Hlavní navigace

DVB-T2: hledáte kompatibilní TV? Zkuste LG, CZC, nebo si počkejte na logo ČRa

29. 8. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

AKTUALIZOVÁNO (UVNITŘ LOGO) – Jak jsme vás už informovali, výrobci televizorů a set-top boxů se chystají na ověřovací testy u Českých Radiokomunikací. První vlna proběhne na počátku září.

AKTUALIZOVÁNO, 30. 8.: 12:05 h: Webové stránky www.dvbt2overeno.cz Českých Radiokomunikací, byly zastaveny (viz níže). Podle ČRa na nich včera pouze „problikl testovací provoz“. Stránky budou pro veřejnost spuštěny v průběhu září s tím, že společnost zatím přesný termín neuvolnila. Níže uvedené logo je ovšem platné.

AKTUALIZOVÁNO, 29. 8. 2016, 14:15 h: Webové stránky www.dvbt2overeno.cz Českých Radiokomunikací, jsou už spuštěny, zveřejněno na nich bylo i logo „DVB-T2 ověřeno“.

Logo „DVB-T2 ověřeno“ Českých Radiokomunikací.
Autor: ČRa

Logo „DVB-T2 ověřeno“ Českých Radiokomunikací.

České Radiokomunikace (ČRa) nám minulý týden potvrdily, že dokončují přípravy na testování kompatibility přístrojů s tunery DVB-T2 s budoucím zemským televizním vysíláním s kodekem H.265/HEVC. Výsledky z první vlny bychom měli vidět někdy v druhé polovině září, ale masoví výrobci již několik posledních týdnů upravují firmware a obecně vzato se nepředpokládá žádná katastrofa.

Ba právě naopak.

Společnost LG Electronics, která jako jediný výrobce dopředu u modelové kolekce 2016/17 a většiny kolekce 2015/16 kompatibilitu s českým DVB-T2/HEVC deklarovala, ústy svého marketingového manažera Marka Sojaka už na počátku června sdělila, že všechny standardní modely televizorů LG vyrobené v roce 2016 jsou plně kompatibilní s připravovaným novým standardem vysílání DVB-T2 (H.265-HEVC)/C/S2. Nepotřebují žádná dodatečná zařízení ani nový firmware. Výměna televizoru za nový nepřinese zákazníkům jen lepší obraz, ale i úsporu v podobě nižší spotřeby elektrické energie. Například porovnáme-li modely starší šesti let s těmi dnešními, získáme úsporu energie až 75 procent. Společnost LG se připravovala na přechod na nový standard vysílání již od roku 2014.

Svou garanci ohlásil i známý internetový obchod CZC.cz, a pokud prý zakoupený televizor nebude po definitivním přechodu na DVB-T2 fungovat, nabídne zákazníkům jako kompenzaci poukaz na nákup set-top boxu ve výši jednoho tisíce korun. Další obchody jako Alza.cz, Datart či Euronics už ale žádnou vlastní garanci kompatibility nenabízejí, takže je v tom CZC, stejně jako LG, osamoceno. Tak mě napadá, že se našinec může v současnosti, pokud zakoupí televizor LG u CZC, vlastně pojistit dvojitě…


Autor: CZC.cz

Avizované logo garance kompatibility televizorů se standardem DVB-T2, které chce používat prodejce elektroniky CZC.cz.

I když je situace na trhu nepřehledná, podle hlášení prodejů z druhého čtvrtletí 2016 se řada zákazníků rozhodla nečekat a po nemastném neslaném počátku roku šel prodej významně nahoru. Například řetězec Expert Elektro ohlásil navýšení u televizorů dokonce o pětinu.

Je zjevné, že supersportovní rok je tahoun, a navíc byla – podle průzkumu GfK Temax – ve druhém čtvrtletí skoro třetina v Česku prodaných televizorů s rozlišením Ultra HD (4K), a to myslím čekal málokdo.

