Hlavní navigace

DVB-T2 ověřeno: ČRa doplňují seznam o Sharp, k dispozici je nově i „vyhledávání“

23. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

AKTUALIZOVÁNO (SENCOR A HISENSE) – UVNITŘ GALERIE – Po více než šesti týdnech došlo k další aktualizaci seznamu přístrojů kompatibilních s budoucím vysíláním v DVB-T2.

AKTUALIZOVÁNO, 24. 11. – ČRa doplňují do seznamu výrobky značky Hisense (zajímavé je, že jako datum testu je uvedeno 1. 11. 2016) a Sencor (15. 11. a 16. 11. 2016). 

Jde o Sencor SLE1959TC a Sencor SLE55F60TC, v případě Hisense o: 

  • Hisense H43M3000
  • Hisense H40M3300
  • Hisense H49M3000
  • Hisense H50M3300
  • Hisense H50M5500
  • Hisense H55M3300
  • Hisense H55M5500
  • Hisense H55M7000
  • Hisense H65M5500
  • Hisense H65M7000
  • Hisense H75M7900

Předposlední Seznam ověřených zařízení pro příjem DVB-T2 vysílání je datován k 3. říjnu a jde o PDF výpis týkající se televizorů a set-top boxů, u kterých České Radiokomunikace ověřily jejich kompatibilitu s nástupcem zemského televizního vysílání DVB-T, tedy formátem DVB-T2/HEVC.

Nyní už PDF ke stažení není a vystřídala ho data ve formátu CSV. Na stránce dvbt2overeno.cz/overeni je pak možnost zadat řetězec, podle kterého se kompatibilní výrobek také vyhledá. Vyhledávání je ale uděláno dosti jednoduše a místo aby byl na výběr třeba výrobce nebo úhlopříčka, a k těmto parametrům pak vyjel příslušný seznam, zadává se prostý řetězec znaků.

Vyhledávání se tak vyplatí v podstatě jen u jména výrobce. Ne všechna jména produktů jsou totiž napsána tak, jak je výrobce uvádí na svých stránkách, což se týká např. Hyundai HLN 24TS172 DVDC. Pokud zadáte tento řetězec, objeví se vám to, co vidíte v galerii (tedy nic), protože ČRa mají v seznamu uvedeno Hyundai HLN24TS172DVDC. Jméno produktu tak musí být naprosto totožné s tím, které je uvedeno v seznamu. A protože i u LG zůstaly zachovány chyby z předchozího seznamu a dokonce i ze seznamu z 27. září (zdvojené jméno), nepomůže ani přesné zadání jména výrobku. Ledaže napíšete „LG LG OLED…“

K TÉMATU: Stránky „DVB-T2 ověřeno“ spuštěny

DVB-T2 ověřeno: ČRa poprvé doplňují seznam. O televizory LG…

Stránky „DVB-T2 ověřeno“ opět o něco rozšířeny

V novém seznamu v CSV, oproti původnímu v PDF, najdete sloupce EAN a EAN compatible, typ zařízení (TV nebo set-top box) a také datum testu. V mém případě ale zlobila čeština a sloupce byly oproti původnímu PDF zpřeházeny. A i když na svém twitterovém účtu Marcel Procházka, ředitel Českých Radiokomunikací pro oblast regulace tvrdí, že byly přidány výrobky Sharp a Hisense, Hisense není ani v seznamu ke stažení a značku nevyhledají ani stránky ČRa.

BRAND24

Navíc od doby certifikace prvního z výrobků do současnosti se u některého z nich mohla změnit verze firmwaru. A protože jsou výrobky zkoušeny vždy s určitou verzí a certifikace platí pouze pro ni, s novou už pak fungovat nemusí.

Přiznám se, že by mě hodně zajímalo, kolika zařízení ze seznamu se aktualizace firmwaru vlastně dotkla a u kolika z nich jde tedy v současné době s čistým svědomím říci, že jsou zcela v pořádku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).