Hlavní navigace

Evolveo XtraTV Stick: televizní pidi tuner překvapivých kvalit nejen pro mobil

3. 9. 2014
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Evolveo
Chová se jako běžný tuner a ke sledování televizního vysílání nepotřebujete nic jiného než signál DVB-T. Snadno se ovládá a je neuvěřitelně citlivý!

Předně je třeba říci, že tenhle externí tuner nebude spolupracovat s každým mobilním zařízením. Základem, kterému musí vyhovovat, je kompatibilita konektoru Micro USB se standardem USB (OTG), někdy nazývaným též „USB host“. Jde o schopnost komunikovat „peer to peer“, tedy přímo mezi dvěma zařízeními, typicky telefonem a napojenou USB flash pamětí, a to bez jakéhokoli prostředníka. Právě toho využívá i tento miniaturní DVB-T tuner a pokud to váš mobil či tablet nezvládne, je zbytečné ho kupovat, nebo zkoušet. V diskusi pod výrobkem na evolveo.cz jsem se dozvěděl ještě jednu důležitou „maličkost“: telefon nesmí kontrolovat odběr na rozhraní Micro USB.

Jiná situace může nastat u další podmínky – verze operačního systému Android, což by měla být alespoň 4.0.3. Zároveň k tomu přistupuje i podmínka výkonnostní a zabudován by měl být minimálně procesor s dvojím jádrem.

Takže si shrňme, co vlastně pro provoz tohoto DBV-T tuneru potřebujete:

  • rozhraní Micro USB kompatibilní s USB OTG (USB host), což ověříte např. přes aplikaci USB Host Diagnostics stažitelnou z Google Play,
  • minimálně procesor s dvojím jádrem a s podporou instrukční sady Neon nebo procesoru Tegra 3, 
  • alespoň 1 GB paměti RAM, 
  • Android 4.0.3, či vyšší, 
  • přístroj nesmí kontrolovat odběr na rozhraní Micro USB, 
  • rozhraní Micro USB musí být umístěno běžně, hluboko, tj. nesmí být v telefonu příliš utopeno (viz vysloveně odolné telefony).
Tuner je spíše pidituner. Ven ze zařízení koukají pouhé dva centimetry, ve zbytku je jen konektor Micro USB obvyklé velikosti. Miniaturní konektor pro napojení antény je v těle tuneru.
Autor: Evolveo

Tuner je spíše pidituner. Ven ze zařízení koukají pouhé dva centimetry, ve zbytku je jen konektor Micro USB obvyklé velikosti. Miniaturní konektor pro napojení antény je v těle tuneru.

Instalace s problémy

Tím nejzákladnějším je, že Evolveo nikde neuvádí jméno programu, který potřebujete pro provozování televizního vysílání a který je třeba nahrát z Google Play. Nebylo ani na obalu tuneru, ani webových stránkách. Jak mi však bylo řečeno, uvnitř balení je stručná instalační příručka, kde je vše, včetně jména aplikace. U mě se, zřejmě po předchozí zápůjčce, vytratila. V každém případě by ale software, včetně verze (!), měl být jasně uveden i na webových stránkách. A také by tam mělo být uvedeno, jaké mobily a tablety jsou potvrzeny jako kompatibilní. Jsem přesvědčen, že drtivá většina majitelů se ráda zapojí.

Aplikace, kterou potřebujete pro sledování televizního vysílání, se jmenuje PadTV a jde lehce – podle tohoto jména – vyhledat na Google Play. Pokud byste ji ale chtěli vyhledat pod jménem Evolveo, což by bylo navýsost logické, nepovede se vám to. Nic takového totiž Google Play neeviduje, resp. eviduje, ale nikoli jako aplikaci pro výše zmiňovaný tuner.

Možná by se také chtělo zamyslet nad primárním používáním názvu „USB host“. Osobně se mi zdá, že většina je spíše zvyklá na označení „USB OTG“. V každém případě by asi bylo lepší, kdyby byly všude důsledně uvedeny oba názvy. Vraťme se ale k samotné instalaci.

