Hlavní navigace

Názory k článku Existuje anténa, která by byla nejlepší? (2.)

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 12. 2006 7:26

    Sam (neregistrovaný)
    vlastně čehokoliv - nejen antén - je bohužel divný módní trend. Musím se smát, když mne švagr přesvědčuje, že jeho přídavný zesilovač v autě má 800W a není schopen pochopit, že ve skutečnosti má sotva 80W sinus. Zrovna tak mne často pobaví údaj u prodáváných domácích kin, kde se uvádí údaj třeba i neuvěřitelných 1500 W!!! Nejenže majitel by si skutečnými 1500 Watty rozbořil dům či byt, ale pokud by ten přístroj vyrobený dnes většinou v nějaké čínské garáži ze sebe nějakým omylem vydal 1500, znamenalo by to jeho neodvratný konec. Ve skutečnosti je zesilovač těchto domácích kin schopen vydat většinou jen 3W + 4x1 W sinus...
  • 12. 12. 2006 8:12

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Diky za dobry clanek. Nedelam si sice iluze, ze to realni zajemci o prijem budou respektovat, marketingovych lakadel se svymi superlativy je takova spousta, ale kdo chce, pochopi. Sam doporucuji zesilovac jen pro dalkovy prijem (samozrejme k poradne antene, nizkosumovy a pokud mozno kanalovy), nebo pro kryti ztrat na dlouhem antennim kabelu (nad 20 m) ci rozvodu s vice ucastniky. Aktivni pokojova antena je do znacne miry sarlatanstvi a marketingovy trik, ale bohuzel to funguje (mozna by to jeste lepe fungovalo bez zesilovace, ale prodavaji se proste lepe...) ;-).
  • 12. 12. 2006 8:47

    Michal (neregistrovaný)
    Dobrý den. Můžu se zeptat, koukal jsem do Vašeho e-shopu, proč máte ve své nabídce převážně pokojové antény, které jsou podle Vás marketingovým trikem? díky za odpověď.
  • 12. 12. 2006 8:58

    Radek Donát (neregistrovaný)
    :-) Protoze venkovni anteny vhodne i pro analogovy prijem prodava skoro kazdy a neaktivnich pokojovych anten je jako safranu (proste nejsou). Ostatne mame i pasivni pokojovou antenu a nekolik venkovnich anten. My muzeme prodavat jen to co vyrobci nabizeji a zaroven co mame sanci prodat. To je dnesni konzumne trzni realita.
  • 12. 12. 2006 8:58

    Martin Prokop (neregistrovaný)
    Tak již to chodí v e-shopech?! Pokud si někdo myslí, že jsou nejlevnější a nejlepší, asi by se nestačil divit na ceny ve speciální kamenné prodejně a navíc dostane potřebné instrukce. Pak jsou ještě velmi výhodné nákupy v marketech a diskontech.
  • 12. 12. 2006 9:07

    Michal (neregistrovaný)
    no a není lepší tedy prodávat něco co funguje, resp. neprodávat něco co nefunguje? Máte tam jednu pasivní pokojovou anténu a mrtě aktivních pokojových antén.
  • 12. 12. 2006 9:10

    teleport (neregistrovaný)
    TAK JA POUZIVAK ANTENU 1625 KL Z KOVOPLASTU URCENOU PRIMO NA POZ.DIGITAL MAM TU NA 25 KANAL A V TOM ZESILOVAC OD TEROZU A JEDE MI TO NA 100 PROCENT ...DOST DOBRA ANTENA A K TOMU MAM 35 M KABELU
  • 12. 12. 2006 9:17

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Ale ale, pane lobbisto ;-). Kdyz uz jste tedy zacal, u nas (a samozrejme i ve vetsine ostatnich e-shopu) dostane kazdy zajemce potrebne informace jeste dlouho pred zakoupenim konkretniho zbozi, v klidu a teple domova ci kancelare (ma-li zajem a zepta se), a prijde-li pro zbozi osobne, samozrejme i pri jeho zakoupeni. Nevim zda jsme nejlevnejsi (pravdepodobne ne), ale specializujeme se vyhradne na tento sektor jiz pres dva roky, takze mame jak nejsirsi sortiment (za timto superlativem si s dovolenim stojim), tak velmi bohate zkusenosti, ktere predavame svym zakaznikum (maji-li zajem). Jeste dodam, ze kazde nove zbozi pres zarazenim do nabidky testujeme (obcas i na zaklade testu odmitneme) a sebe i sve zakazniky (ale mimodek zaroven i sve konkurenty, protoze to o nas vedi a i sami vyrobci velmi stoji o zarazeni prave jejich zbozi do nasi nabidky) tim dusledne chranime od naprostych smejdu. Ale proti gustu zadny disputat. Je demokracie a kazdy ma pravo na svuj omyl. Takze muzete vyrazit do sveho oblibeneho diskontu! :-)
  • 12. 12. 2006 9:28

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Neprodavat nic neni reseni. Ostatne, nikdy jsem netvrdil, ze aktivni pokojove anteny nefunguji. Jejich pasivni analogie ale bohuzel neexistuji, tak proste prodavame ty aktivni, ktere existuji a funguji (velmi podobne jako kdyby aktivni nebyly). Nevim, co je na tom nepochopitelneho. Podobnych paradoxu je v konzumnim svete spousta. Ja bych napriklad uvital kvalitni mobil s obycejnym monochromatickym LCD displejem (zejmena proto, ze je dobre citelny i bez podsviceni), ale proste dneska zadny takovy nesezenu, nevyrabi se. Bud je to stary smejd, ktery mi nevystaci funkcemi, nebo moderni model, ke kteremu mi vyrobce vnuti zaroven i cirkusovy barevny displej, prestoze ho nechci. Mam v tom pripade radeji zustat u stareho smejdu? ;-)
  • 12. 12. 2006 9:40

    Michal (neregistrovaný)
    Promiňte,ale stejně nechápu. Asi jsem pro konzumní společnost příliš starý, takže to nechme být.
  • 12. 12. 2006 9:48

