Hlavní navigace

Michel Fleischmann: S rozhlasovou digitalizací není třeba spěchat

14. 6. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
14. 6. 2011

Digitalizace rozhlasového vysílání v České republice by se měla připravit lépe než ta televizní, aby netrpěla podobnými dětskými nemocemi. Serveru MediaGuru.cz to řekl Michel Fleischmann, prezident skupiny Lagardere pro Českou republiku, která provozuje rádia Frekvence 1, Evropa 2, Bonton, Dance rádio a patří jí mediazastupitelství Regie Radio Music (RRM). Lagardere byla jednou ze skupin, která v Poslanecké sněmovně prosadila novelu zákona, kterou se prodlužuje platnost analogových licencí stávajících rádií do roku 2025.

K TÉMATU: Rádio Impuls se přihlásilo k digitalizaci, dostalo transformační licenci

Doufám, že orgány státní správy se budou dívat s větším nadhledem a s větší zkušeností na to, jakým způsobem se to bude dít. Hlavně tady nehrozí nebezpečí, že by vznikla analogová tma, takže není nutné celý proces uspěchat na úkor kvality, není kam bezhlavě spěchat, míní Fleischmann o rozhlasové digitalizaci. Zatím podle něj není jasné, na jakých platformách bude rozhlasové vysílání pokračovat. Současné systémy DAB a DAB+ se mohou do roku 2025 přežít a komerční rádia nic nenutí v nich začít vysílat.

ČTĚTE TAKÉ: Rádia skupiny MMS budou žádat o transformační licence

Osobně si myslím, že byly správně udělané legislativní kroky a že je dobrá angažovanost hráčů na trhu o podpoře rozhlasové digitalizace, pochválil si Fleischmann rozhlasovou diginovelu, která místo zavádění digitálního vysílání prodlužuje dobu trvání analogu a zabetonovala rozhlasový trh před vstupem jakékoli konkurence. Prezident české pobočky Lagardere je přesvědčen, že rozhodnutí o rozhlasové digitalizaci bude koordinovat celoevropská vyhláška.

NAPSALI JSME: Rádio Prácheň přejde na digitální vysílání a má tak licenci do roku 2025

Je to velká debata i v zahraničí. V Anglii se celý proces brzdí, v Německu plno vysílatelů vrací licence, ve Francii je to zpochybněno a minimálně oddáleno o dva roky. Technologický vývoj běží, ale my jsme především závislí na zvyklostech posluchačů. Lidé nemají potřebné přístroje, mají telefony a je na nich, na čem budou chtít poslouchat. Je velká otázka, jak to nakonec bude vypadat, argumentuje Fleischmann. Lagardere se přes to na digitalizaci chystá – třeba tím, že zprovoznila vlastní internetová rádia. Uvažujeme třeba o internetovém rádiu klasické hudby nebo mluveného slova. Stojí nás to už dnes nemalé prostředky, říká.

K VĚCI: Pardubické Fajn Rádio Life se zavázalo přejít na digitální vysílání

Podobné průtahy jako u televizní digitalizace podle Fleischmanna u rádií nehrozí. Už z toho důvodu, že kvalita analogového rádiového vysílání je v rozmanitosti a i po stránce zvuku dostačující a digitální nebude o tolik větší. Rozhlasová digitalizace přináší nové služby, to je pravda, ale v rozhlasu jsou spíše doplňkové, ne že by měnila podstatu věci. Může změnit omezené prostředí éteru a může vytvořit možnosti pro nové projekty, míní v rozhovoru pro serveru MediaGuru.cz prezident skupiny Lagardere. Pozice hlavních hráčů na českém rozhlasovém trhu ale podle něj nebudou ohroženy.

ROZHOVOR: Analogové rozhlasové vysílání nemusí skončit v roce 2025, míní šéfka RRTV

Novela vysílacího zákona, která řeší rozhlasovou digitalizaci, umožňuje všem provozovatelům komerčních rádií požádat v předem stanovené lhůtě před vypršením již jednou prodloužené licence pro analogové vysílání požádat o tzv. transformační licenci, která je nároková a umožňuje rádiím vysílat analogově až do roku 2025. Jinak by musela po vypršení platnosti prodloužené licence znovu žádat o frekvence, na kterých vysílají, ale Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) by na ně vypsala veřejné výběrové řízení, kterého by se mohl zúčastnit kdokoli.

BRAND24

DÁLE: Česká BBC získala transformační licenci pro digitální rozhlasové vysílání

Transformační licence v podstatě nejsou licence. Nejedná se o novou licenci, ale o prodloužení stávající licence do roku 2025 a jejím získáním se provozovatel zavazuje, že přejde na digitální vysílání. K 1. červnu 2011 jsme udělili devět transformačních licencí a nikomu ještě neuplynula marně lhůta pro podání žádosti. Ještě nikdo tedy neprošvihl termín, v jakém si může o tuto licenci požádat. Předpokládáme, že to tak bude pokračovat i dál, vysvětlila v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).