Hlavní navigace

Hyundai LLF 22914 DVD: lehký komplet na doma i chalupu, LED a extra multimédia

2. 3. 2011
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 322915
S letošní kolekcí poprvé přináší Hyundai na český trh LCD televizory s podsvícením LED kombinované s DVD přehrávačem, přičemž nechybí ani obvyklá, hodně široká multimediální podpora nejen pro rozhraní USB. Navíc se ukazuje, že dovybavení o mechaniku DVD nemusí automaticky znamenat rozměrný, nebo chcete-li hodně hluboký, televizor. Tento má jen 53 mm…

Možná někomu přijde pět a půl centimetru moc, avšak jde o hloubku pouze v části s mechanikou DVD. Jinak se dostává o zhruba dva centimetry méně, jak je v této kategorii obvyklé. Díky nízké hmotnosti 4,3 kg navíc není problém vzít televizor na chalupu a pak si ho zase odvézt. Výhodou je v tomto okamžiku i zabudovaný zdroj, protože ne vždy je to takto řešeno. Vše zkrátka máte v jednom, včetně napevno zabudované síťové šňůry, jen nezapomenout na dálkový ovladač. A pokud by vám 56 cm úhlopříčky bylo hodně, dodávat se bude i ve 41 a 48 centimetrech.

Ještě se na okamžik vrátím k vnějšímu designu. Namísto nesmyslné snahy po každém milimetru tu opět vidíme solidně a dobře navržený přístroj tak, jak je u téhle firmy zvykem. Snad jen kryt zadní strany (myslím tím přechod mezi televizní a DVD částí) by si zasluhoval elegantnější křivky. Ale poměřujme vše také cenou. A pro ty z vás, kteří už výrobky tohoto typu znají, ještě jedna potěšující zpráva – vylepšena byla multimediální kompatibilita. Nyní tu máme například i MKV a byl jsem hodně zvědav, jak ho bude tenhle Hyundai zvládat. O to víc, že když jsem se v této fázi psaní recenze díval na oficiální parametry, viděl jsem rozdílnou kompatibilitu u DVD a u USB části. Naštěstí ve prospěch USB…

Hyundai LLF 22914 DVD přední panel

Hyundai LLF 22914 DVD ve vší kráse – obrazovku podsvícenou prostřednictvím LED diod doplňuje mechanika DVD a mj. i USB rozhraní. Multimediální vlastnosti jsou na úrovni, lokalizace do češtiny je výborná a televizor podává velice slušný obraz.

Hyundai LLF 22914 DVD základní menu

Základní úroveň menu. Zleva doprava vidíte: obraz, zvuk, nastavení, instalaci, seznam kanálů a prohlížení médií.

Instalace s jinak řešeným podstavcem

Podstavec se v tomto případě k panelu kupodivu nešroubuje, nýbrž zacvakává. Vzhledem k tomu, že se to dělá „párkrát za život“, dané řešení asi vydrží, i když je to přístup, který jsem ještě neviděl. Když jsem ho ale před vrácením odpojoval, trochu jsem se při tom zapotil.

Jinak samotná instalace televizoru a ladění tuneru DVB-T (nic jiného tu s výjimkou analogu nenajdete) je jako obvykle svižná, specialitkou je, že když navolíte jako zemi Česko, neupraví se vám automaticky kódování teletextu a je třeba to udělat ručně. Tedy alespoň v mém případě se neupravilo. Předpokládám, že jde o ranou verzi firmwaru, i když chybiček bylo velmi málo. Jedinou nepříjemnou bylo to, že se občas měnil jazyk titulků v multimédiích a tamtéž se rovněž jednou či dvakrát přepnul druh náhledu na USB paměť.

Třídění kanálů je snadné a dělá se v grafickém menu ve speciální volbě „Seznam kanálů“. V ní můžete kanály upravit, vyvolat jejich seznam a k setřídění využít i volby oblíbené.