Jakmile máte PadTV staženu a nainstalovánu, připojíte jednu ze dvou antén (doporučuji vždy začínat tou větší), a v části Settings (jak vidíte, lokalizovaná není) naladíte tuner. Jde to pouze automaticky a nic speciálního, včetně znalostí, zapotřebí není. Jde to také svižně a stanice lítají po obrazovce tak, jak se postupně prolaďují.

Závěrečné třídění je parádní a obstaráte ho pouhým dotykem prstu, přidržením kanálu a jeho přesunutím na patřičné místo.

Tohle se opravdu povedlo a platí to i o zbytku ovládání!

A ještě drobná poznámka: V druhé části testu začala najednou aplikace – pokud nebyl telefon zamčen – sama automaticky nabíhat hned po zasunutí DVB-T tuneru. Vždy ovšem s hlášením, zda ji chci nastavit jako základní pro toto zařízení (viz foto níže).

Seznam naladěných kanálů s jediným EPG výpisem, který dostanete. Příjemné je, že se vypisuje bez ohledu na multiplex na kterém se právě nacházíte.
Autor: Bohumil Herwig

Seznam naladěných kanálů s jediným EPG výpisem, který dostanete. Příjemné je, že se vypisuje bez ohledu na multiplex, na kterém se právě nacházíte.

Parádní ovládání, základní EPG

Ovládání je – jak jinak – dotykové. Nic se nezapíná, jen se tuner nasune do Micro USB a do něj zase jedna ze dvou antén. Ladění, třídění, nahrávání, zastavení, resp. pozastavení živého televizního příjmu (TimeShift opravdu pracuje), vše je na dotyk a velice intuitivní.

Mimochodem EPG tu nečekejte v nějaké klasické podobě, ale vypisuje se – vždy ve formě dvou pořadů, tj. stávajícího a následujícího – pod stanicemi v jejich seznamu, což vidíte na obrázku výše. A nabíhá bez ohledu na multiplex, což je samozřejmě parádní. Výpis stanic je na druhou stranu bez obrazu a zvuku, což myslím zde není třeba, nehledě na prostor na obrazovce. Možná je spíše škoda, že tady není běžné EPG, ale není to nic zásadního.

Nastavení minimální, nahrávání i TimeShift v pohodě

Jediné, co si můžete upravit, je velikost bufferu pro TimeShift (v případě LG Flex – od nuly do cca 75 minut), video zásobník pro přehrávání běžného TV vysílání, což by se možná hodilo při výpadcích signálu, ovlivnit nejde. Stejně jako šetření energií při přepnutí na rozhlasovou stanici. Na obrazovce se pouze objeví rozměrný reproduktor, ale displej se nevypne. A i když spotřeba – jak vidíte níže – není právě extrémní, cokoli navíc se vždy hodí.

U jazykového nastavení (viz galerie výše) lze vybrat audio kanál, pokud je k dispozici, chování pořadu s poměry stran 4:3 sice automaticky nastavit nejde, ale jak vidíte z galerie výše, jde vybrat alespoň manuálně.

Nahrávání (viz naopak galerie níže) je bez možnosti ovlivnit kvalitu záznamu a při dobrém signálu pracovalo bezproblémově. Přehrát si záznam můžete i bez připojeného tuneru a nevyžaduje nic zvláštního. Ani připojení k internetu, ani nějaký speciální videopřehrávač. Vše probíhá v rámci aplikace PadTV.

I když jsem nepřišel na to, kde mám záznam v rámci LG Flex umístěn, na horké lince mi řekli, že při zkoušení se jim objevil v Galerii, což u mě neudělal. A když jsem u toho: dozvěděl jsem se také, že bez problémů naladili a spustili HD kanály, včetně České televize. Mně se to ovšem nepovedlo a když jsem jednou HD kanál opravdu naladil a spustil, objevilo se hlášení o nepodporovaném videu. Mimochodem na produktové stránce Evolvea se dozvíte, že mezi nutnou podmínku k provozování tuneru patří i „podpora přehrávání videa ve formátu MPEG-4/H.264“. Nevím k čemu je zapotřebí (jde o tuner DVB-T, nikoli DVB-T2, H.264) a ani jsem se to nedozvěděl. Resp. smysluplně nedozvěděl. Faktem ale je, že produkt je naprostá novinka a je pochopitelné, že v této fázi o ní ani podpora nemusí vědět všechno.

