Hlavní navigace

Hisense H55N6800: HbbTV 2.0, mimořádný poměr ceny a výkonu

28. 6. 2017
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Hisense
Na recenzi přichází první model značky pro rok 2017 představující střední třídu poháněnou firemním operačním systémem na bázi Linuxu.

Řada N6800 je první, která je výrobcem označována jako ULED. Ke koupi je v úhlopříčkách 127 cm (50"), 140 cm (55", 21 990 Kč), 165 cm (65") a 191 cm (75"). K vrcholu jí zbývá už jenom kousek a před ní jsou pouze řady NU8700 a NU9700. Nabízí klasicky dosti lesklou obrazovku s rozlišením Ultra HD (4K), kompletní tunerové osazení zvládající u DVB-T2 a DVB-S2 kodek H.265/HEVC. Nechybí ale ani podpora H.264 a mj. i VP9. Pokud jde o HDR, je tu dvojice standardů HDR10 a HLG, což je dnes neméně důležité. Stejně jako Wi-Fi provedené v „ac“ a pracující i na frekvenci 5 GHz. Obrazovka má ze tří stran úzké, osmimilimetrové rámečky, pár milimetrů od něj je však ještě černá plocha, takže nám od kraje rámečku do aktivní plochy obrazovky vychází – na třech stranách – nějakých 12, 13 mm. Podstavec i rámečky jsou kovové (hliník), což je vzhledem k ceně dobré zdůraznit.

Pokud jde o chytré funkce, Hisense finišuje první českou aplikaci pro IPTV/VoD (Voyo) a nyní tu najdete zejména Evropu 2 a Frekvenci 1. Ty jsou standardně, po instalaci do českého prostředí, umístěny hned na úvodní obrazovku chytré části. V knihovně aplikací pak bylo možné nalézt ještě copak.cz a měly tu být i Pohádky a Stream. Ty se však dohledat nepodařilo. Zmínit je ještě třeba HbbTV. U tohoto televizoru, resp. u celé řady N6800, se nám totiž poprvé dostává do rukou HbbTV 2.0, takže se zaměříme na důkladné vyzkoušení s českými aplikacemi vytvořenými ve verzích nižších. Výrobce šel navíc s pravdou ven a jasně deklaroval, že HbbTV je verze 2.0, ale je také bez certifikace organizací HbbTV, o jejíž testovací sadě pro tuto verzi jsme už také psali.

Tak by to mělo vypadat. Žádné marketingové mlžení, ale jasně řečeno, jak situace vypadá, což je u v Česku hodně oblíbeného HbbTV o to důležitější.

Uživatelské rozhraní, platforma, na které je televizor postaven, je linuxová a představuje poslední inovaci firemního systému Vidaa zvaného nyní Vidaa U. Webovým prohlížečem je Opera, podsvícení obrazovky je v rámu, tedy typu Edge LED, s lokálním stmíváním. I když je ale obrazovka rozdělena do 16 zón, ve kterých je lokální stmívání řízeno zvlášť, není to pochopitelně takové jako u podsvícení plošného. Výrobce se ale s rovnoměrností podsvícení vypořádal dobře.

ČTĚTE TAKÉ: Televizory 2017: Jak jsou na tom s HbbTV 2.0, HDR, přípravou na DVB-T2 a dalšími extra funkcemi

HbbTV Association oznámila, že dokončila práce na sadě testů pro HbbTV 2.0

HbbTV 2.0 – zlomová specifikace se letos do TV nedostane, i když…

Svižná instalace

Hardwarově představuje instalace televizoru namontování dvou nezávislých nožiček do panelu, což není nijak složité. Nožičky jsou lehké hliníkové a vše drží dva šroubky.

Softwarová instalace na DVB-T je svižná, pokud se k síti nepřipojujete kabelem, musíte zadat vstupní heslo. Volba pro připojení tlačítkem WPS tu nebyla. Při výběru českého jazyka vám automaticky jako země instalace skočí Česko a tak by to mělo být. Nicméně pokud zvolíte slovenštinu, naskočí vám Německo, protože Slovensko jako země tu chybí.