Hyundai LLF 22914 DVD dálkové ovládání

Dálkový ovladač je stejný jako u loňských modelů. Výrazný kurzorový ovladač s OK uprostřed vyvolávajícím seznam naladěných kanálů žel neobklopují základní potřebné funkce, s výjimkou hlasitosti a přepínání kanálů. Zbytek najdete zcela nahoře (formáty a přednastavené režimy obrazu) a pod ním. Právě EPG je notně zapadlé.

Částečně přepracované ovládání

Dálkový ovladač se od loňských modelů nezměnil, takže i zde je rozložení jiné, než bývá zvykem, a horní tlačítka pro úpravu poměru stran či nastavení obrazu jsou malá a špatně čitelná. Tlačítko EPG je taktéž stále schováno mezi ostatní, ale na druhou stranu tu nechybí samostatná tlačítka pro přeskok po kapitolách, která se jen tak nevidí, na pomoc občas přijdou i tlačítka teletextová (třeba v EPG). Navíc tlačítko OK uprostřed šipkových kláves vyvolá seznam naladěných a setříděných kanálů, což je také příjemné.

To, co bylo přepracováno zcela, je menu. Na první úrovni narazíte na pohodlnou grafiku, která zde má i položky „Obraz“, „Zvuk“ a také „Prohlížeč médií“. Na druhé už jde o běžné textové menu (výjimkou jsou multimédia) ve kterém se však stále nechá kolovat a mezi úrovněmi se pohybujete tlačítkem „Return“. Ovladatelnost tak představuje klasiku na velmi slušné úrovni. Tedy určitě spokojenost!

Na televizoru najdete základní ovládání na levé straně spolu s rozhraními a elektronickým tlačítkem pro uvedení do pohotovostního režimu. Na pravé je pak výstup z mechaniky DVD.

EPG na dva způsoby

Pro aktualizaci programového průvodce musíte být alespoň chvíli na příslušném multiplexu. Jinak se objeví nápis „Žádné informace. Vyvolat EPG můžete ve dvou náhledech, jako dvousloupcové a běžné, kdy se pořady objeví podle času tak, jak jdou za sebou. Třetí základní volbou je možnost vyvolat pořad s bližšími informacemi, který se jinak na obrazovce neobjevují, a to včetně jeho začátku a konce. Ve zmiňovaném dvousloupcovém EPG se objevují pořady pouze ve stylu „teď a potom“, tedy co se právě vysílá a co bude následovat.

Dvě varianty EPG vám dávají na výběr, pořady navíc můžete i filtrovat, přeskakovat o den dál až o osm dnů, k čemuž se jako obvykle využívá barevných teletextových tlačítek.

Hyundai LLF 22914 DVD menu obrazu

Nastavení obrazu nabízí pouze základní funkce a návrat k původním hodnotám. Vzhledem k cenové relaci, nic překvapivého.

Základní možnosti nastavení

Tohle vzhledem k ceně pochopitelně nijak nepřekvapí. Překvapí ale to, že se televizor nainstaloval do obrazového režimu „Dynamický“ čímž jsem oklikou přišel na to, že obvyklé nastavení „Standardní“ chybí. Režim však není nijak přehnaně vytažený směrem k nejvyšší hodnotám, jak bývá zvykem. Lepší obraz však přece jen nabídnou režimy „Přirozený“ nebo „Kino“, což jsou spolu s režimem „Hra“ jediné, které jsou k dispozici. Vizuálně vzato se však všechny režimy od sebe liší překvapivě málo. Pokud ale například „Dynamický“ potřebujete více „vybudit“ není problém – upravte si parametry a prostě stiskněte tlačítko „Return“. Vše se vám uloží.

Co se týče manuálního seřízení parametrů, jsou k dispozici pouze základní volby, včetně teploty barev a tzv. barevného posunu. Úroveň podsvětlení regulovat nejde.

