Hlavní navigace

DVB-T2: Začaly tát ledy, nebo budeme s DVB-T smetištěm Evropy?

9. 7. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Zatímco diváci v některých zemích si již mohou vybírat přijímače s DVB-T2 tunery, protože se u nich v tomto standardu vysílá, většina národa u nás ani neví, co tato zkratka znamená.

Z historie

Zkušební vysílání v DVB-T na našem území začalo v roce 2000. Tehdy nebylo o DVB-T2 ani potuchy. Proto se dnes v České republice vysílá ve DVB-T/MPEG-2/MPEG-4. První dlouhodobější testovací vysílání ve standardu DVB-T2 uskutečnily České Radiokomunikace spolu s Českým metrologickým institutem od 13. ledna 2011 v Praze a od 25. července do 21. září 2011 v jižních Čechách a Javořici na Vysočině (ale krátký test si „střihly“ již v květnu 2010 v Praze). Tím se naše republika stala jednou z prvních zemí ve střední Evropě, která si tento vysílací standard vyzkoušela. V současnosti se však proces zavádění DVB-T2 začal zadrhávat, stále není definitivně schválen D-Book (technické specifikace pro přijímače DVB-T2 v ČR), povolení k vysílání, a do toho spadl požadavek na první a druhou digitální dividendu, které ubere z televizních kmitočtů velký kus frekvencí. S tím se ale vypořádávají i jinde ve světě a zdá se, že zatím rychleji než u nás.

Čekáme na přidělení kmitočtů pro experiment

Jiří Vykydal, manažer strategických projektů Českých Radiokomunikací, nedávno v rozhovoru pro ekonomický deník E15 k problematice DVB-T2 uvedl, že 10. července 2012 bychom se měli dozvědět verdikt Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) ohledně přidělení kmitočtů pro experimentální multiplex založený na technologii DVB-T2 zaměřující se na vysílání v HD kvalitě. V tomto případě ovšem může být ČTÚ pod vedením Pavla Dvořáka příslovečnou žábou na prameni. Pořád věříme, že se nám podaří vysvětlit, že tento proces je nezávislý na vůli jednoho úřadu (ČTÚ). Přechod na efektivnější technologii je tažen celou Evropou. Neradi bychom se stali smetištěm Evropy, kam se budou vozit staré DVB-T přijímače, uvedl Vykydal.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Jiří Vykydal, manažer strategických projektů Českých Radiokomunikací.

Ve čtvrtek 5. července vydal ČTÚ zprávu o vypořádání připomínek k chystané aukci kmitočtů v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Posouvá se tedy o kousek proces pro využití získaných frekvencí pro mobilní sítě a mohlo by být brzy vyhlášeno výběrové řízení na jejich obsazení. S novým operátorem se očekává výrazné snížení cen za služby i ostatních operátorů a rozvoj 3G sítí, které máme nejhorší v celé Evropské unii.

Analogová televizní éra skončila

Jak to dnes u nás vypadá s televizním vysíláním? Letos v červnu oficiálně skončila téměř šedesátiletá éra šíření analogového pozemního televizního signálu vypnutím posledních lokálních dokrývačů. Zkušebně se totiž analogově začalo vysílat již od roku 1953 a obraz byl tehdy přenášen černobíle. Ale až v roce 1958 se diváci dočkali řádného vysílání. Analogové a elektronkové CRT televizory tehdy poskytovaly obrázek na dnešní poměry značně nekvalitní, který se časem i deformoval tak jak se zhoršovala životnost elektronek a obrazovky ubýval jas kontrast i ostrost, rozjížděla se synchronizace a bylo množství poruch jak televizorů, tak ve vysílání. Rok 1973 byl další etapou analogu – uskutečnil se první barevný přenos.

První barevný CRT televizor SONY s normou SECAM a licencovanou obrazovkou Trinitron, který se u nás začal prodávat za cizí měnu, nebo tuzexové poukázky v tehdejším podniku zahraničního obchodu TUZEX v roce 1968. Kdo neví nic o Tuzexu a tuzexových poukázkách (bonech), nechť se zeptá svých rodičů
Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

První barevný CRT televizor SONY s normou SECAM a licencovanou obrazovkou Trinitron, který se u nás začal prodávat za cizí měnu, nebo tuzexové poukázky v tehdejším podniku zahraničního obchodu TUZEX v roce 1968. Kdo neví nic o Tuzexu a tuzexových poukázkách (bonech), nechť se zeptá svých rodičů.

Protože analogové vysílání již delší dobu nesplňovalo požadavky na kvalitu obrazu i zvuku (malé rozlišení, degradace obrazu, rušení, drahá distribuce signálu, zpracování obrazu při výrobě, různé normy vysílání (PAL, SECAM, NTSC) používané ve světě si vynutilo inovaci. Umožnil to technický pokrok v mnoha oborech a s rozvojem počítačové techniky digitalizací celého řetězce od kamer, vysílačů a distribuci až k moderním zobrazovačům.