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Nechapete, ze prodavame neco co funguje, i kdyz vime, ze neco jednodussiho (a tedy i levnejsiho) by zakaznikum vyhovovalo take, ale neni to na trhu? Zkusme tu negaci obratit a neresit co neprodavat, nybrz co prodavat. Co bychom podle Vas meli svym zakaznikum nabidnout nechteji-li klasickou venkovni antenu (takovych je totiz bohuzel vetsina)?
  • 12. 12. 2006 9:53

    Michal (neregistrovaný)
    no nechápu proč jsou pokojové antény na trhu, když jsem se tady na těchto www dočetl že pro příjem digitální televize nefungují, to nechápu.
  • 12. 12. 2006 9:54

    pajin (neregistrovaný)
    Z toho, co zde zaznělo by mohlo vyplynout, že co nenajdu na dvbtshop.net tak není kvalitní. Nemáte v nabídce televize Grundig Lenaro IDTV, které mi připadají super po všech stránkách. Je tam nějaký problém ?
  • 12. 12. 2006 9:58

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Ale to jste se docetl spatne, nebo jste si to spatne vylozil. Vyrok, ze aktivni anteny na prijem DVB-T nefunguji, v clanku ani v diskusi neni. Pokud by nefungovaly, pochopitelne bychom je ani neprodavali. Jen by byvalo bylo casto lepsi pouzit antenu pasivni, ale ty se proste nevyrabeji nebo jich je jen velmi malo typu.
  • 12. 12. 2006 10:01

    BOM (neregistrovaný)
    Zhrozil jsem se z výsledků této miniankety. To že téměř 60% hlasujících uvádí, že má znténu se zesilovačem je totiž potenciálně velký problém. Nejen pro ČTÚ, ale také pro mezilidské vztahy.
    Pokud je anténa umístěna v lokalitě, kde je deklarované pokrytí TV signálem, je v 99% případů jakýkoli zesilovač zbytečný. Ba co zbytečný, škodlivý! Uvědomte si, že zesilovače v anténě (pověstné a asi nejhorší je to "polské síto") jsou typicky širokopásmové. Ovšem na vstupu tohoto zesilovače je vedle užitečného signálu také spousta dalších signálů = třeba od různých vysílačů pozemní služby - sanitky, dopraváci, policie, atd, atd, přitom některá z nich byde určitě kousek od vás. Výsledkem je, že takto silné signály není schopen zesilovač zpracovat, zahltí se a vzniklé intermodulační produkty zcela zlikvidují i učitečný signál. Proto si prosím uvědomte, že zesilovač do antény patří jen v případě, že bydlíte na samotě u lesa, v žádném případě tehdy, pokud bydlíte v nějaké městské aglomeraci!!!
  • 12. 12. 2006 10:27

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Ne ne, to jsem nikdy netvrdil (negace to co mame je kvalitni neni ani zdaleka totez co, to co nemame je nekvalitni). Nikdy nelze mit uplne vse co existuje. Snazime se jen o to, aby to co v nabidce mame bylo podle nasich zkusenosti kvalitni. Televize mame spise okrajove (i zajem o ne je spise okrajovy) a uvedeny model zatim neznam, ale rozhodne diky za kazdy zajimavy tip (zvlast bude-li podepren take osobni zkusenosti).
  • 12. 12. 2006 10:30

    monterjirka (neregistrovaný)
    Můžu potvrdit, že hodně špatný stav je když se to "podaří" jako u nás. Asi 15 km od vysálače, ale pod kopcem, takže toho signálu k nám moc "nedopadne". Bez zesilovače máte prostě smůlu. A aby to bylo zajímavější, na konci obce se před několika léty objevilo zařízení jistého operátora mobilních telefonů! To dokáže zblbnout zesilovač! Analog blbne, ale jde, digitál to dokáže "zbořit" úplně.
    Stačí na vstupu otevřené čtvrtvlné vedení, naladěné podle signálu (stříháním po půl milimetru) a je to OK.
    Z kabelu RG58 to vychází kolem 5cm, ale opravdu aby to fungovalo, musí se to naladit a to se "od oka" nedá. Mám přehledový přijímač, chce to naladit "vysílač mobilů" a pomalu stříhat. A když se to nepodaří, zahodit "pahýl" a začít s novým!
  • 12. 12. 2006 12:43

    ivovi (neregistrovaný)
    Dobry clanek!
    Jen bych tam pro uplnost doplnil, kdyz uz o tom byla rec, ze zisk anteny vzhledem k izotropnimu zarici se casto znaci dBi a zisk vzhledem k dipolu dBd.
  • 12. 12. 2006 13:30

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Vazeny anonyme, ty sve zarucene overene informace jste ziskal kde? Na Hlavnim nadrazi? :-) A na Humax F3-FOX T mi prosim nesahejte. Je to stale jeste nejlepsi zakladni set-top-box, ktery je na trhu a pote co vysel firmware s podporou ceskeho EPG nema chybu.
  • 12. 12. 2006 13:46

    CCblue (neregistrovaný)
    Tak já bydlím v Praze (spíš na okraji), ale anténa se zesilovačem byla nutnost. Ať jsem se jakkoliv snažil, tak se mi na kabelovým svodu přimíchávaly další signály (několikanásobný duchy na TV). Zkusil jsem teda anténu se zesilovačem a většina problémů se vyřešila, bez výpadků funguje DVB-T. Navíc jsem signál rozved na 3 TV v celým domě.
  • 12. 12. 2006 12:18