U obrazu můžete ještě ovlivnit „Úsporný režim“, který najdete ve volbě „Nastavení“, „Další nastavení“. Pokud spoří tak, jak tvrdí výrobce (viz kapitola měření), doporučuji ho nevypínat. Co do obrazu, pokles jeho „intenzity“ není nijak markantní, takže pokud nebudete mít televizor hned vedle okna…

Hyundai LLF 22914 DVD menu zvuku

U zvuku chybí ten virtuální, naopak je k dispozici ekvalizér.

U zvuku máte k dispozici pětipásmový ekvalizér, automatickou regulaci hlasitosti a užitečnou volba dynamické basy, která někdy může zvuk příznivě ovlivnit. Bohužel zde chybí zvuk virtuální. Alespoň na mé verzi firmwaru. Mimochodem reprosoustavy jsou z čelního pohledu neviditelné a jsou umístěny ve spodní části rámu a vyzařují směrem dolů.

Plných devět formátů je vidět v nastavení poměru stran obrazu, který – alespoň co jsem mohl posoudit – i solidně přepínal mezi širokoúhlým a klasickým zobrazením. Vedle obvyklé volby „Auto“ tu najdete i „14:9“, „14:9 Zoom“ či třeba „Titulky“. Některé (jako ten naposled jmenovaný) si můžete i výškově upravit, tedy obraz na výšku posunout.

Volby poměru stran a přednastavené režimy obrazu máte k dispozici – přes tlačítka dálkového ovladače – i v multimédiích. Operativně si je tak můžete upravit přímo při pouštění filmu.

Měření spotřeby

Hned v úvodu příručky vás čekají „Informace o životním prostředí – Úsporný režim“. Zaujalo mě v něm následující: „Můžete nejen šetřit životní prostředí, ale také vaše peníze tím, že budete používat funkci Úsporný režim.“ a také: „Ročně můžete ušetřit více energie používáním Úsporného režimu a ponecháním televizoru v pohotovostním režimu, než odpojením od zásuvky.“ Co je myšleno úsporným režimem, je objasněno výše.

Pokud jde o měření spotřeby, televizor se – jak jsem již zmiňoval – nainstaloval do obrazového režimu „Dynamický“. Úspora energie byla zapnuta, ale s tím se budeme setkávat stále častěji, protože to předepisuje jedna ze směrnic Evropské unie, týkající se spotřeby televizorů, která by měla začít platit v brzké době a postupně gradovat do roku 2020.

Hodinové měření za této situace i přes zmiňovanou absenci režimu „Standardní“, ale neukázalo žádného otesánka – spodní a horní hranice 31, resp. 35 W, průměr po hodině měření 31 W. To je i oproti udávaným 45W více než slušné.

V režimu „Kino“ se dostanete ještě o nějaké dva, tři watty níže.

Hyundai LLF 22914 DVD prohlížeč médií

Souborový manažer, který je zde zvaný „Prohlížeč médií“ nabízí jednak dnes běžný náhled na USB paměť prostřednictvím voleb „Video“, „Foto“ a „Hudba“, a jednak také velmi neobvyklou volbu „Všechny“. V ní vám zobrazí, co potřebujete, bez ohledu na typ souboru. Zcela vpravo vidíte nastavení, kde najdete mj. synchronizaci titulků, jejich velikost (pět variant), umístění titulků (nahoře, dole) či interval při promítání fotografií.

Multimédia? Hodně dobrá!

Souborový manažer nyní podporuje české znaky a stále se velice dobře ovládá. Po zasunutí USB paměti se někdy identifikuje, jindy nikoli – záleží na druhu flash paměti. Pokud se to nepovede, musíte se do multimédií přepnout ručně. To, co před sebou uvidíte, vás možná nejdříve zklame, jako mě. Vidíte dnes bohužel běžné rozdělení položek souborového manažeru na video, fotky a muziku a jakmile něco odmáčknete, nahází vám to televizor do jednoho náhledu. Až po chvíli jsem si všiml toho, proč teď řeknu, že Hyundai veškerou konkurenci strčil do kapsy.

