Hlavní navigace

Freedom TV: Po roce 2017 chceme mít v republice padesát DVB-T2 vysílačů

13. 1. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

V Říčanech začal dnes vysílat druhý kanál regionálního DVB-T multiplexu 19, který nabízí placené kanály v HD i SD kvalitě. O jeho vzniku jsme mluvili s majitelem společnosti dvbexpert Jaroslavem Pechem.

Jako investor definuje Pech nabídku placených DVB-T kanálů jako doplňkovou službu ke všem typům příjmu. Těm chce konkurovat hlavně nízkou cenou a snadnou dostupností terestrického vysílání. Následující dva roky plánuje vysílat v rámci Říčanska, po roce 2017 by rád po celé republice provozoval síť padesáti vysílačů ve standartu DVB-T2.

Jaký je aktuální stav vašeho projektu placené DVB-T sítě?

Koncem listopadu nám ČTÚ schválil regionální multiplex 19 na kanálech 25 a 49 pro Střední Čechy, konkrétně Říčansko. Vysíláme balíček skupiny HBO, to znamená HBO, HBO 2 a HBO Comedy v HD, FilmBoxy, Sport 1, 2 v HD nebo Eurosport 1 a 2 v HD a další. Do jednoho multiplexu se vejde deset kanálů, z toho zhruba polovina je v HD.

Se kterými broadcastery jednáte?

Oslovili jsme vybrané vysílatele disponující prémiovým obsahem, konkrétně Channels, SPI, Discovery, Film Europe, AMC a HBO. A všichni projevili o náš projekt zájem.

O jakou programovou skladbu usilujete?

Snažíme se z každého žánru nabídnout dva i více kanálů a celkem počítáme s dvacítkou programů. Důraz chceme klást na filmy a sport. Jen ze sportu už dnes nabízíme čtyři kanály v HD. Důležitá je pro nás i přijatelná cenová úroveň. Proto si naši diváci mohou vybrat konkrétní kanály, které si chtějí předplatit. Kompletní nabídka všech programů stojí na měsíc 540 korun včetně DPH.

A set-top boxy poskytujete zdarma?

Set top box nabízíme za 990 korun včetně daně. První karta vyjde na tři stovky, každá další na pět set. Standardně dodáme zákazníkům pro jeden účet maximálně čtyři karty. Nabízíme buď set-top box s kartou, nebo CI modul s kartou do jejich TV.

PSALI JSME: V Česku odstartuje placená pozemní televize, brzy ji naladíte nedaleko Prahy

Na jaké diváky cílíte?

Na všechny. Chceme se profilovat jako doplňková služba nejen pro diváky terestrického vysílání, satelitní, kabelové nebo IPTV. Navíc terestrické vysílání je dnes dostupné všude.

Nabídnete prvním zájemcům nějakou zvýhodněnou nabídku?

První stovce zákazníků nabízíme desetiprocentní slevu při předplatném programového balíčku na období jednoho roku.

Kdo je vlastně investorem?

Je to společnost dvbexpert, která se zabývá velkoobchodním prodejem zařízení a příslušenstvím pro přenos jakýkoliv dat po optických, ethernetových nebo koaxiálních rozvodech a dnes už i vzduchem. Od spuštění projektu máme rozpracované nabídky i pro poskytovatele internetového připojení, kteří mají sami zájem o vybudování takové sítě v místě jejich působení.

Jak chcete službu dále rozvíjet?

Podle našeho plánu chceme do roku 2017 vysílat na dvou existujících kanálech v rámci Říčanska. A po roce 2017 chceme mít padesát takových vysílačů po celé republice.

To už ale bude DVB-T2…

Určitě, právě proto chceme počkat do roku 2017. Set-top boxy, které dodáváme, už mohou DVB-T2 přijímat. Náš plán je postavit padesát vysílačů v DVB-T2 a stejně jako v Říčanech provozovat v každé lokalitě dva multiplexy. Konkrétně uvažujeme o městech jako je Liberec, Hradec Králové, Ostrava nebo Brno. Třeba o vysílání v Praze se nejspíš vůbec nebudeme snažit.

Neplánujete vysílat v DVB-T2 už před rokem 2017?

Mnohokrát jsme na toto téma jednali s ČTÚ, ale oni sami nám doporučovali se tímto směrem nepouštět. A mě to přijde logické. Lidé zatím nejsou na přechod připraveni, minimálně z pohledu vybavení set-top boxy. Tunerem pro DVB-T2 nejsou často vybaveny ani televize koupené před dvěma lety. Přechod na DVB-T2 nebude podle mě jednoduchý ani za ty dva roky.

V čem konkrétně bude pro vás DVB-T2 lepší?

Nabízí o padesát procent větší vysílací kapacitu. Kromě toho se začne vysílat v kodeku H.265, který při stejném bitrate nabídne lepší obrazovou kvalitu.

Proč by vlastně měli diváci na projekt placeného DVB-T slyšet?

