Hlavní navigace

Edision OS mini: linuxový přijímač s volitelnou možností příjmu a externím napájením

17. 2. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Čestmír Polák
Tento HDTV přijímač lze zakoupit ve čtyřech verzích podle druhu příjmu a dále ho pak individuálně rozšiřovat z hlediska funkčností. Nabízí cenově dostupnou vstupenku do světa Linuxu.

Nabídka pluginů záleží na tom, jakou budete používat image. Jejich počet se neustále zvyšuje. Přijímač nedisponuje výměnnými tunery. Každá ze čtyř prodejních verzí má tunery napevno instalované. Před nákupem se proto musíte rozhodnout, která verze vám bude lépe vyhovovat.

Můžete si však vybrat z těchto možností:

  1. DVB-S2
  2. DVB-S2 + DVB-S2
  3. DVB-S2 + DVB-T2/C*
  4. DVB-T2/C*

* Pro korektnost musím uvést, že použitý hybridní tuner DVB-T2 je první generace s dekódováním MPEG 2/4, H.264, takže po zavedení řádného vysílání v České republice nebude umět zpracovat pozemní signál, který bude vysílán ve formátu DVB-T2/H265/HEVC! Na začátek března se připravuje nový model přijímače Edision Proton s tunerem DVB-T2 HEVC, cena je zatím předběžně stanovena na 1190 Kč s DPH. O dostupnosti Vás budeme informovat v aktualitě.

Ceny se samozřejmě u jednotlivých modelů liší a najdete je na konci článku. Pro test jsem zvolil základní model osazený jedním tunerem DVB-S2.

Přední panel


Autor: Edision, upravil Čestmír Polák

Předek přijímače

Přijímač se vyrábí v černé barvě. Jeho rozměry jsou 220 × 40 × 160 mm (šířka, výška a hloubka). Na předním panelu odleva je velké obdélníkové tlačítko pro uvedení přijímače do StandBy, následuje poloprůhledné okno, za nímž se nachází žlutozelený čtyřmístný numerický displej, který indikuje stavy přijímače a ve StandBy přesný čas. Jeho nastavení a funkce lze však měnit v Menu přijímače. Vedle displeje je také IR čidlo a zelená dioda indikující komunikaci dálkového ovládání s přijímačem.


Autor: Edision

Čtečka karet CONAX

Zcela vpravo na panelu je odklápěcí víčko, pod kterým nalezneme jednu čtečku karet CONAX, kterou můžeme softwarově změnit na univerzální instalací příslušného CCCamu.

Pro mou potřebu jsem instaloval plugin CCCam. Pro instalaci pluginu univerzální čtečky do SW openATV je zapotřebí nainstalovat tzv. softcam feed, instaluje se přes USB port. Po úspěšné instalaci tohoto nástroje je v nabídce pluginů dostupná část Softcam a z té je možné doinstalovat potřebnou podporu univerzální čtečky. Plugin nám umožní použít kartu ICE v integrované čtečce přijímače. Pro starší série karet Irdeto je možné instalovat Oscam, DOScam atd. Aktuálně prodávané karty Standard M7 Irdeto vzhledem k vyšší úrovni zabezpečení nebudou ve čtečce funkční. Kartu vkládáme čipem dopředu a dolů.

Zadní panel verze DVB-S2


Autor: Edision

Zadek přijímače

Odleva jsou na zadním panelu tyto porty:

  • F konektor pro vstup signálu do tuneru DVB-S2 (Loop Out zde není)
  • AV (jack 3,5 mm–  RCA redukční kabel v příslušenství)
  • S/PDIF (digitální optický audio výstup)
  • HDMI 1.4a výstup pro připojení televizního přijímače s rozlišením až 1080p
  • RS232 (3,5 mm jack)
  • Ethernet port 10/100 Mb/s
  • USB 2.0 port pro připojení PVR (druhý USB je na předním panelu)*
  • kolébkový vypínač napájení 12 V / 2 A.
  • DC napájecí konektor pro externí nebo alternativní napájení, například z autobaterie

* Rozhraní USB je možné kdykoliv rozšířit pomocí USB rozbočovače, takže můžete připojit více zařízení USB.


Autor: Čestmír Polák

Pohled do útrob přijímače

Přijímač je osazen na dvou deskách plošného spoje propojených kabeláží. Šachta čtečky je umístěna mimo desku. Vzhledem k externímu napájení, které se začíná stále více používat, je přijímač malých rozměrů.

