Hlavní navigace

Golden Interstar GI-S 508 Twin Tuner PVR: dvoutunerový přijímač s nahráváním

9. 12. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Před nedávnem byl na DigiZone prezentován na první pohled stejný satelitní přijímač Golden Interstar GI-S900CI HD s jedním tunerem. Dnes se podíváme na dvoutunerový Golden Interstar GI-S 508 Twin Tuner PVR. Tento satelitní přijímač slouží ke sledování a nahrávání dvou různých programů i na různých satelitních pozicích. Nahrávat lze na externí USB disk nebo interní SATA disk.

Přední panel

Na předním panelu nenajdete žádné tlačítko. V průhledném okně můžete vidět pouze displej, který indikuje stav přijímače a zobrazuje přesný čas, a diody LED, které informace doplňují. Po odklopení víka se objeví panel, kde se nachází osm tlačítek. Vlevo je síťový vypínač, následují tlačítka pro vstup do menu, nestavování hlasitosti, posun kurzoru vlevo/vpravo, změna programu nahoru/dolů. Tlačítko OK zobrazuje seznam TV/R programů, nebo potvrzuje volby v menu. Uprostřed panelu je displej, který zobrazuje stav přijímače. LED diody zobrazují zapnutí přijímače a přítomnost signálu. Napravo se nachází rozhraní s dvěma SmartCard čtečkami s integrovaným šifrováním Conax. Za předním panelem je ještě senzor dálkového ovládání.

GI-S 508 predek zavr
GI-S 508 predek otevreny

Zadní panel

Na zadním panelu najdeme 2× LNB vstupy (typu F), dále YpbPr, TV Scart (RGB, kompozitní (CVBS), Audio L / R ),VCR Scart (CVBS, Audio L / R ), RCA video (žlutá), kompozitní (CVBS), Digital Audio (S/PDIF) Toslink, Digital Audio (S/PDIF) RCA (koaxiální) . Analogový RCA audio (koaxiální) 1 x stereo L / R, 2× USB: Verze 2.0 (1× DATA). LAN: 1× 10/100 Mbps, RS-232: 1×9-pin D-Sub.

GI-S 508 zadek

Dálkové ovládání

Stříbrno-černé dálkové ovládání s 50 tlačítky je napájeno dvěma kusy AAA baterií. Úhel příjmu DO je do 180° a do vzdálenosti cca 10m. Stisk tlačítek je standardní a jejich reakce u přepínání programů je menší než 1 vteřina, při pohybu v menu je reakce téměř okamžitá. Rozměry dálkového ovládání jsou 218×53×23 mm. (délka/šířka/výš­ka). Hmotnost je 122 g.

GI-S 508 dálkový ovladač

Instalace

Graficky přívětivé české OSD menu vás provede všemi funkcemi přijímače. Nejprve ale češtinu musíme vybrat. Ze 17ti nabízených zvolíme preferovaný jazyk: angličtiny, maďarštiny, němčiny, francouzštiny, indonéštiny, italštiny, turečtiny, řečtiny, španělštiny, ruštiny, albánštiny, češtiny, arabštiny, polštiny, portugalštiny, perštiny, nebo ukrajinštiny. Další položkou je nastavení času a data. V tomto kroku můžeme zvolit i funkci rodičovského zámku. Poté může v menu pokračovat instalací paraboly a zvolit automatické hledání, manuální, Blind, Blind-kroky: 3, 4 MHz. U LNB zvolíme přepínání polarizace 13 V / 18 V DC, napájení: max. 500 mA. Přijímač má přepěťovou ochranu. DiSEqC: 1.0, 1.1, 1.2, 1.3. Scanování satelitu Astra programem Standard trvalo cca 15 min. Přijímač je schopen uložit 4000 kanálů TV & R.

GI-S 508 jazyk
06 GI-S508 manualni instalace

Uložené stanice můžeme přesunout, přejmenovat, odstranit, přeskočit nebo zamknout. Menu obsahuje celkem osm kapitol pro nastavení přijímače (Instalace, Kanál, PVR, Podmíněný přístup, Internet, Hry, Systém, Uživatelské nastavení).

V menu přijímače můžeme měnit barvy (žlutá, modrá, barevné symboly), transparentnost 25%, 50%, 75%, 100% a průhlednost OSD 25%, 50%, 75%, 100%.

Timer má mnoho funkcí, například budík, změna kanálů, zapnutí / vypnutí a je schopen zaznamenat až 20 událostí. Časovač lze navolit na 10, 20, 30, 60, 90 a 120 minut. Disponuje funkcí PIP (obraz v obraze) a PIG (obraz v menu). Zobrazuje najednou 4, 9, 13, 16 náhledů. Zoom obrazu je možné zvolit x1, x4, x9, x16. Při poslechu rozhlasu si můžeme zvolit obrázek na pozadí. Lze nastavit i rodičovský zámek. Formát obrazu si zvolíme z těchto možností: 4:3 / 16:9 / Letterbox / Pan & Scan, rozlišení obrazu je 576i. TV standardy jsou PAL, NTSC a SECAM. Audio dekodér MPEG-1/MPEG-2.

