Hlavní navigace

Gogen TVL32895 Silver: dobrý televizní standard ve stříbrném

1. 12. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Ve stříbrné dnes mnoho televizorů není a i když to kupodivu výrobci stále nechápou, je spousta potenciálních kupců, kteří je chtějí (alespoň kolem mě je jich dost a dost). Gogen jim vychází vstříc a v nepatrně tmavší stříbrné nabízí přístroje typu HD Ready s neotřelým designem, na svou třídu solidní výbavou a třemi velikostmi úhlopříček – 56, 66 a 81 cm. Značka Gogen je určena pro nenáročné zákazníky, kterých je nepochybně spousta. Nabízí jen tu nejzákladnější tunerovou výbavu, tedy příjem pozemního digitálního vysílání DVB-T ve formátu MPEG-2, přičemž podpora HD (MPEG-4) pro DVB-T chybí. Nic přehnaně důležitého.

Nepochybně je ale větší škoda, že se Gogen dodnes neodhodlal nabídnout i přístroje i se satelitními tunery, které jsou velmi žádané a budou ještě žádanějšími s tím, jak většině z nás přestává vyhovovat prachmizerná kvalita pozemního DVB-T.

Pohotové třídění

Instalace je rychlá a jednoduchá, ostatně nic jiného zde čekat ani nelze. Následné setřídění kanálů se dělá v jejich seznamu, do kterého se dostanete buď z menu, nebo jednodušeji stlačením „OK“, což je dobře vidět na fotografii. Třídění se dělá posunem kanálů na patřičnou pozici při zadání pořadového čísla a seznam nabízí i obrazový náhled kanálu.

Gogen TVL32895 Silver

Ve skutečnosti televizor vypadá lépe než na snímku. Ale na to už jsem u Gogenu zvyklý…

Gogen TVL32895 seznam a třídění

Základní seznam všech naladěných kanálů se objeví po stlačení „OK“. Třídění je rychlé, při přechodu na rozhlasový kanál se spustí šetřič obrazovky, nicméně, jak uvidíte dále, spotřeba se nijak nesníží.

Gogen TVL32895 základní menu

Klasické menu ve stylu „kurzorová klávesa“ a „OK“. Není nijak hluboké, takže se v něm dobře orientuje.

Tradiční ovládání

Menu je jednoduše vystavěné, dá se v něm ale kolovat a pohybujete se obvyklou kombinací šipkových kláves a „OK“, které můžete doplnit i tlačítkem „Return“; tím se v nabídce dostanete o stupeň výše. Ze základního menu se vstupuje jak do nastavení televizoru a jeho doplňkové konfigurace, tak do seznamu časovačů, či EPG.

Gogen TVL32895 dálkáč

S rozměrným dálkovým ovladačem se dobře manipuluje a není problém poslepu nahmátnout základní tlačítka. Škoda jen zejména zasutého vyvolání programového průvodce EPG.

Dálkový ovladač, který má baterie v přední části, kupodivu v ruce nijak nepřepadává, a je co do hlavních funkcí přehledný. Zasuto je pouze tlačítko „EPG“, nicméně do něj se můžete dostat z menu. Díky rozměrných tlačítkům umístěným zhruba uprostřed, není problém automaticky nahmátnout to hlavní, tedy hlasitost a přepínání kanálů. Pravou i levou rukou také lehce dosáhnete na „OK“ čímž vyvoláte zmiňovaný seznam kanálů.

Ovládání na televizoru je umístěno na pravé straně dole, je dotykové a citlivé.

Gogen TVL32895 EPG

EPG je v klasické provedení. Seznam programů v horizontální rovině se dá zvětšit a přepnout se můžete do náhledu, ve kterém se trvale zobrazuje bližší informace k vybranému pořadu, což je hodně šikovné.

EPG kupodivu desetidenní

Zajímavou funkcí je možnost podívat se šipkovými tlačítky, co dávají na jiných kanálech, aniž byste se na ně fyzicky přepínali nebo vstoupili do EPG. Název právě vysílaného pořadu a pořadu následujícího se vám objevuje dole na obrazovce a obsahuje tak totéž, jako když zmáčknete tlačítko „Info“.

Plné EPG můžete mít ve dvou režimech – buď se vám zobrazí program pro 11 stanic, nebo pro 6 stanic, avšak s několika řádky podrobnějšího popisu.

