Hlavní navigace

GigaBlue HD Quad Plus: dva integrované tunery DVB-S2 a dvě pozice pro volitelné tunery

13. 8. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Verze HD Quad Plus je nejvyšší model GigaBlue a nástupcem HD Quad. Model Plus má oproti předchůdci nový design, krásný velký mnohoúčelový displej a mimo jiné i gigabitovou LANku.

Vyzkoušet tento cenově přívětivý linuxový přijímač jsem toužil od doby, kdy jsem asi rok sledoval jeho pouť do světa na Internetu. To se podařilo až teď, kdy jej začala prodávat firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech. Mezi tím došlo k optimalizaci software, možnosti použít v něm další image a nepřeberné množství plugin. Zda budu tak natěšený ještě po jeho vyzkoušení, se dozvíte na konci této recenze. 

GigaBlue HD Quad Plus disponuje v základu dvěma napevno zabudovanými DVB-S2 tunery na pozicích A a B bez možnosti jejich výměny (jsou pouze pro vstup z LNB). K nim si můžeme přikoupit na dvě výměnné neosazené pozice C a D například další dva DVB-S/S2 Plug'nPlay, nebo libovolné kombinace DVB-S/S2, DVB-T/C a nově také hybridní DVB-T/T2/C. To se velice hodí při nahrávání z několika TP současně a přitom můžete sledovat, co se vám líbí jinde. Do přijímače můžete instalovat 2,5“ HDD, nebo použít externí porty USB 2,0, které má tento přijímač čtyři! Navíc je zde možnost připojit disk i přes rychlejší port e-SATA. 

Přední panel

Nejdříve je nutné uvést, že se přijímač prodává nejen ve verzi black, ale také white. Bílé provedení je však o tři stovky dražší.

Zcela vlevo je na předním panelu kruhové tlačítko POWER. Následuje velký kontrastní TFT LCD displej 3 “ (64×40mm). Na této „ LCD obrazovce“ si můžeme v Menu zvolit různé varianty zobrazení stavů včetně live obrazu zvoleného kanálu! Ve StandBy obrazovka zobrazuje datum a čas. Nádhera….. Vpravo od obrazovky je čidlo dálkového ovládání a modrá LED, která bliká při jeho použití. Následuje svislý podsvícený panel, který při plném provozu září modře (možno přednastavit také barvy červenou, fialovou a žádnou. V době nahrávání panel bliká a při StandBy panel nesvítí.

Na LCD satelitního přijímače je možno sledovat místo dat také on-line zvolený program. Máme tak kontrolu, co se právě vysílá a televizor stačí zapnout až v okamžiku, kdy začne běžet požadovaný program. Kontrast tohoto LCD zobrazovače je možno ve velkém rozsahu nastavit v Menu.

Menu skinů pro LCD vlevo. Zde si volíme, jakou podobu a kolik informací si necháme na LCD zobrazit. Vpravo dvě ukázky z obrazovky.

Pravá delší strana předního panelu je zakryta odklopným víčkem. Uvnitř najdeme základní tlačítka ovládání: MENU, EXIT, OK a do kruhu situovaná tlačítka pro různé volby. Je zde také jeden ze čtyř portů USB 2,0 (další tři na zadním panelu). Zcela vpravo je prostor pro dekódování. Jsou zde odshora dva CI sloty pro moduly a dva CA sloty pro čtečky karet. Pokud vlastníte kartu M7 od Skylinku, je třeba k dekódování programů použít modul.

Zadní panel

Odleva jsou na zadním panelu nejdříve dvě zaslepené volné pozice výměnných tunerů Plug'nPlay (tuner D a tuner C) a napevno zabudované tunery DVB-S2 na pozicích B a A (propojení těchto tunerů nastavujeme v Menu).

Dále jsou zde komponentní a kompozitní cinch výstupy, S/PDIF optický audio výstup, HDMI výstup a pod ním e-SATA pro připojení externího disku. ETHERNET (10/100/1000 Mbit) a pod ním 2× USB 2,0 pro připojení externích disků, WiFi 300 Mbps., nebo Blue-Ray atp. 

Následují RS-232 a třetí USB 2,0. Posledním portem je napájecí konektor pro externí napájení 12Volt/5A. Poslední položkou je ještě síťový kolébkový vypínač. Pokud vyžadujete SCART, tak nemusíte zoufat, stačí si zakoupit adaptér – redukci z kompozitního výstupu na SCART.

