Hlavní navigace

HD BOX IRD-8000 HD PVR: multifunkční linuxový satelitní přijímač pro Irdeto

4. 1. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
V samém závěru uplynulého roku se zatím v malém počtu kusů dostal do prodeje satelitní HD BOX IRD-8000 HD PVR. Je prvním přijímačem z modelové řady HD Boxů vybavený originální licencovanou čtečkou karet Irdeto. Přijímač lze oproti předešlým modelům bez nutnosti použití zásuvného modulu okamžitě používat s novými kartami Skylink IRDETO/ICE a CS Link IRDETO. Umožňuje instalaci dalších alternativních firmwarů a pluginů stejně jako ostatní modely HD Boxů, které rozšiřují funkčnosti těchto přijímačů. Instalují se přes USB, nebo ze sítě. Na externí disk zvládne nahrávání několika programů současně a disponuje i funkcí TimeShift.

Přijímač zvládne přehrávat i multimediální soubory MKV, DivX, VOB, AVI, MP4, MP3 a JPEG. Samozřejmostí je multijazyčné MENU s českou lokalizací, rozlišení až 1080p, 2× USB s funkcí PVR, LAN RJ45 aj. Lze jej zapojit do domácí sítě a s patřičným pluginem umožní i přístup k Internetu. K Internetu lze přijímač připojit i bezdrátově přes WiFi s USB adapterem, který je ale třeba si dokoupit. Přijímač má paměť pro uložení až 10.000 televizních a radiových předvoleb. Má nízkou spotřebu: ve StandBy 1W a při plném provozu cca. 30W. Jeho předností jsou i malé rozměry: 260×180×50 mm. (šířka/ hloubka/ výška).

HD BOX IRD-8000 HD PVR přední panel

Přední panel

HD BOX IRD-8000 HD PVR přední panel 2

Přijímač je celý v černé barvě. Přední panel je rozdělen na dvě poloviny. V levé části se nachází logo přijímače, které se rozsvěcuje pouze při plném provozu přijímače. Dále zelený čtyřmístný numerický LED displej, který zobrazuje číslo předvolby kanálu a zkratky některých funkcí menu. Ve StandBy je na displeji přesný čas. Velice příjemné je, že podsvícení loga i jas displeje si můžeme upravit v menu podle potřeby ve čtyřech stupních a neruší tak při sledování televize. Vedle displeje je senzor dálkového ovládání. Vpravo od displeje jsou ještě indikační diody, červená STANDBY a pod ní zelená REMONTE, která signalizuje komunikaci s dálkovým ovládáním. Pod displejem jsou tři tlačítka. Prvním zapínáme a vypínáme přijímač do StandBy, druhým a třetím se pohybujeme v menu a přepínáme programy. V pravé polovině panelu je odklopné víčko.

HD BOX IRD-8000 HD PVR CI

Pod víčkem najdeme jednu štěrbinu pro přístupovou kartu Irdeto, kterou vkládáme čipem dopředu a dolů. Pod štěrbinou je vylisovaný prostor pro moduly, který je ale zaslepen. Vlevo pod víčkem je ještě jeden ze dvou USB 2.0 portů přijímače (druhý je na zadním panelu).

Zadní panel

HD BOX IRD-8000 HD PVR zadní panel

Zadní panel přijímače je odleva osazen dvěma F porty. LNB IN pro vstup signálu do tuneru a LNB OUT pro výstup signálu pro možné připojení dalšího přijímače. Dalšími porty pro připojení jsou kompozitní analogové výstupy cinch AUDIO L/R a VIDEO. Pro digitální výstup audio je přijímač opatřen optickým SPDIF portem. Dalším analogovým výstupem je jeden TV/VCR SCART a nad ním sériový port RS232C pro upgrade software a přenos dat. Následuje Ethernet LAN RJ-45 pro připojení k lokální síti a pod ním druhý USB 2.0 port (první je na předním panelu) k připojení USB flash, nebo USB HDD (500 mA max. pro USB HDD). Posledním portem je HDMI pro připojení k LCD, nebo plazma. Dodávaný síťový kabel zastrčíme do zásuvky, která je umístěna pod páčkovým vypínačem (AC 90 až 250V, 50/60Hz).

HD BOX IRD-8000 HD PVR vnitřek

Pohled na chassis tohoto satelitního přijímače s vloženou kartou Irdeto. V levé části na samostatném plošném spoji je zdroj. Procesor, na hlavní desce uprostřed je opatřen, jak je z fotografie patrné, pouze pasivním žebrovatým chladičem. Přesto se přijímač v provozu nijak výrazně nepřehřívá.

