Hlavní navigace

HE@D SD8500 Challenger: Další levný HDTV set-top-box

18. 2. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Předností satelitního HDTV přijímače HE@D je především jeho cena, která byla stanovena bez deseti korun na pět tisíc. Nemá žádnou skvělou výbavu, ale rozhodně potěší jeho jasně svítící modrý displej, který bude vidět, i když bude na přijímač např. zářit slunce. Set-top-box ničím nepřekvapí, ale také jeho majitele nezklame. Najdete tu vše potřebné k základní výbavě. Jako určitá nadstavba stojí za zmínku funkce Quick Find a Filter.

Přední a zadní panel

Přední panel přijímače se skládá v první řadě z ovládacích tlačítek, mezi kterými nechybí např. Standby, Menu, Exit nebo Channel a Volume pro přepínání kanálů a hlasitost. Poslední jmenovaná tlačítka jsou uspořádána do kruhu a uprostřed je volba OK. Uprostřed set-top-boxu je šestimístný výrazně modře svítící displej, pod ním pak loga funkcí, kterými přijímač disponuje – Fast Scan, HDMI, DiSEqC atd. Poměrně netypicky je schovaná šachta pro dva moduly. Ta se sice nachází přímo pod displejem, ale víko musíte odklopit pomoci malého žlábku na pravém boku receiveru. Pod víkem je dále ještě umístěna čtečka karet Conax, kterou je možné pomocí nahrání neoficiálního FW doplnit také o systém CryptoWorks nutný pro práce s kartami Gital a Skylink.

He@d SD8500 - přední panel

Satelitní HDTV set-top-box He@d SD8500 (po rozliknutí lze obrázek zvětšit); foto: head-digital.com

Zadní panel obsahuje na HDTV přijímač standardní výbavu konektorů. Nechybí zde výstup HDMI ani YPbPr, dva scarty (TV plus rekordér), žlutý video cinch, dvojice cinchů pro levý a pravý audio kanál, optický výstup S/PDIF a dnes už možná trochu zastaralé rozhraní RS-232 pro aktualizaci firmwaru, které dnes čím dál tím častěji nahrazuje USB port. Pro vstup signálu ze satelitní paraboly je připraven konektor označený jako LNB IN a pro propojení přijímače s druhým set-top-boxem je určen výstup LOOP OUT.

He@d SD8500 - instalace

Instalace

Může se stát, že si pořídíte tento typ set-top-boxu, ve kterém ještě nebude čeština. To byl můj případ, kdy v přijímači byla verze firmwaru ze srpna loňského roku. Z internetu je proto si nutné stáhnout ten novější, který je z ledna. Ten už totiž obsahuje jako jednu z novinek i češtinu, na které se však zatím stále ještě pracuje a menu proto není kompletně přeloženo (spíš není, než je). Přijímač vám v první fázi tedy dá při instalaci nabídku jazyků, a pak následuje časové pásmo. Jako poslední přijde na řadu stručné nastavení antény v podobě družice, LNB a DiSEqC. V seznamu je bohužel mylně uvedena Astra 1E na pozici 24 st. vých. Ne všechny satelity jsou zrovna seřazeny podle toho, jak jdou za sebou. Navíc jsou zde obsaženy pouze ty, co parkují na východě. Nadefinovat si můžete ale také osm vlastních pozic. Jako další minus lze vyčíst to, že přijímač při první instalaci nedává na výběr z kanálů, které chcete naladit. Najde všechny, a to bez rozdílu, zda jde o volně šířené nebo kódované.

He@d SD8500 - EPG

Sledování kanálů, teletext, EPG

Přepínání mezi nekódovanými kanály je bezproblémové, stejně jako mezi kódovanými. U těch ve vysokém rozlišení se může stát, že vám nejprve naskočí zvuk, a pak teprve obraz, ale rozsynchronizovány tyto složky nebudou. Dokonce u He@du nebyl problém ani s Novou HD, která se u některých přijímačů opět setkávala s nepříjemným kostičkováním a výpadky. Ovšem ještě jednou mějte na paměti, že pro zprovoznění čtečky v systému CryptoWorks musíte použít neoficiální firmware. Protože není čeština úplně dokonalá, setkáte se zde s úsměvnými hláškami typu „Není pčíjem” apod. Některé položky v menu pak nejsou vůbec přeložené. Co se však týká EPG a teletextu, tam je český jazyk bezproblémový. Stránky TXT se ukládají do flash paměti, takže se všechny okamžitě zobrazují. EPG má jedinou podobu, a to černé tabulky s modrým pozadím (funguje přes ně také časovač). V horní polovině vidí divák časovou osu a části názvů pořadů, v dolní pak podrobný popis s náhledem kanálu.

He@d SD8500 - search

Další funkce

Co se týká dalších funkcí přijímače, těch set-top-box HE@d 8500 moc nemá. Je však zapotřebí si uvědomit, že u tohoto typu se dostáváme na spodní cenovou hranici HD přijímačů, což je pět tisíc korun. Na dálkovém ovládači můžete najít např. funkci Quick Find, která umožňuje snazší hledání vámi požadovaného kanálu, a to podle abecedy. Stačí zadat pouze jeho část z názvu, a pak sjet dolů na tlačítko OK, poté se už objevíte v tabulce, kde jsou kanály dle vašeho kritéria. U vámi požadovaného stisknete opět OK, tentokrát však na dálkovém ovladači. Hodit se vám bude také určitě funkce Filter, a to v případě, že nejste vlastníky abonentské karty. Stačí, když v této položce zvolíte kanály pouze volné a rázem vám ze seznamu zmizí všechny kódované. Možností je sledovat také pouze kryptované, ale předpokládám, že tuto šanci nikdo nevyužije. Proč by abonent nechtěl sledovat také volně šířené programy? Nehledejte tu ani žádné hry. Pod položkou Utility jsou schovány pouze produktové informace a tovární reset.

BRAND24

He@d SD8500 - firmware

Aktualizace firmwaru

Update firemního softwaru (firmwaru) lze provést jednoduše, a to pomocí rozhraní RS-232. Aktuální najdete např. na stránkách upload.gsmobil­.net ve složce HE@D. Aktualizace se provádí pomocí programu High Definition Downloader. Ke stažení je tamtéž. Port je v něm prioritně nastaven na COM1 a bitrate (datový tok) na 115200. Přes tlačítko Find je nutné zadat cestu k FW, který má koncovku TBN. Následně stisknete tlačítko Download, zapojíte set-top-box do sítě a zapnete napájení. Firemní software se pak začne natahovat do přijímače. Nejprve se na displeji zobrazuje samotný download (dn 000 – 100), poté se objeví na displeji ---- a pokračuje upgrade označený jako up 000 – 100. Když je operace dokončena, na přijímači svítí CH0000, a to v případě, že nemáte naladěný žádný kanál, což se ovšem na různých fórech nedoporučuje. Mohli byste se totiž dočkat toho, že vám na displeji pak bude svítit stále BOOT. Aktualizace FW trvá přibližně čtvrt hodiny.

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě Sapro
Web: http://www.su­persat.cz/
Orientační cena: 4990 Kč vč. DPH
Screenshoty: autor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).