Dálkové ovládání 4v1


Autor: Edision

Dálkový ovladač

Dálkové ovládání v černém provedení s matným povrchem má po obvodě stříbrnou lištu. Je napájeno dvěma AAA bateriemi. Můžete jej použít i pro základní funkce televizorů, DVD nebo VCR. Funkce se přepínají nahoře v druhé řadě tlačítek. Kódy pro různé značky přijímačů jsou přiloženy v balení.

Externí napáječ a propojovací kabely


Autor: Edision, upravil Čestmír Polák

Příslušenství

Na obrázku je příslušenství přijímače, externí síťový napáječ AC: 100–240 V, 50/60 Hz, 0,5 A, DC: 12 V, 2 A, redukce jack 3,5 mm na D89 a redukce jack 3,5 mm na RCA.

V přijímači jsem měl aktuálně instalovaný image openATV 5.1.

Informační lišta


Autor: Čestmír Polák

Informační lišta

Webový prohlížeč s podporou HbbTV


Autor: Čestmír Polák

Prostředí hybridní televize ČT

V současné době vysílá Česká televize soutěž Nejchytřejší Čech. Na platformě HbbTV ji doprovází aplikace, kde si prostřednictvím tohoto portálu můžete zkusit zahrát spolu se soutěžícími. Hybridní televize je v tomto přijímači zobrazována bez chyb a ovládání je bezchybné. Jde o v současnosti jednu z nejvíce zaváděných a používaných multimediálních aplikací, protože na rozdíl od widgetů, které se musí přizpůsobit ke každému typu přijímače zvlášť, je tato aplikace univerzální.

Instalované pluginy


Autor: Čestmír Polák

Prohlížeč pluginů

Komunikace


Autor: Čestmír Polák

Webové rozhraní OpenWebif

S přijímačem můžeme také komunikovat přes internetovou síť prostřednictvím Open Webif.

Přijímač má operačním systémem Linux OpenATV integrované WLAN (802.11ac) a Bluetooth (4.0) a spolu s dálkovým ovládáním 4v1 a četnými pluginy další rozšíření funkcí.

S připojeným externím USB diskem jej můžete používat jako domácí centrum sdílení videí, muziky atd. přes protokoly DLNA, FTP, HTTP, NFS nebo SAMBA, aktualizovat software a používat online služby, jako je YouTube, živé vysílání internetové televize nebo rozhlasových stanic, nebo například DLNA server s klientem pro záznam v síti na mobilní zařízení, notebooků a osobních počítačů a další pohodlné internetové funkce, jako je využívání mediálních knihoven a portálu médií pro on-line služby, jako je IPTV, nebo dokonce on-line videopůjčovny Amazon Prime Instant.

Edision OS mini je osazen CPU Broadcom 742 MHz. Paměti je 512 MB flash a 512 MB RAM.


Autor: Čestmír Polák

Informace o systému

PVR

Přijímač nahrává na formátované externí úložiště. Záznamy jsou ukládány ve tvaru *.ts a lze je přehrávat a editovat i mimo přijímač. Jednotunerový přijímač může nahrávat současně i několik programů z téhož muxu nebo jiný z téhož muxu sledovat (u dvoutunerového přijímače můžeme sledovat i nahrávat z různých TP současně za předpokladu, že máme připojeny dva samostatné satelitní kabely k LNB vstupům přijímače). Nahrávky můžeme spouštět ručně nebo programovat události časovačem v elektronickém programovém průvodci (EPG). Přijímač má zabudovaný Media Player, kterým můžeme přehrávat jak záznamy pořízené přijímačem, tak uložené na externím disku. Media Player podporuje také přehrávání z externího úložiště formátovaného na NTFS a FAT32. Podporuje většinu běžných videoformátů, jako je MPG, MPEG1, MPEG2, MPEG4 (SP / ASP / AVC H.264), AVI a MKV. Samozřejmostí je také podporovaná funkce TimeShift.

EPG (programový průvodce)


Autor: Čestmír Polák

EPG

Programový průvodce je možné přizpůsobit podle použitých pluginů. Pokud si stáhnete navíc aktuální plugin pikonů, objeví se u každé stanice její logo.