HD BOX IRD-8000 HD PVR zdroj

Detail zdroje přijímače.

Dálkové ovládání

HD BOX IRD-8000 HD PVR dálkáč

Černé dálkovému ovládání je dlouhé a úzké (220×47×16/24) s lesklým povrchem okolo tlačítek. Je stejné, jaké je použito u modelu HD-BOX FS-9100 PVR. Jeho spodní část je v prostoru baterií (2×AAA) zvýšena na 24mm. Obsahuje 50 tlačítek. Stisk všech tlačítek je indikován červenou diodou, která je umístěna uprostřed nahoře pod tlačítkem POWER (zapnutí/vypnutí), což je dobrá kontrola funkčnosti a stavu baterií. Některými tlačítky můžeme přímo měnit některá nastavení, Resolution – rozlišení obrazu (576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p, nebo automaticky). Při připojení k analogovému výstupu je nutno nastavit pouze rozlišení 576i, jinak zde nebude obraz k dispozici. Na HDMI výstupu je obraz vždy při nastavení jakéhokoliv rozlišení, samozřejmě s různou kvalitou. Dalším přímým tlačítkem je FAV, kde můžeme změnit výběr satelitu anebo zobrazit seznam pouze HD kanálů. Přímé tlačítko dálkového ovládání je samozřejmě také na Teletext, PIP, nebo změnu audio stopy.

HD BOX IRD-8000 HD PVR zobrazování

Tlačítkem (i) zobrazíme informační lištu se spoustou informací o vysílaném kanále, po dalším stisknutí se rozšíří o podrobný popis vysílaného pořadu. Tam se však vyskytuje pravděpodobně softwarová chyba, která se projevuje pod podrobným popisem programu tím, že se po chvíli zobrazí dva údaje přes sebe, takže nejsou čitelné. Přepínaní voleb a kanálů je téměř okamžité s velice malou prodlevou u kanálů s podmíněným přístupem.

HD BOX IRD-8000 HD PVR zvuk

Parametry audio můžeme nastavit po stisku žlutého tlačítka na obrázku vlevo. Tlačítkem Recall se můžeme vrátit k poslednímu kanálu – na obrázku vpravo.

Menu a instalace

Menu přijímače oproti předcházejícím modelům je účelně přepracované a má i jinou vizuální podobu. Zda se vám líbí, posuďte sami. Pokud máme připojenou a nastavenou anténu, propojený televizní přijímač a síťový kabel, můžete na zadním panelu zapnout box do elektrické sítě. Přijímač nabootuje za necelou půl minutu a na obrazovce se zobrazí menu pro veškerá nastavení. První položkou, kterou zvolíme, je jazyk. Dále musíme nastavit parabolu s LNB přijímačem. V menu zvolíme ze seznamu požadovaný satelit, nastavíme kmitočet požadovaného muxu abychom mohli zkontrolovat signál.

HD BOX IRD-8000 HD PVR menu 1

Vybereme typ LNB, napájení, nastavíme jeho kmitočet případně také DiSEqC přepínač, pokud potřebujeme více vstupů pro LNB a případně nastavíme pozicionér, pokud používáme motor k natáčení antény. Jinak nastavíme ŽÁDNÝ. Po nastavení antény na příslušný satelit již můžeme volit různé módy vyhledávání: automatický, ruční, hledání naslepo, rozšířený mód vyhledávání či rychlé vyhledávání.

HD BOX IRD-8000 HD PVR menu 2

Přijímač disponuje i funkcí Blind Scan pro prohledávání více satelitů.

HD BOX IRD-8000 HD PVR menu 3

Poslední ikona v menu nám umožní získat informace o stavu naší karty. Můžeme si také přečíst svoji poštu a případné vzkazy od poskytovatele. Najdeme zde také položku aktualizace software přes OTA, která ale zatím není dostupná. Aktualizaci firmware můžeme ale také provést přes USB nebo LAN. Poslední položkou je nastavení věkového omezení.

HD BOX IRD-8000 HD PVR editace

Seznam programů zobrazíme tlačítkem OK. Vlevo nahoře ve zmenšeném okně můžeme sledovat zvolený program. Pod ním se nám zobrazují podrobné údaje o satelitu, TP a parametrech vysílaného programu. Najdeme také název poskytovatele a info. o vložené kartě podmíněného přístupu. Tento seznam neslouží pouze k výběru programu, ale můžete zde například také programy třídit podle abecedy, podle rozlišení, podle TP (kmitočtu), nebo zvolit virtuální klávesnici a hledat podle názvu. Můžeme zde také nastavit své oblíbené kanály apod.

