Hlavní navigace

Experiment DVB-T2 v Praze skončil, Radiokomunikace v něm chtějí pokračovat

13. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V další fázi experimentu DVB-T2 by operátor rád vyzkoušel možnost šíření programů v rozlišení 4K, formát Ultra HD, a otestoval si tak i nový standard kódování H265/HEVC.

České Radiokomunikace, dominantní poskytovatel telekomunikačních a vysílacích služeb u nás, v pátek ukončily experimentální přenos signálu ve standardu DVB-T2. Šlo už o druhý test tohoto typu. První provedl operátor ve spolupráci s Českých metrologickým institutem, ten následující už však byl v jeho režii. V rámci experimentu DVB-T2, který skončil 10. ledna letošního roku, operátor přenášel programy ČT 1 HD, Prima HD, Barrandov HD a pozici označenou jako Test. Na Eurosportu ve standardním rozlišení a stanici Film Europe HD si vyzkoušel také kódování signálu v systému Conax a později také Irdeto (tzv. simulcrypt).

K TÉMATU: Sledovali jsme živě: konference Innovation Day o rozvoji DVB-T2 v Česku

Zkušební vysílání DVB-T2 experimentu probíhalo pro Prahu a blízké okolí na 50. kanálu z vysílače Žižkov. Součástí multiplexu byl dříve také program ČT Sport HD, ale z kapacitních důvodů byl později vyřazen právě proto, aby mohlo proběhnout šíření placených kanálů. Od samého počátku se naopak vysílání ve standardu DVB-T2 nezúčastnila mediální skupina Nova, která ovšem v minulosti prostřednictvím tehdejšího generálního ředitele Jana Andruška uvedla, že by o toto vysílání v budoucnu zájem měla a chtěla by v něm nabídnout i některé placené služby, a to například i video na vyžádání (VOD).

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: České Radiokomunikace testují v pražském DVB-T2 experimentu dvojí kódování

České Radiokomunikace by ale chtěly v testech technologie DVB-T2 pokračovat. Oproti původním plánům například vůbec nestihly vyzkoušet formát Ultra HD, který by umožnil nejen „hrátky“ s rozlišením 4K, tedy 4× vyšším, než je klasické Full HD (1920×1080), ale zároveň i nový standard kódování H265/HEVC. Pokud by se ale použila v rámci ostrého provozu tato technologie, znamenalo by to, že televizory s H264/AVC by tento signál neuměly zpracovat. O formát Ultra HD se v rámci Evropské vysílací unie (EBU) zajímá Česká televize. Ta už vlastní i kameru pro natáčení v této kvalitě obrazu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).