Třídění uložených programů podle poskytovatelů


Autor: Čestmír Polák

Seznam poskytovatelů

Přijímač se vyrábí v těchto kombinacích:


Autor: Edision, upravil Čestmír Polák

Jednotlivé modely přijímače

Zde jsou všechny vyráběné modifikace tohoto modelu. Před koupí je třeba se rozmyslet, kterou zakoupíme, protože tunery nejsou výměnné. Tuner DVB-T2/C je ještě bohužel H.264. Přijímač s tunerem DVB-T2/C HEVC bude k dispozici později.


Autor: Edision

Britský inzerát

Ve Velké Británii se základní modely s jedním tunerem prodávají za 79 £ a dvoutunerové za 99 £. V Německu se prodává za 99 € a 124 € podle vybavení tunery.

Podle mého subjektivního dojmu je obraz přijímačem zpracován výborně. Jak SD, tak HD programy jsou zobrazovány ve výborné kvalitě. Zvláště SD obraz je optimalizován tak, že si jej můžete při prvním pohledu splést s HD kanálem.

Operační systém E2 je pravděpodobně nejznámější a nejpopulárnější mezi linuxovými přijímači. Pracuje na něm několik týmů programátorů skupiny (ATV, PLI atd.), kteří vytvářejí uživatelsky přívětivé rozhraní, což dává uživateli mnoho příležitostí a vlastního nastavení přesně jak kdo potřebuje. Proto software Linux poskytuje neomezené možnosti v různých aplikačních oblastech. Mnoho pluginů lze snadno instalovat z internetu.

Zvukové stopy


Autor: Čestmír Polák

Výběr zvukové stopy

Další vlastnosti:

  • Blind Scan vyhledávání
  • Kernel 04:10
  • 512 MB SLC NAND Flash
  • 512 MB DDR3 RAM
  • Video rozlišení: 1080p, 1080i, na vyšší úroveň 780p, 720p, 576p, 576i, 480p, 480i
  • Vestavěné Wi-Fi pro bezdrátové připojení
  • Vestavěný Bluetooth čip (podporuje 2.1 / 3.0 / 4.0)
  • Neomezená paměť pro kanály
  • Velmi citlivý tuner
  • 1 x čtečka karet Smart Card
  • Přepínání kanálů za méně než jednu sekundu
  • Rozsáhlý a programovatelný ΕPG
  • Rozšiřitelnost volnými doplňky a zásuvnými moduly
  • Podpora více seznamů Bouquet
  • Multi-OSD, Skin – Support
  • Vyhledávání kanálů: automaticky, manuálně Blind Scan
  • Funkce TimeShift a různé časovače
  • Podpora teletextu Fast & OSD a VBI titulků
  • Kompatibilní s DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS)
  • Unicable 2 Jess a SAT > IP kompatibilní
  • Externí napájení (12 V, 2 A)
  • Spotřeba energie méně než 0,5 W v pohotovostním režimu nízké spotřeby
  • Hmotnost: 1,1 kg

Důležité upozornění:

Přijímač je po rozbalení v továrním nastavení a je potřeba jej aktualizovat a speciálně nastavit. Prodejce může zpravidla přijímač aktualizovat a přidat rozšíření podle vašich požadavků.

OPEN ATV image a forum:

http://images.mynonpublic­.com/openatv/current/index­.php?open=osmini

http://www.opena.tv/forum350/

http://www.nachtfalke.biz/f370-edision-os-plus-mini.html

http://www.digital-eliteboard.com/389036-edision-os-mini.html

YouTube:







Odkaz na web výrobce

Balení obsahuje:

  • Edision OS mini přijímač s 1× DVB-S2 tunerem
  • Univerzální infračervené dálkové ovládání 4v1
  • 12V externí napájecí zdroj
  • RCA propojovací kabel
  • RS232 kabel
  • Uživatelská příručka německy, anglicky, řecky
  • 2× AAA baterie

Přijímač k testu zapůjčila firma IMPESAT s.r.o., Zahradní 742/III, 339 01, Klatovy
Email: info@impesat.cz, obchod@impesat.cz
Tel: 376 360 914

BRAND24

Odkaz na web přijímače Edision

Cena přijímače s jedním tunerem DVB-S2: 2850 Kč včetně DPH
Cena přijímače se dvěma tunery DVB-S2: 3490 Kč včetně DPH

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).