Čirou náhodou mě napadlo vyzkoušet tzv. zrcadlení, tedy přenesení obrazovky mobilu (tabletu) na televizor či kompatibilní monitor. „Čirou náhodou“ to bylo proto, že plazma Panasonic GT60 nepodporuje Wi-Fi Miracast, které naopak umí LG Flex. Ale jelikož podporuje Wi-Fi Direct, obě zařízení jsem bez problémů napojil a sledoval tak televizní vysílání z tuneru mobilního telefonu na televizoru…

Zdá se, že Wi-Fi Miracast je skutečně zpětně kompatibilní s Wi-Fi Direct, protože mobilní telefon po pokusu o komunikaci s televizorem zobrazil právě toto logo a obraz bez potíží odeslal.

A ještě jsem zapomněl na jednu věc: HbbTV u tuneru podporováno není, což určitě není na závadu. Stačí si jen stáhnout aplikaci iVysílání České televize.

Měření spotřeby

Měřil jsem ji pouze tak, že jsem dobil naplno telefon a pustil stanici ČT24. Za hodinu provozu televizní tuner spotřeboval – u phabletu LG Flex (D958), to zdůrazňuji – 10–12 % kapacity akumulátoru (zkoušel jsem to několikrát). Odhadem tedy – při zprůměrované spotřebě – bychom dospěli k nějakým 9 hodinám, což je myslím více než slušné.

Mimochodem v testu, který jsem na tento přerostlý mobil dělal, vydržel při přehrávání ČT24 přes Wi-Fi až 20 hodin a u kombinovaného přehrávání obsahu s nízkým a vysokým rozlišením (SD/HD) z vnitřního flash disku a vypnuté Wi-Fi zhruba 11 hodin (program MX Player). Devět hodin je tudíž z tohoto pohledu špičkové, protože pochopitelně ještě musí napájet tuner jako takový.

Praktické zkoušení

Provedl jsem ho na několika místech v Praze a na jednom místě za Prahou, na Jílovsku. Tady chytám DVB-T signál odražený od kopce a výsledek, jak si nejspíše dovedete představit, není žádná sláva. Klasická instalace venkovní antény vyžadovala kvalitní zesilovač, pak teprve byl televizní signál solidní, i když méně citlivé tunery v televizorech si s ním někdy neporadí. XtraTV Stick to ale zvládl.

A překvapivě dobře!

Jílovsko, uvnitř domu, stěny 25 cm Porfix: Po naladění jsem našel 26 rozhlasových a televizních stanic, přesněji řečeno 17 televizních a 9 rozhlasových. Kvalita příjmu velice mile překvapila, výpadky byly minimální, obrazová kvalita jako taková skutečně na výši, i když LG Flex má displej skutečně brilantní. V každém případě bylo vidět, že na metrovou externí anténu zakončenou 12 cm pevným prutem se tuneru velice dobře daří nejen zachytit signál, ale také si udržet jeho kvalitu.

Po odpojení magnetické antény a zapojení krátké smyčky jsem byl svědkem zajímavého úkazu. Po krátkém výpadku, kdy se objevil nápis „No content“, se stanice ČT24 rozjela, výpadky byly sice častější, ale stále byla překvapivě dobře sledovatelná.

Vyzkoušel jsem i rozhlasovou stanici, kde byly na dlouhý prut i na krátkou smyčku zkušenosti obdobné, překvapilo mě, že v druhém případě byly dokonce výpadky častější než u sledování televizního vysílání na stejném multiplexu a nakonec se stanice ukázala jako neposlouchatelná. To ale nejspíše bylo výkyvem signálu jako takového, což by vzhledem k výše zmiňovaným podmínkám nebylo divu.

Praha, spodní část Žižkova, mj. ulice Koněvova a Husitská: po naladění jsem našel 49 rozhlasových a televizních stanic, kvalita byla výborná, pouze s občasnými výpadky typu jednou za pár minut. Cestou po Žižkově jsem také vyzkoušel příjem za jízdy, který kupodivu fungoval překvapivě dobře. Anténa byla v tomto okamžiku – na magnetu – vystrčena na střechu vozu.