    nahoruby (neregistrovaný)
    Již rok sleduji digitální televizi na chatě u Živohoště v době od jara do podzimu. Multiplex A chytám v dobré kvalitě ovšem B létá od nuly do 100. Jsou světlé okamžiky , kdy se dá B sledovat.Zkoušel jsem se zesilovačem i bez zesilovače anténu síto (plzeňské). Bez zesilovače kvalita zmizí, takže jediná možnost anténí zesilovač ovšem to má tu nevýhodu, že mi kazí obaz každé projetí motorky v dálce, nebo zavolání na mobilní telefon v celém okolí. No a vůbec nejhorší je sledovat internet (CDMA) to se obraz úplně rozpadne. Digitální signál zachytím bohužel pouze na jednom místě pozemku chaty. Doufám, že až začne vysílat B stabilně se zvýšeným výkonem(snad) obraz bude dobrý, protože někdy ráno při jasném počasí je příjem perfektní. Takže doopravdy nevím-anténa? Nebo je jiná zkušenost?
  • 12. 12. 2006 14:19

    anonymní
    Duchy jsou způsobeny tím, že signál přijímáte jednou přímý - přímo od vysílače a podruhé (nebo několikrát) odražený od různých odrazných ploch ve vašem okolí. Ty odražené signály jsou slabší a fázově (časově) posunuté. Proto jsou tyto signály na obrazovce zobrazeny t tím časovým mosunem a vznokají duchy.
    Ve Vašem případě nemá na jejich odstranění zásluhu zesilovač, ale použití lepší směrové antény, která odražené signály (které přichází z jiných směrů než hlavní signál) výrazně potlačí. Pokud je síla hlavního signálu dostatečná není žádný důvod zesilovač používat. Jen si tak přivodíte následné problémy s rušením nežádoucími signály které zesilovač zesílí taky.
    To co jsem napsal se týká běžně prodávaných širokopásmových zesilovačů. Jejich jediný užitečný parametr je zisk pro výrobce a prodejce. Tomu také odpovídá jejich kvalita. Trochu jiné je to u kvalitních úzkopásmových zesilovačů. Ale ani ty není vhodné používat pokud to opravdu není nutné.
    Nevěřte prodejcům kteří Vám je vnucují. V 95% případů je užití zesilovačů chybou. Používají se jen proto, že prodejci v neznalých uživatelech vzbudili dojem že bez zesilovače není "kvalitní" anténa.
  • 12. 12. 2006 14:33

    anonymní
    Anténa typu síto je docela dobrá za předpokladu, že je dostatečně silný signál a v okolí nevznikají silné odrazy (duchy). Použití zesilovače je kontraproduktivní jak jste sám naznačil. Správné řešení je použití kvalitní dlouhé antény s velkým ziskem bez předzesilovače. Případně pokud je to nutné můžete použít kanálový zesilovač. Ten bývá dražší, ale kvalitnější. Nesmíte také zapomenout na to, že každý metr koaxiálního kabelu vkládá do cesty útlum a "užírá" tak užitečný signál. Proto používejte kabel pokud možno co nejkratší a nejkvalitnější. Bohužel, fyziku "oblbnout" nelze. Praxí ověřené pořekadlo praví, že nejlepší zesilovač je anténa. Zatím ho stále nikdo nedokázal vyvrátit.
  • 13. 12. 2006 17:59

    benghi (neregistrovaný)
    Souhlasím, v klasickém obchodě koupím něco použitelného málo kdy, až nikdy, přičemž na mě stejně bafnou s tím, že si to musím objednat předem, takže nějak nevidím rozdíl. Buď si to objednám přes Internet a jdu pro to na poštu, nebo si zajdu do obchodu, objednám si to tam a za tejden si tam pro to jdu znovu, takže mě to stojí o cestu víc a většinou je to ještě navíc dražší. Jsou i vyjímky, ale je jich velmi málo.
  • 13. 12. 2006 17:55

    benghi (neregistrovaný)
    Tak tohle bych chápal. Tužkovky i mikrotužky jsou bohužel hrozně velký, navíc se tím omezíte na 1.5V/1.2V na článek, čímž pádem se připravíte o LiIon a LiPol, což (z hlediska hmotnosti a kapacity těch baterií) není optimální řešení.

    Výrobce chce, aby se v zařízení používaly jeho akumulátory. Důvod je jasný - vyrábí se s rozdílnou kvalitou a použití některých kousků je vysloveně nebezpečné.

    CF karty jsou sice zajimavé, ale bohužel poněkud velké. Problém je opět v rozměru, prostě se to do těch zařízení nevejde, nebo by zařízení musela být větší, jenže nevím, zda by někdo překousl nosit nějakou šílenou ,,cihlu'' v kapse. Těch formátů je hodně, ale ruku na srdce. Je to problém? Koupím si zařízení a k němu si koupím příslušnou kartu. Představa, jak budu šachovat s jedinou kartou mezi foťákem, PDA a mobilem mne děsí, protože by to skončilo buď likvidací některé z mechanik (nejsou na to stavěné) či pádem paměťové karty do kanálu. To, že lze karty vyměnit považuji za vhodné, každá FLASH má omezený počet zápisů, čili v momentě, kdy odejde, ji jednoduše vyměním, ale jinak opravdu nevidím, na co je dobrý to, že to z toho přístroje můžu vytáhnout.

    K displejům. Je mi jedno, zda je barevný, nebo černobílý, pouze chci, aby byl vidět na slunci. Nepamatuji se, že bych v průměrné temné místnosti na černobílém LCD displayi něco viděl bez podsvětlení. Venku je to OK. Pokud si dobře vyberete, není problém najít barevnej display, na kterým jsou údaje vidět i bez podsvětlení. S tímto opravdu nemám problém. Jen bych dodal ještě maličkost. Barevný display má obvykle vyšší rozlišení (ne že by se černobílý v daném rozlišení vyrobit nedal) a tudíž je lépe čitelný. Navíc různými barvami lze leccos zvýraznit a orientace v takovém systému je pak daleko rychlejší.
  • 13. 12. 2006 17:57

