Hlavní navigace

ICECRYPT S3200 IR: satelitní HD přijímač s Irdetem, co umí nastavit Skylink a CS Link

20. 6. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Tento aspirant na certifikaci Skylink ready, který pracuje bez problému s kartami ICE i Irdeto, má výborný obraz a dokonalou českou lokalizaci

Přední panel

Přijímač je vyroben v černé barvě (šířka 280 x hloubka 180 x výška 45 mm.). Přední panel je tmavě šedý s podélně vroubkovanou strukturou, nahoře mírně šikmý směrem dozadu. Vlevo pod názvem STANDBY je vystupující obdélné modré tlačítko pro vypnutí/zapnutí přijímače do Standby. Následuje světle modrý osmimístný alfanumerický VFD displej, který indikuje stavy přijímače. Při plném provozu zobrazuje číslo předvolby s názvem programu, které stále rotuje na displeji zprava doleva (scrool). Jsou zde ještě zkratky indikace titulků nebo podmíněného přístupu a přítomnost Teletextu. Při vypnutí do pohotovostního režimu se displej nezobrazuje, ale může po příkazu v menu zobrazovat přesný čas. Zelená dioda vpravo na displeji indikuje plný provoz přijímače, červená, která je umístěna výše vypnutí do úsporného režimu Standby. Ve středu čelního panelu je na obvodu do kruhu situované ovládání pomocí šipek, uprostřed je potvrzovací tlačítko OK. Následují dvě nad sebou situovaná tlačítka Menu a Exit.

Zcela vpravo na předním panelu je odklápěcí víčko, kde najdeme pouze jednu štěrbinu čtečky karet Irdeto. V přijímači můžete použít karty Irdeto nebo ICE. Karty vkládáme do přijímače čipem dopředu a dolů. Více dekódovacích možností pro podmíněný přístup tento přijímač bohužel nemá.

Zadní panel

Vybavení zadního panelu se zdá být chudé, ale je zde vše potřebné. Vlevo jsou dva F porty (smyčkový výstup pro další přijímač a vpravo vstup pro LNB). Pod nimi je jeden USB 2.0 pro připojení disku, následuje jeden SCART pro připojení analogových zařízení a HDMI výstupní port pro LCD nebo plazmový televizor. Dalším portem je digitální optický S/PDIF audio výstup (AC-3 Dolby Digital). Následují kompozitní porty RCA cinch 1× CVBS VIDEO OUT, 2× AUDIO OUT. Na panelu zcela vpravo je již pouze napevno zabudovaný síťový kabel a páčkový síťový vypínač (90 – 240V, 50/60Hz). Ve Standby je spotřeba menší jak 1W, maximální spotřeba při plném výkonu je 30W.

Dálkové ovládání

Černý dálkový ovládač s matnou strukturou a poněkud zvláštního tvaru je střední velikosti (215×52×25mm.). Spodní panel dálkového ovládání je v místě umístění baterií 2XAAA) zesílen na 25 mm a v horní části má dva výstupky pro snadnější uchopení, kde je silný pouze cca 12 mm. Gumová tlačítka pro ovládání přijímače jsou v horní části, pro ovládání PVR jsou umístěny pod nimi. Jsou intuitivně rozmístěny a mají výrazné popisky, nebo jsou barevně odlišeny.

Instalace

Velice dobře zpracované je vícejazyčné 256barevné OSD menu přijímače situované do modré barvy. Ve spodní části všech oken je nápověda vztahující se k položkám. Instalace je maximálně ulehčena. Všechna nastavení jsou rozdělena do šesti hlavních Menu.

Menu Instalace obsahuje čtyři položky: nastavení antény, pozicionéru, vyhledání kanálů a manuální vyhledávání. Přijímač má plnou podporu DiSEqC 1.2, 13/18V, 0/22K. V menu Nastavení jsou položky: systém, zobrazení, zámek, rodičovský zámek a nastavení místního času.

