Hlavní navigace

Evropská komise vyhlásila veřejnou konzultaci k revizi Směrnice o audiovizuálních mediálních službách

16. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ DOTAZNÍK – Úprava směrnice výrazně ovlivní evropskou regulaci televizního vysílání a videoslužeb na internetu. Konzultace se může zúčastnit kdokoli, i řadoví občané.

Veřejnou konzultaci k chystané revizi Směrnice o audiovizuálních mediálních službách otevřela Evropská komise. Do 30. září letošního roku přijímá názory národních regulačních orgánů, provozovatelů vysílání, producentů, poskytovatelů obsahu telekomunikačních služeb, nevládních organizací, akademické obce a občanů na změny v regulaci provozování televizního vysílání a videoslužeb na internetu. Konzultace probíhá formou elektronického dotazníku, který lze vyplnit online na webu Evropské komise, nebo si jej stáhnout a vyplněný zaslat e-mailem. K revizi směrnice dochází po osmi letech od jejího vzniku, přijata byla v roce 2007.

K TÉMATU: ATO přitvrzuje v boji proti novele vysílacího zákona. Jde v ní jen o pokuty, píše

Změny ve směrnici plánuje Evropská komise provést v příštím roce. Do veřejné konzultace vytipovala několik okruhů problémů, například zabezpečení stejných podmínek regulace pro klasické televizní vysílání i videoslužby na vyžádání, zabezpečení optimální úrovně ochrany spotřebitele a upevnění zákazu projevů nenávisti a diskriminace. Komise se v dotazníku také ptá na podporu evropského audiovizuálního obsahu, posílení jednotného evropského digitálního trhu, svobody a plurality médií, přístupu k informacím a obsahu pro osoby se zdravotním postižením. Účelem konzultace je získat konkrétní zkušenosti a zpětnou vazbu od poskytovatelů, ale také uživatelů televizního vysílání a online služeb typu Netflix, YouTube, HBO GO či Voyo.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Ostře sledovaná novela vysílacího zákona: čím ministerstvo kultury zvedá televize ze židle?

Úprava Směrnice o audiovizuálních mediálních službách se následně projeví i v českém zákonu o rozhlasovém a televizním vysílání, který momentálně prochází zásadní úpravou na návrh ministerstva kultury. Chystanou ministerskou novelu kritizují provozovatelé televizí, podle nichž by bylo lepší počkat na úpravu evropské směrnice a změny zákona zapracovat souběžně s touto revizí. Dotazník Evropské komise a další podrobné informace o probíhající konzultaci naleznete na této internetové adrese: https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/public-consultation-directive-201013eu-audiovisual-media-services-avmsd-media-framework-21st#CS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).