Hlavní navigace

IFA 2010: Co nového přinesly divákům značky Grundig, Panasonic a Philips

9. 9. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
Firmy, o kterých nebyla zatím na DigiZone.cz v souvislosti s veletrhem IFA 2010 Berlín řeč a jenž určitě stojí za zmínku, jsou tři. Konkrétně jde, pokud bychom to brali abecedně, o německý Grundig, japonskou společnost Panasonic a nizozemský Philips. Největším překvapením na veletrhu byl pravděpodobně právě Philips. Všechny společnosti se sice chlubily značnou inovací svých produktů s pochopitelným důrazem na 3D zobrazování, jen Philips ale ukázal, že mu skutečně záleží na životním prostředí a i za těchto podmínek je schopen nabídnou zákazníkům špičkové kino s obrazovým formátem 21:9.

Grundig: Nic moc převratného, 3D až v příštím roce

Pokud bychom měli říci něco o německé značce Grundig, na veletrhu IFA nám přišlo, že zůstala tak trochu v pozadí opravdu velkých firem, jakými byly například LG Electronics, Panasonic nebo Samsung. Přesto se i u této domácí společnosti najde několik novinek včetně 3D produktů. Jde konkrétně o dva modely LED televizorů – šestačtyřiceti­palcový a pětapadesátipalcový s plným (1080p) HD rozlišením. Díky USB rozhraní je možné připojit klíčenku nebo externí disk a přehrát jak dvou tak i trojrozměrný obsah. Společnost se poprvé pouští s těmito televizory z takzvaného kartáčovaného hliníku na pole 3D zobrazování. Na trh je však uvede až v prvním čtvrtletí příštího roku. Také nové televizory Grundig budou pro trojrozměrné zobrazení využívat speciálních brýlí, které se však při nečinnosti samy vypnou. Uživatele má zaujmout především intuitivní rozhraní obrazového průvodce. Během něho budete mít v pravé části obrazovky neustálý přehled o tom, co se děje ve filmu či vašem oblíbeném seriálu.

Panasonic TX-P46VT20E

Model TX-P46VT20E od Panasonicu (Foto: Panasonic)

Panasonic: Nová řada televizorů VT20 a největší plazmový Full HD 3D displej

Japonská společnost Panasonic přijela do Berlína jako průkopník v oblasti Full HD 3D technologie. Šlo nejen o plazmové 3D televizory, ale také spotřebitelské videokamery, Blu-ray přehrávače nebo systémy domácího kina. Vše pochopitelně uzpůsobené pro třetí rozměr. Jednou z novinek byly například televizory z řady Viera VT20, které se budou prodávat v provedení 42 a 46 palců. Novinkou je taktéž dvaačtyřiceti­palcový 3D plazmový televizor GT20. Panasonic vyvinul nové displeje, které jsou schopny zobrazit obraz o rychlosti až 60 snímků za sekundu pro každé oko a pracují na frekvenci 600 Hz. Lidský mozek pak tyto obrázky spojí a vytvoří dojem 3D. Uvnitř těchto nových televizorů je navíc speciální procesor, který zvládne digitální signál převést na třetí rozměr i tehdy, pokud je pouze dvourozměrný. THX ® Certified Display také přináší majitelům těchto televizorů garanci, že každý z těchto Full HD 3D televizorů přinese přesně takovou kvalitu obrazu a barvy, jaké měl původní zdroj. Jako standard, na který už jsou diváci zvyklí, přináší Panasonic u všech televizorů funkci Viera Cast. Připravena je též podpora 3D obsahu na SD kartách. Největší novinkou na veletrhu IFA byl však 152 palcový Full HD 3D plasma displej, který přináší svým majitelům obraz v nadživotní velikosti.

Domácí kino Philips - 21:9

Domácí kino Philips s méně obvyklým obrazovým formátem 21:9 (Foto: Čestmír Polák)

Philips přišel s obrazovým formátem 21:9

Aby si divák své filmy opravdu užil, na veletrhu IFA představila nizozemská firma Philips sérii televizorů Cinema 21:9 Platinum, které jsou pochopitelně také schopny s patřičným vybavením zobrazit trojrozměrný obraz. Jak již název napovídá, tyto produkty přichází s obrazovým formátem 21:9, který používají filmaři. Televizní divák by tak neměl být při sledování snímku o nic ochuzen. Tato obrazovka se pak může pochlubit velikostí displeje 58 palců a měla by si poradit také s formáty, které nebyly natočeny v poměru 21:9, například televizním vysíláním, DVD nebo počítačovými hrami. Co může nová řada od Philipsu nabídnout? Především jde o LED displej pracující na frekvenci 400 Hz a funkcí Perfect Pixel HD Engine pro dokonalejší zpracování obrazu (ostrost, přirozené detaily, barvy, kontrast a plynulý pohyb). LED Pro technologie pak má divákům přinést skutečné podání barev, tedy, že černá bude černá a bílá bílou. Technologie Ambilight Spectra dále identifikuje dominantní barvy v obraze a jim pak přizpůsobí osvětlení televizoru na zeď, popřípadě plochu, na které visí. Slouží to nejen k lepšímu vtáhnutí do děje, ale také šetrnosti vůči vašemu zraku.

ECONOVA LED TV - Philips

ECONOVA LED TV od Philipsu. Spotřeba ve Standby režimu 0 Wattů. (Foto: Philips)

Ekologové tlačí na výrobce, ti je poslouchají

Nejen revoluce v 3D zobrazování, ale i velký důraz na kvalitu životního prostředí. I to byl letošní ročník veletrhu IFA, který skončil včera v německém Berlíně. Společnost Philips na něm představila výrobky, které se mohou pochlubit cenou European Green TV pro rok 2010–2011 od sdružení European Imaging & Sound Association (EISA). Znamená to, že produkty společnosti Philips byly prohlášeny za nejvíce ekologicky šetrné vůči životnímu prostředí. Jde konkrétně o model Philips 42PFL6805, který je vyroben pouze ze snadno recyklovatelných materiálů. Dálkový ovladač, jenž jsme vám představili na DigiZone.cz již včera, navíc vůbec nepotřebuje tužkové ani žádné jiné baterie. Je totiž nabíjen solárním panelem a jediným jeho zdrojem energie je denní světlo. Spotřeba těchto televizorů je v režimu spánku 0 Wattů (ty uvádí sám výrobce), v nejúspornějším eko-režimu si pak produkt bere v provozu přibližně 40 Wattů.

Philips - Design your own TV

Philips – Design your own TV (Zdroj: Philips)

BRAND24

Navrhněte si svůj vlastní televizor

I když asi ne tak úplně. Na adrese www.philips.com/de­signyourtv můžete dát společnosti vědět, jak velkou úhlopříčku by váš nový „miláček“ měl mít a jaká bude barva jeho rámu. Jde o novinku, se kterou přichází právě Philips, jistě už ji znají ale také majitelé některých notebooků. Spuštění této unikátní služby v Evropě je naplánováno na příští měsíc. Novinkou je navíc možnost vybrat si vlastní dálkové ovládání. Společnost dává k dobru tři modely. Tento design pak budete moci okamžitě sdílet přes komunitní sítě, například Facebook nebo Twitter a získat tak zpětnou odezvu od vašich přátel. Vyřízená objednávka pak pro vás bude připravena do tří týdnů od realizace.

Veškeré další novinky věnované veletrhu IFA najdete v naší speciální sekci.

Výrobky které ze tří společností vám přijdou nejzajímavější

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).