Kvalita televizního vysílání se s technickým pokrokem a digitalizací stále zvyšuje.

Kvalita televizního vysílání se s technickým pokrokem a digitalizací stále zvyšuje.

Jak je to ve světě?

Evropské a nejen evropské země jsou dnes v různých fázích přechodu na digitální terestrické televizní vysílání. Některé teprve finišují při zavádění DVB-T MPEG-2/MPEG-4, ale mnoho z nich již přijalo, nebo již vysílá v DVB-T2. Televizní standard DVB-T2 je již používán ve Spojeném království od roku 2010 (s penetrací příjmu 50 % obyvatel). Zatím se na tamním trhu prodaly 3 miliony přijímačů DVB-T2. Dále bude tento standard nasazen (nebo se již používá) v Itálii, Švédsku, Thajsku, v Singapuru, Finsku, Bruneji, Černé Hoře, Srbsku, Zambii, Namibii, Nigérii, Keňi, Ugandě, Vietnamu, Rusku, Ukrajině, Malajsii, na Novém Zélandu, v Indonésii, TureckuChorvatsku a plány pro jeho zavedení byly zatím přijaty v dalších 55 zemích světa. Proto vzhledem k různé úrovni penetrace terestrického vysílání a postojům vůči placeným službám pomocí standardu DVB-T2 se bude lišit stav na evropských trzích v závislosti na jejich prioritách. Vysílání v DVB-T2 je o mnoho propracovanější a podporuje oproti DVB-T také „Ultra HD“ nebo '4 K '(4096×3112 pixelů), stejně jako 3D vysílání.

DVB-T2 v praxi: Itálie, Rakousko i Německo

Vláda v Itálii nařídila, že všechny televizní přijímače prodávané na tamním trhu musí od 1. ledna 2015 obsahovat tuner DVB-T2 a od 1. července 2015 budou jediné, které mohou být prodávány na italském trhu. Zájem o DVB-T2 se v Itálii zvyšuje. V současné době tam vysílá placená služba na kanále Europa 7, a standard využívá i veřejnoprávní stanice RAI, která již provozuje DVB-T2 v některých místech země.

Rakousku bude brzy vysíláno v DVB-T2 až 40 televizních kanálů. Nebudou tu pochopitelně chybět ani HD kanály. V dohledné době zmizí analogové vysílání i v kabelových rozvodech.

V severských zemích, ve Švédsku a Dánsku, je silná přítomnost placené televize na všech platformách. To umožnilo urychleně zavést standardní DVB-T2/MPEG-4 AVC s aktivní účastí diváků.

Německu, kde je vysoký podíl příjmu satelitní televize, má pronikání na terestrickém trhu velké regionální rozdíly (průměr země je asi 12%). Provozovatel sítě však očekává, že DVB-T2 je možné nasadit do komerčního vysílání k rozšíření nabízených terrestrických služeb. Rozsáhlé testy byly provedeny v severní části země a byl vybrán standard DVB-T2. Nicméně zatím nebyl termín spuštění oficiálně oznámen.

DVB-T2 přinese nové služby

Zájem o DVB-T2 se objevil i v zemích s nízkou penetrací zemského televizního vysílání. V těchto zemích, kde je již dokončeno vypnutí analogového vysílání, standardní DVB-T2 umožňuje nabízet nové služby, především placené SD i HDTV služby, které by mohly zvýšit atraktivitu digitální platformy.

Takto by se měl podle odborníků změnit způsob příjmu v domácnostech (porovnání stavu v roce 2010 a předpoklad v roce 2016)

Takto by se měl podle odborníků změnit způsob příjmu v domácnostech (porovnání stavu v roce 2010 a předpoklad v roce 2016)

S největší pravděpodobností budou DVB-T a DVB-T2 platformy fungovat v mnoha zemích nějakou dobu společně, dokud se dostatečně velký počet domácností nevybaví přijímači s tunery DVB-T2. To bude trvat nějakou dobu, protože se musí brát v úvahu, že v Evropě je již velký počet DVB-T přijímačů (více než 200 milionů).

O specifikaci nového standardu DVB-T2 si můžete přečíst zde: http://www.enensys.com/techno­logies/dvb-t2-overview.html

Dočkáme se akce „Kulový blesk“?

