Hlavní navigace

Humax F3-Fox T: slušně vybavený elegán

31. 10. 2005
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Set-top-box od firmy Humax nabízí kvalitní příjem digitálního signálu, celoobrazovkový teletext, vyhledávání pořadů pomocí EPG, několik her na zpestření a díky modulátoru si ho mohou naladit i majitelé starších televizí. Navíc dobře vypadá, je malý a stojí necelé čtyři tisíce korun.

Pokud byl hlavním hrdinou minulého dílu seriálu o set-top-boxech obr, nyní je jím trpaslík. Humax F3-Fox T má 26 centimetrů na šířku, 18 do hloubky a vysoký je pět centimetrů. Jeho rozměry jej předurčují ke snadnému fyzickému a jednoduchý stříbrný vzhled pak i k optickému zapojení do domácnosti.

Humax F3-Fox T

Balení obsahuje přístroj samotný, dálkový ovladač s bateriemi a propojovací anténní kabel, což je nezvyklé, ale potěšující. Uživatelé najdou v krabici také anglický a německý manuál, který je set-top-boxu na míru šitý a přehledný – naopak nakopírovaný útlý český návod slouží pro šest modelů zároveň a orientovat se v něm bude asi nad síly většiny majitelů přístroje.

Přední panel spotřebiče F3-Fox T je řešený jednoduše, elegantně, ale zcela funkčně. Šedý pruh má ve svém středu černý panel, který obsahuje infračervený snímač, čtyřmístný displej s malými číslicemi a trojici diod. Displej svítí jasně zeleně, ale díky svým rozměrům neruší. Pokud je přístroj zapnutý, ukazuje uprostřed číslo navoleného programu, v pohotovostním režimu je na stejném místě zobrazený čas. Diody jsou tři a každá odpovídá jinému stavu: červená pro vypnutý set-top-box, zelená jako symbol televizního režimu a oranžová indikuje zapnuté rádio.

Frontální část doplňuje čtveřice tlačítek po levé straně. Jedním se digitální přijímač zapíná, druhým si jeho uživatel zvolí televizní nebo rozhlasový režim a poslední dvě tlačítka slouží pro listování programy. Ovládání na předním panelu není tedy plnohodnotnou alternativou dálkovému voliči, jak je tomu u Radixu DTR-9000, ale používat pomocí něj dříve nastavený přístroj je možné. Tlačítka jsou navíc spíš plošší než vyšší, a tak nepřitahují tolik pozornosti jako směrovník u konkurence. Protiváhou ovládání nalevo jsou loga DVB a Dolby Digital po pravé straně.

Set-top-box zezadu

Humax F3-Fox T zezadu

Zadní partie set-top-boxu obsahují v této cenové kategorii standardní výbavu. Přístroj má dva konektory SCART a vstup i výstup pro koaxiální kabel antény. Milým potěším pro majitele starších televizorů bez SCARTu je fakt, že Humax F3-Fox T obsahuje modulátor. Set-top-box naladí zájemci v pásmu UHF na 36. kanále. Komu by základní nastavení působilo kolizi s analogovým vysíláním, může si pomocí menu přístroje zvolit jakoukoli pozici v pásmu (21. – 69. kanál).

Sada konektorů nabízí levý a pravý stereo i optický digitální S/PDIF výstup zvuku. Obraz pak vyvádí ven také zdířka kompozitního videosignálu, na aktualizaci a připojení k počítači slouží konektor RS-232C, tentokrát v malém kulatém provedení. Obsah zadního panelu uzavírá síťový kabel, který je spokojený v síti s frekvencí 50 či 60 Hz a 90 až 250 V. Spotřeba set-top-boxu je maximálně 11 W za chodu a 7,5 W v pohotovostním režimu.

F3-Fox T si do sebe umí nahrát nový operační software i „ze vzduchu“, ovšem jen pokud se ho někdo v lokalitě uživatele rozhodne vysílat. Nejsem si jist, nakolik je v našich zeměpisných šířkách takové vysílání reálné a zda by ho nemusela třeba povolit Rada pro rozhlasové a TV vysílání, ale jsem spíše skeptický. Výrobce uvádí, že by měl proces trvat pět až deset minut a proběhne pouze, pokud si uživatel předem naladí vysílač aktualizací nebo ho ručně ve správný čas dohledá. Instalace nových ovladačů pomocí sériového kabelu, PC a Internetu mi přijde sice méně pohodlná, ale daleko jistější a bezpečnější. Kdyby totiž přístroj neobdržel aktualizaci kompletní – ať už kvůli zhoršené kvalitě signálu, nebo v důsledku jeho vypnutí v nepravý čas – je poměrně značná šance, že přestane korektně fungovat a jeho majitel bude muset navštívit odborný servis.

