Hlavní navigace

DVB-T2 v Rakousku odstartuje už 15. dubna, dostupné bude pro 89 % obyvatel

18. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ PREZENTACE Signál DVB-T2 bude šířen také z dolnorakouského Jauerlingu, který se nachází u českých hranic. Programy však budou kódovány.

Rakouský telekomunikační operátor ORS, dceřiná společnost veřejnoprávního vysílatele ORF, zveřejnil v polovině minulého týdne podrobnosti ohledně plánovaného spuštění technologie DVB-T2. Služba nazvaná simpliTV odstartuje 15. dubna a měla by být od počátku dostupná pro 89 % obyvatel, kteří přijímají signál na venkovní anténu. Ve velkých aglomeracích slibuje operátor příjem na pokojovou anténu. Oproti původním plánům z počátku roku to přitom vypadalo, že DVB-T2 bude dostupné pouze ve Štýrsku.

K TÉMATU: DVB-T2 v Rakousku bude placené. Nabídne 40 programů, část z nich v HD kvalitě

ORS uvádí, že na konci tohoto měsíce bude pro příjem signálu pozemní televize druhé generace připravených 26 vysílačů. V nabídce služby simpliTV budou dostupné jak programy placené, tak i ty bezplatné. Většina však bude zpoplatněna. Z volně šířených stanic, nutnost registrace, se mohou zájemci těšit na ORF 1 HD, ORF 2 HD a Servus TV, další HD kanály pak budou šířeny v placené nabídce. Za zmínku stojí fakt, že mezi těmito stanicemi budou i německé veřejnoprávní stanice Das Erste HD a ZDF HD. V nabídce nebude chybět ani zpravodajská CNN nebo erotická Playboy TV.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Expanze dětských kanálů: ORF chce spustit rádio věnované nejmladším posluchačům

Chceme zlepšit konkurenceschopnost na rakouském trhu. DVB-T v současné době ostatním platformám konkurovat nemůže, citoval šéfa telekomunikačního operátora ORS Michaela Wagenhofera deník Der Standard. V současné době má zemská televize v Rakousku šestiprocentní podíl na televizním trhu. Podle předsedy regulátora RTR Alfreda Grinschgla by bylo dobré, kdyby se její share podařilo zvýšit na deset až dvanáct procent. ORS věří, že řada diváků dá technologii DVB-T2 přednost právě proto, že nabídne snadný přístup k základním HD programům zcela zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).