Hlavní navigace

Historická freska Taboo, přemýšlivá a temná, se táhne jako krev ze zasychající rány

5. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: HBO
Píše se rok 1814 a v Anglii umírá Horace Delaney, muž s nejasně temnou minulostí. Jedinou věc, kterou po sobě zanechá, je kus území zvaného Nootka Sound.

To leží v Severní Americe, na pobřeží Britské Kolumbie v dnešní Kanadě. V té době zuří válka mezi Spojenými státy americkými a Anglií, která se ovšem chýlí ke konci a Nootka Sound má potenciál stát se důležitým obchodním centrem. Má o něj tedy logicky zájem britská Východoindická společnost neboli Honourable East India Company a dohodne se s dcerou Horace Delaneyho Zilphou Gearyovou (Oona Chaplin) o jeho koupi. Horace Delaney ovšem území odkoupil od místních indiánů a celé jej věnoval svému synovi Jamesi Delaneymu (Tom Hardy), který se zničehonic po 14 letech v Africe objeví na otcově pohřbu se čtrnácti kradenými diamanty v kapse a plánem věnovat území britské či americké vládě. Zkrátka té, která mu bude garantovat monopol na dovoz čaje z Číny a export kožešin tamtéž.

Autory seriálu jsou představitel hlavního hrdiny Tom Hardy spolu se svým otcem Edwardem „Chipsem“ Hardym a Stevenem Knightem. Na pozadí atraktivních historických kulis počátku 19. století se tedy odehrává komplikované drama, které se ale povětšinou odehrává v náznacích, výhrůžkách a zákulisních úkladech. Nejedná se jen v rukavičkách, ale vzhledem k tomu, že celý seriál je na Tomovi Hardympostaven, budou zklamáni ti, kteří očekávají divokou akci s rychlým spádem. Pomalé rozvíjení dějových linek a temnou atmosféru, podpořenou geniální výpravou a patetickými dialogy, také zmiňuje většina kritiků, kteří seriálu dávají většinou velmi vysoká hodnocení – Rotten Tomatoes 78%, Metacritic 67%. Pro doplnění: na IMDB získal seriál 8,9/10, na ČSFD 85 %.

Seriál je sice zpracován na základě historických událostí, nicméně některých nepřesností se autoři přece jen dopustili. Například modelově primitivně kapitalistická East India Company je údajně vykreslena daleko negativněji, než ve skutečnosti vypadala. Po shlédnutí seriálu budete mít pocit, že Honourable East India Company byla něco jako CIA, NSA, největší a nejhorší nadnárodní korporace na Zemi, říká Thirtankar Roy, ekonomický historik z London School of Economics. Mimochodem pokud Kamil Fila posoudil remake Sedmi Statečných jako antikapitalistický film, pak z podobného úhlu se mu Taboo muselo líbit velmi, protože uplácení, vydírání a vraždy jsou vcelku běžnými pracovními nástroji tehdejších manažerů, mezi kterými vyniká zvláště Sir Stuart Strange, kterého hraje Jonathan Pryce (High Sparrow ze Hry o trůny).

Taboo, první řada.
Autor: HBO

Taboo, první řada.

Poslední televizní představení Toma Hardyho je zároveň těžkopádné i průhledně lehké. Potřebnou image zlého chlapce mu dodávají hlavně herci ve vedlejších rolích, nejsilnější devizou ovšem dialogy rozhodně nejsou, píše ve facebookové skupině Cinemageddon kritik Aidan Hughes. A má pravdu v jednom – rozhodně to není typické dílo pro Hardyho fanoušky. I když… kdyby šlo o tom jenom se dívat na Toma Hardyho, příležitostí budete mít samozřejmě spoustu. Až vám to chvílemi bude připadat až přehnané – každá druhá dramatická scéna končí tím, že Tom Hardy se svými obrovskými rameny a drsným výzorem pomalu odchází buď prázdnou ulicí, nebo ponuře setmělou pláží. Pokud vám ale vyhovuje atmosféra předviktoriánské Anglie, kdy nemáte tušení, ze které strany přijde rána dříve, kdy vyňaté kulky z ran Toma Hardyho vytahuje americký agent Edgar Dumbarton (Michael Kelly, známý například z House of Cards, kde hrál abstinujícího alkoholika Douga Stampera) zásadně bez umrtvení, pokud si dokážete vychutnat, že na akční scény se svalnatým Tomem Hardym si musíte ve scénáři počkat daleko déle, než jste zvyklí, a hlavně pokud si díky skvělé výpravě dokážete tohle všechno užít, je Taboo přesně pro vás.

A jako celek je důkazem, že v současnosti se seriály co do kvality zpracování filmům opravdu vyrovnají, ne-li je předčí. Seriál Taboo je v České republice dostupný prostřednictvím televize HBO od ledna 2017.

Hodnocení

Zábavnost: 7

Dialogy: 8

BRAND24

Herecké výkony: 6 (Hardy 9)

Vybízí k dalšímu sledování: 6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).