Příjem signálu i na vesnici

Instalace set-top-boxu je snadná. Po zapojení kabeláže a spuštění televizoru a digitálního přijímače čeká uživatele průvodce, který ho ve čtyřech krocích provede základním nastavením. Nejdříve je tu volba jazyka, přičemž čeština nechybí, dále přichází seznam zemí, a i tady je Česká republika zastoupena. Zbývá rozhodnout, jestli připojená anténa potřebuje od přístroje nějaké napájení, nebo se obejde bez něj, a jaká je místní časová odchylka od GMT. Když jsem nastavení času nezměnil z úvodního automatického, šly hodiny set-top-boxu o 120 minut pozadu.

Informace o pořadu (Humax F3-Fox T)

Naladění přijímače digitálního vysílání proběhlo bez problémů. V Praze nalezl všechny tři multiplexy, úroveň jejich signálu byla stoprocentní, kvalita kolísala mezi 60 a 80 procenty, ale výsledný obraz neměl viditelné chyby v rámci možností bitového toku daného programu. Tentokrát ale nebyla Praha jediným místem vyzkoušení.

Humax F-3 Fox T jsem vzal také k přítelkyni na chalupu hluboko do Středočeského kraje. Místem testu byla vesnice, kterou nenajdete ani na podrobné mapě Multiplexu A. Postačí však, že leží zhruba 50 kilometrů od Prahy, poblíž hranice Nymburska a Mladoboleslavska. Nejbližší větší obcí jsou nedaleké Rožďalovice, které na zmíněné mapě už zakresleny jsou. Televizní příjem v chalupě zajišťuje vnitřní anténa umístěná na půdě domu. Analogový signál na tomto místě nabízí kvalitní obraz obou programů České televize, jemně zrnitou Novu a zašuměný obraz TV Prima.

Jaký byl výsledek zkoušky digitálního příjmu? Set-top-box našel multiplex Českých radiokomunikací hladce a úroveň signálu se vyšplhala na 100 procent. Obraz byl kvalitní a příjem nerušený. Zbylé dvě sítě na tomto místě ale pokrytí nemají, čímž získal digitál oproti analogu výhodu jen v podobě ČT24. Důležité však je, že i na okraji pokrytí multiplexu set-top-box signál digitálního vysílání naladil.

Podařený teletext a programový průvodce

EPG (Humax F3-Fox T)

Nabídka funkcí přijímače pokrývá základní výbavu levných modelů, ale nabízí i něco navíc. Teletext zobrazuje F-3 Fox T v celoobrazovkovém módu, a to buď s černým nebo průsvitným pozadím. Varianty průsvitnosti jsou dokonce dvě, použitelná ale jen jediná – při druhé je teletext vidět na šedém podkladu, na kterém se matně promítají stíny vysílaného pořadu. Ovládání teletextu je vyčleněna sekce tlačítek na dálkovém ovladači, na obrazovce si uživatelé mohou vyvolat i speciální menu. Nabídka mj. zahrnuje zvětšení proporcí textu na dvojnásobek a jeho stránkování, což ocení lidé s horším zrakem, dále přechod na jednotlivé podstránky zobrazeného listu nebo zmrazení stránky aktuální. Češtinu teletextu umí přístroj dobře.

Elektronický průvodce programy (EPG) a hlavní nabídka set-top-boxu naopak s českým jazykem zápasí. Menu to řeší zajímavým způsobem – některé české znaky vůbec nezobrazí. EPG mi neukazoval diakritiku, ale to bude záležitost spíše vysílatele multiplexu s programovými informacemi, který ji po zahájení komerčního provozu začal pravděpodobně raději ořezávat. Jinak je ale programový průvodce od Humaxu brilantní. Neukazuje se sice přes obraz, má však grafickou podobu časové osy, po které se mohou uživatelé set-top-boxu posouvat v rámci celého sedmidenního přehledu.

Po zvolení jednoho pořadu se na televizoru ukáže jeho plný název (ten se do časové osy málokdy vejde) a je možné ho jedním stiskem tlačítka OK rezervovat pro sledování. Po této akci se zařadí do seznamu, který má až 20 míst a kam je možné pořady také ručně vkládat, upravovat jejich vysílací časy a periodicitu opakování. Set-top-box se v daný čas přepne na zvolený program, a pokud je to nutné, samozřejmě se i nejdříve probudí z režimu stand-by. Škoda jen, že se sám také nevypíná. Příjemnou vlastností EPG u přístroje od Humaxu je podpora vyhledávání. Uživateli stačí zvolit možnost hledání, pomocí klávesnice ovládané dálkovým voličem zadat jméno pořadu, vše potvrdit a set-top-box záhy ukáže všechny vysílací časy, ve kterých ho přijímané televize dávají.