Jak jsem říkal, jde o doplňkovou službu k terestrickému vysílání. To přijímá okolo šedesáti procent domácností. Anténu pro tento druh vysílání mají dnes všichni, a pokud chtějí pouze jeden nebo dva vybrané placené programy, třeba sportovní, mohou si tuto službu zaplatit. Nejsou přitom nuceni ke koupi základního balíčku, po kterém si teprve mohou doplatit za vybraný tematický kanál. Nenutíme zákazníky platit za programy, na které nekoukají – službu mohou využívat jen v případě jejich zájmu.

Nabídnete i nějaký vlastní kanál?

Aktuálně řešíme spuštění infokanálu s názvem FreedomTV.cz. V první fázi bude určen obyvatelům Říčan a širokému okolí. Nebráníme se ani umístění jiných kanálů.

Automatické ladění kanálů může být z vašeho pohledu ideálním komunikačním nástrojem, jak se dostat do povědomí potenciálních diváků. Infokanál bude volně dostupný?

Ano. Zahájili jsme spolupráci s webem Dobré Říčany, který disponuje vlastním videoobsahem z akcí a děním v našem městě. Ten by měl kromě naší infosmyčky tvořit základ chystaného infokanálu. Pevně věřím, že i ostatní firmy z Říčan a okolí se budou chtít na tomto kanále prezentovat.

Kdy počítáte s jeho spuštěním?

Připravujeme podklady pro RRTV, počítám, že nejdříve v únoru.

Jakým způsobem se bude za vaše služby platit?

Samozřejmostí jsou bankovní převody, ale budeme využívat i platformu Go Pay umožňující on-line platby. Po příslušné platbě obdrží zájemce potřebný hardware, aktivace služby pak proběhne do pěti minut od objednání. Objednávku jsme rozdělili do dvou separátních procesů, protože jsme nechtěli, aby objednávka hardwaru a aktivace služeb proběhla v jednom kroku. To proto, že než k divákovi hardware doputuje, nemohl by sledovat objednané pořady a zbytečně by za ně platil. Aktivaci si tedy zákazník provede sám po obdržení hardwaru. Platební portál funguje i jako peněženka, kterou lze přednabít libovolnou částkou. Snažíme se celý proces maximálně zjednodušit, proto u nás divák nepodepisuje žádnou smlouvu, jediným úkonem je samotná platba.

Jaké nejmenší období je možné si předplatit?

Nabízíme platby po měsících, roční předplatné pak vyjde o pár procent levněji. Vzhledem k podmínkám nastaveným broadcastery nemůžeme nabízet předplatné menší jak jeden měsíc.

Vaší hlavní výhodou by tedy měla být dostupnost DVB-T technologie a nízká cena.

Určitě. Kompletní programový balíček zákazníka u ostatních operátorů se skládá vždy ze základní nabídky a nějakého rozšíření, a právě o to rozšíření jde. Náš zákazník zaplatí pouze za ono rozšíření a ne za základní balík, který je volně dostupný a zákazník ho má stejně naladěný.

Chystáte v dohledné době nějaké další rozšíření?

Testujeme třeba HbbTV, kterou chceme spustit během dvou měsíců. Primárně bude sloužit pro naši vlastní VOD knihovnu. Ta bude mít podobu zpětného archivu za posledních čtrnáct dní a možnosti uložení divákem až dvaceti hodin záznamu z našich multiplexů na naše diskové úložiště. Divák bude potřebovat jen internetové připojení a chytrou televizi s touto funkcí, což je de facto každá vyrobená po roce 2012.

Jak hodnotíte vysílání placeného DVB-T na Slovensku?

Tomuto projektu velice fandím, ale na Slovensku je trochu jiná situace. Jde o celostátní multiplex, který ale nenabízí žádný HD filmový program jako my a tuším, že ani žádný sportovní program v HD. Nás z pohledu doplňkové služby zajímají primárně HD sportovní přenosy a prémiový filmový obsah v HD. Proto také třeba u filmových kanálů standardně nabízíme českou i originální zvukovou stopu.

Budete při prodeji vašich služeb využívat obchodních zástupců?

Zatím o nich neuvažujeme. Spoléháme spíše na komunikaci v médiích a v místě našeho působení, třeba skrze radnici nebo další místní instituce.

Neplánujete produkovat vlastní televizní obsah?

Ne, na to nemáme kapacitu. Samozřejmě nepočítám tvorbu infosmyčky, reklamních spotů nebo instruktážních videí s návodem, jak zapojit set top box.

Odkud vysíláte?

V Říčanech se tomu objektu říká Alfa Tower nebo také bod Alfa. Jde o nejvyšší budovu na Černokostelecké ulici na začátku Říčan. Z tamní střechy vysílají oba multiplexy.

Jak velké území pokrývají?

Přesné měření zatím neproběhlo, hodně záleží na terénu. Třeba v Babicích, vzdálených od vysílače pět kilometrů, máme přijímanou úroveň 60 dBuV bez nějakých anténních zesilovačů a s anténou o zisku jedenácti dBi.

Jak probíhá odbavení signálu?

Streamy nabíráme optikou. Třeba HD verze HBO 2 a Comedy na satelitu ani nevysílají, ty nabíráme přímo v centrále. Jako zálohu pro optiku pak využíváme satelit.

Tipy C

A kódování nezabírá nějaký prostor?

Maximálně bajty. Využíváme systém Conax. To už zabírá více místa EPG.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).