Opodál je totiž volba „Nastavení“ a před ní „Všechno“. V tomto okamžiku se souborový manažer chová, jak jsme u Hyundai zvyklí, tzn. promítne všechno, co umí, a náhled je adresářový. Jednou se mi však stalo, že volba „Všechno“ zmizela. Bylo to dáno tím, že jsem si v nastavení multimédií omylem přepnul náhled z typu „Složka“ na podivně znějící volbu „Neutrální“.

No a pokud opravdu máte raději promítání přes volby video, foto a hudba, můžete sáhnout po nich. Tedy pokud někdo takový vůbec existuje. Ale budiž. Všichni jsou spokojeni, a to je vždycky ta nejlepší varianta. Jen jsem ji ještě nikde takto dobře udělanou neviděl.

Při prohlížení fotek mi manažer (byť měl přepnuto na adresářový náhled) naběhl do režimu „mišmaš“, kdy všechny fotky ze všech adresářů naházel do jednoho okna a teď, barde, prohlížej a pátrej. Díky žlutému telextovému tlačítku se naštěstí i zde můžete přepnout do režimu normálního a přehledného a tudíž prohlížet fotky po adresářích. V tomto režimu také ukazuje koncovky souborů, tedy koncovku – jde pouze o JPG.

Hyundai LLF 22914 DVD prohlížeč médií foto

Ve volbě „Všechny“ vypadá náhled na multimediální soubory na USB paměti takto. Vpravo vidíte náhled, který si u videa musíte vyžádat zmáčknutím tlačítka „Lang“. Vlevo se zobrazuje struktura, dlouhé názvy jsou viditelné pro max. 40 znaků. Jak možná vidíte, všude je perfektní čeština.

Dlouhé názvy se zobrazují částečně, nicméně i tak je vidíte do nějakých 40 znaků. Škoda, že název souboru v tomto okamžiku nerotuje. Viděli bychom je všechny.

Muziku Hyundai zvládá jak v MP3, třeba i v 320 kb/s, tak ve WMA, což je rozhodně dobrá zpráva.

Video je rovněž hodně zajímavé – mě se třeba nepovedlo přehrát soubor z HD kamery Sony HDR-TG3 (AVCHD) s koncovkou MTS a M2TS, nahrávku z foťáku Samsung WB5000 (H.264, koncovka MP4, tedy to samé) ale ano a tady to nejspíše bude hodně individuální.

Na rozdíl od tvrzení, že to umí, jsem se nechytl s koncovkami TS a TP v HD videu (nějaký formát MPEG-4), ale když jsem MTS a M2TS přejmenoval, třeba na AVI, či MP4, většinou byly přehrány.

Dobrou zprávou je, že i když Hyundai výslovně tvrdí, že DivX podporuje jen přes mechaniku DVD (aha, já to ještě neřekl – výše uvedené platí pro USB) funguje to bez jakýchkoli problémů, včetně posledních kodeků. Nastavit můžete spoustu jazyků pro titulky (dvakrát se mi stalo, že se samovolně změnily na anglické), můžete si je nechat zvětšit, čehož jsem hned využil a také je v případě problémů „dosynchronizovat“ či umístit na obrazovce jinam než dolů. A i když stále nejde navázat na rozkoukaný film, pokud dáte „Pause“, film stojí do té doby, dokud ho znova nepustíte. Pošťáka nebo telefonát si tak v klidu vyřídíte, aniž byste museli vyhledávat sekvenci, kde jste skončili, rychloposuvem nebo skokem na čas, což také jde.

