Hlavní navigace

Humax IRHD-5100S: jednotunerový PVR satelitní přijímač, Irdeto ready

9. 2. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Výrobci a dovozci satelitních přijímačů se velice činí, což je dobře, ale tím se pro nás stává těžší srovnat si všechny parametry přijímačů nabízených na našem trhu a jejich chování v provozu. Dnešním vodítkem výběru přijímače byla hlavně jeho certifikace od Skylinku. Tu HD přijímač korejského výrobce Humax IRHD-5100 má. Je vyráběn v černé barvě, s funkcí externího PVR. Navíc umí přehrávat různé video a audiosoubory a zobrazovat obrázky JPEG.

Přední panel

Na předním panelu odleva najdeme vypínač do/ze Standby. Následují tři indikační diody: Standby, TV a Radio. Vedle nich je světle zelený čtyřmístný sedmisegmentový displej. Ve Standby svítí pouze červená dioda. Při provozu se změní na zelenou a na displeji se zobrazuje číslo předvolby. Současně svítí ještě u nápisu TV další zelená dioda. Při přepnutí na Radio zelená dioda zhasne a rozsvítí se u tohoto nápisu červená.

Uprostřed panelu je do kruhu umístěný kolébkový ovladač pro pohyb v menu a okolo něj jsou čtyři tlačítka pro vstup do MENU, potvrzení volby OK, přepínání TV/RADIO, a zobrazení TV průvodce GUIDE. Vpravo na předním panelu najdeme odklopné víčko, kde se skrývají tyto porty: USB 2.0 (500mA.), CI šachta na CA modul a čtečka s licencí IRDETO na vložení přístupové karty. Nad USB portem je ještě malé tlačítko, kterým můžeme přijímač resetovat při jeho zamrznutí. To se mi však za dobu zkoušek nestalo.

Humax IRHD-5100S přední panel
Humax IRHD-5100S přední panel karty

Karta se vkládá do štěrbiny chipem dolů a dopředu.

Zadní panel

Zadní panel je osazen výrazně menším počtem portů, než jsme mohli donedávna u těchto přijímačů vídat. Odleva tedy na zadním panelu najdeme jeden F konektor pro LNB vstup. Druhý pro smyčkový výstup (Loop-out) zde není instalován. Většina analogových portů je vypouštěna. Zůstaly pouze dva kompozitní audio výstupy L/P a jeden video. Druhou analogovou možností připojení je jeden SCART. Následuje optický výstup S/PDIF, jeden výstup HDMI, Ethernetový port a USB 2.0 (500mA.). Posledním přípojným místem je napevno zabudovaný síťový kabel. Přijímač nedisponuje síťovým vypínačem.

Humax IRHD-5100S zadní panel

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je celé v černé barvě klasické velikosti, disponuje 53 tlačítky pro ovládání satelitního přijímače, jeho PVR funkcí i dalších zařízení (TV, DVD, VCR nebo AUDIO). Kódy pro programování různých dalších zařízení různých značek jsou uvedeny v manuálu. Tlačítka jsou dobře popsána a jejich rozmístění je dobře uspořádáno. Přepínání programů má různé prodlevy (1 až 3,5 sec.) a liší se podle toho, zda je program FTA, HD a nebo kódovaný. Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi.

Humax IRHD-5100S dálkový ovladač

Instalace

První instalace je ulehčena průvodcem, který vás v několika krocích provede nastavením přijímače a naladění českých a slovenských programů na satelitech Astra 23.5°E a 19.2°E. S přijímačem je dodáván i útlý manuál rychlého nastavení a v dalším podrobném manuálu také detailní návod k obsluze, obojí v českém a slovenském jazyce. Jinak s instalací není nejmenší potíž. Pokud chceme instalovat všechny kanály na příslušném satelitu a ne pouze přednastavené v rychlém nastavení, musíme se v menu prokousat podrobnějším nastavením. V hlavním menu se nám otevře nabídka se šesti položkami: Seznam kanálů, TV průvodce, Video, Hudba, Foto a Nastavení. Při instalaci je tedy nejdůležitější položka v menu Nastavení. Tam najdete Předvolby (Rodičovský zámek, Jazyk, Čas, Video, Zvuk, Nahrávání, Zobrazení nabídky). V menu Upravit kanály editujeme seznam oblíbených a editujeme programové seznamy. V menu Instalace (pevná anténa) zvolíme satelit a ladíme kanály, druhá položka je navrácení systému do továrního nastavení.

Humax IRHD-5100S ladění

Poslední položka menu je Systém. Zde jsou položky Systém info, Detekce signálu, Správa energie, Společné rozhraní, Aktualizace software IRDETO, Podmíněný přístup, Mailové zprávy a Úložiště.

