Hlavní navigace

Ferguson Ariva T265: po aktualizaci zcela jiný set-top box

8. 2. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Ferguson
UVNITŘ NOVÉ FOTOGALERIE – Nová verze firmwaru dokázala kvality přijímače budoucího zemského vysílání v DVB-T2/HEVC v řadě věcí výrazně změnit. A to převážně k lepšímu.

Pozemní digitální přijímač Ariva T265 (1090 Kč) z produkce firmy Ferguson vykazoval v konfiguraci, ve které je i u nás běžně prodáván, slušnou řadu neduhů. Především velmi často „zamrzal“ (obzvláště při přehrávání videí z paměťových nosičů připojených k USB), postrádal češtinu a ideálně nevypadal ani příjem zemského vysílání v nové normě DVB-T2, který by měl být asi tím nejčastějším důvodem pro koupi tohoto levného přístroje.

Z pokusného DVB-T2 vysílání programu ČT sport, který v kodeku HEVC šíří České Radiokomunikace z vysílače Praha-město, si Ariva neporadila s verzí 1080i, u 1080p se zase s problémy potýkal zvuk. Bez potíží se neobešly ani multimediální funkce. Na jeden přístroj problémů až až…

Výrobce ale připravil aktualizaci firmwaru přijímače a ta zaúčinkovala jako mávnutí kouzelným proutkem. Většina problémů zmizela, což si vyžádalo novou, resp. výrazně upravenou recenzi, kterou vám nyní přinášíme. Následující řádky tedy odpovídají přijímači s firmwarem verze Ariva T265 04012017.

NAPSALI JSME: Ferguson Ariva T265: nový pozemní přijímač DVB-T2/HEVC (H.265)

Ferguson Ariva 4K Combo: pozemní, kabelový i satelitní přijímač v jednom a levně

Základní popis přijímače Ariva T265 vám DigiZone přinesla už loni v létě, nyní jsme se k němu vrátili především z hlediska pozemního příjmu v normě DVB-T2/HEVC. Skutečnost, že se start přechodové „tédvojkové“ sítě opožďuje, nic nemění na faktu, že dříve či později budou majitelé starších televizorů nuceni změnu vysílacího standardu řešit, a pokud nesáhnou hned po novém televizoru, budou vybírat z nabídky set-top boxů pro DVB-T2/HEVC.

K TÉMATU: Vláda dnes schválila dvě ze tří klíčových legislativních změn pro přechod na DVB-T2

Připomeňme si, že přijímač je umístěn v nevelké plastové krabičce se vcelku příjemným a moderním vzhledem. Vpředu najdeme klasický displej, který nejčastěji zobrazuje číslo aktivované stanice, zadní strana pak je plně v režii konektorů – vstup a výstup pro signál z pozemní antény, USB, výstup HDMI, analogový A/V výstup v minijackovém provedení, digitální optický audio výstup S/PDIF a přípojka síťového napájení. Druhé rozhraní USB najdeme ještě na levém boku přijímače.

Absence přípojky LAN pro domácí počítačovou síť napovídá, že funkce spojené s internetem či přístup k síťovým úložištím jsou pro tento přístroj mimo hru. Zapomeňte tak nejen na přehrávání videí, která máte v počítači, ale také na HbbTV. Což je s ohledem na rostoucí obsah těchto hybridních zdrojů (a o dalším potenciálu ani nemluvě) značné ochuzení užitné hodnoty přijímače.

Seznam dostupných stanic se zobrazuje ve sloupci nalevo, načítá se i název běžícího a následujícího pořadu.
Autor: Petr Žák

Seznam dostupných stanic se zobrazuje ve sloupci nalevo, načítá se i název běžícího a následujícího pořadu.

Spodní strana přístroje má kromě otvorů chlazení i výřezy pro případné svislé připevnění na zeď či jinou podložku. Na horní straně je trojice tlačítek pro zapnutí/vypnutí do pohotovosti a pro pohyb kurzoru nahoru a dolů, k ovládání ale poslouží především dálkový ovladač vcelku klasického uspořádání s přehledně označenými tlačítky. K jeho kladům jistě patří fakt, že některá hlavní tlačítka ve tmě světélkují, což v setmělé místnosti před televizorem oceníme. Po aktualizaci firmwaru přijímače se výrazně zlepšila i odezva na povely ovladač. Nyní je vcelku standardní.

Instalace nyní i s češtinou

Při prvním uvedení do provozu se nejprve zobrazí volby jazyka obsluhy (po aktualizaci už nabízí i češtinu), země přijmu (včetně Česka) a typu vyhledávání (volné stanice nebo vše). Pak už se rozeběhne automatické ladění televizních a rozhlasových stanic (vesměs pokud budete chvíli otálet, spustí se samo).

