Hlavní navigace

Experimentální DAB vysílání ze Žižkova začne v létě, budování sítě rok poté

21. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací si myslí, že stávající vysílání technologie ji neukazuje díky nízkým výkonům v dobrém světle. ČRa toto vysílání možná vypnou.

Český rozhlas by chtěl spolu s Českými Radiokomunikacemi spustit experimentální vysílání digitálního rozhlasu (DAB) s parametry finální sítě, tedy budoucího veřejnoprávního multiplexu, ještě během léta letošního roku. Na včerejší konferenci Digimedia 2015 to oznámil šéf Odboru techniky média Karel Zýka. Zásah experimentálního multiplexu, který by byl šířen ze Žižkovského vysílače, počítá díky vyzářenému výkonu 20 kW předběžně se zásahem 17,3 % obyvatelstva České republiky. Vysílání, které by symbolicky odstartovalo celý proces digitalizace rozhlasu, by sloužilo k sérii testů a ověřovacích měření.

K TÉMATU: Český rozhlas chce do roku 2017 pokrýt digitálním signálem velké aglomerace

Start řádného DAB vysílání by podle předpokladů Zýky měl proběhnout rok poté, tedy v červenci 2016. Do června příštího roku bude probíhat přípravná fáze, která zahrnuje legislativní podmínky pro řádný provoz DAB, vyhodnocení experimentálního provozu Žižkovského vysílače, rozvoj programového obsahu multiplexu a doplňkových služeb a alokaci finančních zdrojů. Cílem Českého rozhlasu je, aby do konce roku 2017 pokryl signálem digitální technologie čtyřicet až padesát procent populace.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Rádio Retro Českého rozhlasu pokračuje, vydrží minimálně ještě měsíc

Jak již bylo řečeno, s řádným provozem DAB vysílání by se začalo v červenci 2016 s přibližně 17% pokrytím populace. Ještě v listopadu téhož roku se technologie mají dočkat také obyvatelé jihomoravské metropole, čímž se zvýší pokrytí na 26 % populace. V březnu 2017 se digitální vysílání přestěhuje i do Ostravy, čímž vznikne pokrytí 35 % populace. Jak již naši čtenáři vědí, posledním velkým městem, které by bylo technologií pokryto, se má stát v červnu 2017 Plzeň. Rozhlas navíc počítá, že by signálem pokryl i hlavní dálniční tahy včetně D1, čímž by pokrytí stouplo o přibližně dalších pět procent.

ČTĚTE TAKÉ: Kollarczyk vystřídá v Českém rozhlase náměstka správy a provozu Koliandra

BRAND24

Na konferenci Digimedia 2015 padla také kritika stávajícího stavu digitálního vysílání, které Marcel Procházka, ředitel pro regulaci Českých Radiokomunikací, označil za ostudu této technologie. S kritikou přitom mířil i do vlastních řad. Pilotní vysílání digitálního rozhlasu, které tu máme teď, by možná bylo lepší díky nízkému výkonu dobré vypnout. Kazíme si tím jeho pověst, konstatoval Procházka. Operátor provozuje v Praze „bubláček“ na kanálu 10D s výkonem 126 wattů. Když jedu z domova z Kobylis do práce na Strahov, tak mi toto vysílání přibližně 10× až 15× vypadne, a to není služba, kterou bychom tu chtěli mít, uvedl ředitel pro regulaci ČRa.

Prezentace1.pdf by Lukáš Lucky Polák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).