Hlavní navigace

DVB-T2: nutnost, která sice divákům nic nepřinese, ale dává smysl

22. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hádky kolem DVB-T2/HEVC končí. Vláda ve středu schválila finální strategii přechodu, a tak se nyní mohou polemiky posunout na další úroveň.

Prohlášení typu „digitální pozemní televizní vysílání nemá budoucnost“ či „zavádět DVB-T2 postrádá smysl“ slyšíme z úst představitelů televize Nova každou chvíli. Zatímco dříve se Nova k přechodu zemského televizního vysílání na DVB-T2 odmítala vyjádřit a odmítla vystoupit i na dubnové konferenci Televizní digitalizace 2.0, poslední dobou to byla jedna perla za druhou.

Nepochybně, že přechod a podpora DVB-T2 nemá smysl.

Pokud se na to tedy díváte přes peníze, což je zjevně to jediné, co Nova umí.

Pokud hledíte širší optikou, pak tu nepochybně namísto původního DVB-T mělo být už DVB-T2 a někteří z nás to i navrhovali. Byli však ubiti „argumenty“ a dát to slovo do uvozovek je to jediné správné, protože znovu rozebírat relativně nedávný a zpackaný přechod z analogu trvající pomalu déle než doba ledová nemá smysl.

K TÉMATU: Přechod na DVB-T2 bude stát kolem jedné miliardy korun, hotovo by mělo být do konce roku 2022

Marketing bez chirurgických zásahů

Pokud si pokládáte legitimní otázku, co přinese DVB-T2 pro běžného diváka, pak samozřejmě nic. Všechny ty tanečky kolem lepší kvality a zvýšení počtu kanálů jsou jen pustým marketingem, protože to by se musel přechod dělat trochu jinak a v této zemi se státní zásahy do ekonomiky nenosí, a dokonce ani ty chirurgicky cílené.

DVB-T2 poslouží jedinému – uvolní se vysílací pásmo, což je v době, kdy je televize nucena předávat frekvence mobilnímu datovému internetu, jednoduše nutnost. Faktem ale podle mého zůstává, že by si také mobilní datový internet měl přechod z valné části zaplatit.

PSALI JSME: Strategie přechodu na DVB-T2 názorově rozděluje ministerstva, vláda má dnes druhý pokus

Diváci namlsaní desítkami stanic zdarma, byť někdy v kvalitě, která by se měla zákonem zakázat, což myslím smrtelně vážně, na tom po přechodu na DVB-T2 budou hůře, či nejspíše podstatně hůře. Ale to nesouvisí jen s T2, ale kupříkladu i s přechodem špičkového a populárního sportu na placené platformy, což je bohužel proces taktéž nevyhnutelný.

Za jak dlouho vznikne v DVB-T2 placená platforma?

V této souvislosti mě napadá další otázka: proč by na DVB-T2 nemohla svižně vzniknout nějaká placená platforma levnější a pohodlnější než neustále přelaďující satelit nebo dnes stále ještě dosti citlivý internetový přenos?

Proč by se například Plustelka nemohla rozšířit do Česka a vytvořit „federální trh“ s podstatně širším publikem? Ostatně na takovou „příhraniční“ spolupráci by se možná daly sehnat i nějaké ty fondy z Evropské unie…

VÍCE O PLUSTELCE: Michal Šuran – přechod na DVB-T2 děláme citlivě, v Ultra HD zkusíme už LOH 2016

BRAND24

Mimochodem, která vysílací platforma zaznamená, podle vás, v horizontu řekněme deseti let největší úspěch?  Já jsem dospěl k názoru, že je to jednoznačné, ale rád se nechám přesvědčit o opaku, i když jsem možná zvolil horizont ještě příliš krátký.

Vyjádřit se můžete v anketě…

Která vysílací platforma bude mít podle vás v horizontu cca 10 let největší úspěch? Zatrhnout můžete i více odpovědí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).