Hlavní navigace

Formát Ultra HD je budoucností, Radiokomunikace jeho testy okopírují trendy

8. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na formát Ultra HD už se připravuje řada vysílatelů, především z oblasti placené televize. Chtějí si zejména spravit chuť po nepříliš úspěšném nasazení trojrozměrného obrazu.

Radiokomunikace otestují formát budoucnosti

České Radiokomunikace (ČRa) oznámily, že poté, co se jim podařilo od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) získat oprávnění na prodloužení experimentálního vysílání ve standardu DVB-T2Praze, se pustí do testů technologie Ultra HD, chcete-li jinak 4K, tedy rozlišení 4× vyššího než je Full HD s 1920×1080 pixely. Tento krok se může zdát nezasvěcenému čtenáři možná jako postavený na hlavu, ale opak je pravdou. Telekomunikační operátor bude pouze kopírovat trendy, které byly nastíněny už ze zahraničí. Ostatně, ukázala už to praxe v první polovině letošního roku.

Lídrem v tomto směru chce být především lucemburská společnost SES, která je provozovatelem satelitů Astra na několika orbitálních pozicích. V březnu operátor prezentoval výsledky takzvaného Astra Satellite Monitor 2012. Jde o každoroční prezentaci toho, jak si satelitní televize v Evropě vede vůči jiným platformám a také, jaké ji čekají vyhlídky pro nejbližší budoucnost. Na jednom ze slidů mj. SES uvedla, že od příštího roku budou všechny významné sportovní události prezentovány ve formátu Ultra HD. Půjde nejenom o olympiádu, ale například i FIFA World Cup 2014, Světový pohár v ragby 2015, Euro 2016 a některé další sportovní události.

Významné sportovní události, u nichž se počítá od roku 2014 s nasazením technologie Ultra HD
Autor: SES

Významné sportovní události, u nichž se počítá od roku 2014 s nasazením technologie Ultra HD

Příchod technologie Ultra HD nebude okamžitý

Bylo by pochopitelně naivní si myslet, že formát Ultra HD nastoupí například příští rok a masivně se rozšíří na trh. Jeho příchod můžeme srovnat například s postupnou implementací digitálního pozemního televizního vysílání (DVB-T), které v průběhu let získávalo další a další procenta, až se nakonec stalo dominantním také v České republice a na Slovensku. Zdali bude formát Ultra HD časem náhradníkem za HD vysílání a SD rozlišení časem úplně zmizí, to je spekulace, do níž bych se nechtěl pouštět. Ostatně, překotný vývoj technologií ukázal, že předpovídat cokoli v této oblasti na několik let dopředu je zkrátka nemožné.

Jak je z grafu operátora SES patrné, v prvních letech budou v oblasti Ultra HD dominantní televizory. Po letech ovšem první příčku převezmou set-top-boxy a přibližně od roku 2020 (vše je samozřejmě studie) by si měly prvenství v oblasti podpory formátu Ultra HD držet právě stolní přijímače. V tu dobu už by jich mohlo na světovém trhu být více než 25 milionů. Počet programů ve formátu Ultra HD už by se ve stejnou dobu měl pohybovat jen něco málo pod stovkou. Z dnešního pohledu je to sice utopie, stačí se ale ohlédnout jen do nedávné minulosti, jak to bylo s formátem HD a Full HD. Pak už to nezní úplně jak z říše sci-fi.

Předpokládaný vývoj na poli Ultra HD v oblasti televizorů, set-top-boxů a televizních stanic od roku 2012 do roku 2023.
Autor: SES

Předpokládaný vývoj na poli Ultra HD v oblasti televizorů, set-top-boxů a televizních stanic od roku 2012 do roku 2023.

Formát Ultra HD také tématem veletrhu IFA

Nové světlo do technologie Ultra HD má vnést také veletrh IFA, který se bude konat v Berlíně příští měsíc, konkrétně od 4. do 5. září pro odbornou veřejnost (novináře, zaměstnance z oboru), a poté i pro běžné návštěvníky – od 6. do 11. září. Tuto akci jistě nemusíme čtenářům blíže představovat. Jde o největší událost v oblasti spotřební elektroniky v Evropě. Jejím protipólem je pouze americký CES, který se každoročně koná v Las Vegas. Stejně jako loni ani letos nebude DigiZone.cz na této významné akci chybět a přinese vám z ní zajímavosti, které se zaměřením našeho serveru souvisí.

Očekávána je zejména společná prezentace satelitní televize Sky Deutschland, již zmiňovaného lucemburského operátora SES a také značky Sony. Právě tyto tři subjekty budou společně prezentovat na veletrhu možnosti technologie 4K, a to jak v oblasti domácího užití, tak i například pro velkoplošné veřejné projekce. Od rozlišení Ultra HD si toho ostatně řada firem v oblasti elektroniky hodně slibuje, a to zvláště proto, že technologie 3D se příliš neuchytila a někteří vysílatelé už od ní dokonce ustoupili. Například německá Sky ve 3D ale svůj speciální kanál stále vysílá, stejně jako ve Velké Británii a Itálii.

BRAND24

Budoucnost ve formátu Ultra HD vidí i placená satelitní televize Sky působící kromě Velké Británie také v Německu, Rakousku a Itálii.
Autor: Gettyimages Editorial (isifa)

Budoucnost ve formátu Ultra HD vidí i placená satelitní televize Sky působící kromě Velké Británie také v Německu, Rakousku a Itálii.

Ultra HD s novým kodekem H.265/HEVC

V rámci technologie HD, respektive formátu Full HD, jsme se doposud setkávali s kodekem H.264/AVC. Pro potřeby Ultra HD však bude logicky potřeba vyšší přenosový prostor, respektive vyšší komprese obrazu, avšak bez ztráty kvality pro lidské oko. Tomu vyhoví nová technologická norma H.265/HEVC, která byla schválena na začátku letošního roku Mezinárodní telekomunikační unií (ITU). V praxi si lze představit to, že pro přenos signálu bude stačit menší prostor v rámci datového toku. Lepší představu vám dá tabulka, kterou naleznete níže. Je rozdělena do několika sloupců podle hodnocení – pesimistický, nejpravděpodobnější a optimistický. Rozdíl v přenosové kapacitě mezi H.264 a H.265 je radikální.

Další překvapením mohlo být zjištění, že obsah pro test Ultra HD technologie dodá Česká televize, byť půjde pouze o jakousi smyčku, která navíc nebude veřejně přístupná. Proč právě veřejnoprávní médium by mělo být v této oblasti experimentátorem? Na tuto otázku odpoví například spolupráce španělského operátora Hispasat s tamním vysílatelem RTVE. I ten je totiž veřejnoprávním médiem. Jak koncem července upozornil portál Broadband TV News, Hispasat už otestoval úspěšně formát Ultra HD také v Brazílii (Španělsko je samozřejmostí). Spuštění Ultra HD kanálu od Hispasatu je tedy na spadnutí. A o tom, že se nebude v rozlišení 4K vysílat jen fotbal, rugby a pochopitelně i olympiáda, napsal na začátku srpna server Broadcastnow.co.uk. Budoucnost Ultra HD tedy rozhodně patří, otázkou je pouze, kdy přijde u nás její čas, v jaké míře a jaké podobě.

Jaké jsou odhady pro datovou náročnost technologie Full HD a Ultra HD (H.264 a H.265)? To zobrazuje tato tabulka
Autor: SES

Jaké jsou odhady pro datovou náročnost technologie Full HD a Ultra HD (H.264 a H.265)? To zobrazuje tato tabulka

Považujete formát Ultra HD za budoucnost televizního vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).