Hlavní navigace

HD BOX SF-9300 PVR: Nadstandardní dvoutunerový linuxový satelitní přijímač

23. 6. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Firma Fortis z demokratické Koreje je výrobcem tohoto recenzovaného dvoutunerového přijímače HD BOX SF-9300 PVR, určeného pro náš trh. V různých zemích se však tento HDTV přijímač prodává pod rozličnými názvy i označením. Jeho levnějšími, ne však horšími bratříčky jsou HD BOX SF-9100 PVR a HD BOX SF-9200 PVR. To, že je ke všem třem přijímačům dodáván společný manuál, je známkou toho, že všechny obsahují v základu stejné funkce a liší se od sebe hlavně svým vnějším vzhledem, hardwarovou výbavou a s vyšší cenou i větším komfortem.

Přední panel

Na předním panelu najdete odleva podsvícené tlačítko v barvě slonové kosti ze a do Standby a pod ním opět podsvícený kruhový kolébkový ovladač stejné barvy, kterým můžete ovládat sílu zvuku nebo přepínat kanály. Velkou výhodou je, že sílu podsvícení můžete v menu regulovat a tím zabránit oslnění v setmělé místnosti. Následuje tlačítko MENU, kterým se dostanete do nabídky přednastavení přijímače a kruhovým tlačítkem, které změní funkci se v něm pohybovat a nastavovat předvolby, které potvrzujete dalším tlačítkem OK.

HD-BOX FS-9300 PVR přední panel

Dva pohledy na přijímač, dole s otevřenými dvířky pro přístupové karty, CI moduly a USB portem

Pod průhledným oknem najdete bílý 12znakový VFD alfanumerický displej s dalšími symboly v okolí, které indikují momentální stav přijímače. Na displeji můžeme nastavit i rotující funkci názvu právě sledovaného programu. Vpravo na panelu je odklápěcí víčko, pod kterým jsou dvě čtečky dekódovacích karet a vedle dva sloty pro CI moduly. Nad nimi je jeden ze dvou USB portů přijímače pro připojení externích USB zařízení.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva jsou dva anténní vstupy LNB IN a dva LNB OUT se smyčkovými výstupy. Pokud použijeme pouze jeden vstup LNB, můžeme oba tunery propojit dodávanou propojkou Loop-through a umožnit naladění obou, nebo použijeme dva LNB přijímače a každý zapojíme do jiného tuneru. Dalšími porty jsou optický S/PDIF, červený a bílý cinch pro výstup audio. Pro video jsou určeny výstupy – žlutý cinch, komponentní (YPbPr) a dva SCARTyHDMI. Dále port USB a také RS-232 a ethernetové rozhraní. Výčet uzavírá napevno zabudovaný síťový kabel a páčkový vypínač celého přístroje.

01 HD-BOX FS-9300 PVR zadní panel

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je identické k několika typům této řady přijímačů. Je delší a užší, než je obvyklé u jiných značek. Napájí se dvěma AAA bateriemi. Je dobře ovladatelné a na všechna tlačítka lze snadno dosáhnout. Symboly tlačítek jsou velmi dobře čitelné. Stisk každého je indikován červeně podsvíceným tlačítkem STB, což je dobrá kontrola stavu baterií. Přepínání mezi kanály je u tohoto přijímače rychlé. Po naprogramování umí ovládat i Váš televizní přijímač, VCR nebo DVD. Přepínání těchto funkcí je řešeno třemi tlačítky v horní části dálkového ovladače.

01 HD-BOX FS-9300 PVR dálkový ovladač

Na obrázku je dálkové ovládání a pod ním dodávaný kabel Loop-through pro případné propojení obou satelitních tunerů přijímače

Instalace

Nastavení je klasické přes OSD menu, které je přehledně uspořádáno do čtyřech ikon. Menu se inicializuje na dálkovém ovládání stisknutím stejnojmenného tlačítka. Každá položka má své okno s položkami na další výběr. V první sekci jsou Systémové nástroje, v druhé Konfigurace, ve třetí Instalace a ve čtvrté Pomůcky. První položkou, kterou bychom měli nastavit, je jazyk. Vybereme tuner, na kterém máme připojenu anténu a pak již postupujeme jejím nastavením (LNB) a spustíme vyhledávání příslušného satelitu.