Za to společnost České Radiokomunikace musela s fyzickými testy kompatibility se zemským DVB-T2/HEVC počkat na odsouhlasení strategie rozvoje pozemního vysílání vládou a zjevně čekala i na aktualizaci „národní digitalizační knihy“, D-Booku, představující souhrn minimálních požadavků na tuner DVB-T2. Aktuální verze má číslo 4.03 a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ji vypustil jakoby mimoděk. Ostatně proti verzi 4.02 ze září 2014 je navýšena jen o setinku…

Ze všech výše zmiňovaných garancí je nejvýznamnějším počinem pochopitelně ten u ČRa (chystá se prý i na MPO – Ministerstvu průmyslu a obchodu). Proto jsme v souvislosti s připravovaným testováním a také chystaným logem „DVB-T2 ověřeno“ požádali o vyjádření nejen České Radiokomunikace (viz páteční článek), ale také všechny masové výrobce televizorů. Nakonec vše ještě doplňujeme o Loewe a také o Technisat, jako výrobce zejména set-top boxů. Pokud budete číst dále, uvidíte, že například Sony s postojem k „certifikaci“ ČRa otočilo a překvapením je i netečný postoj Samsungu.

K TÉMATU: Deklarace kompatibility s budoucím DVB-T2? Žádný výrobce TV se nepřidá

Přehled televizorů s tunery DVB-T2/HEVC na českém trhu

Přehled set-top boxů do 5000 Kč pro příjem DVB-T2/HEVC na českém trhu

Jak jsou velké internetové obchody připraveny na budoucí zemské vysílání v DVB-T2/HEVC?

Prodejce televizorů CZC.cz nabízí vlastní garanci kompatibility s DVB-T2/HEVC

České Radiokomunikace: logo „DVB-T2 ověřeno“

Firma nám sice ústy své tiskové mluvčí Petry Miterové sdělila, že komunikaci s veřejností na toto téma začne už minulý týden v pátek, avšak jak vidno, vše ještě odložila, takže zřejmě nakonec asi opravdu míří na počátek září. Včetně spuštění svých webových stránek www.dvbt2overeno.cz, které o víkendu (a dnes po půlnoci) ještě nebyly funkční. Právě na nich má veřejnost nalézt informace o výsledcích testování kompatibility. Ale nechme promluvit přímo České Radiokomunikace.

Jaké značky se certifikace účastní?

Oslovili jsme de facto všechny významné hráče na trhu a s většinou z nich jsme se na procesu testování dohodli. První přístroje máme již v testovací laboratoři. Vzhledem k tomu, že testování probíhá, nebylo by nyní korektní zveřejňovat konkrétní značky. Úvodní seznam otestovaných výrobků, kterým bude uděleno právo užívat označení samolepkou „DVB-T2 ověřeno“, bude uveřejněn v září, a to na webových stránkách www.dvbt2overeno.cz. Seznam bude poté pravidelně doplňován o další otestované přijímače a lidé tak budou mít k dispozici spolehlivý zdroj informací o tom, jaké přístroje jsou ověřeny pro fungování v novém standardu televizního vysílání.

Jaké se budou zkoušet přístroje?

Testujeme televizní přijímače i set-top boxy.

Kdy uvidíme logo?

S podobou samolepky seznámíme veřejnost již koncem tohoto týdne (poznámka redakce: míněn byl minulý týden), lidé si ji budou samozřejmě moci prohlédnout i na zmiňovaných webových stránkách.

Jaký je vztah testů ČRa k MPO?

ČRa jednají s MPO o využití svého unikátního know-how v oblasti ověřování kompatibility TV přijímačů pro DVB-T2 vysílání a jsou připraveny s MPO v této oblasti úzce spolupracovat.

Historie DVB-T2 v Česku podle ČRa (do 2015)

  • V květnu 2010 jsme uskutečnili historicky první test DVB-T2 vysílání v České republice. Test probíhal na území hlavního města Prahy z Žižkovského vysílače. Šířeny byly stanice Nova HD a ČT HD.
  • Další, dlouhodobý, technický test nového vysílacího standardu DVB-T2 proběhl od listopadu 2010 do prosince 2011. Byl spuštěn ze Žižkovského vysílače (Praha-město) s vyzářeným výkonem 4 kW. Jako první zde byly šířeny programy České televize a TV Nova ve vysokém rozlišení. Později se k nim přidaly také TV Prima a TV Barrandov. Test byl ukončen zveřejněním D-Booku, souhrnu minimálních požadavků na specifikaci, vybavení a technické parametry DVB-T2.
  • Dne 28. února 2014 jsme získali povolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k dalšímu pokračování experimentálního vysílání ve standardu DVB-T2. Vysílání probíhalo z vysílače Praha-Žižkov (Praha-město). Ve spolupráci s Českou televizí jsme otestovali nový formát televizního vysílání Ultra HDTV (4K) v komprimačním kodeku HEVC a také možnost rušení DVB-T2 příjmu ze strany nových vysokorychlostních mobilních sítí (4G/LTE). Oprávnění vysílat experimentální vysílání ve standardu DVB-T2 platilo do 30. listopadu 2014.
  • Dne 3. března 2015 byla zahájena další fáze testování zaměřená tentokrát na ověření parametrů TV vysílání v SD a HD rozlišení. 