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Jako technik s Vami samozrejme v mnohem souhlasim, ale jako clovek, ktery minimalne dvakrat v zivote bydlel v podnajmu (Vy ne?), kde si opravdu tu venkovni antenu pri nejlepsi vuli dovolit nemuzete, musim protestovat. To je vec jedna. Vec druha je, ze si jini lide pokojovku kupuji nikoli za ucelem zajisteni kvalitniho signalu, nybrz jako bytovy doplnek. Tomu ale bohuzel nelze nijak zabranit. Pokojovky kazdemu kdo se zepta durazne nedoporucuji, ale stejne si je lide proste svehlave kupuji (a nekteri pak zase vraci s ukrivdenym povykem, ze jsme jim to my poradili...). Puvodne jsme anteny nemeli v nabidce vubec, ale zakaznici nas postupem casu k tomu doslova dotlacili. Trh je volny, informaci je dost (jen je najit a respektovat) a kazdy tedy necht kupuje co mu libo ;-).
  • 13. 12. 2006 18:46

    uhu (neregistrovaný)
    Princip je jednoduchý - širokopásmový zesilovač by měl sloužit POUZE jako kompenzace ztrát v kabelu. Vždycky platilo, platí a platit bude, že nejlepším zesilovačem je zisková anténa. Takže řešení např. se čtyřmi sfázovanými matracemi je PODSTATNĚ čistší, než použití jedné se zesilovačem o velkém zisku. Takové zesilovače většinou kmitají (nebo alespoň nakmitávají a intermodulují při přetížení blízkým silným signálem), který vůbec nemusí být televizní a problém je na světě. Často se pak dovíme, že ten hloupý radioamatér/mobilní operátor/provozovatel profi radiové sítě atd. "ruší televizi celé vesnici", ale opak je pravdou, pouze probudí prasečí vlastnosti levných, přeziskovaných širokopásmových zesilovačů. Ve stejné situaci by ale pořádná anténa, byť i třeba s rozumným zesilovačem pro kompenzaci ztrát ve dlouhém svodu, byla naprosto vyhovující. Jenže lidská hloupost je bezbřehá a než by začali u sebe, poukazují na to, že chyba je URČITĚ u někoho druhého ... a kameny létají.
  • 13. 12. 2006 19:42

    Enik (neregistrovaný)
    S tímto je samozřejmě možné souhlasit. Jenže tohle všechno ví odborník a má možnost si to změřit, protože na to má měřící techniku. Laik nemá ani zkušenosti, ani vědomosti, ani měřící techniku, a začíná se zesilovačem. V tom je ten zakopaný pes!
    Enik
  • 13. 12. 2006 20:30

    Jan Pavlis
    Tady Teplice- hlásim že tu fungujou oba dva multiplexy z Prahy. A25 - 20 prvková yagina vyrobená pro 21 kanál a zesilovač 24 k.RFT Blankenburg . B46 20- prvková Yagina a zesilovač ZKC laicky naladěný na 46 a oba dva sloučený a zesílený zesilovačem pochybné výroby z roku1991. 10m dlouhé vedení zakončené setoboxem 1. Samsung B-460 F a 2. Strong. Pozn. Zjištuji,že Setoboxy budou mít rúznou kvalitu nebot ten Samsung ukazuje lepší signál a taky nekostičkuje. A Samsug zpracovává digivysílání již od 5.kanálu. Už dost jdu koukat.čau
  • 14. 12. 2006 10:29

    ZS (neregistrovaný)
    Zkusil jsem si ji vyrobit taky a pri vhodnem umisteni dava samotna stejny vysledek jako pokojovka (typ sito + dva teleskopy) se zesilovacem na plny kotel.
  • 14. 12. 2006 13:40

    CCblue (neregistrovaný)
    Původní anténa byla kvalitní, směrová, původně používaná na dálkový příjem německých TV v Praze! Současná anténa se zesilovačem je matrace se 4 dipóly, podle mých znalostí míň kvalitní. V současnosti nejsou při příjmu DVB-T prakticky žádný výpadky, nejen vizuálně, ale i testem streamu v počítači. Navíc mám pár metrů vedle Wi-Fi anténu, na níž taky nepozorujunějaký rušení zesilovačem na TV anténě. Určitě by šlo udělat lepší řešení než mám, ale z hlediska vynaloženýho času a peněz se zdá dostačující.
  • 15. 12. 2006 11:25

    Zdeněk (neregistrovaný)
    Uživatelské srovnání příjmu ve městě a na venkově. V obou případech se jedná o stejné antény a o stejné set-top-boxy Technisat a Strong (v příjmu nebyl mezi nimi znatelný rozdíl):

    V Brně, ve středu města, s anténou na střeše a s asi 30 metry koaxu k přijímači (koax 20 let starý z DDR, střední vodič poměděný hliník (!), dielektrikum bílá pěna, vnější vodič opletení + pokovená plastová folie).
    Anténa 4patrové síto se zesilovačem v anténě (výrobce z CŘ) - signál je nepoužitelný.
    Tatáž anténa bez zesilovače (pouze se starým symetrizačním článkem na kuprextitu) - MUX A: s 60 %, q 100 %, MUX C: s 20 %, q 50 %. Mimochodem, anténa je natočená směrek k bohunickému vysílači MUX C, tedy vysílač MUX A Hády je zezadu a Barvičova 90 stupňů z boku.

    Na venkově 35 km severně od Brna na Drahanské vysočině v nadmořské výšce 580 m: Stejná anténa otočená na jih, pouze jiný koax 10 m dlouhý (střední vodič měď, dielektrikum bublinky, vnější vodič opletení měď.
    Na anténu bez zesilovače dbv-t vůbec nechytnu.
    Ale se zesilovačem chytám MUX A z Brna (s 40 %, q 60 %) a MUX z Rakouska s parametry asi o desetinu horšími. A taky (pochopitelně) asi 8 analogových vysílačů ČR, SR a Rakousko.

    Z toho plyne povrzení výše popsaných úvah, že zesilovač není všechno, ale příjem je nutno posuzovat komplexně a odborně.
  • 17. 12. 2006 17:53

    thrueman (neregistrovaný)
    re: nikdy jsem netvrdil, ze aktivni pokojove anteny nefunguji. Jejich pasivni analogie ale bohuzel neexistuji ...