Praha, Žižkov, okolí TV vysílače: zastavil jsem se i zde a čekal zarušení, ale pravdou byl slušný příjem, byť méně naladěných kanálů: 29–37 s krátkou anténou, až 49 s anténou dlouhou (39 pro TV). Zkoušel jsem jak LG Flex, tak Samsung Galaxy S2 na krátkou smyčku i prut. Funkčnost na ulici obdobná, uvnitř zděné budovy s prutem výrazně lepší. Se smyčkou jsem se většinou nechytal.

Praha Bubeneč, uvnitř staré zděné budovy (silné cihlové zdi): na smyčku několikrát nenaladěno nic, jednou pět kanálů (3× TV a 2× rozhlas). Na prut někdy naladěno 10, 14 kanálů, jindy něco přes dvacet, příjem ale s mnoha výpadky a v podstatě nesledovatelný. Přímo u okna jsem pak na dlouhý prut naladil 22 kanálů, příjem byl opět s výpadky, někdy sledovatelný jindy nikoli. Zde jsem vždy naladil stanice bez veřejnoprávního multiplexu.

Na domovní anténu na střeše, veřejnoprávní multiplex chytám, včetně HD kanálů ČT.

Tohoto hlášení jsem se nemohl zbavit ani při zkoušení na Samsung Galaxy S2, ani na LG Flex s Android 4.2.2. Aplikace PadTV má zjevně problémy předat zaškrtnutou a potvrzenou volbu operačnímu systému. Nebo ten ji má problémy převzít. Vyberte si.
Autor: Bohumil Herwig

Tohoto hlášení jsem se nemohl zbavit ani při zkoušení na Samsung Galaxy S2, ani na LG Flex s Android 4.2.2. Aplikace PadTV má zjevně problémy předat zaškrtnutou a potvrzenou volbu operačnímu systému. Nebo ten ji má problémy převzít. Vyberte si.

Vyzkoušená kompatibilita, pozor na odolné mobily!

Tady je seznam výrobků se kterými jsem Evolveo XtraTV Stick vyzkoušel já:

  • Acer Liquid E3 a Z4 (mobily) – tuner nepracuje, protože není podporováno USB (OTG) stejně, jako například u Nokia Lumia 630 (mobil). 
  • LG Flex (phablet, tedy kombinace mobilu a malého tabletu) – tuner pracuje a s ním jsem ho také po většinu času zkoušel.
  • Gogen TA 8400 Dual (tablet) – nepracuje, nepodporuje USB (OTG).
  • Samsung Galaxy S2 (mobil) – tuner pracuje.

Jak bylo řečeno, u LG Flex a Samsung Galaxy S2 jsem po spuštění aplikace PadTV několikrát musel (zpravidla 2×) odmáčknout úvodní hlášení (viz foto výše). A protože jsem před časem testoval USB flash paměť Kingston DataTraveler microDuo taktéž vyžadující USB (OTG), uvedu i dva nadějné výrobky ve kterých by tuner MOHL taktéž fungovat:

  • Samsung Galaxy Tab 4 8.0 (upozorňuji, že Samsung Galaxy Tab 4 7.0, technologii USB OTG nepodporuje),
  • Samsung Galaxy S4 (mobil).

Mimochodem Kingston má na svém webu vytvořen přehled výrobků kompatibilních s USB OTG, což sice neznamená, že budou fungovat i s XtraTV, ale naděje tu je. Přehled najdete zde a tím pádem si můžete udělat jakési prvotní roztřídění, i když stoprocentně bych na to nespoléhal, čímž myslím to, že budou i další neuvedené v seznamu, které budou s XtraTV fungovat.

Na horké lince Evolveo jsem se ještě dozvěděl o potížích s telefony Sony, které sice mohou podporovat USB (OTG), ale někdy si hlídají odběr na konektoru Micro USB. Tuner pak nepracuje.

V této souvislosti je ještě třeba upozornit na jednu „maličkost“. Odolné telefony v té nejvlastnější podobě à la Cat (Caterpillar), Aligator a konec konců i Evolveo, mají (zpravidla mívají) rozhraní Micro USB hodně utopeno v těle, takže i kdyby podporovaly USB (OTG), bylo by to houby platné, protože do rozhraní umístěného hluboko v těle mobilu konektor tuneru prostě nedosáhne. Prý existuje jakýsi adaptér, ale nic konkrétního jsem se nedozvěděl a ani ho nikde nenašel. Osobně si myslím, že by se k takovýmto mobilům měl dodávat zcela automaticky, protože narážejí na stejný problém i při dobíjení.

