Hlavní navigace

Historická freska Já, Mattoni má zpříjemnit páteční zářijové večery

12. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: ČT
UVNITŘ GALERIE I VIDEO – David Švehlík, Alois Švehlík, Tatiana Vilhelmová a Taťjana Medvecká ztvárnili ústřední dvojici ve výpravném seriálu České televize.

V době, kdy se z Česka pomalu stávala průmyslově nejvyspělejší část monarchie, sleduje seriál na pozadí podnikatelských úspěchů i soukromých pochybení Heinricha Mattoniho proměnu tehdejší společnosti. Jde o velmi poutavou historickou ságu plnou dramatických zvratů. Není to jen příběh jedné konkrétní rodiny, ale i obraz své doby. Pro mě osobně bylo zajímavé, že postava Mattoniho je velmi plastická a prochází za svůj život mnoha zásadními událostmi a společenskými změnami, popisuje představitel mladého Mattoniho David Švehlík.

Dvanáctidílný seriál představuje příběh muže ochotného dosahovat svých cílů i za cenu fatálních osobních selhání. Zahrnuje časový úsek od poloviny 19. století až do roku 1910 a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích, v Schönbrunnu i v ulicích tehdejší Prahy a New Yorku.

K TÉMATU: Podzim na ČT: spin-off Bukowskyho, historická sága Já, Mattoni a druhá řada Doktora Martina

Životopisná sága Já, Mattoni se včera v premiéře představila karlovarskému publiku

Mattoni je krásný, charismatický muž. Avšak málokdy je šťastný a láskou naplněný. Mohl mít fantastickou ženu Mínu a velmi spokojené manželství, ale vzal to s ní za špatný konec, a tak celý život plýtvali energií jen na hádky a pomsty, říká Tatiana Vilhelmová. 

Životopisná sága o osudech ambiciózního muže vznikla na základě literární předlohy Dravec Mattoni Bohuslava Machka a Marie Dolejší. Už v devadesátých letech podle ní scénář připravil Petr Zikmund a samotné natáčení pak odstartovalo v říjnu 2014.

Pro co největší autenticitu se tvůrci programově vyhýbali natáčení v ateliérech. Z celkových 150 natáčecích dnů se 140 dnů odehrává v reálných prostředích například na zámcích Konopiště a Kroměříž a také v Karlových Varech, ve skanzenu Zubrnice nebo v bývalé čistírně odpadních vod Praha Bubeneč.

Historická freska Já, Mattoni se divákům poprvé představí na ČT 1 v pátek 2. září ve 20:00.

UX DAy - tip 2

Základní údaje:

Režie: Marek Najbrt // kreativní producent: Jan Lekeš // výkonný producent: Jan Rolínek, Jan Kuděla // manažer realizace: Jaroslav Kučera // koproducent: Karlovarské minerální vody a.s. // scénář: Petr Zikmund // kamera: Martin Štěpánek // kostýmní výtvarnice: Andrea Králová // architekt: Jan Vlček // zvuk: Jiří Melcher // hudba: Hynek Schneider // střih: Michal Hýka, Pavel Hrdlička // autor předlohy: Bohuslav Machek, Marie Dolejší // hrají: David Švehlík, Alois Švehlík, Jáchym Novotný, Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová, Taťjana Medvecká, Vladimír Kratina, Norbert Lichý, Vladimír Javorský a další.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).