Humax IRHD-5100S třídění kanálů
Humax IRHD-5100S seznam kanálů

Funkce LIST se zobrazuje v levé části na popředí programu

Humax IRHD-5100S list kódovaných

Při volbě LIST na dálkovém ovládání se zobrazí seznam televizních stanic (na obrázku je výřez z tohoto seznamu), kde je vlevo zobrazeno číslo předvolby, název stanice a vpravo pak ikony, které informují o rozlišení a v případě zakódování programu i o systému kódování (Cryptoworks, Irdeto, Nagravision atd.). V tomto seznamu můžeme stanice použitím příslušného barevného tlačítka řadit. Červeným podle abecedy, Zeleným volíme v dalším okně příslušný satelit, dále selektujeme kanály podle zvolenému systému kódování, nebo FTA. Můžeme také zobrazit všechny kanály bez rozdílu kódování nebo rozlišení.

Humax IRHD-5100S třídění

Žlutým tlačítkem na dálkovém ovládání kanály editujeme (Oblíbené, Zamknout, Odstranit a nebo přejmenovat).

Informační lišta

Humax IRHD-5100S rozhlas televize lišta

Informační lišta se zobrazí buď při přepnutí programu, nebo při sledování programu stiskem tlačítka (i) na dálkovém ovládání. Při opětovném stisku tlačítka (i) se navíc zobrazí podrobné informace o vysílaném programu. Informaci o programu před nebo za aktuálně vysílaným programem zobrazíme stiskem šipek doleva/vpravo. Stisknutím tlačítka OK můžeme zde nastavit připomenutí této události nebo nahrávání budoucího programu.

Teletext

Teletext je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí programu. Diakritika je zobrazována správně česky. Je načítán velice rychle.

Humax IRHD-5100S teletext

PVR

Nahrávání přijímačem je možné pouze na úložiště naformátované do ext3 a s kapacitou větší než 40 GB.

Podporované funkce v závislosti na systému souborů paměťového zařízení USB jsou tedy u:
• ext3 : záznam, čtení, kopírování (digitální TV/rádio, MP3, JPEG, XviD)
• FAT32 : čtení, kopírování (MP3, JPEG, XviD)
• NTFS : čtení (MP3, JPEG, XviD)

Pokud chcete nahrávat z přijímače, zapomeňte na flash disky s menší kapacitou než 40GB! Přijímač si totiž vyhrazuje značný prostor pro Timeshift a tak je formátování menšího disku nemožné. Kupovat „klíčenku“ o minimální velikosti 40GB a větší není ekonomicky únosné, a tak použijte externí USB HDD. USB úložiště s menší kapacitou můžete v přijímači použít pouze na přehrávání videozáznamů pořízených jinde, prohlížení obrázků nebo souborů v MP3. Nahrávat můžeme jeden program a jiný na stejném transpondéru sledovat. Tento program může být i kódovaný! Během nahrávání můžeme použít i funkci Timeshift. Nahrávky jsou ukládány rozkódované ve formátu *.ts a obsahují všechny vysílané audioverze. Pokud nahrajeme zakódovaný program bez dekódovací karty, je uložen zakódovaně. Při přehrávání je pak nutno dekódovací kartu vložit do přijímače. Přehrávání je možné standardní rychlostí a nebo zrychleně vpřed/vzad rychlostmi (2, 4, 8, 16, a nebo 32×). Nahrávky není možné v přijímači stříhat.

Humax IRHD-5100S media

Dvě podoby menu multimédií. Záleží na tom, odkud tuto funkci spouštíme, zda z menu nebo přímým tlačítkem na dálkovém ovládání.

Humax IRHD-5100S úložiště

V menu Úložiště můžeme také disk naformátovat. Disk však musí být větší než 40GB. Pokud je menší, položka formátování zůstává neaktivní! Neaktivní bude i položka Vybrat pevný disk pro PVR. Vlevo je neaktivní pole při použití klíčenky 4GB, vpravo je disk o velikosti 500GB a tam je položka formátování aktivní. Po naformátování na ext3 bude aktivní i položka Vybrat pevný disk pro PVR. Teprve pak bude disk připraven pro nahrávky vlastním přijímačem.

Humax IRHD-5100S menu foto

Toto je prostředí spouštění médií, v tomto případě fotografií. Vpravo od seznamu souborů se zobrazuje okno s příslušným náhledem. Vlevo nahoře je umístění zdroje, vpravo nahoře je identifikace paměťového zařízení. Zcela dole jsou barevná tlačítka funkcí. Celoobrazovkový režim spustíme výběrem souboru a stiskem tlačítka OK, nebo PŘEHRÁVÁNÍ na dálkovém ovládání. Tím se budou postupně přehrávat všechny fotografie uložené v příslušném adresáři. Lze také zobrazit pouze vybranou fotografii bez přehrávání. Velikost celoobrazovkového režimu je závislá na rozlišení zvolené fotografie.

Humax IRHD-5100S video nahrávky

Spouštění nahrávek v přijímači obsahuje i možnosti spustit nahrávku v místě, kde jsme kdysi přehrávání přerušili. Nebo začít přehrávat od začátku. Soubor s nahrávkou můžeme také odstranit, přejmenovat či uzamknout.

Přehrávání různých typů videosouborů je značně rozdílné. Přehrál například Matrosku AVC, ale ASP ne. Přehrává také některé soubory AVI a MPG. Přehrál překvapivě také bez problémů disk nahraný v přijímači Vantage HD v souboru *.TRP. Audiosoubory v MP3 a MP3 Pro přehrává dobře.