    Jestli on nebude problem v tom, ze pasivni pokojova antena by nemela zabudovany predzesilovac a diky vlastnostem samotne teto "nahrazky" anteny tedy ani nelze hovorit o uspokojive funkci a proto to nikdo neprodava. Tedy, jde od zacatku o kompromis, ktery NEJAK funguje jen diky zisku predzesilovace umisteneho v aktivni pokojove antene kompenzujic tak zaporny zisk toho kousku vselijak stoceneho a tvarovaneho dratku zvaneho pokojova antena.

    Proste a jednoduse PASIVNI POKOJOVA ANTENA je naprosto nesmyslny pojem, nebot by v podstate slo jakykoliv kus cehokoliv elektromagneticky vodiveho, jakkoliv tvarovaneho, pripojeneho na koaxialni kabel TVP. Jediny rozdil mezi AKTIVNI a PASIVNI antenou je pak PRAVE jen predzesilovac, ktery z kusu naprosto nepouzitelneho harampadi dela kompromisne funkcni zarizeni. Kompromisne funkcni = funkcni za urcitych fyzikalnich podminek. Napr. v miste dostatecneho signalu. Pak je ale zas vetsinou jedno, jestli pripojim do TVP opravdu jen kousek dratku a nebo za patricny obnos porizeny AKTIVNI ci PASIVNI POKOJOVY TENTONONC.

    Z meho pohledu jde tedy u POKOJOVYCH ANTEN vzdy o pouhou nahrazku, bez ohledu na to zda jde o aktivni nebo pasivni verzi. Pricemz ale ta AKTIVNI muze paradoxne pridelat vic starosti uzivateli, nebot zesilovac v ni umisteny vetsinou zesiluje i to co nema a proto ty problemy s kvalitou prijmu TV signalu.

    A jeste jinak POKOJOVA ANTENA je jeden ze zarnych prikladu, jak se da lidem prodavat NIC za VELKY PENIZE a jeste se beztarostne divat na to co zpusobuje tento technicky nesmysl za problemy. Viz vyse. Pripadnou korespondenci na totho tema prosim na thrueman@seznam.cz
  • 17. 12. 2006 18:08

    thrueman (neregistrovaný)
    Situace u me doma. Nedaleko Kladna, jediny mozny analog. signal je TVV Praha-Zizkov. Urovnove vsechny programy cca 40dBuV bez predzesilovace, tj. znacne zasumely obraz, nicmene stabilni ale na hranici zpracovatelnosti. Po pridani zesilovace z Polskeho-sita, cca 20dB navrch,cili urovnove je to lepsi, ale pomer signal/sum se diky kvalite toho zesilovace zhorsil, takze vysledna kvalita obrazu je jeste horsi a diky vicecestnemu sireni signalu TV Prima mezi vysilacem a moji antenou dochazi ke kratkym unikum na zvukovem doprovodu, odstup obrazove a zvukove nosne je v tomto pripade o 3dB horsi nez udava norma.

    Pokud pripojim antenu bez zesilovace k digitalnimu RX Humax, beru multiplex A a C bez problemu. Pripojenim LNA se opet jen zvedne uroven signalu na vstupu o zisk zesilovace, ale diky zhorsenemu pomeru s/š dochazi obcas k pixelizaci, tj. rozpadu obrazu na jednotlive ctverecky.

    TEDY ZESILOVAC U ANTENY JE AZ TO POSLEDNI CO MUZE POMOCT. KDYZ UZ NEJAKY ZESILOVAC TAK KANALOVY NEBO PASMOVY, NIKOLIV SIROKOPASMOVY.
  • 3. 2. 2007 11:59

    pavel (neregistrovaný)
    máte skutečně prakticky ověřeno, že zesilovač pomohl? U digitálu totiž o sílu prakticky nijak nejde. Zesilovače vysílají s desetinovým výkonem a s tím se v přijímačích počítá. Možná tak někde uprostřed pouště, kde stovky kilometrů neni elektrický přístroj, ale za normálních podmínek je myslim citlivost většiny stb dostatečná a dřív než by došlo k tomu, že by síla sigálu nestačila, utopil by se v šumu.

    To s tim SMS nemá nic společnýho s anténou. Je to to co se naindukuje v zesilovači, ne v anténě. Můžete si to zkusit u zesilovače s odpojenými vstupy. Zkuste odeslat SMS a to pprdprdprd tam uslyšíte taky. Ony ty mobily zas tak směšně malej výkon nemají. Ne tak malej aby to na takovýhle "kousky" nestačilo.
  • 12. 12. 2006 10:13

    pajin (neregistrovaný)
    Můžu potvrdit, taky mám tuto přepočítanou koax. anténu a chytám DVBT za plast. oknem v dobré kvalitě, kde se pokojovka vůbec nechytala.
  • 12. 12. 2006 13:10

    anonymní
    žádný lobbista* právě jsem se podíval do nabídky e-shopu v sekci dvb-t a např.Kaon KTF-570 se již dávno nevyríbí,Humax F3-FOX T má katastrofální češtinu, doposud není a asi již nebude vydán nový sw na opravu a receivry Lemon by jsem nenabízel a ni ... K cenám a dalšímu sortimentu v nabídce se nevyjadřuji.
  • 17. 12. 2006 11:39

    Karlík (neregistrovaný)
    Toto je "svatá" pravda. Třeba do počítačových prodejen už nechodím vůbec. Škoda času a námahy. Řeči "nemáme, objednáme" už neposlouchám, rovnou si vše objednávám na internetu a pak v klidu a pohodě čekám v teple domova na věc. A to se už dnes týká většiny druhů zboží. Hlavně elektroniky a vybavení domácnosti včetně bílé techniky. Zprvu jsem měl strach např. z dopravy televize poštou, ale strach byl zbytečný. Vozí to specialisti a zboží je skutečně chráněno důmyslným obalem. Ale v "kamenném obchodě" jsem TV svých představ neobjevil. A chodit z obchodu do obchodu, to mě opravdu nebaví. V současnosti asi 40 procent domácnosti mám vybaveno nákupem přes internet a zatím (klepu na dřevo), vůbec žádný problém.
  • 17. 12. 2006 15:23