01 HD-BOX FS-9300 PVR nastavení antény

Menu přijímače k nastavení antény, případně pozicionéru a dalších položek

Nastavení formátu obrazu je možné v režimech 4 : 3 (Litterbox, PanScan), nebo 16 : 6 (PillarBox nebo plný). Při nastavení většího rozlišení než 576i nefunguje SCART ani kompozitní videovýstup! HDMI výstup funguje však ve všech režimech rozlišení. V menu můžeme nastavovat další položky, např. nastavení času, jazyk titulků, audia, vybrat záznam na interní HDD, nebo na externí výstupy USB, nastavení a/v výstupu, nastavení pozicionéru nebo sítě (LAN 10/100MBit). V menu se rovněž nachází kalkulačka, kalendář a informace o CAS (přístupových kartách a modulech). Nalezneme zde i položku Systémové informace zobrazování EPG, správce seznamu kanálů, favoritní seznam apod. Lze zde nastavit i intenzita podsvícení tlačítek předního panelu, nebo rolování displeje. Elektronického programového průvodce (EPG) si můžete přizpůsobit v časovém rozmezí až na 4 hodiny. Popisky programů jsou však při tomto nastavení velice zkráceny. Vyvolat si můžete i podrobný popis vysílaného pořadu, procházet do dalších dnů atd.

HD-BOX FS-9300 PVR - info - EPG

Na obrazovce si můžete vyvolat i informace o aktuálním programu na jednotlivých stanicích, pokud jsou vysílány, a najetím na příslušný program jej zobrazit

Obraz v obraze

PIP (Picture in Picture) se zobrazuje v malém okně ve zvoleném koutě hlavního obrazu, nebo lze přepnout na zobrazení do dvou stejných oken vedle sebe.

Teletext

Vestavěný dekodér teletextu je rychlý, ukládá do stránky paměti takže k mim máte okamžitý přístup. České diakritika je zobrazována správně česky mimo velká písmena, ty se zobrazují bez akcentů (diakritiky). VBI teletext (v přijímači) nelze použít.

HD-BOX FS-9300 PVR - teletext

Teletext je zobrazován ve zmenšeném okně na černém podkladě se správnou češtinou. U velkých písmen však diakritika chybí

Zkušenosti s kvalitou a nahrávky

Obraz přijímač zpracovává ve výborné kvalitě, má méně syté nepřehnané barvy. Nahrávky, které můžeme uskutečnit na interní disk 500 GB, externí úložiště přes USB, či síťový disk jsou zobrazovány v položce menu Správce zařízení a Seznam přehrávání. Nahrávky jsou ukládány v TS formátu se všemi audiostopami. Nahrávky delší než 4 GB jsou rozdělovány do více souborů. V okně Seznam přehrávání jsou nahrávky řazeny pod sebou a najetím na kteroukoliv z nich se aktivuje zmenšené okno, kde se okamžitě rozjede náhled příslušného záznamu.

HD-BOX FS-9300 PVR - úložiště nahrávek

Podrobnější informace o právě vysílaném programu a pohled na okno s nahrávkami uloženém na příslušném médiu

Přehrávat můžete i zvýšenou rychlostí vpřed x2, x3, x4, x5, nebo vzad x2, x3, x4, x5. Kdykoliv můžete zmáčknout tlačítko pauza pro zastavení přehrávání. Opětovným zmáčknutím tohoto tlačítka se záznam znovu rozjede. V nahrávkách můžete editovat i záložky. Střih záznamu však není možný. V okně jsou i údaje o názvu programu, datum, čas nahrávky, její délka a v závorce je údaj o velikosti celé příslušné nahrávky v MB. V tomto okně můžeme nahrávky nejen vybrat k přehrávání, ale i třídit do seznamů, nebo vymazat. Nahrávky lze i přejmenovat, nebo zamknout. V Seznamu přehrávání se můžeme přepnout i na seznam vašich nahraných fotografií, naimportovaných souborů, hudby v MP3, nebo nahraných souborů. Menší problémy jsou však u přehrávání některých MP3 a videosouborů DivX apod.