EPG nemá obrazový náhled a vypíná zvuk, což je nepochybně škoda. Hezkou funkcí je ale možnost zúžit nebo rozšířit počet zobrazovaných programů u vybrané stanice, což se dělá barevnými teletextovými tlačítky. Těmi se také pohybujete po jednotlivých dnech, přičemž přístroj nabízí i program z předchozího dne, který ovšem není vysílán a udržet v paměti ho nedokáže. Jinak ve směru dopředu máte k dispozici dalších osm dnů.

Přítomnost jakéhokoli nastaveného upozornění na pořad rozbliká LED diodu pod obrazovkou a při zapnutí přístroje vyhodí hlášení. Televizor se však sám nedokáže probudit z pohotovostního režimu.

Gogen TVL32895 menu obraz

Úvodní menu přechází v případě voleb pro obraz a zvuk do takovéhoto uspořádání. Ovládá se ve stejném duchu a nabízí i možnost úpravy ekvalizéru.

Solidní výbava

Co do výbavy, a vzhledem k ceně televizoru, určitě potěší zabudování dvojice rozhraní HDMI. Nechybí ani připojení sluchátek, které je na levém boku, i když počítejte s tím, že od okraje jsou rozhraní pomalu dvacet centimetrů.

Gogen nabízí tři přednastavené obrazové režimy a osm pro formát obrazu, tedy nastavení poměru stran. Režim „Auto“, co jsem mohl posoudit, spolehlivě reagoval na změnu vysílaného formátu a přepínal mezi 16:9 a 4:3.

U obrazu si vedle základních parametrů jako jas, kontrast či barva můžete nastavit i teplotu barev a „Herní mód“. U zvuku můžete ovlivnit i nastavení pětipásmového ekvalizéru, který má několik přednastavených režimů a jeden uživatelský.

Další možnosti v menu dovolují vybrat standardní poměr stran obrazu, zvolit jazyk teletextu (po instalaci bylo v mém případě nastaveno „West“), či si vybrat pozadí menu.

Možnosti nastavení odpovídají dané kategorii, potěší výborná lokalizace, včetně teletextu a EPG.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Měření spotřeby

Obraz televizoru se po instalaci nastaví do režimu „přirozený“ a i když výrobce udává v příručce neskutečně vysokou spotřebu 150 W (přece jen jsme u osmdesáti centimetrů), já jsem po obvyklé hodině měření dospěl k velice vyrovnanému rozmezí 77 až 79 W. Je zajímavé, že i když se přepnete na rozhlasový kanál, spotřeba se nijak nesníží. Obrazovka se zjevně nevypíná.

Gogen TVL32895 Silver 2

V tomto pohledu vynikne napevno přidělaný podstavec, kryt reprosoustav a rámeček, který je vlevo a vpravo tenčí, takže televizor opticky zvyšuje.

Jaký je?

Musím říci, že mě příjemně překvapil solidním obrazem i zvukem, i když více jsem byl překvapen absencí rozhraní USB. Zvuk je bohatě ovlivnitelný a na danou kategorii více než odpovídající. Obraz v základním režimu „Přirozený“ je příjemný s vyváženým barevným podáním a slušně je reprodukován i černobílý film. Režim „Kino“ už tak dobře nastavený není a je dobré ho trochu utlumit, což jde snadno.

Možná se tři obrazové režimy mohou zdát málo, ale v televizoru této třídy jsou dostatečné, více asi bude některým případným kupujícím chybět podpora multimédií. Za odpovídající částku nabízí Gogen TVL32895 Silver odpovídající výbavu, výbornou lokalizaci do češtiny a solidní dálkový ovladač, u kterého si nemusíte lámat hlavu se zaměřením na infračervené čidlo.

Pokud se ptáte, zda jsem byl spokojen, odpověď je ano. Jde o plochý televizor nabízený za rozumnou cenu, který je proveden v zajímavém stylu a určen pro většinu trhu. Na nic si nehraje a slušně vypadá.

Gogen TVL32895 parametry
Umí dobře česky - pečeť

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– podstavec (nenatáčitelný)
– napájecí kabel (dvoužilový, napevno přidělaný)
– uživatelská příručka (papírová)

foto: autor a Gogen

Jakou barvu u televizoru preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).