Přesuny kanálů, které nás čekají, budou velké a náročné. V nejhorším případě přijde televizní pásmo až o cca 45 procent frekvencí. Přesunout vysílání z muxů, které budou ztraceny, a jejich „nahuštění“ do zbylých volných frekvencí bude muset být koordinováno nejen u nás, ale i s ohledem na zahraničí a mezinárodní koordinaci, aby nedocházelo ke vzájemnému rušení, nebo rušení s mobilními sítěmi. Tato akce pro diváka bude znamenat „pouze“ nové přeladění jejich DVB-T přijímačů, případně nasměrování anténního systému, či výměnu vložek v anténních rozvodech.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák

Je za pět minut dvanáct…

V poslední době se jak veřejnoprávní, tak soukromé televize dávají slyšet, že rozšíří své vysílání o další programy včetně placených. Mám obavy, že se vše za stávající situace do volných kmitočtů nevejde. Proto je důležité nepromarnit se zavedením standardu DVB-T2 ani minutu. Tento standard umožní v jednom muxu vysílat až 12 kanálů v SD a 5 – 6 kanálů v HD rozlišení. Tím by byla situace s nedostatkem frekvencí vyřešena. Bude to ale znamenat vyměnit si v domácnostech terestrické set-top-boxy za modernější, které umí přijímat současně DVB-T i DVB-T2. Vzhledem k tomu, že ceny těchto přijímačů ve světě strmě klesají a první televizory s tunery DVB-T2 se již začaly prodávat i u nás, bude se muset dovézt i dostatek set-top-boxů pro diváky, kteří již mají televizor s DVB-T a DVB-T2 jim chybí. Rodinný rozpočet to ale v žádném případě nenaruší, přibude jim ale „krabička“ a dálkové ovládání navíc.

Jak dlouho ještě budou odpočívat testovací a měřicí přístroje Rhode & Schwarz a čekat na druhé zkušební vysílání DVB-T2? (záběr z monitoru měřícího vozu Českých Radiokomunikací při prvních zkouškách na 25. kanálu v Praze v roce 2011).
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Jak dlouho ještě budou odpočívat testovací a měřicí přístroje Rhode & Schwarz a čekat na druhé zkušební vysílání DVB-T2? (záběr z monitoru měřícího vozu Českých Radiokomunikací při prvních zkouškách na 25. kanálu v Praze v roce 2011).

Problémy: financování a nízká informovanost

Urychlením přechodu na nový standard zatím brání nejen neochota vysílatelů přispět na částečné financování k rozjezdu tohoto procesu a přechodného několikaměsíčního duálního vysílání v obou standardech (mimo Českých Radiokomunikací, které nabízí bezplatný dlouhodobý test DVB-T2, což má ale negativní odezvu na ČTÚ), ale prý i malá informovanost diváků. Ti nemusí pochopit důvody zavádění nového standardu, pokud si teprve nedávno pořídili DVB-T a zatím jim dobře v domácnostech slouží. Pokud budeme ale čekat, může se potom stát, že žádné přechodné období, kdy bude vysíláno v obou standardech současně, nebude. Jeden den skončí vysílání v DVB-T a druhý den bude DVB-T2.

V současnosti je problém s „novým“ Pařízkovým DVB-T multiplexem 4 a na tomto malém příkladu je možno demonstrovat, jaká by mohla nastat situace v DVB-T2, kdyby se neumožnilo delší testování a nevychytaly případné problémy včas, dokud máme volné frekvence na zkoušky. Proto je dobré ocenit postoj Českých Radiokomunikací s dlouhodobým bezplatným testováním DVB-T2.

Východní evoluce

Podívejte se na tabulku způsobu příjmu televize ve střední a východní Evropě k roku 2012: Údaje jsou převzaty z publikace, vydané ke konferenci Digitální televize ve střední a východní Evropě (Digital TV Central and Eastern Europe), která se konala v červnu Praze.

Nové přijímače a čipy pro DVB-T2

Sony BRAVIA řady HX853
Autor: Sony

Sony BRAVIA řady HX853

Sony představila novou řadu 3D LCD špičkových televizorů Sony BRAVIA řady HX853. Prodává se již na Slovensku a disponuje tunery DVB-C/DVB-T/DVB-T2 i analogovým tunerem. Další televizory s tunery DVB-T2 začaly vyrábět i Samsung, SharpPhilips.

Set top boxy pro příjem DVB-T2/C již nabízí mnoho firem
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Set top boxy pro příjem DVB-T2/C již nabízí mnoho firem

Silicon Laboratories představila nejpokročilejší a nejmenší (7×7 mm./ 48-pin) jednočipové multimediální demodulátory Si2169 /Si2168, které umožňují vývojářům zjednodušit návrhy IDTV, set-top-boxů a Blu-ray/DVD rekordérů.

BRAND24

Jsou to první demodulátory, které dovolují začlenit standard DVB-T2 a stávající DVB-T, DVB-S a DVB-C norem do jednoho čipu CMOS, podporující pozemní, satelitní a kabelovou televizi.

Schema demulátoru Si2169 (Silicin Laboratories)

Schema demulátoru Si2169 (Silicon Laboratories)

Podle výrobce demodulátory Si2168/69 nabízejí průmyslu nejvyšší úroveň zpracování signálu DVB-T2, překonávající ostatní konkurenční DVB-T2 demodulátory i v náročných příjmových podmínkách a jsou plně v souladu s NorDig 2.2.1 a D-Book 7 specifikací. Cena čipů má být cca 8 až 10 dolarů.

Jak přijímáte televizní signál?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).