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Jen doplnim, ze kamenne prodejny pochopitelne dopravuji do svych skladu ty televizory prevazne uplne stejnym zpusobem jako e-shopy ke svym zakaznikum (Ceska posta, CD, DHL, PPL, DPD...), takze riziko pripadneho poskozeni je take uplne stejne. Z praktickeho hlediska je riziko poskozeni dopravou minimalni. Poskozeni zbozi jsme zatim nezaznamenali vubec (take klepu na drevo, i kdyz i to by bylo jiste diky pojisteni resitelne), resili jsme pouze ztratu (nedoruceni) nekolika zasilek, ktera byla pochopitelne ve vsech pripadech hrazena z pojisteni zasilek a objednavka byla vzdy realizovana znovu. Jako zakaznik musim konstatovat, ze mnohem snadneji propadam marketingovym trikum a subjektivnimu dojmu v kamennem obchode (typicky je tento efekt zejmena pri "hromadnem" nakupovani) nez pri uvazlivem racionalnim srovnavani jednotlivych pro a proti vyberem na e-shopu. Az na naproste vyjimky se mi to zatim doposud vyplatilo. Kamenne obchody jsou pro lidi, ktere z principu bavi nakupovat, coz je podle meho odhadu 80% zen a 20% muzu :-). Pak jsou zde samozrejme jeste lide, kteri nemaji internet a zbozi okamzite potreby (bouchl bojler, volam hned instalaterovi a razim s nim okamzite do nejblizsi vhodne prodejny). Jiny racionalni duvod navstevy kamenne prodejny dnes zrejme neni.
  • 25. 4. 2007 21:24

    Marťas (neregistrovaný)
    Tak! poslední věty by si každý měl zapsat do hlavy, když už MUSÍM něco zesilovat, tak jen ty kanály které potřebuji, lidi si neuvědomují že kmitočtově odlehlý silný signál zesilovač přebudí a je víc škody než užitku. Ale stejně, nejlepší zesilovač je anténa, nejlépe kanálová, nebo aspoň pásmová a do příslušného slučovače pro daná pásma, dle potřeby. Je dobré podotknout, že je možné dát buď selektivní (před)zesilovač do antény, anebo po sloučení více signálů A VYROVNÁNÍ JEJICH ÚROVNÍ použít širokopásmový zesilovač, ale opatrně...
  • 12. 12. 2006 12:51

    ivovi (neregistrovaný)
    Tak mobil s cernobilym displayem jsem taky shanel, lec nesehnal. Asi je nas takto postizenych vic. Ale vyrobci o nas nevi. :-) U novych mobilu nevidim pro me krome mensi vahy zadny prinos a naopak mackat nejakou klavesu, abych se podival jestli nemam sms nebo zmeskany hovor je otrava.
  • 12. 12. 2006 19:17

    papouch (neregistrovaný)
    muzete majitele prubezne desit ;)

    kdyz jde 1500W ven, musi nejak (celkem logicky) jit i dovnitr

    se vsemy dusledky - vyrazene pojistky, ucet za proud, v aute u svagra prazdna baterka...
  • 12. 12. 2006 12:27

    Trident (neregistrovaný)
    Tak tohle dost chapu a souhlasim. V dnesni dobe clovek nesezene jiny nez jak rikate cirkusovy mobily. A remeslny zpracovani mobilu za 20tis ma porad blizko k papendeklu soudruhu z NDR. Za deset klacku jsem pred skoro peti lety poridil novy mechanicky dobre udelany mobil s infracem,bluetooth,grps,emailovym klientem,synchronizaci,wapem s peknym cernobilym displayem. Dneska se poridi pro GSM prakticky totez akorat vylepseny(vic timeslotu na gprs,barevny display,moznozt uzivatelskych aplikaci).
    Proto leta zustavam u erika t39(vymena za R520s vadnym RF stupnem). Az na maly display ma vse co potrebuju a je robustni s horcikovym spodkem. Na pitominy mam barevny PDA a na praci erika. Problem je ze uz se nevyrabeji originalni baterky a repase kvuli jejich male tlousce mozna amatersky neni. Navic je to jeste z doby kdy se do li-polek davali ochranny obvody.
  • 13. 12. 2006 7:54

    Patrik (neregistrovaný)
    Taky si přisadím. Mě zase vadí používání "proprietálních" baterií a pamětí.

    Zkuste dneska sehnat foťák nebo MP3 přehrávač na CF karty (pravděpodobně jediný současný formát, který není zatížen licencemi a "ochranami". A přestože jde o nejstarší používaný formát, stále nenarazil na svoje limity (pominu-li přechod z FAT16 na FAT32 - ale to není problém karty, ale přístroje) a i nejnovější karty je možné stále používat i v těch nejstarších přístrojích, pouze pokud neumí FAT32 jdou naformátovat na 2 GB (vyjímečně 4 GB - větší clustery, ale tam není záruka, že jí zmíněný přístroj přečte). Naštěstí se udržely aspoň ve foťácích, i když (bohužel) z "amatérské" třídy už zmizely a zůstávají dále jen v zrcadlovkách (a to ani ne ve všech značkách) :-(.
    Naproti tomu MS už máme asi 4. generaci, SD druhou, SM zanikla úplně.

