Hlavní navigace

Evolveo Android Box Q4 4K: výborně přehrává prakticky vše, ale zatím je jen pro hračičky

22. 6. 2015
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Evolveo
Set-top boxů s Androidem jsem zkoušel hodně. Žádný nebyl použitelný. Tentokráte mě však nalákal box pro Ultra HD. Obrazově je sice výtečný, ale…

Abyste tomu rozuměli: některé použitelné byly, ale po několikahodinovém hraní a uzpůsobování a i poté šlo o boxy pro hračičky, nikoli pro běžné uživatele, kterých je drtivá většina. A právě o nich mluvím a na ně se zmiňovanou „použitelností“ mířím.

Tady tomu není jinak, i když je nutno říci, že po obrazové stránce a i co do resamplování z nízkého rozlišení hraje opravdu výborně a výkonu má habaděj. Co pokulhává, je příprava boxu pro prodej a bohužel na Android, který stále ještě není uzpůsoben pro tato zařízení, resp. není uzpůsoben oficiálně, se to svést nedá. K tomu se ale ještě dostaneme.

V každém případě patří Evolveo Android Box Q4 4K k těm, u kterých po nějaké době pečlivého hraní a ladění uděláte to, co mělo být hotovo hned od výrobce, resp. po instalaci.

Box je malý a lehký, takže u něj musíte dávat pozor, aby vám ho kabely nešoupaly po nábytku. V každém případě má ale sympatický design a prakticky všechna potřebná rozhraní. Až na USB 3.0, což je ovšem tristní!
Autor: Evolveo

Box je malý a lehký, takže u něj musíte dávat pozor, aby vám ho kabely nešoupaly po nábytku. V každém případě má ale sympatický design a prakticky všechna potřebná rozhraní. Až na USB 3.0, což je ovšem tristní.

Instalace nulová

Hned po zapnutí boxu, tak jak jsem ho dostal k testu, se objevilo hlášení pro výběr tzv. launcheru, tedy zaváděcího programu, což je samozřejmě špatně. Navíc to bylo to jediné, co se objevilo, protože pak naběhla domovská obrazovka v angličtině.

Na výběr byla volba „Launcher“ a „MediaBox Launcher“, a tudíž jsem sáhl po příručce, i když jsem měl tendenci vybrat ten druhý, jehož volba byla ostatně i vysvícena. Nakonec jsem tak učinit musel, protože v papírové příručce nebylo zhola nic, ani návod na rychlou instalaci. Jen řešení problémů a pár upozornění. Na pěti maličkatých stránkách toho ostatně moc vypsat nezvládnete…

Na závěr testu jsem ještě box resetoval, a to komplet přímo v Androidu. A objevila se zcela jiná instalace skládající se ze třech kroků. U jazyka byla na výběr angličtina, čínština (pevninská Čína) a další čínština (Hong-kong). Vysoká čínština používaná na Tchajwanu je zjevně v klatbě. Následně pak úprava obrazovky, resp. výstupní obrazové plochy (viz galerie Nastavení níže), a také připojení k internetu. To ovšem nemusí být tak snadné, protože záleží na tom, jaké znaky používáte v hesle (problémem bylo typicky podtržítko).

Při vyhledávání v Google Play přes dodávaný dálkový ovladač a softwarovou klávesnici se objevovaly takovéto znaky. Nahoru do řádku vyhledávání se nezapisovaly (to ani latinka), ale když jsem stiskl „Vyhledat“ objevila se zpráva, že se nic vyhledat nedalo a řetězec složený z čínských znaků.
Autor: Bohumil Herwig

Při vyhledávání v Google Play přes dodávaný dálkový ovladač a softwarovou klávesnici se objevovaly takovéto znaky. Nahoru do řádku vyhledávání se nezapisovaly (to ani latinka), ale když jsem stiskl „Vyhledat“, objevila se zpráva, že se nic vyhledat nedalo, a řetězec složený z čínských znaků.

Dálkový ovladač je bez baterií, takže další zdržení, navíc když je seženete, zjistíte, že je naprosto nepřesný. Jednak je třeba zaměřit ho přímo na přístroj, což jsem už hodně dlouho nezažil, a jednak se občas stávalo, že při jednom zmáčknutí tlačítka přeskočil o dvě pozice.

Box se prakticky neinstaluje, což by nevadilo, kdyby byl po zapojení připraven k činnosti. A to opravdu není.