EPG

HD BOX IRD-8000 HD PVR EPG

EPG se zobrazuje na 7 dní dopředu a pohybujeme se v něm pomocí zeleného (následující den) a červeného tlačítka (předchozí den). Má dva režimy zobrazení. První, které se zobrazí jedním stiskem stejnojmenného tlačítka je plné EPG menu se seznamem kanálů s informacemi o vysílání a druhé (stisknout ještě jednou tl. EPG) je rozšířené a zobrazí podrobný program jednoho zvoleného kanálu na celý den. Z programovaného průvodce si můžete naplánovat nahrávání zvoleného programu.

Teletext

HD BOX IRD-8000 HD PVR teletext

Teletext se zobrazuje na popředí programu ve zmenšeném okně. Má dva režimy, průhledný a s černým pozadím. Listování načtenými stránkami je okamžité. Je zobrazován se správnou diakritikou i na velkých písmenech. Použitý font se velice dobře čte. TXT titulky jsou zobrazovány bezchybně.

PIP a mozaika

HD BOX IRD-8000 HD PVR PIP

PIP (obraz v obraze) zobrazíme stejnojmenným tlačítkem. V pravém rohu se objeví zmenšený obraz, který si zvolíme, ovšem pouze z téhož muxu. Tlačítkem PIP Swap si můžeme zobrazit oba kanály vedle sebe. Tlačítkem PIP S.List je můžeme navzájem prohazovat. Oba kanály jsou live, zvuk se přenáší pouze z hlavního obrazu a v druhém režimu zobrazení vždy z kanálu umístěném vlevo. Obraz hlavního kanálu lze měnit na jiný program z téhož muxu.

HD BOX IRD-8000 HD PVR mozaika

Mozaika se zobrazí stiskem modrého tlačítka s logem čtyř obrazovek. Zobrazí se dvanáct náhledů. Uprostřed je větší aktivní kanál, ostatní jsou statické. Pokud se některý kanál nezobrazí, znamená to, že nevysílá, nebo nemáme k němu přístup. V mozaice se pohybujeme pomocí šipek. Zvolený kanál zobrazíme na celou obrazovku tlačítkem OK. Mozaika má i druhou volbu a to zobrazení pouze devíti náhledů. Toto zobrazení iniciujeme červeným tlačítkem s logem knihy. Tam je aktivní ten kanál, na který najedeme opět pomocí šipek.

PVR a multimedia

Přijímač umožňuje záznam pořadů na externí HDD nebo flashdisk. Externí disky můžeme přímo přijímačem formátovat na: FAT 32, NTFS, nebo Journaled (JFS). S dostatečně rychlým diskem můžete nahrávat jeden, dva, nebo tři programy najednou v různých kombinacích SD/HD ovšem pouze z jednoho muxu, protože přijímač nemá dva tunery. Navíc můžete při nahrávání sledovat dva další (PIP) na stejném transpondéru. Pokud máme spuštěn TimeShift, je to také nahrávání a je třeba s tím počítat. Nezáleží přitom na tom, zda je program kódovaný či FTA. Nahrávky lze naprogramovat ručně zadáním dat, nebo přímo naprogramováním z EPG, či spuštěním kdykoliv během vysílání. Jednoduše lze i kdykoliv jakoukoliv nahrávku ukončit. Výhodou je i to, že pokud máte připojeno více disků, zvolíte si, na který má být nahrávka ukládána: USB1/USB2/síťový disk! Nahrávky jsou ukládány na disk nekódované ve formátu *.ts a dvěma dalšími pomocnými soubory. Nahrávky ze satelitního přijímače se základním firmware nelze běžným způsobem z externího disku přehrávat ani editovat v PC! Nelze je ani přehrát v televizních přijímačích vzhledem ke známým omezením karet Irdeto.

HD BOX IRD-8000 HD PVR soubory na disku

Na obrázku výše je otevřený seznam nahrávek tak, jak Vám jej zobrazí PC. Nahrávky však nelze v PC spustit.

Stiskem tlačítka PLAYLIST na dálkovém ovládání zobrazíme seznam nahrávek uložených na připojeném externím disku. Objeví se okno Seznam přehrávání, kde jsou v pravé části zobrazeny nahrávky včetně jejich názvu a v levé části ve zmenšeném okně uvidíme přehrávání zvoleného nahraného programu, ovšem bez zvukového doprovodu. Pod tímto oknem menu již totiž běží normální live program i se zvukovým doprovodem. V pravém okně najdeme také informaci o délce pořízené nahrávky, údaj o její celkové velikosti v MB, názvu stanice a celý název nahraného programu.

