Hlavní navigace

Názory k článku Hvězdně obsazený dokument „Je s námi konec?“ na NGC

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 10. 2016 9:38

    Pamětník

    Schopnost číst ještě nezaručuje, že automaticky vyčtete jen to, co je objektivní pravda. A určit, která pravda je ta skutečně správná a bude platit i za desítky let, je obtížné a těžce definovatelné. Nakonec se ta pravda potvrdí právě až za desítky let, ale to už může být pozdě.

    Co si představuje dnešní autor pod pojmem "lehké cestování do Itálie" netuším, ale ještě před pár desítkami let nebyl pro mnohé problém cestovat z Čech do Vídně pěšky. Z dnešního pohledu to tedy měli lehké, i když by to v současnosti zvládl jen jedinec s podivnou náturou. Autem, vlakem, letadlem to ale dnes dokáže každý. Víte, kolik "krků" muselo uživit zemědělství ve středověku? Potravu si obstarávalo vlastní prací kolik procent populace? Byla tato dost kvalitní, výživná, jakého věku se lidé tehdy dožívali?

    To, že jste právě Vy měl štěstí a žil a žijete v Bohem zapomenutém kraji, neplatí pro většinu. Lidská lenost není jedinou překážkou pro užívání vymožeností moderní doby. Vy jste si vlastními silami udělali a zřídili studny, vodovod, kanalizaci, čističky, elektrárnu, elektřinu, telefonní linky, telefonní ústřednu, telefony a pod.? Dost podivné.

    Spoléháte se na přirozenost počasí, ale právě jeho extrémy nedokáží zlikvidovat úrodu, povodně silnice, domy a celou infrastrukturu? Má tyto důsledky většina spoluobčanů jen za zdánlivé překážky a dokáží je opravdu využít ve svůj prospěch?

    Řekl bych, že se rouháte, když se domníváte, že Vám příroda a její klimatické změny, pravděpodobně podpořené člověkem, ničím nehrozí a že je možné jen svojí prací extrémy přírody bez potíží překonat. Ale to je už jiné téma a nemá cenu v našem dialogu pokračovat. Končím....

  • 5. 10. 2016 13:13

    bez přezdívky

    klimatoteroristi nevedia odpovedať koľko ostrovov bolo zaplavených pred pár storočiami (v časoch, keď boli alpské ľadovce roztopené) a vynorili sa púo ochladení, ktoré mimochodom naďalej trvá!

  • 5. 10. 2016 15:10

    Pamětník

    Na rozdíl od klimateroristů existují i klimapomatenci, kteří tvrdí, že stále trvá období postupného ochlazování, které navrátilo zalednění do Alp. Mimochodem, kolik bylo těch "pár století", vyjádřeno v číslech? A, k čemu by bylo dobré mít spočítané zaplavené ostrovy, o kterých lidstvo v té době nemělo ani tušení? To už tehdy na světě vládla průmyslová revoluce, nebo klima určovalo množství metanu v atmosféře, vyprodukované bizony v Severní Americe?

  • 5. 10. 2016 15:32

    bez přezdívky

    storočia? stredovek pre náš priestor.
    ak vedia vedci reprodukovať s presnosťou desaťročí milióny rokov späť, mohli by odpovedať na mnou položenú otázku. napríklad pre ostrovy a pobrežia, o ktorých teraz kričia, že sa "potápajú".
    a zmysel tej otázky? nám tuná tvrdia, že roztopením alpských (nevravia nič o ďalších) ľadovcov zaleje voda yxz ostrovov a pobreží.
    medzi nami - táto planéta absolvovala zmeny klímy od horúčav po zaľadnenie a je tu stále. podobne život.
    a k tým pomätencom - keď nie sú argumenty, nastupujú emócie.
    tak ako?