Ve výsledku si dokonce nespustíte ani video, a i když je v menu na domovské obrazovce volba Music, z připojeného USB disku se nic nenačetlo, a tudíž nic spustit nešlo.

Takže zpátky na stromy a do volby Settings, kde je třeba nejprve se připojit k netu (pokud nemáte box kompletně zresetován – viz výše) a pak pokračovat hezky postaru po jednotlivých položkách v nastavení Androidu. A samozřejmě včetně manuální kontroly nového firmwaru. Ten se objevil, takže jsem po připojení k síti začal právě jím. Bohužel systém, ač ohlásil, že ho našel, ani po deseti minutách nestáhl zhola nic.

Vrátil jsem se tedy do domovského menu…

Na zprovoznění je třeba hodně popracovat

Jak jste pochopili, systém „zapojit a používat“ nefunguje a ani Kodi, tedy bývalé XMBC, se po odkliknutí používat nedalo. Nemohl jsem přehrát ani muziku, ani video, a protože ho nepoužívám, ani jsem se nezabýval jeho uzpůsobením.

Jal jsem se tedy s boxem zacházet ne jako s novým mobilem, jak jsem to zpočátku měl v úmyslu, nýbrž jako s právě kompletně reinstalovaným počítačem. I když tam toho je připraveno podstatně víc a po nastartování se dá – alespoň pro základní věci – okamžitě používat.

Evolveo Android Box Q4 4K jsem připojoval na několik televizorů od levného, ale výborného Full HD Sencor SLE 1461M4 přes Ultra HD Samsung UE48JU6742U až po Panasonic TX-50CX700 (Ultra HD, recenze ve středu).

Ani na jednom televizoru ale nefungovala z továrny nastavená autodetekce HDMI, takže box v základu pracoval s nastavením 720p, 60 Hz, což je sice univerzální, ale poněkud tristní.

I to je jedna z věcí, kterou musíte měnit. A samozřejmě pokud vám nevyhovuje angličtina, přestavit si ji na češtinu. To ovšem musíte udělat nikoli v nastavení boxu, nýbrž Androidu jako takového…

Po nějaké době, kdy jsem upravil prostředí (zejména lokalizace, nastavení přehrávání a obrazovka, tj. HDMI) a doinstaloval mnohdy základní aplikace, se už box používat dal. Jak vidíte, ani zdaleka to nebylo v poloze mobilu nebo plně připraveného multimediálního přehrávače, ať už od této firmy či například od Eagetu.

Navíc i když jazyk upravíte na češtinu, což je Androidu vlastní, něco málo zůstane v angličtině. A to Androidu tak úplně vlastní není, takže jde o věci vlastní spíše boxu. Nijak zásadní to ale není.

Ovládání hodně špatné

Dálkový ovladač sice vypadá na první pohled vysloveně sympaticky, jako ostatně i box jako takový, ale praxe rychle ukáže naprostý opak, nemluvě o jeho totální nepřesnosti. V řadě věcí je naprosto nepoužitelný, ale hlavně postrádá rozumný nástroj pro ovládání kurzoru. Ten se dá řídit jen šipkovými tlačítky (ovladač není pohybový à la nějaká Air Mouse), takže jak asi tušíte, šipka se pohybuje dosti zvolna. Ostatně kolega Žák to ve své recenzi uvedl navýsost přesně („tempem zfetovaného hlemýždě“), takže další přirovnání netřeba vymýšlet.

Narazil jsem ale ještě na jiný problém. Při zadávání přístupových práv pro některé aplikace (Filmbox Live, Voyo…) přes dodaný dálkový ovladač se mi často stávalo, že jsem měl tu latinku a tu jiné znaky, nejspíše čínské. Ten samý problém byl i u tržiště Google Play, kde jsem často nemohl nic vyhledat.

Po připojení bezdrátové klávesnice s dotykovou destičkou Logitech K400, resp. nejnovější K400 Plus, se ovládání skokově vylepšilo. A „plusko“ nabídne mj. i tlačítko Zpět, v obou případech byl ale funkční mj. i Home a řízení hlasitosti, takže „dálku“ byste klidně mohli poslat na sběrný dvůr, což je jediné místo, kam patří. Bohužel je tu jedna věc, kvůli které si to nemůžete dovolit. Ani přes jedno zařízení jsem nebyl schopen box zapnout, resp. vypnout, a na něm samém také žádné tlačítko není.