Pokud máte připojen disk s vlastními multimediálními soubory, v okně se můžete šipkami přesunout na Fotografie, Hudbu, nebo také na vlastní videonahrávky: MKV, Xvid, DivX, MP3, JPEG…… Přehrávat lze také ze síťového disku až do nejvyššího rozlišení 1080p.

Nahrávky lze přetáčet vpřed i vzad, zastavit i spouštět anebo posouvat na určené místo nebo mazat.

Byl jsem mile překvapen bezproblémovostí, s jakou si přijímač poradil s nahráváním, přehráváním souborů nebo s disky různých výrobců. To bývá u některých satelitních přijímačů problém. Opravdu skvěle softwarově vyřešeno.

HD BOX IRD-8000 HD PVR YouTube

You Tube si můžeme předem přednastavit včetně kvality zobrazení. Přehrávat můžeme i v celoobrazovkové verzi. Videa lze i ukládat na disk.

Závěr

Vítanou inovací je integrovaná čtečka Irdeto, která u linuxových přijímačů není obvyklá. Přivítal bych ale ještě rozšíření o CI a nemělo by to chybu. Naladění přijímače je dokonale zjednodušeno a velice rychlé. Přepínání programů je téměř okamžité, ať se jedná o SD, HD, nebo programy s podmíněným přístupem. Nahrávání i přehrávání pořadů je bezproblémové. Přijímač si umí poradit s přehráváním i dalších souborů. Všechny funkce, které manuál nabízí fungovaly bezproblémově. Setting lze použít stejný, jako u předcházejících HD Boxů. Výborná je možnost zapojení do domácí sítě přes Ethernet nebo připojení k Internetu a prohlížení webových stránek (při vloženém USB flashdisku s patřičným Pluginem). Přijímač má podporu i WIFI adaptérů s USB stickem. Je také možné dokoupit bezdrátovou mini klávesnici, o které jsem se zmínil v recenzi zde, pro pohodlné psaní, nebo zadávání adres na internetu. Je zde také inteligentní správce seznamu programů s možnostmi: Oblíbené, Zamknout, Přeskoč, Přesuň, Upravit a Odstranit. Doufám, že i pro tento nový přijímač bude k dispozici i dostatek plugin pro další rozšířené funkce.

Obraz je podle subjektivního posouzení na SD programech i HD programech při správném nastavení velice dobrý.

Umí dobře česky - pečeť

Přijímač disponuje perfektní českou lokalizací včetně bezchybného teletextu a dobře zpracovaného tištěného českého manuálu. Proto mu může být udělena známka DigiZone „Umí dobře česky“.

Ačkoliv se Vám může zdát, že tato recenze obsahuje pouze kladná hodnocení a připomíná některé PR články uveřejňované jinde, tak to je tím, že je tento přijímač opravdu dobrý. Opravdu jsem se snažil najít něco, co nefunguje. Takže ta maličkost se zobrazením dvojího textu přes sebe v jednom menu (viz výše) byla jedinou a doufám dočasnou softwarovou chybičkou, kterou jsem objevil.

Podpora DiSEqC 1.0/1.1/1.2/1­.3 USALS

Nově – Youtube, Web prohlížeč (nutno použít s USB Flash)

Poklepáním myši na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně.

ČTĚTE POZORNĚ!!! Veškerou grafiku autora zveřejněnou v této recenzi je možno použít pouze s jeho svolením. Z textu je možné převzít pouze perex s odkazem na internetovou stranu této recenze. V případě porušení tohoto požadavku se vystavujete krokům, které náležejí serveru DigiZone.cz jako jejímu vlastníkovi.

HD BOX IRD-8000 HD PVR krabice

Balení obsahuje

• přijímač HD-Box IRD-8000
• dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• HDMI kabel
• Síťový kabel
• černobílý český manuál

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/hd-box-ird-8000hd-pvr-irdeto.html
Orientační cena: 2 990 Kč. včetně DPH

Zde jsou orientační ceny výhodných setů tohoto přijímače od firmy IPON:

HD-Box IRD-8000 s kartou Skylink HD Standard IRDETO včetně 2 měsíců placené nabídky zdarma: 4 590 Kč
HD-Box IRD-8000 s kartou CS Link IRDETO: 4 390 Kč

BRAND24

Foto a screenshoty autor

Manuál v češtině i nejnovější software k tomuto přijímači je možno nalézt např. zde.
Diskuse, utility: http://www.fo­rum.satdigital­ne.cz/viewforum­.php?f=356
http://forum.sat­digitalne.cz/vi­ewforum.php?f=362

Jakým způsobem přijímáte programy s podmíněným přístupem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).