Hlavní navigace

Evolveo Android Box Q5 4K: streamovací box pro každého. A takových moc není

28. 4. 2016
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: Evolveo
AKTUALIZOVÁNO, 15.6.2016: Malá a lehká krabička má nabídnout streamování a přehrávání videí i v rozlišení Ultra HD (4K) a také kompatibilitu s řadou českých aplikací a podporu běžných multimédií. A jak své sliby plní?

AKTUALIZOVÁNO, 15. 6. 2016: doplněno zapomenuté O2 TV (díky pane René :) – funguje, vyzkoušeno ještě nově HBO GO a rovněž pracuje. Ad problém s aplikací Horizon Go: Oficiální odpověď UPC zní, že „Pokud aplikace Horizon hlásí chybu 6667, zařízení není podporováno.“ 

AKTUALIZOVÁNO, 9. 5. 2016: Dodatečně jsem ještě box vyzkoušel s Ultra HD (4K) televizorem Philips 55PUS6501. Nejprve jsem ho resetoval a znovu nainstaloval. I když byla pro video výstup zapnuta autodetekce, nastavil se pouze režim 720p/60 Hz. Režimy pro 4K TV však k dispozici byly (viz foto níže). Nejdou sice nad 30 sn./s, ale to opravdu čekat nelze. Při té příležitosti jsem ještě prověřil nefunkční aplikaci Horizon Go. Stále ještě nepracuje, ale UPC na tom prý dělá…

Uváděn je jako „Smart TV box s podporou 4K videa“, což podle mého sedí, ale nesmíte klást přílišný důraz na Ultra HD (4K). V podstatě jde o to, že vám z jakékoli televize či monitoru udělá chytré zařízení s přístupem ke všem možným aplikacím staženým z Google Play a také k nejrůznějším on-line videotékám (VoD) či televiznímu vysílání přes internetový protokol IP, tedy IPTV. O tohle jde podle mého především.

Na rozdíl od předchozí verze Android Box Q4 4K, kterou jsem taktéž testoval, je Q5 už použitelný v podstatě pro kohokoli trochu zkušenějšího, a ne jen pro skalní hračičky.

A to není jediná dobrá zpráva.

Set-top box podporuje hardwarové dekódování videa v H.265/HEVC v rozlišení maximálně Ultra HD (4K), a to do snímkové frekvence 60 sn./s. Řekněme si ale rovnou: někdy narazíte, a to i přesto, že je zabudován čtyřjádrový procesor o frekvenci 2 GHz a pětijádrový grafický procesor ARM Mali-450. Docela slušný výkon na něco tak malého a dostupného (2590 Kč).

Až praxe ale ukáže, pro co se skutečně hodí a kam tohle spíše streamovací zařízení než multimediální přehrávač vlastně míří.

ČTĚTE TAKÉ: Evolveo Android Box Q4 4K: výborně přehrává prakticky vše, ale zatím je jen pro hračičky

Streamování v zahraničí. Co z českých a slovenských videoték chodí a co nikoli

Jak jsme vás už před časem informovali, Evolveo Android Box Q5 4K Quad Core Smart TV je postaven na operačním systému Android 5.1 s přístupem do tržiště aplikací Google Play. Připojit k němu můžete jak bezdrátovou klávesnici či myš, tak například Evolveo Flymotion, což je malá klávesnice s pohybovým ovládáním kurzoru. Já ale s úspěchem vyzkoušel i deset let starou „drátovou“ USB myš od Logitechu, která mě nikdy nezklamala. Kvalita je prostě kvalita.

Webové stránky výrobce hovoří rovněž o podpoře českých a slovenských video aplikací, jako jsou O2 TV, Voyo, Prima Play, HBO GO, iVysílání České televize či Joj a televize Markíza. Nainstalovat se dá i prostředí KODI (XMBC) a také celá řada dalších aplikací.

Box můžete jednak napojit přes rozhraní Ethernet (LAN), jednak přes Wi-Fi 802.11 b/g/n s podporou Wi-Fi Miracast pro streamování obsahu z mobilu či tabletu. Bohužel pracuje pouze na frekvenci 2,4 GHz a to je hodně velká škoda. Pro napojení myši či klávesnice je tu i Bluetooth 4.0, vystačit byste si ale prý měli i s levnými periferiemi pracujícími s USB adaptérem. Ostatně jsou tu tři rozhraní, byť ani jedno pro USB 3.0. Vzhledem k tomu, že mi box nespolupracoval s pevným USB diskem, je to ale více než dost.

