Hlavní navigace

Ferguson Ariva 203 HD: osvědčená značka satelitního přijímače v nové verzi

4. 6. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ferguson Ariva každý rok přichází s novým inovovaným modelem přijímače. Ariva 203 je osazena novým rychlým dual-core procesorem ALI 3516.

Nástupce modelu Ariva 202E, Ariva 203, zaujme nejen rychlejším procesorem, ale i dvěma novinkami, funkcemi Small2Big a Big2Small.

Přední panel

Přijímač se opět vyrábí v černé barvě. Design je zcela totožný s dřívějšími modely Rozměry jsou: 260×160×50mm. Na předním panelu odleva najdeme kulaté tlačítko POWER pro zapnutí/vypnutí přijímače do/ze StandBy. Při vypnutí svítí pod displejem červená dioda. Následují do kruhu situovaná tlačítka se šipkami, které přepínají na následující/předchozí kanál, přesouvají kurzor v menu směrem nahoru/dolů, další nastavují hlasitost +/-, nebo přesouvají kurzor v menu směrem vpravo/vlevo. Uprostřed kruhu je kulaté tlačítko OK, které umožní výběr možností v menu, nebo zobrazeni seznamu kanálů. Dále vpravo je tlačítko MENU, kterým zapínáme/opouštíme dané menu. Posledním tlačítkem je EXIT. Tím opustíme všechna zobrazení menu. Uprostřed panelu je žlutozelený čtyřmístný sedmisegmentový numerický displej, který zobrazuje číslo předvolby a další údaje stavu přijímače ve zkratkách. Na pravé straně je zde také odklápěcí víčko, které u předešlých modelů skrývalo UNI čtečku, CI slot, případně USB port. Vzhledem k tomu, že všechny tyto porty byly přemístěny na zadní panel, nic zde nenajdete. Věřím však tomu, že se každý nový majitel stejně pod víčko se zvědavosti podívá.

Zadní panel

Zadní panel je osazen úsporně, ale účelně. Zcela vlevo je CI slot pro dekódovací modul (je opatřen krytem proti prachu, který se musí před použitím odstranit) a univerzální čtečkou karet. Čtečka spolupracuje s kartami Skylink ICE, Skylink Irdeto (mimo Standard M7), freeSat ICE i Cryptoworks, a další. Pro karty Skylink Standrad M7 se doporučuje použít CI+ Irdeto modul. Následuje F port LNB IN pro satelitní signál a pod ním je S/PDIF digitální optický audio výstup. Jsou zde také dva porty USB 2.0 pro připojení externích disků formátovaných souborovým systémem NTFS nebo FAT32. USB je možné také využít k připojení WiFi adaptéru pro bezdrátové připojení k síti (jsou podporovány WiFi USB adaptéry 802.11b/g/n s procesorem Ralink RT5370). Dalším digitálním výstupem je HDMI s HDCP pro připojení k televizoru. Port RS-232 pro komunikaci s PC je v provedení jack, a proto vyžaduje redukci, která však není součástí dodávky, což je dost nepochopitelné. Nechybí zde možnost připojení k internetu přes LAN. Posledním portem je analogový SCART. Přijímač nemá síťový vypínač a je napájen napevno připojeným síťovým kabelem, který je velice krátký – pouze 90cm. Napájení AC 175~250V, 50Hz / 60Hz. Spotřeba přijímače je ve StandBy <1W, v plném provozu max. 30W.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání klasické velikosti disponuje 45 gumovými tlačítky. Napájí se dvěma AAA bateriemi. Padne dobře do ruky a jeho ovládání je usnadněno intuitivním rozmístěním dobře popsaných tlačítek. Odezva při přepínání programů je cca 2 vteřiny. Každý stisk jakéhokoliv tlačítka je indikován podsvícením tlačítka zapnutí/vypnutí.

Pohled do přijímače, který je sestaven velice úsporně.

Instalace

Vícejazyčné Hlavní Menu včetně češtiny a slovenštiny je rozděleno do šesti sekcí. Instalace je ulehčena přednastavením některých funkcí. Má podporu DiSEqC 1.0, 1.1, Unicable a DiSEqC 1.2, USALS.

Vyhledávat programy můžete podle seznamu transpondérů, Fast Scan, rychlé hledání (QuickFind), nebo automatické vyhledávání. Můžete si také zvolit vyhledávání pouze pro určitého zvoleného poskytovatele (v Menu je předprogramováno několik možností). V Menu Seznam televizních kanálů můžeme vytvářet favoritní skupiny TV a Rádio kanálů. K dispozici máme 32 skupin. Dále zde programy můžeme zamykat, přeskakovat, přemisťovat nebo upravovat.