Nalezené pořady (Humax F3-Fox T)

Televizní hry

Děti i hravé dospělé určitě potěší, že, podobně jako dnešní mobilní telefony, také Humax F3-Fox T má ve výbavě několik her. U jiných set-top-boxů jsem se s nimi nesetkal, a tak jim tentokrát věnujeme na DigiZone.cz několik odstavců. Přístup ke hrám je buď pomocí položky v menu nebo přímo jedním z tlačítek dálkového ovladače. Hry nabízí přístroj dohromady čtyři, žádná nepřekračuje jednu obrazovku, všechny jsou pestře vybarvené, ale jinak velmi prosté logické hříčky, jejichž ovládání snadno zvládne i dálkový volič. Herní pravidla a popis jsou bohužel pouze v angličtině.

Egg Egg staví hráče do role dinosaura, který by rád, aby se mu vylíhli sourozenci. Musí proto přesunout vejce z obyčejné země do teplých hnízd, umí je ale tlačit pouze dopředu a v cestě mu stojí členitý terén. Hráč se neobejde bez přemýšlení, kudy nejlépe vejce přesunout, aby nezabarikádoval průchod pro další. Nejdříve je bludiště jednoduché a vejcí málo, s přibývajícími úrovněmi se složitost i počet vajec zvyšují. Úroveň je možné měnit už na začátku, a tak nemusí hráči po dalším spuštění začínat vždy ze stejného místa.

Battle Sea je námořní variantou hry Othello. Hráč i počítač začínají se dvěma loděmi a snaží se postupným rozšiřováním svého loďstva zabírat koráby protivníkovi. Cílem je samozřejmě vyhrát a mít lodí co nejvíce. Tato hra je asi nad síly pomalého procesoru, protože set-top-box sice hraje dobře, ale neúnosně dlouho přemýšlí. Rail Wiz bude příjemnou záležitostí pro všechny milovníky páry a kolejí. Hráč dostává práci stavebního inženýra, kterému má na nedostavěnou kolej každou chvíli přijet vlak, který musí bez zastavení dojet do cíle. Stavba železnice ale není snadná, její díly totiž přicházejí hráči pod ruku náhodně, a tak musí budovat z dostupného. Tato hra se stala mým favoritem. Herní čtveřici doplňuje Bug's Opera, ve které se obrazovka zaplní sedmero brouky. Hráč je musí prohazovat tak, že vytvoří přinejmenším trojici stejného druhu, která poté zmizí a uvolní místo dalšímu hmyzu. Jedná se o hru z řádu nekonečných, které člověka sice na čas pobaví, ale k ničemu nesměřují.

Hry jsou zajímavým osvěžením výbavy přístroje a je otázkou, jakou budoucnost jim plánují ostatní výrobci set-top-boxů. Místo pro vývoj tu určitě je, například i jednoduchá hříčka by mohla mít kvalitní zvukový a hudební doprovod, čímž se jediný a u všech her stejný „skřek“ v případě F3-Fox T nazvat nedá. Také pestré barvy jsou sice dobré, ale rychlejší přemýšlení počítače a větší míru animace by hráči ocenili možná více.

Televizní hry (Humax F3-Fox T)
Egg Egg
Battle Sea
Rail Wiz
Bugs Opera

Problémy, výhody a shrnutí

Bez přehnané chvály mohu říct, že Humax F3-Fox T je tím nejlepším, co jsem měl zatím možnost testovat. Mezi hlavní přednosti přístroje patří modulátor, teletext na celou obrazovku, nápaditý programový průvodce, několik her a také jeho vzhled. Dálkový volič umožňuje ovládat i televizor, přičemž v seznamu podporovaných výrobců figuruje mj. česká Tesla. Moje zkušenost je ale taková, že jsem ovladač se starším modelem od Sony (KV-M2101K) spolupracovat nenaučil.

Problémy se při provozu přístroje nevyskytly, jeho nejvážnějšími nedostatky jsou proto čeština v nabídkách a vyšší cena. Někoho bude mrzet ošizený časovač, který set-top-box zapíná, ale na vypnutí už nepamatuje, a najdou se jistě i kritici menu, jež by mohlo být průsvitné a zobrazované přes vysílaný pořad. Ukazatel kvality a úrovně přijímaného signálu se na set-top-boxu nehledá snadno, oproti konkurenci postrádá pro tuto akci tlačítko na dálkovém ovladači a jediná cesta k němu vede přes menu. Vzhledem k vysoké kvalitě příjmu není však prakticky ani nutné signál kontrolovat.

Humax F3-Fox T
Celkové hodnocení 8 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: Humax F3-Fox T

BRAND24

Orientační cena: 3890 Kč

Screenshoty: Autor

Co z výbavy set-top-boxů je pro vás důležité?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).