Hlavní navigace

DVB-T2 nově z Jihlavy a Votic, rozhlasová přestřelka a start nové dětské televize

3. 6. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Největší událostí týdne, bráno podle čtenářského zájmu, je další rozšíření DVB-T2 a čtvrteční start nové dětské televize Tuty.

Pokrytí DVB-T2 od ČRa se opět rozšiřuje

Jako první se DVB-T2 dočkali obyvatelé Prahy a Středních Čech, když v březnu spustily České Radiokomunikace (ČRa) vysílání z vysílačů Praha-Žižkov a Cukrák. Následovalo Brno a Ostrava a dnešním dnem i jihlavský vysílač Javořice a Mezivrata z Votic.

Oba vysílače by měly tvořit jednofrekvenční síť na kanálu 28. Celkové pokrytí obyvatel republiky by tak mělo přesáhnout padesát procent.

Jan Brychta: České Radiokomunikace dnes rozšiřují svoji síť DVB-T2 do Jihlavy a Votic

Další fáze rozvoje DVB-T2 sítě.
Autor: České Radiokomunikace

Další fáze rozvoje DVB-T2 sítě.

Spuštěna byla nová dětská televize. Jmenuje se Tuty

Na Den dětí si o půl šesté ráno naplánovala zahájení vysílání nová česká televize Tuty, určená dětským divákům. Tuty zahájila vysílání v pozemní regionální síti 8 Českých Radiokomunikací, na satelitu Astra 3 v paketu Skylink a u některých dalších kabelových nebo IPTV operátorů. Aktuálně stanice vysílá směs kreslených seriálů, písniček a YouTube videí.

Tuty vysílá z prostor Českého metrologického ústavu na pražském Chodově a po technické stránce spolupracuje s televizí Retro, která je také zodpovědná za odbavení signálu. V rámci zemského vysílání bude vysílat v regionální síti 8, kterou provozuje společnost České Radiokomunikace. Měsíční náklady na vysílání v tomto multiplexu vyjdou řádově na nižší statisíce korun. V modelu FTA bude stanice dostupná i na satelitu Astra, smlouvu už má uzavřenou třeba s UPC a jedná s dalšími kabelovými nebo IPTV operátory.

Jan Brychta: Ve čtvrtek startuje dětská televize Tuty. Podívejte se na staniční grafiku a videoidenty

Jan Brychta: Podívejte se na start nové dětské televize Tuty. Vysílat začala dnes

APSV versus Český rozhlas

Podle Michela Fleischmanna Český rozhlas „svévolně mění pojmenování svých stanic, mění programové schéma a rozšiřuje své pokrytí“.

Z pozice předsedy asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV) rozeslal novinářům prezident mediální skupiny Lagardère Michel Fleischmann své vyjádření ke stávající situaci na rozhlasovém trhu. Asociace jeho prostřednictvím apelovala na veřejnoprávní Český rozhlas a vyzvala k respektu a dodržování férového jednání v rozhlasovém prostředí. Členové APSV musí podle Fleischmanna na „de facto posledním regulovaném mediálním trhu“ a „v respektu k zákonu podstoupit při jakékoliv změně tohoto typu vždy zdlouhavé procesy schvalování u orgánu státní správy, tedy velké vysílací rady“.

Jan Brychta: Soukromá rádia se pustila do přestřelky s veřejnoprávním Českým rozhlasem

Michel Fleischmann na Digimedia 2017.
Autor: Karel Choc

Michel Fleischmann na Digimedia 2017.

Stručně

Náš spolupracovník připravil vyčerpávající přehled volně šiřitelných dětských programů, které jsou dostupné majitelům satelitních souprav na českém a slovenském území. V přehledu najdete pouze tři programy v anglickém jazyce, zbytek pak v němčině, italštině, ruštině nebo francouzštině.

Martin Hovorka: Speciál ke Dni dětí – Přehled volně šířených satelitních kanálů určených dětským divákům

Marin Hovorka: Další dárek ke Dni dětí. Od 1. června se v nabídce Skylinku objeví česká verze programu Nick Jr.

Společnost Omko Digital momentálně nabízí, resp. bude nabízet, set-top box TechniSat DigiPal T2 hned v několika verzích, přičemž ty dražší podporují i HbbTV (DigiPal Isio HD, 4600 Kč) nebo mohou přijímat digitální rozhlasové vysílání standardu DAB+ (DigiPal DAB+). Momentálně je u nás k dispozici první verze DVR.

Bohumil Herwig: TechniSat DigiPal T2 DVR pro pozemní TV příjem je ke koupi i v Česku

Diváci v Praze a Středních Čechách naladí Mňam TV na 46. kanále. V Plzni se dá naladit na kanále 37 v multiplexu společnosti RTI. Z Klimkovic na Moravě vysílá v regionální síti 2 společnosti Omko na kanále 59.

Jan Brychta: Mňam se vrací do zemského vysílání. Kromě Prahy vysílá i v Plzni a v Ostravě, další lokality by měly následovat

Digitální experiment Českého rozhlasu (ČRo) v Praze odstartoval z vysílače Žižkov dne 6. srpna 2015 s výkonem 20 kW. Nyní se vysílání překlopilo na řádné se stejnými parametry a kompresí HE-AAC v2. Řádné vysílání v Praze tak kontinuálně navazuje na vysílání zkušební.

Bohumil Herwig: Český rozhlas zahajuje řádné digitální rozhlasové vysílání v DAB+

Loni dokončené brněnské studio České televize zahrnuje i tři samostatná studia, přičemž jedno z nich, o rozloze 330 m2, je vůbec největším studiem České televize. Právě zde se natáčela i druhá řada seriálu Jiřího Stracha Labyrint a od listopadu tu bude vznikat i chystaná třetí řada.

Jan Brychta: Nové studio ČT v Brně znamená bonus řediteli i novou řadu kriminálky Labyrint

BRAND24

Během května mohli satelitní diváci naladit třeba francouzskou hudební televizi Clubbing TV, panorama stanici Earth TV nebo žít zdravě s Health TV.

Martin Hovorka: Nejzajímavější satelitní kanály, které zahájily vysílání během května

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).