Hlavní navigace

DVB-T2? Teoreticky máme k dispozici tři celoplošné sítě, říká ČTÚ

4. 11. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
4. 11. 2011

UVNITŘ NÁVRHY SÍTÍ Hned tři celoplošné sítě pro zemskou digitální televizi druhé generace DVB-T2 by mohl v dohledné době sestavit Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Podle Jaroslavy Novákové z odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ však jde zatím jen o teoretické možnosti, protože vysílací kanály, o nichž úřad uvažuje pro DVB-T2, je třeba nejprve mezinárodně zkoordinovat. První jednání se sousedními státy ale už ČTÚ zahájil.

K TÉMATU: České Radiokomunikace už mají ideální parametry pro české DVB-T2

Jednu síť lze podle Novákové vystavět na kanálu 50, přičemž pouze v Karlovarském kraji by využila kanál 38. Vlastně by šlo o jednu velkou jednofrekvenční síť pro celou Českou republiku, ale takové řešení je nepravděpodobné, prohlásila Nováková na konferenci Radiokomunikace 2011 v Pardubicích. Druhá síť počítá s kombinací kanálů 26 a 27, z nichž druhý jmenovaný by pokrýval území Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezkého kraje. Třetí síť by využila kanály 24 a 28.

ČTĚTE TAKÉ: Pokračování pražského testu DVB-T2 po Novém roce je ohroženo

BRAND24

ČTÚ zahájil diskuse s Německem, Polskem a do konce tohoto roku se uskuteční i koordinační jednání s Rakouskem a Slovenskem. Výsledky těchto jednání, a především jejich časový rámec, se nedá v současné době předvídat, uvedla Nováková. Problém je především s Polskem, které hodlá ukončit analogové televizní vysílání až v roce 2013 a potřebné kmitočty uvolní teprve od roku 2014. U zmiňo­vaných států je také určitá prodleva s přípravou DVB-T2, takže lze očekávat, že jednání budou pokračovat nejméně do jara 2013, dodala Nováková.

Podle Jiřího Vykydala, ředitele útvoru rozvoje a strategie Českých Radiokomunikací, nebude možné v praxi sestavit jednu velkou jednofrekvenční síť DVB-T2 pro celou Českou republiku. V podstatě existují dvě možnosti: vystavět jednofrekvenční sítě stejně jako u DVB-T při maximální vzdálenosti vysílačů do 80 kilometrů, nebo je nenavazovat na současné SFN sítě DVB-T a vytvořit je mezi vysílači ve vzdálenosti až 150 kilometrů. My jsme pro druhou variantu, uvedl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).