Hned při instalaci máte také možnost vybrat si buď ladění kanálů s pomocí zabudovaného tuneru, nebo zvolit nějaký externí zdroj, tedy set-top box. Na drobnou chybku narazíte před koncem instalace, kdy posun na další krok neprobíhá tlačítkem OK jako doposud, ale je třeba zmáčknout šipku vpravo, což je ovšem maličkost.

Setřídění kanálů provedete jednak fyzicky jejich přesunutím na nové místo, což jde velmi jednoduše, nebo můžete využít jeden ze seznamů oblíbených položek. A ještě poznámka: Ve volbě Kanály můžete zapnout sledování pro nově se objevivší stanice. Standardně byla tato volba po instalaci vypnuta.

Ovládání s velkými znaky a rozměrnými ikonami, výborný dálkový ovladač

Právě na něm na první pohled nepřehlédnete výrazný kurzorový kříž, resp. OK. A nepřehlédnete ani speciální tlačítka pro YouTube, Netflix, Wuaki a také DMP. Přes toto tlačítko se pak dostanete rovnou do multimédií, resp. do nabídky, z níž lze vstoupit nejen na rozhraní USB, ale také na DLNA či vaše nahrávky.

Do chytrých funkcí vstoupíte tlačítkem Domov a objeví se upravitelná lišta dávající přístup do Nastavení, aplikací i multimédií. Do Nastavení televizoru se však také dostanete samostatným tlačítkem.

Přes OK v televizním tuneru vyvoláte seznam naladěných kanálů, použít ale můžete i CH.List. To bylo občas skutečně zapotřebí, protože OK přestalo fungovat.

V multimédiích vyvolává OK časovou osu přehrávání a softwarové ovládání. To se ale skládá jen z Pause/Play. Přetáčení řídíte buď šipkovými tlačítky, nebo speciálními tlačítky rychloposuvu v multimediální části dálkového ovladače, která nejsou sdružená s tlačítky pro přeskok o kapitolu. Obě sady tlačítek se v praxi chovají stejně a zajistí skok o 10 s. Tlačítka pro přeskok o DVD kapitolu, skladbu apod. chybí.

Kontextové menu v tuneru dovoluje s výhodou vypnout obraz a ponechat zapnutý jen zvuk a dokáže to i na rozhlasové stanici. K dispozici tu také jsou vedle přednastavených obrazových režimů i režimy zvukové, dále pak zapnutí či vypnutí HbbTV.

Kontextové menu je jedním z největších pomocníků při ovládání televizoru a škoda, že se v něm nedá kolovat. To ale nejde ani v menu nastavení, které je na první úrovni ikonové a výtečně čitelné, na druhé pak už nastupuje klasický textový výpis. Kolovat se nedá ani v něm.

Programová nabídka je výborná, upozornění na pořad však není dotaženo.
Autor: Bohumil Herwig

Programová nabídka je výborná, upozornění na pořad však není dotaženo.

Osmidenní EPG s obrazem a zvukem a bez výpadků audia

Po EPG, které má jeden tradiční náhled (pět stanic na výšku), se můžete volně pohybovat, na kanál se přepnete, pokud na aktuálním pořadu zmáčknete OK. V tomto okamžiku se ale rovnou ocitnete na plné obrazovce.

Pokud OK zmáčknete na pořadu teprve vysílaném, je vám nabídnuto buď připomenutí, nebo nahrávání. Podrobné údaje o pořadu obstará tlačítko Info.

Pořady se na DVB-T stahují po vstupu na multiplex, z EPG odejdete buď zmáčknutím tlačítka Guide, nebo přes Return či Exit.

Při vstupu do programové nabídky se doprovodný zvuk nepřeruší a nepřeruší se ni při odchodu. Takhle bezproblémově to dnes bohužel umí udělat jen pár výrobců.

V EPG si můžete nastavit například barevnost pořadů, pokud využijete upozornění, televizor se z pohotovostního režimu neprobudí. Připravte se také na to, že se nastavené upozornění v programové nabídce nezobrazí. Alespoň na dané verzi firmwaru tomu tak bylo.

