 2006, podle toho co jsem slysel na pondelni panelove diskusi na Invexu. Budu peclve vybirat SBT a rad bych se zbavil 15 let stareho videorekorderu. Takze bych rad SBT s HDD, ale s moznosti axportu videa do PC pres LAN nebo USB (mozna i s MHP s LAN portem, ale to uvidime).

    Cena dokaze zabit i sebelepsi sluzbu!! Ale to vsichni dobre vime (zmineny Wap, MMS, atd.)
  • 16. 11. 2005 1:43

    anonymní
    Interaktivní aplikace nad MHP/DVB-T budou uživateli posuzovány podle reálně vnímaného užitku takové aplikace. Tento vnímaný užitek může být kladný i záporný a to navíc pro každého jednotlivce jinak.

    Uvedu příklad:
    V itálii je velmi úspěšná aplikace provozovaná úřady práce, nabídku volných pracovních míst může sledovat každý kdo má MHP STB. Aktivně reagovat z domova však může pouze ten kdo má zpětnovazební kanál.

    Každý můžeme mít dnes na tyto aplikace vlastní názor, jen sotva dnes odhadneme zda dopadnou tak dobře jako SMS, nebo tak špatně jako WAP.

    Těžko si dovedu představit náhradu počítače běžným STB s výjimkou STB postaveného na bázi PC. Ale v takovém případě je cenová hladina nad 30ti tis. Kč. I toto řešení má však dva velmi prosté háčky. Málokdo má doma počítač propojený jak s TV obrazovkou tak s PC monitorem. O nevhodnosti TV oobrazovky pro práci s drobným textem asi nemusím hovořit. Za druhé je v obývacím pokoji málokdy dostatek klidu pro práci na PC o konfliktu zájmů mezi členy rodiny ani nemluvě.


    Cena STB s MHP se do roka vyřeší, STB s MHP a ethernet či USB portem za méně než 100 Eur (včetně DPH) bude o příštích vánocích realitou i na českém trhu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).