Reakce oslovených výrobců

Níže najdete vyjádření většiny masových výrobců televizorů, ke kterým jsou připojeny Technisat a Loewe. Přehled televizorů či set-top boxů s tunery DVB-T2/HEVC, tedy konkrétních modelů, můžete najít na odkazech výše. Už teď můžeme říci, že opět chystáme jejich aktualizaci.

LG: zúčastníme se s každou verzí šasi

Společnost se testování zúčastní, ale konkrétní modely zatím nezná. Lukáš Paroulek, Product Specialist & Trainer HE, nám k tomu řekl: Ve zkratce, bude tam zástupce každé verze šasi, kterou v roce 2016 máme na trhu (6×) + loňské modely OLED, které stále prodáváme. Testovací streamy poskytnuté ČRa jsou v naší centrále neustále testovány a kontrolovány, a tak žádnou komplikaci neočekáváme.

Loewe: vyzváni jsme sice nebyli, ale…

Německý výrobce televizorů podle slov jeho českého a slovenského zástupce, společnosti Basys, projevil zájem o účast v testování a České Radiokomunikace oslovil s oficiální nabídkou na TV Loewe.

Panasonic: ano, zúčastníme se

Výrobce se testování kompatibility u ČRa zúčastní a žádné velké komplikace neočekává.

Podle dřívějšího vyjádření firmy pro redakci DigiZone.cz se vše momentálně týká pouze letošních modelů televizorů s označením „DX“, tedy těch s rozlišením Ultra HD (4K). Ty jsou totiž zatím jako jediné vybaveny tunery DVB-T2 s podporou kodeku HEVC.

Philips (TP Vision): jsme připraveni

Oficiální vyjádření společnosti TP Vision vyrábějící a prodávající televizory pod značkou Philips říká následující: TP Vision již dostalo od Českých Radiokomunikací finální podobu testovacích streamů ve standardu, který je platný pro budoucí vysílání. Letošní modely televizorů Philips je již přehrají, a jsou tedy připraveny na první vlnu oficiální certifikace, kterou ČRa uskuteční na začátku září. Po vydání certifikace bude na stránkách ČRa vydán seznam modelů kompatibilních s novým vysíláním.

Samsung: zúčastníme se

Stanovisko tohoto výrobce se nejprve nedařilo zjistit, opožděně přišlo toto: Ano, testování kompatibility se účastníme se všemi letošními a vybranými loňskými modely. Až bude testování ukončeno, zveřejníme kompletní seznam kompatibilních modelů, aby měli naši zákazníci všechny potřebné informace pro výběr nové Samsung TV.

Sony: oficiální stanovisko chybí, ale o certifikaci usilovat bude

Oproti dřívějšímu oficiálnímu vyjádření pro DigiZone.cz, viz článek Deklarace kompatibility s budoucím DVB-T2? Žádný výrobce TV se nepřidá, je tu sice neoficiální, ale zřetelné potvrzení toho, že se Sony testování u ČRa zúčastnit hodlá. A chce také usilovat o logo „DVB-T2 ověřeno“.

BRAND24

Technisat CZ: zatím jeden přijímač

Zástupce firmy Lukáš Štěpánek nám řekl: Na testování chystáme přijímač Eurotech T2 HD, který se již prodává v Německu. Bohužel to vypadá, že se nezúčastníme v prvním kole, nicméně do konce roku by set-top box měl být na trhu dostupný.

K tomu jen dodáváme, že jsme se s Technisatem už domluvili na zápůjčce.

Spolehnete se při nákupu nového set-top boxu či televizoru na logo kompatibility od Českých Radiokomunikací?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).