Na obrázku je kontrola karty Irdeto, stav služby, stav čtečky, Mailbox, rodičovský zámek a položka aktualizace software přes OTA, která však nebyla v době testu funkční.

Menu Informace obsahuje tři položky: informace o přijímači a kartě, záloha a obnovení systému a tovární nastavení. Menu Správce obsahuje položky: správa TV, správa radia, vymazat vše, a správa Timeru.

PVR menu obsahuje nastavení úložiště, PVR nastavení a přehrávač médií. Na formátovaný externí disk souborovým systémem FAT32, nebo NTFS můžeme pořizovat nahrávky a poté je spouštět. Vpravo nahoře se zobrazuje v malém okně vždy začátek aktuálně zvoleného záznamu. Zde také otevřete seznam svých nahrávek pořízených přijímačem (*.ts) i pořízených mimo přijímač v MP4, nebo některých MPG až do rozlišení 1080i, dále AVI, MKV, VOB. S některými video soubory jsou však ojediněle problémy a je třeba je individuálně vyzkoušet. Přehrávání fotografií podporovaných formátů BMP, JPG a PNG v Playeru pomocí Slideshow je bezproblémové. S touto verzí software přehrajete i audio soubory v MP3.

Přijímač má paměť na uložení 5000 televizních a rádio programů, které můžeme řadit až do 16 favoritních skupin.

Editační kanálové funkce (oblíbené, přemístění, zamčení, přejmenování, třídění), nebo řazení kanálu podle abecedy.

EPG

Tento přijímač podporuje sedmidenní zobrazení elektronického programového průvodce (tlačítko EPG). Jde zobrazit ve dvou režimech: vždy pro šest programů najednou v časové tabulce s náhledem zvoleného programu vlevo nahoře a dále jednoduché EPG s jednou stanicí s programem na celý příslušný den. V týdenním EPG se plynule přesouváme na další dny, nebo pouze o hodiny žlutým tlačítkem. V EPG máme k dispozici také časovač až na šestnáct událostí. V programovém průvodci zobrazíme také podrobný popis programu dodatečným stlačením tlačítka OK.

Teletext

OSD teletext (žluté tlačítko) se zobrazuje na popředí programu ve zmenšeném okně se správnou diakritikou v pěti možných nastavení jeho průhlednosti. Zobrazování stránek po jejich uložení do paměti přijímače je okamžité. VBI teletext můžeme zobrazit v analogovém výstupu přednastavením v Menu. Přepínání volíme žlutým tlačítkem TXT. V tomto menu nastavujeme také zobrazení titulků, pokud jsou dostupné.

Informační lišta

Informační lišta se zobrazuje v dolní části obrazovky se základními informacemi o příslušném programu. Můžeme si zobrazit i aktuální rozšířený popis o vysílaném programu, který se zobrazí v pravé části obrazovky.

Přímo z dálkového ovladače tlačítkem TXT zobrazíme okno s nastavením titulků a přepínání OSD teletextu a VBI teletextu (první obrázek).

Na druhém obrázku si volíme podle potřeby z nabízených vysílaných audio stop.

PVR nahrávky

Při nahrávání jednoho pořadu přijímačem z kódovaného programu můžeme v rámci jednoho muxu sledovat jiný program současně, ale pouze FTA. Při nahrávání jednoho FTA programu můžeme sledovat z téhož muxu další kódovaný nebo FTA program. Na tomto přijímači ale nelze nahrávat více než jeden program najednou. Při nahrávání lze však použít TimeShift, který musí být povolen v Menu. Nahrávky jsou ukládány v rozkódovaném stavu a při jejich přehrávání nemusí být v přijímači dekódovací karta. Přestože jsou nahrávky ukládány jako *.ts soubory, lze je přehrávat vzhledem k zabezpečení pouze tímto přijímačem.

