Hlavní navigace

ICE karty fungují v přijímačích CryptoWorks bez problémů, tvrdí šéf Skylinku

21. 9. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Společnosti TradeTec a Towercom, provozovatelé české a slovenské verze satelitní služby Skylink, úspěšně nasadily v minulých měsících do komerčního provozu kódovací systém Irdeto. V současné době probíhá prodej dekódovacích karet, které umožňují pracovat s oběma dekódovacími systémy, tedy i doposud používaným CryptoWorksem. Od října už by se však měly objevit na trhu nové karty, které umožní práci pouze v nejmodernějším kódování. O Irdetu i problémech spojených s jeho implementací hovoří pro DigiZone.cz výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník.

Jaká je aktuální situace ohledně implementace systému Irdeto pro podmíněný přístup k satelitní službě Skylink?

Systém Irdeto PI-sys byl uveden do komerčního provozu v červnu letošního roku. V současné době už neprodáváme žádné jiné karty než ICE (Irdeto CryptoWorks Embedded Card – umožňují pracovat jak v systému Irdeto, tak i CryptoWorks, pozn. red.). Je jich aktivních už přes sto dvacet tisíc, takže implementaci považuji za úspěšnou.

V současné době už jsou tedy k dispozici pouze karty ICE. V jednom z našich článků jste uvedl, že již brzy budou k dispozici pouze karty Irdeto. Na kdy připravujete jejich distribuci?

Plán je takový, že po Novém roce již nebudeme prodávat karty s funkcionalitou ICE, to znamená schopné fungovat jak v přijímačích Irdeto tak i CryptoWorks, ale jen karty Irdeto Premium, které budou fungovat pouze v přijímačích s dekodérem Irdeto PI-sys.

První kusy těchto karet se objeví na trhu kdy?

Počítám, že to bude koncem října nebo začátkem listopadu. Zároveň ale ještě budeme prodávat karty ICE.

Jaromír Glisník - 2

Bude i v tomto období nějaká část, která bude určena pro testery, aby se vyzkoušelo, zdali karty fungují správně?

Máme k dispozici sto karet, které mají pouze funkci Irdeto, na testování. Testy už probíhají přibližně měsíc. Testování je tentokráte pochopitelně mnohem jednodušší, protože nové přijímače s dekodérem Irdeto procházejí testy v naší laboratoři, kdežto v případě testování ICE karet a CryptoWorksu jsme měli co do činění s desítkami možná stovkami různých přijímačů a verzí firmwaru na trhu, z nichž jen část jsme byli schopni u nás otestovat.

V tiskové zprávě, kterou jste nedávno vydali, uvádíte, že stále nebyly dořešeny ještě některé problémy s přijímači, o kterých možná teď mluvíte. Psalo se například o restartování boxů, blikání displejů a podobně. Šlo o nějaké konkrétní značky nebo šlo o obecný problém s přijímači, které například nebyly certifikované?

Se zatížením našeho systému po vypnutí pirátského příjmu Digi TV vznikla vlna nově příchozích zákazníků, kteří si koupili naši kartu a chtěli s ní přijímat satelitní televizi Skylink, ovšem v přijímači, který předtím používali pro příjem Digi TV. Jednalo se vesměs o přijímače bez licencované čtečky CryptoWorks. U těch byly pochopitelně největší problémy. Pro tyto přijímače ale nemůžeme garantovat žádnou kompatibilitu s kartou Skylink, protože se nemají certifikovaný dekodér CryptoWorks. Stejně jako negarantujeme funkčnost naší karty v bankomatu nebo jakékoli jiné čtečce karet. Karta totiž tvoří s dekodérem CryptoWorks funkční celek. Přes tuto skutečnost je v našem zájmu těmto našim zákazníkům pomoci, protože si koupili naši kartu a rádi by využívali naše služby. Snažili jsme se tedy o to, abychom vychytali problémy, které tyto přijímače s dekódováním měly. Většinou jde o univerzální čtečky, které byly programovány na CryptoWorks v nějakém stádiu jeho implementace a programátor, který čtečku programoval, pochopitelně nemohl mít k dispozici všechna možná nastavení, která řádný CryptoWorks umožňuje. Se všemi variantami nastaveními nepočítal a počítat nemohl. Hledali jsme způsoby, jak ulehčit systému, jak přenastavit parametry, aby vyhovovaly i přijímačům bez licence CryptoWorks. V daném okamžiku nejsou známy problémy v kompatibilitě našich karet s přijímačem, který má dekodér CryptoWorks.

