Hlavní navigace

Dvakrát nevstoupíš do téže řeky? V případě Slovak Sport TV to, zdá se, neplatí

19. 7. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Generální ředitel slovenského tematického kanálu si opět počíná jak slon v porcelánu. Jednání o distribuci v českém DVB-T vypustil ještě dříve, než bylo třeba.

Třetí kanál Slovak Sportu v Česku a distribuce v DVB-T

Všechny kanály z rodiny Slovak Sportu už jsou v tuto chvíli dostupné i pro kabelové a satelitníoperátory v České republice. V rozhovoru pro server RadioTV.cz to uvedl generální ředitel skupiny RÓBERT GREGUŠ. Dříve byl Slovak Sport 3 dostupný výhradně telekomunikačním firmám na Slovensku, situace se ale nakonec změnila. Za touto skutečností stojí především fakt, že provozovatel už nyní vlastní vysílací práva pro fotbalovou Synot ligu, jak u našich východních sousedů, tak i v České republice. O vysílací práva se dělí s Českou televizí. Zdali operátoři kanál do nabídky zařadí, záleží na jednáních.

Podle Greguše v současné době probíhají jednání s nejmenovaným subjektem o vstupu do celoplošného pozemního digitálního vysílání (DVB-T) v České republice. To by se týkalo konkrétně prvního kanálu. Generální ředitel Slovak Sport TV však k této skutečnosti nechtěl uvést žádné podrobnosti. Serveru RadioTV.cz pouze sdělil, že by k tomuto kroku mělo dojít v září. Vyjádření Róberta Greguše se ale zdá poměrně unáhlené. Navíc je z jeho dřívějších mediálních výstupů známé, že stanice už o celoplošné distribuci jednala. Bylo to v době, kdy se rozhodovalo, jaký obchodní model bude nastaven pro anglickou Premier League.

Lukáš Polák: Slovak Sport zpřístupnil pro operátory v České republice i svůj třetí kanál

Disney Channel se mění

Tematický kanál Disney Channel už má stanovené datum, kdy se v České republice a na Slovensku představí svým zákazníkům s kompletně novým grafickým vizuálem a také logem. Provozovatel programu stanovil termín inovace oblíbeného dětského programu na pondělí 21. července. Nový vizuální styl odráží příslušnost ke společnosti Disney a zdůrazňuje kvalitu, která se skrývá za jedním z nejznámějších a nejuznávanějších podpisů na světě – Walt Disney, uvedla stanice. K proměně dochází postupně na všech (nejen) evropských trzích.

Jako první se nový grafický vizuál představil televizním divákům začátkem letošního roku v Německu, kde navíc Disney Channel začal fungovat jako volně šířený kanál ve standardním rozlišení. V HD kvalitě je například součástí balíčku satelitní televize HD+. O změně grafického vizuálu Disney Channel hovořila společnost Channels, která program na obou trzích bývalé federace zastupuje, již v prvním kvartálu 2014. Tehdy bohužel byla potvrzena i informace, že obrazový formát zůstane nadále původní, tedy 4:3. Nasazení HD verze není prozatím na našem trhu také jisté.

Lukáš Polák: Disney Channel změní vizuál a logo již za pár dní, podívejte se na nový „kabát“

Android TV: Nová platforma pro smart televizory

Americká společnost Google představila na konci minulého měsíce novinářům oficiálně svou novou platformu Android TV, která bude kromě značky Philips (produkty už budou od letošního roku využívat OS Android) podporovat i produkty Sony a Sharp. Android TV přinese možnost streamování obsahu, her a využívání aplikací například přímo do vašeho obývacího pokoje. Platforma bude pochopitelně podporovat i další služby od Googlu, například i portál Google Movies, který nedávno začal fungovat i v České republice. Ovládání bude možné také prostřednictvím chytrých zařízení včetně Smart Watch.

Google pochopitelně vychází vstříc i vývojářům, kteří by chtěli pro tut platformu připravit aplikaci. Na speciálních webových stránkách pro ně uvolnil sérií kódů, které by se jim v tomto směrů měly hodit. Android TV už má speciální webové stránky, které jsou dostupné na adrese:http://www.android.com/tv/. V tuto chvíli však obsahují prozatím pouze základní informace a první náhledy z připravované novinky. Představení prvních produktů s podporou Android TV se očekává na veletrhu CES 2015, který se bude konat začátkem příštího roku, a to tradičně v americkém Las Vegas. Android TV představí přiložené video.

Lukáš Polák: Android pronikne i do televizorů Sony a Sharp, Google chystá Android TV

Stručně

Třináct rušení televizního signálu sítěmi LTE, tedy mobilními sítěmi nové generace, se objevilo uplynulý měsíc v České republice, respektive tolik případů řešil právě v červnu Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Vyplývá to z jeho aktuální Měsíční monitorovací zprávy.

Lukáš Polák: V červnu se objevilo třináct problémů s rušením digitální televize sítěmi LTE

Německá veřejnoprávní televize ARD podporuje u našich západních sousedů zrychlený přechod na technologii DVB-T2. K tomuto krok by tedy mělo dojít nikoliv na konci roku 2020, ale s největší pravděpodobností dříve – v polovině roku 2019.

Lukáš Polák: Veřejnoprávní televize ARD chce přejít na DVB-T2 rychleji, plánuje kódování HEVC

Německá společnosti TechniSat, která se v České republice dostala do povědomí především díky svým terestrickým a satelitním přijímačům, představila přenosné DAB rádio za cenu 15 euro, tedy něco málo přes 400 Kč.

Lukáš Polák: TechniSat překvapil, představil nejlevnější DAB přijímač za 15 euro


Foto: TechniSat

Jeden z DAB přijímačů od TechniSatu už jsme na DigiZone.cz recenzovali.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl o tom, že vítězství společnosti Mediareseach v listopadu 2011 a tudíž i další pokračování v realizování peoplemetrového měření, o němž rozhodla Asociace televizních organizací (ATO), nebylo v rozporu se zákonem.

Lukáš Polák: Spor ohledně peoplemetrového měření definitivně skončil, ÚOHS nevyhověl Nově

Bez hlavní sportovní relace Branky, Body, Vteřiny (BBV) se museli ve středu obejít diváci České televize. Kavčí hory pořad neodvysílaly kvůli technickým potížím. Na programu ČT 1 se po hlavní zpravodajské relaci Události a upoutávkách objevil pořad Z metropole.

Jan Potůček: Česká televize kvůli technickým problémům neodvysílala Branky, Body, Vteřiny

BRAND24

Inzertní televize Tip, kterou mohou naladit zájemci prostřednictvím multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting v Praze a středních Čech, začne postupně do vysílání v následujících týdnech přidávat nové pořady.

Lukáš Polák: Inzertní televize Tip začne přidávat další pořady, termín startu stanovený nemá

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).