Pokud otevřete disk s nahrávkami v PC, zjistíte, že se soubory ukládají na disk do složky SkyMediaRecord. Tam se nachází nejen nahrávky ve formátu *.ts (název pořadu, datum, číslo.ts), a pokud jsou delší než 2 Gb, jsou ukládány další soubory o této velikosti označené stejným názvem, ale s označením .001, .002 atd. Mimo nahrávek jsou ukládány další pomocné soubory s koncovkami: cxt, idx, ifo, info, meta, multi, rap, a ke každému záznamu ještě soubory s označením mda. Zkrátka zabezpečení jako hrom. Pokud používáte TimeShift, uloží se tyto soubory na disk do adresáře SkyMediaTimeshift.

V přehrávači můžeme nahrávku zastavit nebo zrychlit vpřed i vzad: 2, 4, 8, 16 a 32×, nebo nahrávku zpomalit oběma směry na ¼ a ½. V nahrávce se také můžeme pohybovat po skocích, pokud si ručně navolíme čas. Je dostupná také funkce přiblížení videa v poměru 1/2/4/6/8/12 a 16×. Zabudovaný video player funguje bez výpadků v obraze a okamžitě reaguje na všechny vaše příkazy.

Pomocí virtuální klávesnice můžete lehce vyhledat požadovaný kanál.

Aktualizace software

Do vypnutého přijímače vložte USB flash naformátovanou na FAT 32 se souborem sky_usb. Neměňte název souboru! Na předním panelu přijímače začněte opakovaně stláčet horní část ovládacího kolečka (ekvivalent 12 hodiny) a zapněte napájení síťovým vypínačem. Po zapnutí neustále opakovaně v rychlém sledu stlačujte toto tlačítko dál minimálně 5 vteřin. Na obrazovce se zobrazí 2 linky s průběhem aktualizace, která trvá cca 3 minuty.

Další parametry:

Automatická detekce DiSEqC
Jednoduché nahrávání přímo z EPG
Podpora H.264 / MPEG4 – HD/SD, DVB-S2
Blind Scan
DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USUALS
Prohlížení JPEG obrázků
Poslech MP3
výstup HDMI (480i, 576i, 576p, 720p, 1080i)
Hmotnost: 1,5 Kg

Závěrem

Tento testovaný přijímač ICECRYPT S3200IR od čínského výrobce Shenzhen SkyWorth Digital Technology Co., Ltd. se u nás prodává nejen pod tímto obchodním názvem, ale také pod obchodními názvy ORION II HD, nebo ZIRCON SHD 007. Prodejní ceny těchto značek se liší podle mírně modifikovaného hardware i software. Tyto přijímače mají certifikaci od Skylinku ze dne 1.12.2011 a mohou používat značku Skylink READY, náš testovaný přijímač na ni čeká a nevidím důvod, aby ji nedostal. Přijímač je dokonale lokalizován do češtiny, disponuje českým manuálem a teletext zobrazuje se správnou diakritikou. Proto mu lze udělit ocenění DigiZone „Umí dobře česky“. Po celou dobu testu přijímač pracoval bez výpadků a dekódování programů pracovalo bez problémů. Verze testovaného software v přijímači ze dne 26.04..2012 byla: 2.2.4. Software přijímače je ještě průběžně aktualizován, a tak se můžeme těšit na další vylepšení a funkce.

Foto a screenshoty autor s použitím jedné oficiální fotografie výrobku.

Balení obsahuje:

• Přijímač ICECRYPT S3200 IR
• Dálkové ovládání
• Kabel (1× VIDEO OUT 2× AUDIO OUT (RCA)

Přijímač k testu zapůjčila ARDEA s.r.o. Servis a prodej elektroniky se sídlem v Praze 8, Klapkova 3/26, 182 00
E-mail: ardea.servis@centrum.cz

BRAND24

Web prodejce ICECRYPT S3200HD: http://www.ardeaservis.cz
Orientační cena: 2980 Kč včetně DPH

Stránka výrobce (software): http://www.icecrypt.cz/icecrypt-s3200-ir/

Jaké finanční prostředky jste investovali, nebo chcete investovat do svého nového satelitního přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).