Kompatibilita HbbTV 2.0? Se současnými aplikacemi bez problémů

Českých aplikací je v chytré části televizoru zatím pomálu. Výrobce pracuje na on-line videotéce Voyo a hledá také další možnou spolupráci. Zatím tu fungují obě rozhlasové aplikace, tedy Frekvence 1 a Evropa 2, které jsou provedeny v obdobném duchu a přehrávají vysílání stanice a ukazují seznam skladeb. Podobně je na tom i aplikace Copak.cz, kterou jsme taktéž vyzkoušeli.

YouTube, které si zasloužilo i speciální tlačítko na dálkovém ovladači, se chovalo rozumně a nevnucovalo hlasové vyhledávání, což ani tento televizor nemá jak zajistit. Bohužel zápis na softwarové klávesnici se už neobešel bez otravného cvakání tlačítek, které nelze vypnout jinak než vypnutím zvuku celého TV.

Aplikace v seznamu nemůžete upravit podle svého, lze je pouze vymazat nebo přesunout na hlavní nabídku na tlačítku Domov. Do ní pak můžete s výhodou přidávat nejen aplikace a vstupy a výstupy, ale také přímo stanice jako takové.

HbbTV jsme vzhledem k použité verzi 2.0 prověřovali velmi důkladně především na kanálech České televize a FTV Prima. Přehrávání na celé řadě videí probíhalo bez jediného problému, u FTV Prima pracovaly i vnořené reklamy a implementace HbbTV 2.0 s nimi potíže neměla. Krátce bylo HbbTV 2.0 spuštěno i na Óčku, televizi Nova a Kinosvět, důkladněji bylo vyzkoušeno u HbbTV kanálu Seznam.cz TV.

I tady fungovalo bez potíží, včetně automatického nabíhání úvodního videa při přepnutí na kanál Seznamu a změny obrazové kvality. V jakémkoli okamžiku šlo také tlačítky postupné volby změnit TV kanál, což ne vždy funguje.

Bez potíží bylo napojení přes Wi-Fi Miracast, kterému se v případě Hisense H55N6800 říká Anyview Cast. S mobilem LG Flex 2 (Android 5.1) byla funkce plně kompatibilní, propojení proběhlo rychle a úroveň kvality obrazu, například při testování služby IPTV/VoD Skylink Live TV, v podstatě odpovídala zdroji. I zde se televizor ukázal v tom nejlepším světle a velice podobně na tom byl i druhý zkoušený mobil, Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0.

Bohatá nastavení, nahrávání bez párování média

Přednastavených obrazových režimů je pět, speciální jsou k mání pro obsah s technologií HDR. Manuálně upravíte obvyklé funkce jako kontrast, jas a sytost barev, navíc ještě úroveň podsvícení, která bohužel poslední dobou spíše mizí. V pokročilých volbách najdete detailnější nastavení barev (šest plus pleťový tón), vyvážení na bílou či gama korekci. Možný je také návrat k továrním hodnotám.

Přednastavených zvukových režimů je rovněž pět, překvapením je prakticky nikde neviděný a v některých okamžicích dosti šikovný noční režim omezující dynamiku nahrávky. Znám je z dobrých zesilovačů a domácích kin. Zvuku upravíte parametry prostřednictvím pětipásmového ekvalizéru, pro jeho výstup pak například synchronizaci či formát.

Pro nahrávání nepotřebuje žádné formátování disku přímo v televizoru ani speciální párování. Stačí zasunout vcelku libovolné USB médium, televizor si prověří rychlost zápisu a je hotovo. V našem případě mu to ale u 15GB USB paměti příliš nešlo, protože jednou hlásil, že je OK, podruhé, že má zase nedostatečný výkon. Nakonec se ale médium ukázalo jako použitelné jak pro TimeShift, tedy přehrávání živého TV vysílání se zpožděním (stačí zmáčknout Pause), tak pro nahrávání. Vytvořená nahrávka vypadala například takto: CT24_InterviewČT24_06212017_1833.pvr a šla přehrát pouze v televizoru.