Vše co dostanete v ceně: tuner, krátká smyčková anténa a anténa s kabelem a krátkým prutem s magnetickým uchycením.
Autor: Evolveo

Vše co dostanete v ceně: tuner, krátká smyčková anténa a anténa s kabelem a krátkým prutem s magnetickým uchycením.

Překvapení? Určitě!

Testoval jsem takovouto věcičku před dvěma roky (Tivizen Pico Android mini TV tuner – vynikající), chvíli před ní ještě Eaget Navi N1 (televizor s navigací – také nebyl špatný) a před tím (2009) ještě kapesní televizor s DVB-T, Gogen PTV623, který byl na svou dobu rovněž velice dobrý! V posledních dvou případech to bylo o citlivosti tuneru, ne vždy také chodilo typicky EPG. A proč to říkám? Posun je znatelný nehledě na to, že jinak výborný Tivizen stál 2500 Kč…

Nyní je citlivost tuneru laicky posuzováno nesrovnatelně vyšší (možná s výjimkou Tivizenu) a vše mi přijde tak nějak pohodovější, včetně ovládání a zobrazovaných informací. Ani s aplikací nebyly problémy s jedinou výše zmiňovanou výjimkou s hlášením (viz snímek výše). Volba pro zapamatování nastavení evidentně nefungovala. Tohle ale byla jediná vada na kráse. Mimochodem pokud v průběhu sledování televizního vysílání někdo zavolal – a tady budu mluvit už pouze o LG Flex – naprosto nic se nedělo. Hovor (nebo SMS) se objevil v okně, přijal jsem ho a následně jsem se do sledování televize opět automaticky vrátil a normálně pokračoval. Včetně toho, že navolená stanice zůstala zachována, což u Tivizenu zlobilo.

Nicméně problém tu je. Evolveo samotné, resp. Abacus Electric, jemuž tato značka patří. Nejen že jsou potíže s udáním jména aplikace nutné pro provoz tuneru, ale poněkud se mlží i ohledně kompatibility. Ale právě tohle přece zajímá potenciální zákazníky nejvíce! Nicméně změna se už rýsuje a Evolveo začalo na podkladě dat od zákazníků vytvářet seznam kompatibilních zařízení.

Firmy je ale třeba se také zastat, i když informace na webu jednoznačně potřebují změnit!

Ani po splnění všech výše udávaných podmínek totiž nelze pregnantně říci, že tuner pojede. Podívejte se jen, jak na nepochybně excelentních mobilech Samsung Galaxy SII a LG Flex, aplikace zazlobila, naštěstí bez vlivu na funkčnost. Je proto pochopitelné, že si Evolveo nemůže být jisto kompatibilitou, resp. za ni ručit. V tomto případě ale podle mého nepomůže nic jiného, než otevřenost.

BRAND24

V každém případě mohu Evolveo XtraTV Stick jen doporučit! Pokud si u svého mobilu či tabletu ověříte podmínky, plus si zkusmo stáhnete aplikaci PadTV a vyzkoušíte si její spuštění, máte myslím devadesátiprocentní jistotu. Těch 10 % vám obstará jednoduchá věc – při nákupu přes internet můžete zařízení bez udání důvodu do 14 dnů vrátit. Osobně bych to tedy neřešil a šel do toho.

Hodnocení

pro: cena/výkon, až neuvěřitelně citlivý tuner (!), výborné ovládání, překvapivě funkční je i v místech s horším či dokonce špatným příjmem, nahrávka je k dispozici i bez zasunutého tuneru a potřeby jakéhokoli dodatečného softwaru
proti: chybí šetření energií na rozhlasové stanici, slabší podpora projevující se mj. absencí seznamu ověřených, kompatibilních zařízení a jasným stanovením podmínek pro provoz

Balení obsahuje

  • 2× anténa (krátká smyčka plus kabelová prutem s magnetem)
  • jednoduchá uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Koupili byste si ke svému mobilu či tabletu televizní tuner?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).