Test předchůdce tohoto modelu, Evolveo Android Box Q4 4K, najdete na odkazu, takže jen krátké srovnání. Jak uvidíte dále, celý Q5 se posunul trochu jinam a už se dá říci, že míří na běžného zákazníka. Co bohužel zůstalo, je absence lepší Wi-Fi (stále jen „n“ 2,4 GHz) a hlavně trochu silnější Wi-Fi. Co se vylepšilo, uvidíte sami a posun je někdy značný.

Instalace a základní aplikace

Instalační program stejně jako u předchozí verze nečekejte. Opět se jede pěkně postaru a po jednotlivých položkách. Nejprve tedy do menu nastavení na ikoně Všechny aplikace. Tady změníte jazyk na češtinu a především nastavíte internetové připojení, které může jít buď přes ethernetový kabel, nebo Wi-Fi. U něj funguje i zadání přes tlačítko WPS a box si bez problémů rozuměl s mým směrovačem TP-Link Archer C9 (TP-Link AC 1900 Wireless Dual Band). Bohužel jeho vyspělé funkce a možnosti přijdou vniveč, protože tady jsme pouze na 2,4 GHz.

Jakmile máte technický základ za sebou, je také třeba přihlásit se do tržiště aplikací Google Play. To sice v mém případě bez problémů klaplo a pracovalo i samotné Google Play, ale do té doby funkční nastavení displeje Sencoru, resp. HDMI výstupu, se zcela rozhodilo. Takže zpět do menu nastavení OS Android a upravit obrazový výstup (volba Zařízení, Displej), resp. použít položky Pozice obrazovky a Oddálení obrazu tak, aby se na aktivní část plochy obrazovky vešly všechny ikonky a ve videu bylo vše vidět. Tohle jsem musel udělat na obou televizorech, se kterými jsem box zkoušel – Sencor SLE3257TCS (81 cm, HD Ready) a Panasonic TX-40DS400 (102 cm, Full HD). V druhém případě se obrazovka samovolně rozhodila po prvním připojení TV. Bohužel jsem neměl k dispozici žádný televizor s rozlišením Ultra HD (4K), takže jsem s ním box nezkoušel.

Evolveo Android Box Q5 4K má zabudovánu podporu Wi-Fi Miracast a fungovala výtečně! Streamování z mobilu bylo převáděno s nebývale vysokou kvalitou, a to hned tak neuvidíte. I to je jedna z výborně dělaných funkcí tohoto šikovného boxu.
Autor: Bohumil Herwig

Evolveo Android Box Q5 4K má zabudovánu podporu Wi-Fi Miracast, fungovala výtečně. Streamování z mobilu bylo převáděno s nebývale vysokou kvalitou a to hned tak neuvidíte. I to je jedna z výborně dělaných funkcí tohoto šikovného boxu.

Jak již bylo naznačeno, v základu dostanete s Evolveo Android Box Q5 4K obvyklý přístup na Google Play, webový prohlížeč, velice dobrý (!) souborový manager a mj. také zde vcelku nepoužitelný videopřehrávač BS Player. Tedy pokud se spokojíte s videem bez podpory externích titulků, použít se určitě dá. Já však měl problémy s jeho nastavením a úpravou titulků, protože barvy v nabídkách splývaly natolik, že jsem neviděl, která je vlastně aktuálně vysvícena.

Nicméně jsem nakonec přes BS Player zkoušel i testovací Full HD a Ultra HD (4K) soubory a sekundárně dělal to samé přes MX Player. K tomu se ale ještě dostanu.

Problém jménem paměťová média

Pro vyzkoušení Android boxu jsem použil kombinovanou flash paměť (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB a také 1GB SD kartu od SanDisku. A u těchto vynikajících médií jsem také nakonec skončil. I když totiž zdánlivě můžete napojit i pevný disk, ani jeden nepracoval.

Vyzkoušel jsem můj standardní testovací disk Freecom Mobile Drive Sq TV s kapacitou 1 TB a také běžný 250GB USB disk. Napájeny z boxu byly (napájení pracovalo i po uvedení boxu do pohotovostního režimu), systém je zjevně viděl, ale obsah ani jednoho nenačetl. A to ani do videopřehrávačů, ani do integrovaného souborového manageru Evolvea. Třetí zkoušené médium, SSD flash disk Freecom Tough Drive USB 3.0 256 GB, systém vůbec neviděl, i když ho opět bez problémů napájel. S SSD disky jsou ale obecně problémy i v televizorech.

Už z toho vyplývá, pro co je tenhle prcek použitelný a kam vlastně míří. Nejde o opravdové multimediální centrum, ale primárně spíše o streamovací zařízení, které dokáže přehrát – přes USB paměť nebo SD kartu – i nějaká ta multimédia. A co do formátů je jich docela dost.