A protože mám k dispozici i výtečnou a vysloveně univerzální myš Logitech MX Master, vyzkoušel jsem ho i s ní. Přes Bluetooth jsem se nepřipojil, přes Logitech Unifying bohužel také ne. Kde je problém, jsem neodhalil. Nakonec jsem ještě připojil jednu prastarou drátovou USB myš Logitech, jejíž jméno už jsem na spodním štítku nenašel, a ta fungovala bez problémů. Jak vidíte, náhradní řešení za pár stokorun nebo zcela zadarmo někde doma v krabici s vysloužilým hardwarem…

Obecně vzato se v pokusu o příručku píše, že jsou podporována bezdrátová zařízení pracující na frekvenci 2,4 GHz.

Hardwarová výbava na úrovni

Miniaturní boxík není parametrově vzato žádné ořezávátko. Zabudován je čtyřjádrový procesor A9 pracující na 2,0 GHz, samostatný osmijádrový grafický procesor Mali 450 (to je to nejdůležitější), 2 GB RAM, 8 GB ROM a samozřejmě nějaká ta drátová (Ethernet LAN) a bezdrátová (Wi-Fi, Bluetooth, Wi-Fi Miracast) komunikace. Vedle toho je tu podpora pro bezdrátovou klávesnici a myš, o níž jsem se už zmiňoval.

Když si tohle promítnete směrem k televizoru, mobilu či tabletu, budete ve většině parametrů na špičce. Vše pohání Android 4.4 a podle deklarace výrobce je tu i hardwarové dekódování Ultra HD (4K) s H.265/HEVC (MP@L5.0), a to až do 30 sn./s. V podstatě jde o loňskou klasiku 24/25/30 sn./s, protože letos jsme u televizorů na dvojnásobku.

Mělo by to podle všeho platit ale jen při příjmu přes internet, protože televizní tuner tu není a není tu ani USB 3.0, fakticky nutné pro přehrávání 4K obsahu z napojených disků. Přes USB 2.0 jsem přehrál Full HD/HEVC, ale Ultra HD se prostě ve slušné kvalitě touto cestou neprotlačí. Alespoň co vím a co jsem také na mnoha zařízeních zkoušel. Vyzkoušet přehrávání přes DLNA jsem nemohl, protože na tohle ještě nejsem po přestěhování zařízen.

ČT iVysílání pracovalo solidně a pokud jsem nepoužíval originální dálkový ovladač, neměl jsem ani potíže s vyhledáváním pořadů. Přes Logitech K400 plus šlo všechno jako na drátku. Ale to i v jiných aplikacích!
Autor: Bohumil Herwig

ČT iVysílání pracovalo solidně a pokud jsem nepoužíval originální dálkový ovladač, neměl jsem ani potíže s vyhledáváním pořadů. Přes Logitech K400 Plus šlo všechno jako na drátku. Ale to i v jiných aplikacích.

Aplikace, aplikace, aplikace

O nich to je pochopitelně především. A také o široké kompatibilitě, protože box je na tom v tomto ohledu natolik dobře, že si troufnu říci, že potřebný program naleznete prakticky pro cokoliv s výjimkou zejména přístupu na Amazon Prime Video a Netflix. Ale možná tam někde bude v okamžiku, kdy se připojíte třeba z Německa.

Někdy jsou v aplikacích „háčky“ a já se například nikdy nezbavil dvojích titulků v MX Playeru; jedny přímo z něj jsou parádní, druhé v jakési kombinaci latinky a „rozsypaného“ čaje…

Občas zlobila například JOJ TV, ale celkově vzato, vše z aplikací pro streamování videa z TV archivů či přes USB bylo buď výborné, nebo alespoň použitelné. Výjimkou bylo jen Voyo.

Nakonec jsem nainstaloval mou prakticky kompletní (čtečka Cool Reader pochopitelně neměla smysl) testovací sadu pro mobily a tablety a jal se zkoušet.