Český programový průvodce (EPG)

Volba kanálu s náhledem

Další multimediální aplikace

Pokud jsme připojeni k internetu, můžeme využívat plejádu internetových aplikací. Tyto jsou již předinstalovány od výrobce v přijímači:

• YouTube HD – přehrávání videí až do rozlišení 720p
• YouPorn – přehrávání erotických videí, zabezpečeno PINem
• přehrávání internetových rádií – je nutné mít připojený externí disk – flash nebo HDD
• WebTV (CZ, DE, EN, PL, IT, XXX)

• Picasa
• Dailymotion
• Google mapy

Přijímač lze také ovládat mobilním telefonem nebo tabletem pomocí aplikace Ariva STBRemote. Aplikace je vytvořena pro systémy Android, iPhone a iPad. Aplikaci lze stáhnout na těchto adresách.
Ariva STBRemote: https://play.google.com/sto­re/apps/details?id=extra.mo­bile
Google play: https://play.google.com/store

• Ariva Remote – možnost ovládání přijímače ze smartphonu nebo tabletu
• VIMEO
• RSS čtečka

• Předpověď počasí

Pomocí této virtuální klávesnice můžeme například zadávat adresy multimediálních aplikací na Internetu

Aplikace Small2Big a Big2Small

Přijímač se vyznačuje dvěma novinkami, funkcemi Small2Big a Big2Small. Obě funkce vyžadují připojení k síti. Funkce jsou dostupné pro zařízení se systémem Android.
Small2Big umožňuje zobrazení multimediálního obsahu jako jsou videa, fotografie z telefonu nebo tabletu na obrazovce televizoru.
Big2Small umožňuje zobrazení – stream televizních programů z přijímače do vašeho mobilního telefonu nebo tabletu.
Ariva Big2Small: https://play.google.com/sto­re/apps/details?id=com.sky­tech.dvbtoip,
https://play.google.com/sto­re/apps/developer?id=Fergu­son

Ariva Small2Big: https://play.google.com/sto­re/search?q=Small2Big&c=ap­ps

PVR funkce

Po připojení externího disku podporuje přijímač nahrávání programů. Výhodou je, že disky mohou být formátovány souborovým systémem NTFS nebo FAT32. Formát nahrávky se volí v menu přijímače – PS (program stream, neobsahuje titulky a teletext) nebo TS (transport stream, obsahuje všechny vysílané informace). Ariva dále umožňuje přehrávání značného počtu video a audio souborů: MP3, OGG, M4A (AAC kódování pouze), JPEG, BMP, FLAC, MPEG, MKV, AVI, VOB, TS, TRP, MP4, Xvid včetně titulků ve formátech ASS, MPL2, SMI, SRT, SSA a SUB.

Na disku se po formátování disku v přijímači vytvoří tři složky. Jedna pro záznam videa (ALIDVRS2), druhá pro webradio a třetí pro webtv. Šipka ukazuje na záznam videa ve složce ALIDVRS2. Pořízené záznamy jsem bez problémů přehrál v PC (nahrávku s kartou kartu M7 jsem však v modulu nezkoušel, protože ji nemám k dispozici).
Přijímač podporuje až 32 programovatelných událostí (časovačů) a také záznam s funkcí TimeShift (časový posun).

Závěrečné hodnocení

Obrazově je přijímač podle subjektivního posouzení velice slušný, dávám mu známku 2. Navíc přijímač v Menu umožňuje individuálně nastavit jas, kontrast a sytost barevného podání. Podporuje Teletext i zobrazení titulků. Menší výtku mám k multimediálním aplikacím. Při spouštění videí z Internetu dvakrát zamrzl a musel jsem jej restartovat vytažením síťového kabelu, protože na ovladač nereagoval.
Nahrávání je zcela bez problémů, má rychlý start nahrávky. Přehrávání má všechny běžné funkce. Na dálkové ovládání reaguje svižně. Pozor dejte při instalaci, ze spodního panelu vyčnívají montážní šroubky! Částečně jsou vidět na obrázku zadního panelu výše. Cena přijímače odpovídá jeho vlastnostem. Test byl proveden s posledním software: V1.26B5.
Hmotnost přijímače je cca 1,4 kg

Volitelné příslušenství

WiFi Dongle 2,4GHz pro Ferguson ARIVA: http://www.tvdigitalne.cz/wi-fi-dongle-pro-ferguson-ariva.html (349 Kč včetně DPH)

Balení obsahuje:

• přijímač Ariva 203
• dálkové ovládání RCU 540
• 2× AAA baterie
• Český manuál, který je společný pro již dříve vyráběné modely

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/ferguson-ariva-203.html
e-mail: info@tvdigitalne.cz
Orientační cena: 2 149 Kč včetně DPH
Oficiální stránka výrobce: http://www.ferguson-digital.eu/pl/component/con­tent/article/11/460.html

Tipy C

Software: http://www.nachtfalke.biz/downloads-869-ariva-203-firmware.html

Foto a screenshot autor s použitím tří oficiálních fotografií

Co by vás přesvědčilo ke koupi satelitního přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).