Hlavní navigace

Dubnová volba ředitele: Radě České televize nikdo nenařizuje, který termín má zvolit

17. 2. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Rada ČT schválila harmonogram volby generálního ředitele, čímž vyvolala mnohá zdvižená obočí. Dubnová volba, když mandát končí prvního října, se zdá poněkud předčasná.

V chystané volbě generálního ředitele České televize hrají roli dva zásadní faktory. Tím prvním je fakt, že letos na jaře končí funkční období některým členům Rady České televize – končí Michal Jankovec, Jiří Závozda a René Kühn. V tuto chvíli disponuje stávající ředitel Petr Dvořák jednoznačnou podporou Rady. A vzhledem k tomu, že sněmovna už v květnu pravděpodobně nebude napínat své síly ke zvolení nových radních – proč by to taky před volbami dělala – mohla by se volba ředitele stát problematickou. A protože druhým faktorem ve hře jsou parlamentní volby, které by se konaly zhruba měsíc po volbě ředitele za předpokladu, že by se Rada rozhodla volit v pozdním termínu.

PSALI JSME: Rada České televize vypsala výběrové řízení na generálního ředitele, volba proběhne 26. dubna

Kdo nic nedělá, nic nezkazí…

Rada v oslabeném složení by mohla politicky lavírovat a čekat, jak se vyvine povolební situace a zda se premiérem stane opravdu ten, o kom se to předpokládá už teď. Případně čekat až na dovolbu nových radních, aby bylo snadnější naslinit prst. Na druhou stranu je důvod zvolit ředitele co nejdříve: odůvodnit odvolání již zvoleného, a navíc zkušeného ředitele je daleko těžší než zvolit nového za nové politické situace vzešlé z parlamentních voleb.

Dočasný ředitel, který by musel za nezvoleného řádného ředitele televizi řídit, by musel zajistit, mimo jiné, i vysílání v režimu zákona o volbách, což by se mohlo stát snadno noční můrou. A pokud by radní na poslední chvíli nezvolili nikoho, či zvolili jiného ředitele, než je Petr Dvořák, pak by toto břímě spadlo na někoho, kdo o tom neví naprosto nic. Což by byla tragédie. 

Petr Dvořák (v brýlích) ve víru politického dění.

Spor o volební spoty ukončil až Nejvyšší soud

Svého času rozhodování, zda zcenzurovat protiromské spoty Národní strany, bylo hraniční ukázkou, zda zvítězí všemi ostatními akceptovaná lidská slušnost, jdoucí proti smyslu svobodné volby (i když neonacistů), nebo přísná dikce zákona, nedávající televizi na výběr. Za současné situace, kdy se migrace stane jedním z relevantních volebních témat, by nezkušenost v rozhodování či politický romantismus byly hazardem s pověstí veřejné služby.

Veřejnoprávní televize má dát prostor komukoliv, kdo není z voleb vyřazen. Nesmí se stát filtrem mainstreamu nepohodlných či nemainstreamových názorů. Princip odstupňované rovnosti jako měřítko pro vyváženost vysílání posvětil i Nejvyšší soud, princip absolutní rovnosti se týká pouze stranických spotů.

Dubnový termín? Nic proti ničemu

Námitky, že duben je příliš brzký termín, jsou sice vcelku relevantní, ale Radě nikdo neukládá, v jakém termínu má vyhlásit volbu generálního ředitele ČT. Pokud tedy Rada usoudí, že je z různých důvodů dobré, aby byla volba vyhlášena s předstihem, může tak učinit.

Otázkou samozřejmě je, jak Rada, potažmo sněmovna, naloží s volbou samotnou.
Favoritem, navzdory vší kritice, je dosavadní ředitel Petr Dvořák. Česká republika ředitele televizí holt nerodí v hustotě, jakou by bylo možné si pro zdravou konkurenci přát. Při první volbě, která byla mediálně nastavena na Dvořákovo vítězství, se „stav ředitelů v české mediální krajině“ ukázal poměrně jasně.

Koho postavit proti Dvořákovi

Zatím se zkrátka soupeř pro Dvořáka nevyklubal. Rada je navíc nastavena vůči generálnímu řediteli i přes excesy zpravodajství hypertolerantně. I kdyby padlo tiché rozhodnutí, že Dvořák bude zvolen jen proto, aby televizi provedl volbami a pak bude vyměněn, je otázka, za koho.

Zlé jazyky hovoří o Václavu Moravcovi, jehož politické ambice můžeme vidět každý týden na obrazovce, jiné jazyky spekulují o jiných. Jsem otrávený a přemýšlím, jestli dál pracovat v České televizi, nechal se Moravec slyšet v roce 2013. Dnes proplouvá veškerým děním jako úhoř a nejraději by sám řídil zeměkouli. Alespoň podle asertivity, se kterou vnáší do pořadu své názory.


Autor: Česká televize

Václav Moravec jako jedna z nejvýraznějších tváří veřejnoprávní televize.

To programový ředitel Milan Fridrich dokázal oproti tomu ukočírovat reformátování ČT1 i ČT2 na jedničku a ani v případě ČT art dosud nerezignoval. A to se počítá. Nicméně je vůči Dvořákovi extrémně loajální a do čela České televize se nijak nežene. Stačí mu, že je prozatím nejlepším programovým ředitelem od dob generálního ředitele Iva Mathého, kdy programu šéfoval Jiří Pittermann.

ROZHOVOR: Milan Fridrich – Česká televize se soustředí na výrazné počiny pro televizní prime time

UX DAy - tip 2

Alternativu nenabízí nikdo

Z kolegia generálního ředitele dnes nelze čekat žádnou relevantní a ambiciózní osobnost, z ostatních útvarů také ne. Z komerčních médií je volba vždy problematická, i když zde by se ambiciózní pretendenti našli. Ale veřejná služba je diametrálně odlišná, což na počátku své kariéry v čele České televize záhy zjistil i Dvořák. Kdyby kolem sebe neměl lidi, kteří mu byli ochotni pomoci, skončil by býval rychle.

Prostě nejsou lidi. Což je možná to, co současnému řediteli zachrání druhé období. Kritici sice Dvořáka kritizují (někdy oprávněně), ale reálně nakonec nejsou schopni vygenerovat vrcholového manažera, který by byl schopen tak specifický podnik, jako je televize veřejné služby, efektivně řídit. Věřím tomu, že tací kdesi i mohou být, ale ti mají ještě čas. A nepochybně to o sobě vědí. A tak bude, se vší pravděpodobností, zvolen Dvořák. Je totiž zatím jediný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mediální analytička a parlamentní zpravodajka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).