Tady je výsledek…

AirAttack HD Lite (hra) – pracuje, samozřejmě pokud napojíte něco solidního na ovládání; Angry Birds Rio (hra) – pracuje (dtto); ČT (iVysílání, ČT24, ČT Sport – TV archiv a živé vysílání) – pracovaly, občasné problémy při vyhledávání nebo živých přenosech; Prima (TV archiv) – bezproblémová; JOJ (TV archiv a živé vysílání) – pracovala bez potíží, jen se občas stalo, že se formát 16:9, do kterého pořad standardně nabíhal, náhle změnil na 4:3 a přehrávání se občas zadrhlo, takže bylo třeba video pustit znova; Markíza (TV archiv) – fungovala, video se jen neroztáhlo na celou obrazovku a stále zachovávalo po levé straně pruh, ve kterém se zobrazovalo v náhledu; Filmbox Live (TV kanály a on-line videopůjčovna) – pracoval; YouTube – pracovalo, jen nastavení kvality bylo omezené a nikdy jsem se nedostal přes Full HD, Voyo – aplikace se nainstalovala, ale žádné video nešlo spustit (přihlášen jsem zjevně byl), MX Player (videopřehrávač) – pracoval.

K tomu jsem vyzkoušel i speciální 4K přehrávač, který je součástí dodávky, a v něm (a v MX Playeru) jsem zkoušel i testovací videa ve 4K H.264 a H.265/HEVC a také mj. jedno ve Full HD 1080p/HEVC. Jak to v obou případech dopadlo, jsem se už zmiňoval a to je u USB 2.0 zřejmé. Full HD HEVC ale neměl jediný problém a zjevně procházelo i 4K…

Internetová Ultra HD videa jsem zkoušel nejen na mé slabší lince (3 Mb/s), ale i na pomalu 15 Mb/s, ale žádný velký úspěch jsem kvůli nespolehlivému obsahu na internetu nezaznamenal. Naopak u Wi-Fi Miracast s mobilem LG Flex 2 jsem úspěch měl a napojení přes můj Wi-Fi směrovač (router) Netgear R7000 fungovalo pohodově, byť v nijak okouzlující kvalitě.

Manuálně nastavený nejvyšší režim HDMI výstupu z boxu (autodetekce nefunguje ani u 4K TV schopné příjmu 60 sn./s). Mimochodem přes velké tlačítko plus přidáte na spodní lištu další nejpoužívanější aplikace. Domovská obrazovka je navržena opravdu dobře!
Autor: Bohumil Herwig

Manuálně nastavený nejvyšší režim HDMI výstupu z boxu (autodetekce nefunguje ani u 4K TV schopné příjmu 60 sn./s). Mimochodem, přes velké tlačítko plus přidáte na spodní lištu další nejpoužívanější aplikace. Domovská obrazovka je navržena opravdu dobře.

Často výborný obraz, ale zásadní problémy

Největší námitkou je – vedle nepřipravenosti k používání hned po koupi – vysloveně nepřesný a navíc nespolehlivý dálkový ovladač jakoby vystřižený z doby před deseti, patnácti lety. Něco takového jsem už dlouho neviděl. Pokud ho nenamíříte přesně, box nezachytí signál, a i když ho zamíříte, může se stát, že zachytí dva, nikoli jeden, takže volba přeskočí. První, co tedy při nákupu musíte udělat, je, že si zároveň pořídíte i nějakou bezdrátovou klávesnici s dotykovou destičkou či myš. Doporučit mohu Logitech K400, resp. dnes už spíše K400 Plus, se kterými jsem ho také vyzkoušel. A když jsem u toho: dálkovému ovladači i prostředí na tlačítku Domov jednoznačně chybí možnost vyvolat naposledy spuštěné programy, takže pokud znáte nějakou rozumnou aplikaci, mohu ji jen doporučit k instalaci. Já jsem na ni nenarazil, ale v tomto směru jsem se příliš nesnažil. Mimochodem, pokud bych byl produktový manager odpovědný za tento výrobek a z nějakého důvodu bych nemohl box upravit před prodejem tak, jak si zasluhuje (co do hardwaru je na tom výborně a ani stupeň kompatibility není špatný), sedl bych na okamžik k Wordu a napsal seznam doporučených aplikací a jednoduchou kuchařku, jak instalovat, resp. co udělat, abych Evolveo zprovoznil snadno a rychle.

Tohle by ale mělo být naprostou samozřejmostí.