Možná, že pokud by se ke Q5 doplnil i nějaký jednoduchý gamepad typu Mad Catz, který funguje s Android televizory Philips, dal by se s výhodou využít i jako levná náhrada herní konzole. Pro střílečky typu AirAttack, a nejen pro ně, by se jistě hodil.

S dodaným dálkovým ovladačem si vystačíte jen částečně

Nainstaloval jsem z Google Play svou standardní testovací sadu, trochu ji obměnil (čtečka knih Cool Reader asi zapotřebí nebude) a pustil se do zkoušení. Občas si, alespoň ze začátku, zkontrolujte, zda je pro váš televizor správně nastaven obrazový výstup, protože v mém případě měl tendenci tu a tam se samovolně měnit. Je tu i volba pro automatické nastavení režimu videa, která byla v mém případě vypnuta, ale po jejím zapnutí a přepojení z HD Ready na Full HD televizor si box obrazový výstup správně přepnul.

Nové aplikace se pro Android 5.1 instalují rovnou na plochu, jak můžete vidět v galerii. V každém případě jste na „big screenu“ a tady není o volné místo na ploše nouze.

Ideální je také, když si hned ze začátku najdete nějaký vhodný nástroj k řízení kurzoru. Ať už jde o něco jako Flymotion, nebo nějakou bezdrátovou klávesnici s dotykovou destičkou à la Logitech K230. Nebo jen prostou myš, která zde funguje perfektně (nejsme naštěstí u Android TV). Počáteční instalaci jsem ovšem vcelku bez potíží udělal s dodávaným dálkovým ovladačem, u kterého šel zapnout „myšový“ kurzor. Jak se později ukázalo, funguje jen někdy, což je opravdu škoda, a tak bohužel nějaké „kurzorové ovládátko“ potřebujete, protože se bez něj prostě neobejdete. Pro běžnou práci, jako je spuštění nějaké on-line videotéky, jsem si ale s dálkovým ovladačem povětšinou vystačil. A postačí i pro zastavení přehrávaného videa a další běžné operace. Navíc u přehrávače MX Player, stejně jako u zabudovaného BS Playeru, funguje tlačítko Play/Pause.

Pokud máte vše vyladěno a připraveno a také nainstalované nějaké ty aplikace (tady se dají předpokládat zejména ty pro video), uvidíte, že box je za provozu překvapivě pohodový. Neříkám ale, že chování bylo vždy stoprocentní. Jednou se mi po připojení USB paměti stalo, že ji nenačetl celou, a narazil jsem také na to, že při zmáčknutí tlačítka spánku na dálkovém ovladači nabídl úplné vypnutí, resp. restartování. Nic zásadního se ale nedělo a slova o pohodovosti za provozu v mém případě seděla. Ani to nebývá u těchto zařízení zvykem.

Jaký je? Použitelný i pro běžného člověka, a to v této kategorii není právě málo

Pro primární přehrávání box v ideálním případě napojte přes ethernetový kabel. Wi-Fi není nijak výkonná a na větší vzdálenost od routeru či za komplikovanějších podmínek se to rychle projevuje. Zkontrolujte si také obrazový výstup. Základní nastavení však u mě sedělo a většinou bylo třeba jen upravit rozměry obrazu na panelu televizoru. Díky tomu, že je možné nastavit videovýstup od nějakých 480p do 1080p (a pokud máte 4K TV, i výše), napojíte box na jakýkoli televizor či monitor. Podmínkou je však konektor HDMI nebo něco kompatibilního, tedy DVI. Zvuk se dá vyvést i samostatně přes optický výstup.

I když nemáte televizor Ultra HD (4K), video s tímto rozlišením box přehraje a na HD Ready či Full HD televizor ho jednoduše převede, což je samozřejmě výborné a nadějete se toho dnes málokdy (TV s nižším rozlišením než je 4K to obecně vzato odmítají).

Vyzkoušel jsem celou řadu UHD videí a schopnost přehrát ho záleží na datovém toku, resp. kombinaci datový tok, počet snímků za sekundu. Plus možná ještě také na barevné hloubce. Bez potíží se mi například přehrálo video s průměrným tokem 38,5 Mb/s a 24 sn./s. Záznam z francouzské stanice CanalPlus s 25 Mb/s a 50 sn./s. už jsem ale nepřehrál. Vše s kodekem HEVC.

Bez potíží jsem také přehrál své dva testovací 4K soubory s kodekem H.264, dále pak několik Full HD videí s kodeky HEVC, H.264, MPEG-4 a například i s AVCHD 1080i. Kompatibilita je více než slušná.

Pokud zapomeneme na přehrávání Ultra HD (4K), které Evolveo zvládá, ale na náročnějším souboru buď neukáže obraz, nebo ho ukáže, ale s výpadky, je velice dobrá obrazová kvalita vidět všude. A při běžném SD a HD musí být vzhledem k ceně boxu nutně spokojen snad každý. Navíc přehrál více, než bych od něj očekával, výborně resamploval a dokázal tak málo kvalitní video vylepšit a na metrovém televizoru velice dobře podat.

