Hlavní navigace

Druhá řada První republiky: Velká láska, rychlé automobily i vražedná katarze

27. 8. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
UVNITŘ GALERIE – První řada byla rodinná historická freska s jemným předivem romantických vztahů, druhá řada je to samé na steroidech.

Sloganem první série byl podtitulek láska, peníze a vražda. Na tiskové konferenci k uvedení seriálu na obrazovky zaznělo z úst režiséra Arichteva, že heslem novým by mohlo být láska, automobily a vražda. Změna jednoho ze tří slov naprosto přesně charakterizují posun celého seriálu: přidalo se hodně na akčnosti. Tvůrci si slibují, že přilákají i nové publikum, nejen fanoušky první řady.

O seriál je zájem i v zámoří

A nebudou to určitě jen fanoušci domácí. První republika je jedním z nejúspěšnějších seriálových počinů, první řada se prodala do Spojených států (tam se vysílala na jednom ze španělských televizních kanálů), Latinské Ameriky, Polska, Číny, Bulharska… Výhledově se počítá s prodejem i do dalších zemí a jednání budou akcelerovat, jak budou přibývat další série (tvůrci při tiskové konferenci zmínili dokonce už i čtvrtou).

Na hercích je vidět, že stejně jako první sérii si hraní doslova a do písmene užívají. Pomáhá jim v tom citlivá výprava, dobře napsané dialogy, které netrhají uši (což je v české produkci čestná výjimka), a také poněkud akčnější příběh, než přinesla první série. 

To potvrzuje i jedna z nových tváří Brigita Cmuntová, která hraje Elišku Toufarovou: Já jsem taková stará duše, proto jsem se v kostýmech cítila přirozeně a dobře. Jde o poněkud paradoxní vyjádření, protože v jejím případě se jedná o jednu z nejmladších nových akvizic. 

Časový posun si vyžádal nové tváře

A jelikož druhá řada začíná osm let po řadě první, je jasné, že k některým změnám dojít muselo – z padesátníka Jaroslava Valenty (hraje Jiří Vyorálek) uděláte o osm let staršího v maskérně vcelku bez problémů, ovšem jejich dcery už musely být nahrazeny novými tvářemi. 

Ať už se jedná o výše zmíněnou Brigitu Cmuntovou nebo Annu Fialovou, která hraje Irenu, vášnivou automobilovou závodnici, Vladimíra Polívku (Jan Andrle) nebo Stanislava Majera, jehož postava německého podnikatele Hanse von Lippiho je znázorněním jednoho z motivů historické drobnokresby, a tou je vzrůstající česko-německé napětí na konci dvacátých let. 

Diváky čeká vražda i automobilová bouračka

Jak už bylo řečeno, děj se odehrává osm let po skončení první série. Jaroslav se vrací domů, kde mezitím došlo k rodinným šachům – jeho žena a děti žijou s jeho bratrem Vladimírem, který by ho nejraději uklidil na venkov za tátou Aloisem (Jan Vlasák). To ovšem Jaroslav nemá ani v nejmenším v plánu a dá jasně najevo, že se chce postavit do čela firmy a udělat z ní opravdu špičku. 

Do relativně harmonicky fungující rodiny tak vtrhne nový prvek, který pořádně zamíchá všemi vztahy. Přidejte si k tomu ještě vraždu, do které je zapleten Vladimír, kterého jeho dcera nepřímo obviní z účasti, automobilové spády další dcery Ireny, která hned v prvním díle způsobí dopravní nehodu – a nabouravšího se Jana Andrleho pak chodí opatrovat do nemocnice tak úporně, že není pochyb o tom, že osvědčenou metodu tvůrci opravdu nezapomněli.

Patina jako filtr z Instagramu

Obrazově to má větší patinu než měla první série, komentuje režisér Biser A. Arichtev vizuální stránku, která vypadá, jako byste celý seriál prohnali přes retro filtr v Instagramu, který ovšem ztlumíte tak na třicet procent – takže je to poznat, ale neobtěžuje vás. Na stylizaci do minulosti si nechávali záležet i ostatní tvůrci. 

Tipy C


Autor: Česká televize

Režisér Biser Arichtev a herečka Veronika Arichteva.

Kreativní producent Jan Maxa si pochvaloval tvůrčí volnost: Vzhledem k tomu, že ten seriál je dokudrama a není věrnou kopií historie, zcela úmyslně tu dobu trošku stylizuje, tak nejsme svázáni a můžeme si vymýšlet. Snažíme se vycházet z atmosféry té doby, skutečných věcí, které ji provázely. Na přelomu druhé a třetí série bude nastupovat hospodářská krize, tak jako tomu bylo ve skutečnosti, plánuje Maxa. 

V autodopravě řešili tvůrci nápady, které byly často až příliš vzdálené od reality. Vždyť mezinárodní kamionová doprava v roce 1928 ještě ani nefungovala, neexistovaly silnice ani benzínové pumpy. Naopak v drobnokresbě jsme se snažili inspirovat rešeršemi. Se svou mámou jsem třeba konzultoval, co bylo možný, aby svobodná holka dělala v té době, a co bylo už pasé nebo šokující. Takže ta drobnokresba je pro dokreslení atmosféry důležitější než široké tahy štětcem, popisuje Maxa.

Nových třináct dílů druhé série První republiky začne Česká televize uvádět v pátek 8. září od 20 hodin na ČT1.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).