Hlavní navigace

Zemská digitální televize kabelovky neohrozí, míní ředitel UPC

23. 1. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
23. 1. 2006

Generální ředitel kabelové společnosti UPC Česká republika Václav Bartoň se neobává, že by kabeloví operátoři přechodem na zemské digitální vysílání přišli o značnou část klientů. Jak uvedl v nedělním rozhovoru pro server Česká média, větší konkurencí kabelovým společnostem je spíše Český Telecom a jeho služba IPTV. Jeho klasický produkt – hlasové služby – zaznamenává úbytek klientů a oni musejí nějakým způsobem využít infrastrukturu, kterou mají po celé republice. Proto se pustili do Internetu a proto testují video čili televizi po internetovém protokolu, míní Václav Bartoň.

Zemská digitální televize má podle Bartoně jednu velkou nevýhodu. Nikdo se vážně nezabývá tím, kdo to zaplatí a nikdo nechce říci spotřebitelům, že si budou muset koupit set-top-box, který jim ale třeba za půl roku bude k ničemu, protože se přejde na jiné kódování a jiné formáty. Málokdo upozorňuje, že na každý televizor v domácnosti budou lidé potřebovat samostatný set-top-box, upozorňuje šéf největší české kabelové společnosti. Ani dvacet nových televizních kanálů DVB-T podle Václav Bartoně nebude zadarmo: Lidé je budou muset nějakým způsobem zaplatit. Jsem si téměř jist, že atraktivní programy budou usilovat o přechod na placený režim.

BRAND24

Václav Bartoň rovněž upozorňuje, že zemská digitální televize nikdy nenabídne tolik programů jako kabelové nebo satelitní společnosti: Rovněž interaktivita bude u terestrické televize na rozdíl od kabelové spíše iluzorní. A to už nemluvím o možnosti HDTV – tady bude kabelová síť dlouho nezastupitelná. Naopak budoucnost vidí Václav Bartoň nejen v kabelovém, ale i satelitním vysílání, které spolehlivě pokryje celé území České republiky. UPC od roku 2000 nabízí placenou satelitní digitální platformu UPC Direct. Televizní signál v digitální kvalitě dnes doručíme naprosto všude. I tam, kde Český Telecom není – například na dno Macochy nebo na vrchol Sněžky. A ne signál jen jedné televize, ale hned dvou set. A k tomu signál dvou set rádií. Lidé nejen na venkově, ale všude tam, kde je signál nedostupný, umí tuto službu ocenit, říká Václav Bartoň.

Podobně jako Karneval Media, také UPC se připravuje na digitalizaci kabelových rozvodů. Set-top-boxy pro příjem DVB-C bude firma klientům pronajímat bez poplatků. My nutná přídavná zařízení nabízíme už dnes jako součást všech našich služeb, a to zdarma. K satelitu dostanete set-top-box automaticky, stejně jako v případě kabelové televize, když se rozhodnete pro televizní kanál určený pouze dospělým, řekl Václav Bartoň serveru Česká média. Ani po přechodu na DVB-C ale UPC neupustí od analogového kabelového vysílání. Kabelové televize by byly samy proti sobě, kdyby analogovou televizi vypínaly. Budeme chtít nabízet základní televizní programy i v analogovém systému už proto, že tím vyhovíme zákazníkům, kteří si nebudou chtít kupovat set-top-boxy nebo nové televizory, dodal Václav Bartoň.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).