  • 5. 10. 2016 23:30

    Pamětník

    Vážený pane Pavlíku. Jako já se neřadím mezi klimateroristy, ani u Vás jsem nepředpokládal, že Vámi uvedené argumenty jsou z Vaší hlavy, jen jste výběrově citoval tu "druhou" extrémní stranu.

    Opět jen spekulace, že zmizí jen alpské ledovce a bude potopa světa, odporuje zákonům fyziky, samozřejmě mizí ledovce všude, pokud se tedy jedná o Severní polokouli. Planeta Země přežije všechno, kromě střetnutí s kometou nebo velkým asteroidem, ale lidstvu by stačilo málo, aby civilizace zanikla. Co by se stalo třeba s Evropou, kdyby se stala pouští, nebo obrovským ledovcem? Lidé přírodu neovládají, maximálně jí dokáží poškodit. A zde se právě objevuje varování, že to může být poškození nevratné a s koncem životního prostředí, jak ho v mírném pásmu známe a na jaké jsou miliardy obyvatel zvyklé. Přitom Evropa je dnes ta "země zaslíbená" a proto se sem valí miliony z Afriky, Středního Východu. Ano, nějaká forma života zůstane, ale civilizací zhýčkané lidstvo to nedokáže. Co by si počalo bez energií, zemědělství, aut, mobilů, internetu, ....?

    V době středověku žádná skutečná doba ledová v Evropě nebyla - "příchod zatím poslední doby ledové před zhruba 13 tisíci lety". Pár a 130 století, to je také trochu rozdíl.

  • 6. 10. 2016 7:41

    bez přezdívky

    samozrejme to nemám z vlastnej hlavy, čítal som a porovnávam. od malička ma učili, že ak chcem vedieť či niečo "funguje", musím to priviesť do extrému. a tak som si vzal tézy "otepľovačov" a vzišlo z toho zatopenie ostrovov a pobreží. a s tým nás strašia neustále. náhodou som pred mesiacom čítal o "živote v stredoveku" a bola tam zmienka o "lahkom cestovaní" do talianska - alpské ľadovce sa roztápali. a o poľnohospodárstve - úroda bola dostatočná napriek tomu, že technológie boli nanajvýš jednoduché, myslím, že ani ruchadlo nemali.
    civilizácia zanikne, pretože o ňu nestojíme, zapodievame sa kadečím, ale podstata uniká.
    a k prežitiu - narodil som sa do dostatku v uzavretej, okolím zabudnutej oblasti. lenže - ľudia neboli leniví a tak tu bol vodovod, kanalizácia, elektrina, telefón, ... a panovali tam vzťahy skoro predminulého "zriadenia".
    a dnes, okrem skupín, ktoré sa pripravujú na "prežitie v nepriateľskom prostredí" vladám nádej do ľudí, ktorých nezaujíma či je toto leto, zima, jdeň teplejšia, daždivejšia, studenšia a či jaro bolo. pozerajú dopredu a riešie, ako ZDANLIVÉ prekážky VYUŽIŤ k prospechu. to som sa na začiatku profesného života naučil a to som učil aj ďalších.

  • 6. 10. 2016 12:51

    bez přezdívky

    - písal som o VAŠICH dejinách, reáliách, zrejme o ne nejavíte záujem.
    - je pre vás podivné, že jestvuje niekde nejaký pokrok - to, o čom som písal (výdobytky techniky) vzniklo skutočne ako vlastnými rukami. totiž žiadna "strana a vláda" nevytvorila, k tomu neprispela. takže alebo vlastná práca, alebo kúpené.
    - neviem, či ste si všimol, že extrémov nie je viac, iba sa o nich viac dozvedáme.
    - a ide naozaj o slovko PRAVDEPODOBNE - hlupáci naletia a bojujú proti niečomu, o čom si myslia, že "poručíme větru, dešti". namiesto toho, aby sa naučili s tým žiť.
    ale hoci som o tom písal, nepochopili ste moju reč. škoda.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).