Programovatelné dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání s lesklým povrchem s gumovými tlačítky je o něco větší: 220×50×15/30mm (D x Š x V). Jak je patrné z obrázku je dálkové ovládání v prostoru baterií (2 x AAA) zesíleno. Ve středu dálkového ovládání je devět tlačítek situovaných do kruhu z aloxovaného hliníku. Všechna tlačítka jsou dobře popsána (celkem 53) nebo odlišena barvou. Rychlost přepínání volných kanálů je do vteřiny, u kódovaných do dvou vteřin.

Tímto dálkovým ovládáním lze také v základních funkcích ovládat i další zařízení v domácnosti (televizory, projektory, DVD Playery i Recordery a CD Playery. Programové kódy jsou uvedeny na příbalovém letáku.

Komu nestačí dodávané dálkové ovládání, může si přikoupit luxusnější s doplňkovými funkcemi. Je oboustranné. Na spodní straně je klávesnice, z boku je vypínač, dále je zde možno připojit kabel USB, a sluchátka.

Síťový napáječ se síťovým kabelem

Montážní šroubky spolu s propojovacím kabelem na instalaci interního 2,5“ HDD.

Přijímač je osazen procesorem BCM 7356 s pasivním chlazením (1024 MB RAM/512 MB Flash). Napravo nahoře je kovová konstrukce pro osazení interního disku.

Výběr programu. Zde se zobrazuje u každé stanice vysílaný název relace, vlevo pak jeho podrobný popis. Šipkami najedeme na stanici a potvrdíme přepnutí OK na zvolený program pro celou obrazovku. Vlevo od názvu stanice si všimněte krásných pikonů, které si můžete přiinstalovat.

HbbTV: stačí instalovat plugin

Hybridní vysílání se těší stále větší oblibě. Mimo České televize používá HbbTV také Óčko (zatím jen v terestrice), slovenská televize RTVS v testovacím provozu a další zahraniční televize v Německu, Francii atd.

Máme také možnost ovládání přijímače přes standardní webové rozhraní (OpenWebif) a případně streamování obrazu do PC, nebo jiných zařízení, dále EPG a další ovládání přijímače a nastavení.

Přijímač má podporu nejen HbbTV, ale i www prohlížeče, internetových portálů (CSFD), zobrazení HD PiP a další multimediální funkce. Možnost nahrávání na externí i interní HDD (USB, eSATA) nebo síťový NAS. Nahrávky je možno editovat i mimo přijímač, protože jsou ukládány nezakódované! Image umožňuje instalovat pluginy s dalšími funkcemi a rozšířit tak komfort přijímače.

Přijímač potěšil, cena je přijatelná

Na začátku recenze jsem slíbil, že uvedu, jak jsem s přijímačem spokojen. Přijímač rozhodně nezklamal a splnil mé očekávání. Cena přijímače se srovnatelnými přijímači na trhu je bezkonkurenčně nejnižší, takže jednička. Hardwarově bych přijímač zařadil hned za Golden Interstar Xpeed LX3. Softwarově i rychlostí asi na stejnou úroveň jako Vu+ Solo2.
V přijímači máme k dispozici také 14denní EPG, PiP (obraz v obraze), možno zobrazit i 2× HD.

Sluší se sdělit také něco o kvalitě obrazu. Ten je takový, jak si jej sami nastavíte. Na tomto screenshots je základní nastavení jasu, kontrastu, odstínu, ostření, barevné korekce atd. Vše lze měnit ve velkém rozsahu, tak se to nevyplatí přehánět. Rozlišení jsem nechal na AUTO. HD obraz je vynikající, SD programy by mohly být o chloupek lepší. Nahrávání a přehrávání záznamů je bezproblémové, start záznamu je okamžitý, zrychlení 2×, 4×, 8×, 16×, 32×, 64× atd. je plynulé, bez cukání. Můžeme nahrávat až 4 HD programy najednou a jiný HD program sledovat. Nezapomeňte, že zapnutý TimeShift je jako jedno nahrávání.

Ještě zde uvedu některé důležité a volitelné vylepšení a postup nastavení přijímače Gigablue, které jsem při instalaci provedl:

1. nahrán firmware openMips přes USB flash disk: http://image.openmips.com/4­.1/gbquadplus/openmips-4.1-gbquadplus-20140729_usb.zip

2. po instalaci jsem proklikal instalačního průvodce (jazyk, rozlišení atd.)