Co bylo opravdu výtečné, byla obrazová kvalita při streamování z mobilu přes Wi-Fi a Android box na televizor. Ta je na úrovni běžných DVB-T stanic à la datový tok kolem 2 či 2,5 Mb/s a to vidíte skutečně zřídka. Nejlepší na tom je, že box příchozí video z mobilu zpracuje a předá ho televizoru už připravené přes HDMI. Pokud streamujete rovnou na TV, nebudete ve většině, či spíše drtivé většině případů příliš spokojeni. Tady je výsledek pomalu nejlepší možný.

Nejdůležitější ze všeho, alespoň pro mě, však byla – na dané verzi OS, resp. firmwaru – překvapivě vysoká spolehlivost práce, což je obecný problém řešení s Androidem (nebyla 100%, ale řekněme 95%).

Evolveo Android Box Q5 4K: aplikační kompatibilita

AirAttack HD Lite (hra) – pracuje (vyžaduje ideálně joystick); Angry Birds – pracuje; Banaxi (videotéka) – aplikace funguje, ale nepracuje obrazový výstup a jede jen u ukázek (zvuk vždy ano), Český rozhlas (iRadio ČRo) – bezproblémová; ČT (iVysílání, ČT 24, ČT Sport – TV archiv a živé vysílání) – bezproblémová, pouze v iVysílání bylo vždy vidět spodní menu přehrávače; O2 TV – bezproblémová;  Prima Play (TV archiv) – bezproblémová; Joj (TV archiv a živé vysílání) – bezproblémová; Markíza (TV archiv) – bezproblémová; HBO GO – bezproblémová; Filmbox Live (TV kanály a on-line videopůjčovna) – bezproblémová; UPC Horizon Go (živé vysílání a videotéka): aplikace pracuje, nešlo ale spustit žádné video (ohlašoval se chybový kód „zařízení není podporováno“); YouTube – bezproblémová; Voyo – aplikace funguje, ale nepracuje obrazový výstup (zvuk ano); MX Player (videopřehrávač) – bezproblémová.

A také kompatibilita s aplikacemi, především s těmi pro video, tedy s IPTV/VoD. Ta je výborná a bližší údaje najdete ve vloženém článku. Zajímavé ale bylo, že se ve dvou případech box choval zvláštně. Šlo o Voyo a Banaxi. Aplikace fungovaly, šel zvuk, ale obrazový výstup nepracoval. Banaxi to ještě okořenilo tím, že se videoukázky přehrávaly zcela bezproblémově a obraz nejel pouze pro zakoupené pořady.

Evolveo Android Box Q5 4K by se dalo vytknout ještě pár dalších věcí, ale vzhledem k tomu, že drtivá většina boxů s Androidem, která mi za poslední rok, dva prošla rukama, nebyla použitelná pomalu ani z poloviny, tohle je rozhodně jeden z těch nejlepších. Dokonce bych si troufl říci, že je to nejspíše první, který mám v ruce, který nevyžaduje nějaké to „domácí bastlení“ a zvládne ho každý trochu vyspělejší uživatel mobilního telefonu či tabletu. Pokud samozřejmě najde něco, co mu bude vyhovovat pro práci s kurzorem, protože v tomto ohledu jinak výborný dálkový ovladač, nebo možná operační systém, poněkud selhává.

Od takovéto krabičky, za takovéto peníze a v této době bych čekal přehrávání Full HD videa s všemožnými kodeky, včetně HEVC, a také přehrání, resp. převedení běžného videa ve 4K/HEVC, ať už mám napojen jakýkoli televizor. To Evolveo plní, takže spokojenost.

Box mohu doporučit těm, kteří jsou bez Smart TV a touží po ní. Třeba po HbbTV České televize (tady ho nahradí iVysílání). Výborně ale poslouží i těm, kteří chtějí více českých a slovenských aplikací, než kolik jim nabízí jejich chytrý televizor. Tady jich je opravdu dost a většina pracuje bez potíží.

Hodnocení

pro: cena/výkon, bohaté možnosti nastavení videovýstupu, převod 4K videí na HD, výborná aplikační kompatibilita směrem k IPTV/VoD, výtečné zpracování streamovaných videí pouštěných bezdrátově z mobilu, spousta přípojných míst

BRAND24

proti: občas rozhozený videovýstup, Wi-Fi „n“ jen na 2,4 GHz a nijak výkonná, bez baterií do dálkového ovladače

Pořídili byste si multimediální box s operačním systémem Android?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).