    Další věcí jsou baterie, každý výrobce dneska používá proprietální baterii do svého mobilu, PDA, MP3 přehrávače,... kterou je po pár letech obtížné koupit, nebo je za cenu, která představuje podstatnou část ceny nového přístroje (moje zkušennost, když jsem sháněl baterii do otcovy Motoroly T192). Přitom ve většině případů není (rozměrový) problém použít (aspoň jako alternativu AA (eventuelně AAA) baterie). Ještě jsem překousl (celkem) zbytečné nahrazování AA baterií menšími AAA (třeba mám dálkové ovládání k videu velké jak kráva a vevnitř AAA baterie - nechápu to, není důvod, jsou dražší než AA, mají menší kapacitu a místa tam je taky dost, ale co už se dá dělat). Přecejen je výhoda, pokud více zařízení v domácnosti používá stejný formát baterií. Využil jsem to např. když nám jednou vypli proud. Rozebral jsem všechna dálková ovládání, nacpal baterky do přenosné TV a dokoukal film na ní :-))

    Sám nyní sháním PDA (nebo ještě lépe smartphone) které by bylo schopno jet na tužkovky a používalo CF karty (mám foťák na CF karty a nerat bych si zakládat sadu do mariáše :-)) Takový PSIOn kdyby dnes vyšel s lepším procesorem tak by to byla bomba.
  • 13. 12. 2006 17:38

    benghi (neregistrovaný)
    NIC! nejlépe, protože pak budou lítat a skuhrat a srát lidi kolem sebe. Anténa patří ven, nejlépe na střechu a nikoliv do pokoje! Ono totiž nestačí lidem říct, že to je kompromisní záležitost a že se můžou připravit na řadu problémů s rušením od všeho možnýho, protože tomu stejně nebudou věřit a stejně s tím pak budou někoho srát, problém je ale v tom, že patrně ne prodejce. Nejlepší jsou takový ty anteny se zesilovačem se ziskem 60dB, kterej nepochybně _musí_ kmitat, což je bohužel případ většiny těch pokojovejch se zesilovačem. Ono se totiž pak výborně po celým sídlišti hledá, u kterýho píp ten krám zas sedí a ještě lépe se pak přesvědčuje o tom, že ten bordel páchá on. Kdo to nezažil, neuvěří! Jenže toto opravdu prodejce řešit nebude.

    Některý věci je prostě potřeba zakázat prodávat pod trestem káznicí nebo i smrtí, protože prodejci se normálně chovat nebudou. To je totiž to stejný jak takový ty blikátka na mobily, to taky mají všude, že to je ale dioda navázaná na vysilač dojde z těch blbů jenom někomu a že pak člověk najde bordel na vyšší harmonický je bohužel taky fakt. A protože toho jsou mračna, je to v podstatě neřešitelný. Pochopitelně bych mohl pokračovat výčtem dalších nesmyslnejch zařízení, který se čas od času někde objeví.
  • 13. 12. 2006 18:58

    martin (neregistrovaný)
    Vzdyt je to jednoduche. Staci se podivat na stitek spotrebice, kde je uveden prikon. Videl jsem uz dost "1.5kW" audiozazraku, ktere mely na stitku prikon 50W :-)))
  • 13. 12. 2006 19:09

    benghi (neregistrovaný)
    No, já bych se těm zesilovačům zase tak vehementně nebránil, bránil bych se pouze širokopásmovým zesilovačům. Tedy, pokud je to vzdálená lokalita, tak to bez toho zesilovače nepůjde. Postupoval bych asi takto. Zesilovač naladěný na kmitočet toho, co chci přijímat, nic širokopásmového. I zesilovače s laděným vstupem jsou poměrně široké. Výběr zesilovače je kritický, pokud se to má používat v blískosti vysilače nějaké jiné služby, to je totiž přesně to, co je úskalím většiny zesilovačů, leč nesváděl bych to pouze na ty zesilovače, vstupní jednotky v přijímačích by taky měly vypadat jinak. Trochu mi vadí, že se tu přijímače posuzují podle toho, jaký mají firmware, podle problémů s češtinou a podobných nesmyslných kriterií, ale nikde nenajdu parametry vstupní jednotky, která je bohužel základem úspěchu potažmo neúspěchu. Tohle je bohužel stará písnička a platí i pro analogovou TV, skoro všechny vstupní jednotky vyráběný v tesle jsou tragedie, protože nějakej blbec nacpal do vstupu antiparalelně dvě diody a pokud máte TV někde v blízkosti jakéhokoliv vysilače (ať už se jedná o klasickou rádiostanici, mobilní telefon, CDMA modem...) jde to celé do háje. Dřív to šlo, protože jediné vysilače, které se víceméně volně pohybovaly mezi lidem, byly rádioamatérské stanice, přičemž si všichni kolem nich stěžovali na rušení (pokud se ovšem nepoštěstilo pořídit TV s jugoslávskou vstupní jednotkou). Celkově se to svádělo na špatnou kvalitu takových vysilačů, což možná místy byla i pravda, ve většině bych na to však nevěřil. V dnešní době má nějaký vysilač doma v podstatě každý, ať už v podobě mobilního telefonu, nebo nějakého takového zařízení, navíc se zvýšil počet rádiostanic mezi lidem a problémy pochopitelně musí nastat. Podotýkám, že až na vyjímky nejsou problémy v těch vysilačích, ale nejčastějším místem bývá opravdu anténní předzesilovač. Pokud nemá žádný laděný vstup a anténa nepracuje v rezonanci, musí se v podstatě zahltit a jinak to možné ani není. Toto je velké nebezpečí při použití širokopásmových antén (typicky LPA) nebo antén podivné konstrukce (typicky síto). Čili druhým krokem by bylo pořízení nějaké velké směrovky. Yagi je optimální, ale pozor na jednu maličkost, stávalo se to dříve velmi často. Yagiho antény je potřeba navrhovat na nejvyšší používaný kmitočet, nikoliv na střed. Zisk stoupá až do kmitočtu na který je anténa konstruovaná, následně poměrně prudce padá. Dále je třeba počítat s námrazou, která vlastnostmi antény též pohne a podle zákonu schválnosti kmitočtově dolů. To býval starý problém, kdy se v momentě, kdy se objeví námraza na anténě začal ztrácet zvuk. U digitální televize je toto bohužel rána mezi oči, pokud někdo navrhne anténu na střed, tak prostě chybí data z vyšších nosných a tím pádem se nedekoduje nikde nijak a nic.