Na webových stránkách máte nějaký seznam přijímačů, které se vám úspěšně podařilo otestovat. Znamená to, že stoprocentně garantujete funkčnost na přijímačích, které jsou uvedené na internetu a znamená to, že není vyloučena, že karta bude funkční i na jiném set-top-boxu, ale garantováno to není?

Na našich stránkách jsou uvedené pouze nové přijímače, které mají dekodér Irdeto. Jsou to přijímače, které nám výrobce nebo importér poslal ve stádiu vývoje k testování do naší laboratoře. Jsou to ve všech případech přijímače, u kterých máme doložen protokol dvou základních testů společnosti Irdeto, takzvaný Irdeto Loader Test a Irdeto High Level Test. Víme tedy, že z pohledu bezpečnosti a kompatibility Irdeto byly přijímače v laboratořích Irdeto úspěšně testovány. My jsme dělali základní testy aktivace/deaktivace karty a posuzovali jsme lokalizaci přijímače pro český a slovenský trh.

V případě, že bude zákazník s novým přijímačem, který je „Skylink Ready“ a jeho karta je pouze CryptoWorks, může počítat s nějakou kompenzací z vaší strany při nákupu nové karty?

Ano, připravujeme program Karty na výměnu, protože počítáme s tím, že naši stávající zákazníci budou postupně obměňovat své satelitní přijímače a kupovat si například HD boxy. Počítáme tedy se zvýhodněnou cenou karty na výměnu. Starou kartu deaktivujeme a zákazník získá novou kartu Irdeto.

Jaromír Glisník - 1

V úvahu připadá ale ještě další možnost: Stávající zákazník má přijímač se šachtou pro CA modul. Tento set-top-box nebude chtít měnit. Chystá se tedy nějaké řešení pro tyto zákazníky?

Ano, tito zákazníci budou moci využít certifikovaný modul Skylink Ready.

Kdy budou na trhu tyto moduly?

Moduly se systémem Irdeto jsme otestovali celkem tři. Jsou od společnosti SMIT, SmarDTV a Neotion a všechny fungují bez problémů. V současné době probíhají testy na straně Irdeta a počítám, že moduly bude možné objednat během několika týdnů.

Jaké byly požadavky na tyto moduly?

Naším požadavkem bylo, aby už tyto moduly byly CI+, to znamená se zvýšenou bezpečností, ovšem zpětně kompatibilní s CI. Chceme, aby se po novém roce distribuovaly již moduly vybavené Secure Silicon čili s možností budoucího párování s kartou.

V jednom z našich článků jste uvedl, že se nebráníte ani možnosti udělení značky Skylink Ready pro některý SD přijímač, tedy set-top-box pro příjem programů pouze ve standardním rozlišení obrazu. Změnilo se v této oblasti něco? Objevil se nějaký vhodný kandidát?

V této oblasti se naše stanovisko nemění. Vydali jsme technickou specifikaci, jak má vypadat SD a HD přijímač pro Skylink. Dostali ji všichni importéři a výrobci. Těch, kteří na přijímačích pro Skylink pracují, už možná budou dvě desítky. Dosud nám nikdo k testování nepředložil žádný SD přijímač, u kterého by měl zájem o známku Skylink Ready. Samozřejmě může nadále kdokoliv přijít, my se tomu nebráníme. Důvodem bude asi skutečnost, že vyrobit SD přijímač, který má MPEG-4, což je do budoucna velmi důležité, stojí přibližně stejně jako vyrobit HD přijímač. Výrobní linky na SD přijímače postupně končí. Z toho, že se SD přijímače zatím neobjevily, soudím, že se jejich výroba již nikomu nevyplatí.

Testujete v současné době nějaké další přijímače a počítáte s rozšířením seznamu, který máte uvedený na vašich webových stránkách? Teď je tam možná nějakých deset přijímačů, což není zrovna hodně…

V laboratoři máme nyní tři nebo čtyři další adepty v procesu testování, prozatím s nějakými menšími problémy. Osobně se nedomnívám, že by deset nebo dvanáct přijímačů bylo málo. Opak je pravdou. Tyto přijímače se dělají pro Skylink, musí být lokalizované do češtiny a slovenštiny.

Jak velký je prodejní potenciál takových přijímačů?

Pokud výrobků bude dvacet, třicet nebo čtyřicet, žádný z nich se nebude vyrábět ve velkém množství a nedostaneme se k nízké ceně.