Seznam nalezených a uložených kanálů se pak vyvolává obvyklým způsobem – tlačítkem OK dálkového ovladače. Výhodou je, že pořadí programů vzniklé při ladění lze nejen zaměnit za abecední sled, ale také individuálně upravit přesunem stanic na požadovanou pozici, navíc položky, které nechceme, je možné i vymazat; přesun provádíme u každé položky samostatně, vymazat lze více stanic najednou.

Změnit lze i název stanice. Můžeme si také vytvořit až osm seznamů oblíbených položek, jejichž přednastavené názvy, jako Filmy, Sport, Hudba…, lze rovněž snadno přepsat.

Lokalizované menu nastavení

Klasický symbol domečku na tlačítku dálkového ovladače tentokrát otevírá menu přístroje.

Hlavní menu je rozděleno do celkem sedmi kapitol:

Program – zde lze upravovat seznam programů, uložit si zvolený pořad do paměti pro zapnutí nebo pro nahrávku a zadat způsob řazení stanic v seznamu.

Obrázek – trochu nelogická zdrobnělina coby překlad anglického Picture, nicméně zde volíme poměr stran obrazu, jeho rozlišení – od 576i po 1080p, TV normu a průhlednost informačních polí.

Hledej – automatické i ruční vyhledávání stanic, volba země příjmu – včetně Česka, napájení antény.

Čas – časové pásmo, automatické vypnutí/zapnutí.

Možnosti – jazyk menu, titulků, teletextu a zvuku – vše opět včetně češtiny.

Systém – rodičovský zámek, změna hesla – výchozí je 0000, návrat k továrnímu nastavení, informace o aktuálním stavu přijímače a aktualizace softwaru z připojeného USB nosiče.

USB – multimédia, vstup do paměťových nosičů připojených k některému z dvojice rozhraní USB, volby pro nahrávání.

EPG má šikovnou podporu nahrávání a už i češtinu.
Autor: Petr Žák

EPG má šikovnou podporu nahrávání a už i češtinu.

Programový průvodce už v češtině

Programový průvodce (EPG) se spouští tlačítkem Guide na dálkovém ovladači. Má poměrně jednoduché provedení: přijímaný program zde nemá své „okno“, zůstává na obrazovce, a EPG v nastavitelně průhledné podobě se zobrazuje přes něj. Levá polovina průvodce patří sloupci se stanicemi, do pravé se pak načítají následující pořady. Červeným tlačítkem ovladače lze zobrazit pro zvolený pořad podrobnější informace (pokud jsou k dispozici).

Pokud v levém sloupci procházíme jednotlivé stanice, přijímač se na ně rovnou přepíná. Vyhledané údaje o programech se v paměti neuchovávají, přijímač je vždy načítá znovu.

Dalšími barevnými tlačítky dálkového ovladače se můžeme přesouvat na další dny (žluté vpřed, modré zpět), zeleným pak lze vybraný pořad naprogramovat k nahrání na externí paměť. Při tom můžeme upravit načtený čas spuštění nahrávky i její trvání, čím lze eliminovat odhadnutý časový posun ve vysílání.

Mezi pozemními stanicemi máte možnost i vyhledávat…
Autor: Petr Žák

Mezi pozemními stanicemi máte možnost i vyhledávat…

Multimédia jsou omezená stále, ale už nedochází k zamrzání reprodukce

Další funkcí přijímače je reprodukování videí, fotografií či hudby z USB pamětí. Výkon – s ohledem na vlastnosti srovnatelných zařízení – lze označit za slabší průměr. V případě videí Ariva nejdůležitější typy souborů a kontejnerů – MKV a DivX – načte a spustí, problém ale má s externími titulky pro soubory DivX/XviD. Buď je „nevidí“, nebo z nich udělá jakýsi mišmaš zobrazovaný bez ladu a skladu v šíleném tempu, navíc bez české diakritiky, byť lze češtinu v submenu zvolit. Nezvládá např. AVCHD, WMV či XAVC S, problém je i s videi s vyšším datovým tokem. Např. ze známého testovacího souboru Oceanic Life se 40 Mb/s (MP4) přehraje jen zvuk.

Kladem ovšem je, že po aktualizaci firmwaru přístroje de facto zmizelo nepříjemné zamrzání reprodukce přehrávaných videí i výpadky zvuku v případě HD Ready a Full HD souborů MP4.

Podle očekávání bezproblémové je pak přehrávání fotografií (JPEG) a hudebních empétrojek včetně obvyklých možností automatické výměny snímků s volitelným intervalem či režimů opakování reprodukce.