Pro nahrávání lze zapnout automatický posun času začátku nahrávání a konce, což je bohužel pouze pět minut.

Ze zajímavých funkcí jmenujme ještě možnost probuzení televizoru nejen přes LAN, ale i přes Wi-Fi, možnost velice operativně vypnout obraz a nechat v chodu pouze zvuk, což platí i o HbbTV. Obě volby vypnete na daném kanálu přes kontextové menu.

Co se týče ovládání přes HDMI CEC, televizor dovoluje dvě operace: povolit napojeným zařízením vypnutí TV a zapnutí TV společně s napojeným zařízením.

Externí titulky nesoucí stejné jméno jako soubor videa, je třeba při každém spuštění pořadu v němž je vyžadujete manuálně zapnout. Televizor je automaticky načíst neumí a nepamatuje si ani velikost fontu.
Autor: Bohumil Herwig

Externí titulky nesoucí stejné jméno jako soubor videa je třeba při každém spuštění pořadu, v němž je vyžadujete, manuálně zapnout. Televizor je automaticky načíst neumí a nepamatuje si ani velikost fontu.

Výtečná kompatibilita, šikovný souborový manager, i když s chybkami

Jde především o řazení, které si sice můžete upravit, ale standardně manager nabíhá tak, že se soubory řadí podle času. Druhou věcí je, že externí titulky musíte pokaždé přes kontextové menu znova a znova zapínat a televizor si nepamatuje ani jejich velikost.

Při přehrávání videa přes USB či DLNA můžete ještě v menu vybrat zvukovou stopu, tři velikosti písma titulků (hodila by se minimálně ještě jedna větší) a lze také zvolit jeden z přednastavených obrazových režimů. Televizor si pamatuje pozici ve videu i po odskoku do TV tuneru nebo po přehrání jiného snímku.

Kdyby se u každého videa nemuselo řešit spuštění externích titulků a fungovalo standardní řazení, bylo by to určitě v pohodě.

Výhodou zabudovaného souborového manageru je také možnost přehrát multimédia na jeden zátah a neřešit nějaký předvýběr. Dobře jsou provedeny i dlouhé názvy, které se zobrazují celé, což se hodí nejen u seriálových dílů. Pokud vyžadujete komplexnější informace, najdete je v kontextovém menu, kde jsou mj. i rozlišení souboru a kodeky. Kontextové menu dovoluje i zde vypnout obraz a ponechat zapnutý jen zvuk.

Kompatibilita je u videa na velice dobré úrovni, potíže s testovací sadou složenou z nejrůznějších ukázek a nahrávek z kamer a fotoaparátů nebyly, včetně 4K nahrávky z mobilního telefonu v H.264 či profesionální nahrávky ve Full HD, AVCHD s datovým tokem nad 20 Mb/s. Televizor si v tomto okamžiku poradí i se zvukem v DTS-HD Master Audio, zvládá H.264 a také moderní H.265/HEVC v HD Ready, Full HD i Ultra HD. Výtečně si poradil i s profesionálními ukázkami ve 4K, HDR bylo podáváno spíše méně výrazně, což v některých případech může trochu vadit. Na přehrávání obsahu s technologií HDR televizor automaticky neupozorňoval.

U fotografií si televizor rovněž poradil s řadou formátů. Vedle JPG i s PNG, GIF a BMP. Navíc zvládá i 3D snímky s koncovkou MPO, které přehraje jako 2D, protože 3D podporováno není. I tohle je výborné a bohužel na to už narazíte málokdy.

Muzika za videem a fotografiemi nijak nezaostává. Přehraje se standardní DTS u formátu FLAC, dále pak WAV, WMA a samozřejmě i MP3.

Multimédia lze sice přehrát na jeden zátah, což je výborné, ale úvodní řazení je zcela chybné. Pokud ho změníte na abecední, televizor si ho nezapamatuje.
Autor: Bohumil Herwig

Multimédia lze sice přehrát na jeden zátah, což je výborné, ale úvodní řazení je zcela chybné. Pokud ho změníte na abecední, televizor si ho nezapamatuje.