Pokud jde o streamování 4K videí z internetu, nemohu posloužit. Zkoušel jsem set-top box na mé slabé lince (3 Mb/s) i lince pomalu pětkrát silnější, ale nenašel jsem natolik spolehlivý 4K obsah, abych mohl bezproblémové streamování potvrdit. YouTube je naprosto k ničemu a tvrdilo, že mi do 3 Mb/s pouští Ultra HD. A taky ho „pustilo“…

Našel jsem sice pár výtečných 4K videí na starých osvědčených stránkách (např. tchajwanský HD Club), ale jak jsem posléze zjistil, byly kódovány nikoli HEVC, nýbrž H.264 (pracovaly). Aplikace pro Amazon či Netflix nebyly na Google Play ke stažení, a i kdyby byly, stejně bych je nemohl vyzkoušet. A obsah na Topfunu už není (už prakticky není ani Topfun) a u 4K na Filmboxu se nabídne pouze pro televizory LG.

Nevidím ale důvod, proč by Evolveo videa 4K/HEVC po síti nepřehrálo. Že je nepřehraje přes USB je zřejmé, resp. je přehraje, ale trhaně, a dokonce i s barevnými výpadky. A to i při použití speciálního 4K přehrávače, který je součástí dodávky, což je jedna z mála věcí, které lze kvitovat. Přehrání 4K přes Ethernet (LAN) z nějakého serveru by jistě fungovalo, ale jak jsem naznačil, zatím dopracovávám infrastrukturu. Pravdou ale také je, že jsem podporu DLNA nikde nenašel, ale to bude nejspíše jen také o nainstalování nějaké rozumné aplikace.

V každém případě chci ale jasně říci: pokud vám nevadí, že budete box pár hodin ladit (a pár dnů ještě poté vylepšovat), obrazová kvalita vás rozhodně uspokojí, protože box dokáže výborně resamplovat i z vysloveně mizerných dat. Právě obrazová kvalita a vysoký výkon hardwaru dostačující pro dekódování i Ultra HD/HEVC, což se jasně ukázalo (omezení byla jinde), je to hlavní, co se mi na něm líbí. Osobně bych ho sice přivítal v nějakém rozumnějším balení (bytelná skříňka, interní zdroj, kvalitní dálkový ovladač s gyroskopem), ale budiž. No a pokud se opravdu ukáže, že umí streamovat 4K po internetu, bude to jen dobře (je to navýsost pravděpodobné). V každém případě by ale další verze měla mít USB 3.0 a být také lépe připravena pro život, resp. pro běžného zákazníka. Včetně alespoň nějakého rozumného návodu, když už ne rozumného instalačního programu. Z toho, co bylo řečeno, jasně vyplývá, pro koho je Evolveo Android Box Q4 4K box určen a komu ho lze doporučit. Pokud tedy nejste v tomto směru silní a něco o problematice nevíte, resp. nemáte nikoho, kdo by vám s ním pomohl, nekupujte ho. Opravdu to není ve stejné poloze jako zprovoznit mobil nebo tablet. Možná by ale Evolveo mělo vydat edici, která by byla dražší a v ceně by měla pořádný dálkový ovladač s gyroskopem, resp. klávesnice s dotykovou destičkou, a také by už předem bylo provedeno uzpůsobení boxu a instalace alespoň pár základních českých a slovenských aplikací a úprav, jako lokalizace do češtiny či schopnost po zapnutí přehrávat videa a muziku. A samozřejmě vypuštění úvodního dotazu na launcher.

Tato verze by pak opravdu mohla zamířit na běžné zákazníky a většina námitek by šla stranou. To se ale nejspíše nestane, takže: hračičkové vpřed. Tohle vás uspokojí.

Hodnocení

pro: kvalitní obrazové podání (!), výtečné resamplování videa, otevřené prostředí, a tudíž nesmírně široká kompatibilita, rozumná kompatibilita aplikační, v zásadě příjemné prostředí včetně domácí obrazovky, pokud si ho upravíte, výtečná zabudovaná hardwarová podpora nejen 4K, ale…

BRAND24

proti: …chybí USB 3.0, nefunkční autodetekce HDMI, v podstatě nepoužitelný a nespolehlivý dálkový ovladač, v ceně nejsou baterie do dálkového ovladače, v podstatě nulová příručka, Wi-Fi pracuje jen na 2,4 GHz

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • kabel HDMI 2.0
  • síťový adaptér s napájecím kabelem
  • základní informace a upozornění v papírové podobě
  • záruka: 24 měsíců

Máte multimediální přehrávač nebo chystáte si ho pořídit?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).