Připojený pevný disk lze, jak je dnes poměrně obvyklé u podobných set-top boxů, ale např. i u televizorů, využít také k nahrávce zvoleného pořadu. Zde je velkým plusem, že přístroj nahrávku nijak nekóduje, lze ji tedy z nosiče bez potíží přehrávat na jiných přístrojích, stejně tak ji i otevřít v počítači, případně upravit (sestřihat) a uložit na libovolné archivační médium. Záznam je ukládán bez úprav ve formátu TS.

Přijímač s firmwarem verze Ariva T265 04012017 už bez potíží zvládal i příjem vysílání v DVB-T2/HEVC.
Autor: Petr Žák

Přijímač s firmwarem verze Ariva T265 04012017 už bez potíží zvládal i příjem vysílání v DVB-T2/HEVC.

DVB-T2 po aktualizaci bez problémů

Ariva T265 je určena pro příjem v obou normách digitálního pozemního vysílání, DVB-T i DVB-T2. Příjem v současném standardu zvládá dobře, ostrost obrazu – včetně programů vysílaných v HD rozlišení – však není na takové úrovni, jakou poskytují třeba satelitní či kabelové přijímače, o něco ostřejší se obraz jevil i z tuneru zkušebního televizoru Samsung UE49KU6472U. Kvalitu obrazu ale můžeme označit za slušný průměr.

V případě nové normy T2 s kódováním HEVC (H.265) jsme zatím odkázáni na pokusné vysílání Českých Radiokomunikací (s přispěním České televize) realizované na 50. kanálu z žižkovského vysílače Praha-město. V době zkoušek Arivy zde přes den (cca do 17 hodin) běžel program ČT sport v HD (1080i, 1080p) a SD rozlišení (540p), večer a o víkendu pak HEVC smyčka se záběry Prahy a několika exponátů Národního technického muzea v HD (1080/50p) a 4K (2160/50p) rozlišení. Ariva T265 není pro příjem ve 4K vybavena, týkají se jí tedy jen HD a SD varianty.

S nově aktualizovaným firmwarem výše zmiňované verze nelze ani příjmu vysílání v T2/HEVC nic zásadního vytknout, obraz i zvuk jsou reprodukovány ve velmi dobré kvalitě. Jen si neodpustím poznámku, že kvalita vysílání 540p je obecně dost hrozná – doufejme tedy, že se v praxi nebude příliš využívat.

BRAND24

Po aktualizaci firmwaru jsem měl tak trochu pocit, že mám co dělat se zcela jiným modelem. Samozřejmě, že nějaké neduhy se stále najdou – především v přehrávání multimediálních souborů, kde by neškodila obsáhlejší formátová kompatibilita i zvládání videí s vyšším datovým tokem. Hlavní úkol, příjem v připravované normě DVB-T2 s kódováním HEVC, ale Ferguson Ariva T265 s aktualizovaným firmwarem zvládá bezproblémově.

Takže zvážíme-li poměrně příznivou cenu okolo jednoho tisíce korun, lze přijímač doporučit především uživatelům, kteří jeho multimediální funkce až tolik nevyužijí, třeba proto, že je dobře zvládá už jejich televizor či jiná komponenta domácí AV sestavy.

Hodnocení (pro firmware verze Ariva T265 04012017)

Pro:

  • příznivá cena
  • bezproblémová reprodukce vysílání v DVB-T2/HEVC
  • volně využitelné nahrávky
  • digitální audio výstup

Proti:

  • slabší formátová kompatibilita multimediálního přehrávače pro videa
  • u filmů ve formátu DivX/Xvid problémy s externími titulky
Ferguson Ariva T265
cena: 1090 Kč
vybrané funkce: přehrávání multimédií; možnost záznamu na externí USB disk
tunery; zvuk: DVB-T, DVB-T2 (HEVC); MPEG-1, PCM, Dolby 5.1, Dolby (downmix 2 kanály), Dolby Prologic
příjem (rozlišení): SD (720 × 480 bodů), HD Ready (1280 × 720 bodů), Full HD (1920 × 1080 bodů)
čtečka přístupových karet: nemá
přehrává (udáváno): JPEG; MPEG-1, MP3; H.265/HEVC, H.264, MPEG-1, 2, 4
vstupy/výstupy: na zadní straně: HDMI 1.3b (výstup), digitální audio výstup (optický), AV výstup (minijack), USB 2.0, anténní vstup a výstup; na boku: USB 2.0
spotřeba: max. 10 W; pohotovostní režim neudán
rozměry (Š x V x H), hmotnost:  134 × 88 × 27 mm, 135 g

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • napájecí adaptér 5 V, 1,5 A
  • uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Jak budete řešit nové zemské vysílání v DVB-T2/HEVC?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).