To nejlepší jsem si nechal na konec – kompatibilita byla rozšířena o MKV. Mně pracovalo při parametrech 720p, L4.0, 8RF, AAC, naopak vyšší kvalita 1080p, 40 Mb/s, L5.1, 16RF, AC-3 přehrána nebyla. To se ale jen tak nepřihodí. Stejně jako přehrání WMV v HD…

Pohodové DVD

Štěrbinovou DVD mechaniku (vozík se, jak je u Hyundai obvyklé, nekoná) najdete na pravém boku. Doprovázejí ji dvě tlačítka – „Stop/Vysunutí disku“ a „Play/Pause“. Disky se vkládají lehce a zajíždějí hbitě. O chviličku déle čekáte jen na jejich vysunutí, což je dáno nutností ukončit otáčení (pokud tlačítko opakovaně mačkáte těsně po „Stop“). Mechanika je tichá a nevšiml jsem si, že by v mém případě byla za tichých pasáží slyšet.

Kompatibilita je na vysoké úrovni i tady. Vypalované disky s dvojí vrstvou DVD±R (DL), které nejsou uváděny jako podporované, byly v mém případě přečteny bez problémů. Bez problémů byla přehrána i vypalovaná cédéčka, tradiční CD Audio a potíže jsem neměl ani s DivX nejrůznějších formátů, včetně nejnovějších kodeků. Hezký doplněk!

Jaký je? Dobrý, velmi dobrý!

Televizor nabíhá pomalu – cca 20 s, tlačítko na boku pracuje stejně jako tlačítko na dálkovém ovladači a pouze uvádí přístroj do pohotovostního stavu s odpovídající spotřebou. Za chodu už ale televizor reaguje svižně, ať už jde o práci DVD mechaniky, promítání fotografií či pouštění filmů přes USB. A to včetně velkých fotografií ze zrcadlovek.

Obraz inklinující k přirozeným barvám je klidný a vyrovnaný, stejně jako podsvícení, což vzhledem k úhlopříčce není nic překvapivého. Barevně nijak nevybočuje z dobrého průměru a líbilo se mi, že barvy nejsou přepálené, zkrátka přehnaně omalovánkově výrazné. Oproti dřívějším modelům s klasickým podsvícením rozhodně představuje krok kupředu a jediné co vás možná zarazí, je udávaný malý pohledový úhel. Ten u předchozích modelů, např. HLH 26955 DVD z minulého roku, představoval jistý problém a museli jste dbát na správné výškové umístění televizoru. U tohoto už to nehrozí, byť má udávaný úhel vyšší pouze v jednom směru. V případě mého kusu jsem totiž nic takového nepozoroval a troufnu si říci, že buď byl zabudován jiný panel, nebo se někdo spletl v hodnotách.

Na Hyundaii LLF 22914 DVD je jasně vidět, kam dospěl vývoj – obrazovka má odezvu pouhých 5 ms (šedá – šedá), což by ještě před pár lety představovalo pomalu špičku. Potěší slušná lokalizace, byť s občasným překlepem, a to včetně manažeru souborů, a samozřejmé i výtečná multimédia.

Je pochopitelně vidět, že panel doprovází levnější elektronika, takže při šikmém posuvu obrazu tu a tam vidíte překreslování, úroveň převzorkování (resampling) z PAL na Full HD nehraje – vzhledem k úhlopříčce – příliš velkou roli.

To, co je v této cenové relaci podstatně důležitější (stejně jako podle mého prakticky v každé jiné), totiž poměr cena/výkon, Hyundai zvládá beze zbytku.

Cena, funkce a vlastnosti jsou tu výborně vyvážené a jde o velice dobrý univerzální výrobek, který mohu doporučit každému. Neurazí teenagera, potěší v dětském pokoji, v ložnici či v kuchyni a chalupářskému národu také velice dobře poslouží v jeho druhém domově. A co víc – v zacházení s multimédii přes USB se momentálně vyrovná, či spíše předčí, jakoukoli konkurenci. Pokud bych si mohl ještě něco přát, tak určitě stříbrnou barvu. Černá byla – jako vždy – „opatlaná“ během okamžiku.

Hyundai LLF 22914 DVD parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– A/V kabel (jack/cinch)
– nenatáčitelný podstavec
– napájecí kabel (napevno připevněný, dvoužilový)
– uživatelská příručka

foto: autor a Hyundai

Koupili byste si kombinovaný TV/DVD přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).