07 GI-S508 trideni prg. a EPG

Nahrávání

Nahrávat lze na externí úložiště přes USB na HDD, USB flash disky nebo na interní HDD. HDD, je nutné nejdříve naformátovat na požadovanou strukturu disku. Struktura souborů se totiž liší od ostatních přístrojů. Naformátování disku v přístroji je jednoduché. Po výběru disku, který chceme formátovat, stisknete na dálkovém ovládání červené tlačítko, vyberete typ formátování (FAT32 nebo EXT2) a potvrdíte ANO. Disk můžeme také při formátování rozdělit až na osm částí. Volba se potvrdí červeným tlačítkem, čímž se spustí formátování automaticky. Tím je HDD připraven na nahrávání a používání funkce TimeShift. TimeShift můžeme spouštět manuálně, nebo automaticky. Nahrávání přes EPG, kde jsou podrobné informace o jednotlivých programech, umožní programovat z těchto náhledů až na 7 dní dopředu, tedy pokud je EPG vysílán.

Nahrávat lze dva volné různé programy z i různých multiplexů, nebo jeden kódovaný a druhý volný. Bohužel u dvou kódovaných programů bude při nahrávání pravděpodobně třeba použít dvou přístupových karet. Tuto možnost jsem však neměl možnost vyzkoušet.

Nahrávky pořízené na HDD můžeme sledovat normální rychlostí, poloviční rychlostí, přesouvat se v nahrávkách vpřed i vzad i po krocích. Editovat nahrávky (záložky, střih). Přes rozhraní USB můžeme přehrávat MP3 a JPEG s možností Slide show.

08 GI-S508 system info a uprbade soft
GI-S508 info o sled. kanalu a prist karte

Hry

V přijímači najdeme i jednoduché hry (Sokoban, Tetris, Landmine -nášlapná mina, Speed).

GI-S508 teletext

Teletext

Teletext je zobrazován přijímačem správně česky i slovensky, pouze na velkých písmenech chybí akcenty. Teletext můžeme v sat. přijímači i vypnout. Je pak zobrazován pouze TV přijímačem. Načítání je velmi rychlé. Teletext se zobrazuje ve zmenšeném výřezu přes běžící program.

Závěr

Přijímač je určen k příjmu v DVB-S/MPEG-2 a neumožňuje tedy příjem v DVB-S2. Určitě však bude velmi žádaný a uplatní se kvalitou i téměř bezkonkurenční cenou pro diváky, kteří zatím nepreferují příjem programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Přijímač má bezchybnou češtinu, kterou naleznete také v průvodci EPG a teletextu. Některé popisy v menu však nejsou přeloženy. Proto mu nemůžeme udělit známku „Umí dobře česky“. Aktualizace softwaru je možná ze satelitu Astra 19,2°/V (OTA) z frekvence 12604MHz/H/22­000Kbps, z flash disku, přes RS-232, nebo prostřednictvím sítě. Některé funkce přijímače se mohou změnit s novějším firmware nebo opravou případných chyb. V přijímači byla z výroby verze software VG 1.6.05, kterou jsem upgradoval na novější verzi VG 1.6.20. z 25. zá­ří 2009.

Rozměry přijímače jsou 266×360×65mm. (hloubka/šířka/výš­ka). Hmotnost přijímače je 2,5 kg a délka síťového kabelu cca 1,5 m. Napájení je 100 ~ 250 V AC / 50/60 Hz./ 40W. Provoz bez externího pevného disku: max. 14,6 W. Při StandBy 13,7 W. Teplota při provozu nepřevyšuje 34 ° C. Na spotřebě ve StandBy bude tedy muset ještě výrobce trochu zapracovat.

Satelitní parabola

Vlastnosti přijímače

– 2× čtečka Conax
- YPbPr komponentní výstup
- Funkce ZOOM
- DVB-S MPEG-2 kompatibilní
- Automatické ladění
- Vysoká citlivost
- QPSK demodulace, Symbol rate: 2 – 45 MS/s
- 4000 předvoleb
- Software update
- 13V/18V, 22kHz, 0/12V přepínání
- SCPC/MCPC, C/KU pásmo
- PAL/NTSC kompatibilní
- DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2
- Ochrana proti zkratu na LNB
- Flash paměť: 4 MB
- SDRAM: 512 MB

GI-S508 krabice

Balení obsahuje

BRAND24

• přijímač
• dálkové ovládání: HOF50D1.1
• 2× AAA baterie
• Propojovací AV kabel 3 Cinch
• velice podrobný manuál v češtině
• manuál v několika světových jazycích

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web: http://www.tvdi­gitalne.cz/gol­den-interstar-gi-508-twin-tuner-pvr.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 3 690 Kč včetně DPH
Foto a screenshoty: autor

Využíváte všechny funkce, které Vám sat. přijímače poskytují?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).