3. dále jsem provedl nastavení tunerů dle svého zapojení. Tj. monoblok na A1+A3 a na druhém tuneru loop smyčka. To je pouze pro uživatele s jedním svodem. Pokud má někdo twin LNB a dva svody, je ideální zapojit oba kabely a nastavit v přijímači. Pak jsou možnosti nahrávání a sledování různých kanálů bez omezení.

4. image openMips neobsahuje žádný softcam panel, takže je třeba doinstalovat softcam feed a softcam panel. Sofcam feed umožní, že při stažení pluginů bude seznam navíc obsahovat i možnost stažení emulátorů (CCcam, Oscam, Scam atd.). Sofcam panel pak umožňuje zvolení určitého emulátoru, jeho zastavení nebo naopak spuštění. Do přijímače jsem instaloval plugin CCcam 2.3.0, který podporuje Skylink ICE karty

5. IPK balíčky pro instalaci lze stáhnout různě na internetu. ( například enigma2-plugin-pli-softcamsetup_om4r3_all a cam4me-feed-configs1.0-r0_mipsel).

6. kanály jsem ladil přes funkci FastScan. Vyběr provozovatele Skylink Czech Republic. Lze nastavit i automatické stahování seznamu pro jeho aktualizaci.

7. navíc jsem instalovat plugin pro HbbTV a CZ/SK archívy.

8. picony (obrázky) stanic jsem také stáhl z internetu a nakopíroval do adresáře /usr/share/enigma2/picon. Ty se pak zobrazují v info liště a na displeji přijímače. Instalaci piconů doporučuji, protože loga stanic jsou krásným grafickým doplňkem. Viz obrázky.

K přijímači je možno přikoupit:

DVB-S2 tuner pro GigaBlue: http://www.tvdigitalne.cz/dvb-s2-tuner-pro-gigablue.html, cena 1 190 Kč vč. DPH
DVB-T2/C tuner pro GigaBlue: http://www.tvdigitalne.cz/dvb-t2-c-tuner-pro-gigablue.html, cena 1 390 Kč vč. DPH
HDD 1TB 2,5" pro GigaBlue: http://www.tvdigitalne.cz/1tb-hdd-2–5-pro-gigablue.html, 2 390 Kč vč. DPH
Amiko USB Wifi adaptér: http://www.tvdigitalne.cz/amiko-usb-wifi-adapter-nano.html, cena 269 Kč vč. DPH

Další technické parametry GigaBlue HD Quad Plus:

– OS Linux Enigma2
- LAN ethernet (RJ-45/1000Mbps)
- podpora DiSEqC 1.0/1.1/1.2/USALS
- funkce PiP (obraz v obraze)
- Spotřeba ve StandBy 0,5W
- rozměry: 195×140×40 mm.

Balení obsahuje:

• Přijímač GigaBlue HD Quad Plus
• Síťový napáječ + síťový kabel
• Dálkové ovládání
• Montážní šroubky pro interní disk
• Německý manuál
• Seznam kódů pro universální dálkové ovládání

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače GigaBlue HD Quad Plus černé provedení: http://www.tvdigitalne.cz/gigablue-hd-quad-plus.html, bílé provedení: http://www.tvdigitalne.cz/gigablue-hd-quad-plus-white.html
Mail: info@tvdigitalne.cz
Orientační cena: Cena : 8 490 Kč (8790 Kč bílé provedení) včetně DPH
Na vyžádání prodejce přijímač zdarma předkonfiguruje!

Další nabídku z menu přijímače a obrázky najdete ve fotogalerii níže

Oficiální web: http://www.gigablue.de

Oficiální fórum podpory: http://www.gigablue-support.org/

Oficiální image openMips 4.1: http://image.openmips.com/4.1/
resp. http://image.openmips.com/4­.1/index.php?open=gbquadplus

Další teamy, které tvoří image pro tento přijímač:

OpenATV – http://images.mynonpublic­.com/openatv/beta/index.php?o­pen=gbquadplus

OpenRSi – http://www.openrsi.org/open­rsi/downloads/gigablue-openrsi-4–0/

HDFreaks – http://v4.hdfreaks.cc/?dir=gbquadplus

HDMU – http://www.hdmedia-universe.com/board/pages.php?pa­geid=1&box=gbquadplus

UX DAy - tip 2

Tematická videa na You Tube:
http://www.youtube.com/wat­ch?v=HITuj5v9VMg
http://www.youtube.com/wat­ch?v=B4Gbl89qGa8
http://www.youtube.com/watch?v=Rmo-tBORVIk

Foto a screenshoty autor s použitím firemních fotografií

Jaký displej byste uvítali na předním panelu u svého přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).