    Čili máme poměrně úzkopásmovou směrovou anténu. Tu je třeba směrovat na vysilač a to poměrně přesně, buď přepočítáním podle polohy a nasměrováním, což nepovažuji za vhodné, protože pokud anténa mírně šilhá, můžete se trefit do minima, digitální přijímač ukáže většinou pouze chybovost, což nestačí, je potřeba vidět skutečně sílu signálu. Disproporce mezi tím, co přijímač ukazuje a tím, co to podle návodu je, je předpokládaná. Asi bych si pomohl komunikačním přijímačem, ale možností je pochopitelně víc. Anténu směrovat na maximum signálu, potom si najít na obě strany pokles o 6dB a anténou se trefit ,,doprostřed'' mezi ty dva poklesy, načež to zkusit propojit s přijímačem. Při troše štěstí by to mohlo chodit bez zesilovače. Pokud nebude, tak zařadit zesilovač, ale pozor na napájecí vyhybku. Měla by mít na straně připojení zdroje nějakou tlumivku a to prosím na obou drátech, tj. jak na + tak na zemi. Pokud nemá, tak dodělat, nebo napájecí drát (ale až za zdrojem a těsně u vyhybky) prokroutit párkrát ferritovým toroidním jádrem. Následně bych zkusil, zda mi to bude vysilač nadále rozhazovat. (Mobil, CDMA...) Pokud ne, jsme hotovi, pokud ano, není ještě vše ztraceno. Koaxiální kabel. Bohužel všechno to, co se prodává v prodejnách s televizní technikou stojí slušně řečeno za prd. Ač mě za to televizní anténáři nebudou mít rádi, tak bych vyrazil do GESu (jinde stejně kvalitní koaxiální kabely neseženete) a koupil alespoň RG-59B/U, nebo nějaký jiný normální 75ohm koaxiální kabel. Výhodu ucítíte už při instalaci, bude se s tím výrazně lépe pracovat. Není to žádnej zázrak, ale má to alespoň definované vlastnosti. Pokud se zeptáte někde v prodejně s TV technikou, jaký útlum má na konkrétním kmitočtu na 100m kabelu takovej ten bílej humus, co toho tam mají velký kluba, budou na vás ve většině případů koukat jak puk. Útlum ale není jediné, co je třeba sledovat. Podívejte se například na minimální poloměr ohybu, protože pokud ten kabel ohnete víc, tak bude v háji, přičemž si rozmyslete, zda je vůbec reálné (při daném minimálním poloměru ohybu) ten kabel instalovat. Na dalším místě je odolnost a podobné věci. Pokud bude přetrvávat problém s rušením od CDMA nebo podobných zařízení, zkuste ještě na kabel nacvakat ferity. Nejsou zrovna levné, ale většinou to pomůže.

    Závěrem - úzkopásmová anténa je nepochybně výhodou a předzesilovač s laděným vstupem je též výhodou, pokud jej potřebujete. Mnohdy je ale laděný vstup v předzesilovači užší, než to, co se přehazuje ve vstupní jednotce, tudíž bych určité typy předzesilovačů hned tak neproklínal. Pokud totiž nevletí do limitace a ani nezalimitují vstupní jednotku, může být jejich pásmová propust na vstupu i výhodou. I jednoduchá pásmová propust dokáže uchránit vstupní obvody od limitace, což jsem si vyzkoušel v minulosti u analogové televize. Směrová anténa je též výhodou, čím užší, tím lepší, protože můžete posadit vysílací zařízení do minima přijímací antény od TV. Praxe ukázala, že není problém provozovat TV přijímač s antenním předzesilovačem vedle 50W vysilače v pásmu 145MHz, či 20W vysilače v pásmu 430MHz, pokud bude vstup toho předzesilovače laděný, anténa směrová a nebude směrovaná na anténu vysilače. Pochybuju, že by CDMA mělo 20W výkonu.

    Závěrem jedno pravidlo. Pokud se vám něco ozývá z audiosystému při odesílání SMS z mobilního telefonu, nebo vám lítají pruhy po obrazovce u analogový TV, či vám vypadává příjem u digitálu, máte někde něco blbě. Ty mobily totiž mají tak směšně malej výkon, že by takový kousky dělat neměly, přesto je to poměrně běžnej jev.
  • 12. 12. 2006 11:28

    pajin (neregistrovaný)
    Proc? Protoze vychcany vyrobce se zeptal lidi(anketa), co by si predstavovali za antenu.
    Lide mu rekli, ze neco, co by slo umistit za obraz na stenu, protoze se jim nechce nic davat na strechu - manzelka rikala, ze to hyzdi peknou stavbu, projektant nenaprojektoval stozar, a ted by to znamenalo delat do strechy diru, kterou by do domu prselo. A kdovi kudy by se tahnul do pokoje kabel ze strechy, ze.
    Tak mily vyrobce udelal antenu, ktera se vleze za obraz na stenu, funguje za deste, nikoli vsak v bource, po pokoji se neda chodit, obrazy se musely prebouchat podle "nejlepsiho" prijmu, ale to nas mily zakaznik skousne, kdyz stejne lezi na gauci. O tuto antenu je takovy zajem, ze byste se divil. Jeji nakup je jednoduchy, nemusi se nikdo tahat z obchodu s neforemnym kramem. Prodejce, ktery by tyto anteny nenabizel, dnes jiz neni na trhu, protoze zkrachuje na nedostatek zakazniku.
    To ze antena funguje na heslo, zakaznik zjisti az doma, a obvykle se to heslo nauci a zije s nim az do zdarneho konce. Hlavne, ze nemusel cekat na nejakeho antenare, ktery si strasne vymejslel.
    Tak takovy je pribeh s antenama mily pane. Jeste se mi snazte tvrdit, ze nemate doma plne skrine kokotin, ktere k nicemu nejsou, ale "tak nejak pekne vypadaj", musi se z nich utirat prach, atakdale. To byste nesmel mit doma zadnou babu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).