Přirozené barvy, výborné resamplování, mimořádný poměr cena/výkon

Na televizor v dané cenové relaci se Hisense H55N6800 chová výtečně. Jsou tu sice drobné chybky v ovládání a v uživatelském prostředí, což vás tu a tam zavede někam jinam, než kam jste se vydali, ale dálkový ovladač je výborný a zejména je nutno ocenit kontextové menu nabízející to, co má nabízet a co v daný okamžik, ať už v multimédiích, nebo zejména v TV tuneru, potřebujete. Takhle bohužel už dnes neuvažuje skoro nikdo a vypnout operativně panel nebo si snadno a svižně přepnout zvuk, když to potřebujete, můžete málokde. Možná to jsou maličkosti, ale zkušené obsluze šetří čas a nezkušená si na to rychle zvykne.

Zesilovač, i když má papírově prostých 2× 10 wattů, nabízí zjevnou výkonnostní rezervu, zvuk je hutný, ne-plechově televizní a poslechem potěší třeba i při běžné muzice. Resamplování jde vysoce nad úroveň ceny a to, co dokáže televizor připravit z prostého seriálového dílu o velikosti 160 MB na 44 minut (H.264), je skoro zázračné. S kodekem H.264 si rozumí nadmíru dobře a ani to není dnes, kdy jsou TV optimalizované na H.265/HEVC, obvyklé. V případě moderního HEVC nijak nezaostává, obraz podává klidně s přirozenou nepřepálenou barevností. V běžném provozu dělá maximum i v případě velmi nízké vysílací kvality, včetně českého DVB-T2/HEVC, a místy si našinec připadá, jakoby se ocitl o dvacet, třicet tisíc výše.

Hisense H55N6800 můžeme, i přes zmiňované drobné chybky nemající vliv na celkové chování TV, s klidným svědomím doporučit jako jeden z výjimečných televizorů s opravdu mimořádným poměrem cena/výkon. Nebo, chcete-li, cena/výkon/obraz/zvuk.

BRAND24

Hodnocení

pro: mimořádný poměr cena/výkon, výborné resamplování i obrazové a zvukové podání, kovové provedení, kontextové menu s řadou možností, HbbTV verze 2.0 (byť necertifikované), možnost operativně vypnout obraz a nechat v chodu pouze zvuk, výborný souborový manager, ale…

proti: …s chybným úvodním tříděním a externími titulky, které je třeba neustále povolovat

Hisense H55N6800
cena: 21 990 Kč
úhlopříčka, formát: 140 cm (55"), 16:9
obrazovka: LCD, podsvícení Edge LED (v rámu), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů; úhel pohledu 178°, další parametry neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 10 W, mj. Dolby Audio a DBX
přehrává (udáváno): přes USB (formáty nezjištěny): JPG, BMP, PNG, GIF, WEBP, MPO; MP3, AAC, WMA, WAV, MP4, FLAC, MP2; AVI, MP4, MKV, TS, FLV, OGM, WMV, MP4, MOV, 3GP, MPG, MPEG, VOB, WEB, VRO; titulky neudány
spotřeba (udávaná podle EU): 115 W, pohotovostní režim: < 0,5 W; tlačítko vypnutí (elektronické); roční spotřeba 168 kWh; energetická třída B
vstupy/výstupy: vzadu: 2× HDMI 1.4, YUV, stereo audio vstup (cinch), digitální optický audio výstup, Ethernet (LAN);na boku: 2× HDMI 2.0 (4K, 60 Hz, MHL), sluchátka, USB 3.0, 2× USB 2.0, PCMCIA (CI+), anténní vstupy, servisní konektor; Wi-Fi (802.11 mj. i „ac“, 2,4 i 5 GHz)
rozměry (švh); hmotnost: 1235 × 229 × 763 (bez podstavce 60) mm; 19,6 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • záruka: 24 měsíců

Už jste slyšeli o HbbTV 2.0, což je verze, která má být budoucností hybridního televizního vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).