Vycházím z informací, které se objevily na diskusních fórech. Jde o záležitost, kterou vidí jako problém někteří prodejci.

Tomu rozumím, ale nesdílím jejich názor. Čím více přijímačů bude, tím budou dražší a tím méně dostupné. Za optimální bych považoval nějakých pět šest modelů. Dnes jsou přijímače hardwarově v podstatě identické. Jde tedy pouze o firmware a některé drobné doplňky. Nevím, jakou hodnotu by přineslo, pokud by těch různých krabiček bylo padesát, osmdesát, sto… Ale možná, že k tomu dojde. Stejně jako u systému CryptoWorks neděláme v této oblasti žádné restrikce. Trh je otevřen, může se dovážet. Jen nesouhlasím s názorem, že trhu prospěje, budou-li se prodávat desítky různých přijímačů.

Dostaly se vám do rukou nějaké přijímače, které by požadavkům na udělení známky Skylink Ready absolutně nevyhovovaly?

Těch byla většina. Většina přijímačů zaslaných k našemu testování, nebyla schopna pracovat vůbec s naší ICE kartou.

Většina znamená kolik?

Těch nefunkčních mohlo být sedm nebo osm. Problém byl ve verzi Irdeta, která byla v přijímačích implementovaná. Poté, co výrobce tzv. Soft Cell Irdeto upgradoval na vyšší verzi, přijímač se většinou rozběhl. Přijímač, který se prodává v Africe, Austrálii nebo Indii, nemůže jednoduše získat známku Skylink Ready. Není to tak triviální.

Zlepšila se za poslední měsíce situace okolo přijímačů, které vyhovují značce Skylink Ready?

Možná jsem to špatně řekl. Situace není špatná, je naopak velice dobrá. Problémy byly na počátku. Nechtěl bych, aby to vyznělo, že máme problémy. Jen jsem zdůraznil, že nestačí poslat na Skylink přijímač s dekodérem Irdeto používaný na jiných trzích. Vzpomínám si pouze na jeden přijímač, který přišel od výrobce a byl prakticky bez komentáře výborný. U ostatních jsme se k tomu dostali po pár dnech nebo týdnech práce. Jde o naprosto přirozený vývoj, kterým procházejí všechny přijímače.

Jaromír Glisník 400

Existuje nějaký přijímač, který by absolutně nevyhověl vašim požadavkům a před kterým by bylo dobré dokonce varovat zákazníky?

Přijímačů, které nejsou Skylink Ready, budou pravděpodobně stovky nebo tisíce, protože jsou zkrátka určeny pro jiný systém podmíněného přístupu nebo vůbec žádný dekodér nemají. Ptáte-li se ale na přijímač s dekodérem Irdeto, který přichází na náš trh a nevyhovuje, tak o takovém přijímači nevím. Zatím jsme takový přijímač nezaznamenali. Všechny přijímače, které dosud byly uvedeny na trh, prošly úspěšně naší laboratoří.

Máte nějaké informace o implementaci systému Irdeto u konkurenčního CS Linku, který jeho nasazení sliboval na léto? Přece jen s nimi některé programy sdílíte…

O konkrétním časovém plánu CS Linku jsem, podobně jako vy, neslyšel, takže bohužel neznám odpověď na vaši otázku.

Co se týká systému Irdeto, jak už jste uvedl, měli byste mít v současné době nějakých sto tisíc aktivovaných karet ICE. Kolik bude tedy zákazníků, kteří mají v současné době kartu CryptoWorks?

V současné době máme mít dohromady nějaký milion dvě stě tisíc aktivních karet. Takže zákazníků s kartou CryptoWorks je přes milión.

Na 1. října jste oznámili rozšíření programové nabídky, nicméně její složení ještě není doteď známo. Říjen je zde za pár dní. Mohl byste už v tuto chvíli něco prozradit? Jaké možnosti připadají v úvahu?

Možností je pochopitelně více. Každá z nich má trochu jiný počet SD i HD programů. V tomto okamžiku nemáme žádnou z variant vybranou, a proto bych k tomu nerad hovořil, abych žádnou z nich nepohřbil. Zákazníci se mohou na rozšíření nabídky těšit v několika příštích týdnech.

Několika příštích týdnech? Původně se hovořilo o 1. říjnu.

BRAND24

Zatím se data 1. října držíme. Věřím, že se nám ho podaří splnit.

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Podařilo se podle vašeho názoru vyřešit Skylinku všechny problémy, které se u něho v posledních týdnech objevily?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).