HD-BOX FS-9300 PVR - volba nahrávání

Upřesnění nastavení nahrávek a volba zařízení, na které budeme nahrávat

Softwarová podpora

Upgrade firmware se provede velice jednoduchým způsobem. Na stránkách, které uvádím v závěru recenze si najděte a stáhněte poslední verzi na vaše PC a rozbalte zip v pakovači. Tento soubor překopírujte na „klíčenku“ a vložte do USB portu na předním panelu přijímače. Objeví se okno, kde najdete informaci o staré a nové verzi. Potvrďte aktualizaci červeným tlačítkem na dálkovém ovládání a vyčkejte, než se nový firmware automaticky instaluje. Průběh aktualizace uvidíte na displeji přijímače. Vše trvá přibližně 2 minuty. Během instalace se nesmí provádět žádné jiné úkony. Poté se přijímač sám restartuje a tím je aktualizace hotova. Nezapomeňte po provedené instalaci nového firmware „klíčenku“ z přijímače vyjmout. Aktualizaci s/v je možné uskutečnit také prostřednictvím portu RS 232. Přijímač má velice dobrou softwarovou podporu jak oficiální, tak neoficiální. Test byl uskutečněn po aktualizaci na poslední známý s/w v1.08.26 ze 9.6.2010.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Závěr a hodnocení

Přijímač hodnotím velice dobře. Jeho cena je vzhledem k zabudovanému HDD příznivá. Přijímač umožňuje nahrávat dva programy současně (HDTV i SD). Při zapnutém Timeshiftu však pouze jeden další. Spolupráce s přístupovými kartami i CI moduly je bezproblémová.

HD-BOX FS-9300 PVR - CA modul
Ilustrační Umí dobře česky 100

Současně jsem použil ve čtečkách karty SkyLink Premium Card IRDETO a kartu CSLink. Kombinace CI modulu Irdeto-Cryptoworks s vloženými kartami CS LinkSkylink, které také fungovaly bez problému i vtéto kombinaci. Příjem z více satelitů lze pomocí DiSEqC, nebo USALS. Čeština přijímače je bezchybná, problém je pouze s velkými písmeny v Teletextu, kde se nezobrazují akcenty. Proto lze přijímači udělit známku „Umí dobře česky“. Spotřeba ve Standby pouze 1watt. Při provozu maximálně 60wattů. Napájecí napětí 100 až 250V, 50/60 Hz.

Balení obsahuje

HD-BOX FS-9300 PVR - krabice

• přijímač s HDD 500GB
• dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• HDMI kabel 1,5m
• propojovací kabel Loop-through
• černobílý český manuál s názornými ilustracemi

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech
Web: http://tvdigi­talne.cz/hd-box-9300-pvr-twin-tuner-500gb-hdd.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 10 890 Kč včetně DPH
Foto a screenshoty: autor, 1× firemní foto

Další informace k tomuto přijímači bude možno nalézt např. na tomto novém satelitním fóru: http://www.fo­rum.satdigital­ne.cz/
Nový firmware a další software pro přijímače HD BOX si můžete stáhnout na této adrese: http://www.sa­pro.cz/ftp/in­dex.php?PHPSES­SID=240bc249794f3e9b4d24­ee3b45c6f86b&­direction=0&or­der=nom&direc­tory=HD-BOX, nebo zde: http://www.sa­pro.cz/downlo­ad/hdbox/downlo­ad.php.

Jaký způsob nahrávání preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).