EPG (programový průvodce)

EPG má pouze jediné zobrazení časové tabulky a v okně jsou zobrazeny programy v rozpětí dvou hodin. Umožňuje však přesun po dvou hodinách, nebo dnech až 14 dnů dopředu. Vlevo nahoře je náhled zvoleného kanálu. Vpravo datum a pod ním informace o případném kódování zvoleného kanálu. Najdete zde i čas od/do zvoleného programu. Lze zobrazit i okno s podrobným popisem pořadu. Dole v průvodci je ještě volba vyhledání pořadu (zelené tlačítko na dálkovém ovládání), zadáním názvu ve virtuální klávesnici, nebo podle žánru. Nesmí se však při zadávání použít diakritika. V EPG můžeme také programovat nahrávání, nebo můžeme použít časovače pro upomínku na zvolený pořad.

Humax IRHD-5100S Eurosport

HbbTV

Přijímač je podle výrobce hardwarově připraven a s novým software bude schopen zpracovat i funkci HbbTV a další interaktivní multimediální služby. Zatím však tento firmware není k dispozici, ale nemá to trvat dlouho.

Humax IRHD-5100S čas

Při poslechu rozhlasových stanic, nebo nepřítomnosti signálu se za nějakou dobu přepne obrazovka do úsporného režimu, kde se na černém pozadí skokově pohybuje ve všech směrech digitální přesný čas. Je to stejný princip, jako byly dříve u PC prográmky nazývané spořič obrazovky.

Hodnocení a závěr

Spolupráce s kartami a moduly je bezproblémová. Ve čtečce fungují bez problémů karty Cryptoworks ICE a Irdeto PlSys. Při použití modulu Cryptoworks můžete vložit i „staré“ katry Cryptoworks. Při vložení modulu Irdeto Smit dekódoval přijímač jak karty Irdeto ICE, tak nové Irdeto PlSys. Karty i moduly se navzájem nijak neovlivňují.

Humax IRHD-5100S podmíněný přístup

V menu Podmíněný přístup získáme velice podrobné informace o vložené kartě nebo modulu a můžeme zde nastavit např Dětskou pojistku.

Umí dobře česky - pečeť

Přijímač je v provozu stabilní, nezahřívá se, trochu ruší svítící diody na předním panelu, které mají velký jas. Přehrávání některých multimédií není dotaženo, některé zatím přijímač nepřehraje a některé ani nezobrazí v seznamu nahrávek. Výrobce slibuje v brzké době doplnit další multimediální aplikace. Nahrávky pořízené přijímačem jsou reprodukovány dobře. Jak teletextové, tak DVB titulky jsou zobrazovány správně česky. SD obraz je reprodukován dobře, u HD vysílání je dokonce podle subjektivního srovnání excelentní. Upgrade firmware přijímače je možné přes USB port, nebo z OTA ze satelitu Astra 23.5°E na kanálech Skylinku. Přijímač umožňuje automatickou aktualizaci TV/R kanálů – DCM. Spotřeba energie přijímače je max. 31W, v pohotovostním režimu pod 0,5W. Rozměry přijímače jsou 280×45×200 mm., hmotnost 1,3 kg. Splňuje požadavky běžného uživatele a svojí nenáročností na nastavení a obsluhu bude jistě žádaným zbožím. Příznivá je i jeho cena. Přijímač disponuje českou lokalizací a manuál je dobře česky a srozumitelně přeložen. Proto si zasluhuje ochrannou známku „Umí dobře česky“.

Testovaný přijímač byl v softwarové verzi: ZZSIRP1.00.02, ID systému: 8030.5A00, MICOM verze: 7.62. Je osazen rychlým procesorem Broadcom BCM7325 (333/4000MHz, 525DMIPS), RAM 256MB, Flash 32MB.

• Možnost uložení až 6000 TV a R předvoleb
• Rodičovský zámek pro možnost uzamčení vybraných kanálů
• Rozlišení obrazu 1080i, 720p, 576i, 576p
• Poměr stran 4:3 / 16:9
• Video standard PAL G, PAL I, PAL K a NTSC
• Ovládání DiSEqC v. 1.0, 1.2, USALS

Humax IRHD-5100S protokol

Přijímač je opatřen certifikátem (licencí) IRDETO ACCESS od operátora Skylink pro plnou kompatibilitu s novými přístupovými dekódovacími kartami Skylink ICE a Skylink (IR).

Poklepáním levým tlačítkem myši na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně.

Humax IRHD-5100S krabice

Balení obsahuje

• Přijímač Humax IRHD-5100S
• Dálkové ovládání
HDMI kabel
• 2× baterie AAA
• Manuál pro rychlé spuštění
• Uživatelský manuál

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/hu­max-irhd-5100.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 3 590 Kč včetně DPH
Za cenu cca. 5 290Kč je možné také přijímač zakoupit v setu s kartou Skylink HD Irdeto

Fotografe a screenshoty autor textu

Dáváte přednost certifikovaným přijímačům, nebo vám stačí "klasika"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).